Инсталиране на газовата колона в апартамент за всеки, който може и кой ще го направи

Собственият газов колон елиминира проблема със спирането на горещата гореща вода и помага да се спестят сметките за комунални услуги. Ето защо, такива бойлери са полезни за всеки гражданин, който живее в апартамента. Но не само всяко жилище може да вземе газ колона. Ето защо в тази статия ще разгледаме не само инструкциите за свързване на газови нагреватели, но и изискванията за жилищни помещения, предложени от такива устройства. Просто казано, ще знаете къде и как да поставите колоната.

Общи изисквания за монтаж

Можете да инсталирате газовата колонка в апартамента само ако разпределеното пространство за котелното помещение (в тази роля най-често е кухня) препоръчва следните изисквания:

Височината на рафтовете е от 200 см. Това условие е изпълнено от почти всички съвременни апартаменти. Ако не сте свалили тавана в кухнята си, като използвате многопластови гипсокартонени конструкции, това ограничение най-вероятно няма да ви засегне.

Площта на котелната централа е не по-малка от 8 м2. Разстоянието от опорната повърхност (върху която колоната ще бъде закрепена) към противоположната стена трябва да бъде най-малко 100 см. Собствениците на малки апартаменти с този артикул могат да имат затруднения. Устройствата, работещи с газ, не могат да се монтират в помещения с недостатъчни размери.

Площта на прозореца в кухнята, или по-скоро остъкляването на отвора (без рамката), не може да бъде по-малко от 3 от обема на помещението. Например, за котелна къща с минимална допустима площ и височина на тавана площта на стъклото на прозореца не може да бъде по-малка от 0,48 m2 (2 × 8 × 0,03).

Прозорецът трябва да се отвори

Прозорецът трябва да се отвори

Прозорецът трябва да се отвори. Без неуспех. Това ще помогне да се организира аварийна вентилация на котелното помещение. Освен това в помещението е разположен отделен вентилационен канал с диаметър 13-15 см.

Разстоянието до вентила не може да бъде повече от 2-2,2 метра, тъй като максималната дължина на маркуча, с който е свързана газовата колона, е 2,5 м и трябва да се окача свободно.

Широчината на вратата, водеща до котелното помещение (кухня), не може да бъде по-малка от 80 см, за пролуката между платното и пода - 20 мм. Това ограничение се дължи на необходимостта да се осигури вентилация на помещението и потока на кислород в зоната на горивната камера на колоната.

Но изискванията за задължителната наличие на комина в къщата могат да бъдат заобиколени от избора на модел колона принудителна тяга, изготвен под формата на коаксиален канал (като парапет на газови котли).

Как да получите разрешение за инсталиране на колона

Ако вашата кухня отговаря на всички горепосочени изисквания за инсталиране на бензиностанция в градски апартамент, можете да получите официално разрешение за изграждане на лична топла вода система. За това ще трябва да преминете през следните бюрократични етапи:

Първо, имате нужда от доказателство за собствеността върху жилището. В края на краищата само собственикът може да се разпорежда с инженерните системи на апартамента. За да направите това, достатъчно е да получите извлечение от Rosreestr.

На второ място, е необходимо да се получат документални доказателства за съответствие на параметрите на кухнята с изискванията, регулиращи възможността за инсталиране на газови нагреватели. За да направите това, трябва да получите план за жилище, да го получите в ОТИ или същия Rosreestr.

Монтажът на газовата колона може да започне, само след като получи проекта и разрешение от газовата служба

Монтажът на газовата колона може да започне, само след като получи проекта и разрешение от газовата служба

Трето, е необходимо да се приложи с изявление за необходимостта от свързване на едно по-потребяващо устройство с газоразпределителната компания. Примерът може да бъде изтеглен от уебсайта на доставчика на газ, както и да се установят часовете на получаване и друга необходима информация.

Четвърто, като се включите в подкрепата на газоразпределителната компания, можете да се свържете с дизайнерите зад проекта на нов клон на вътрешния газопровод. По същия начин същото важи и за инсталирането на газовата колонка в частна къща. В крайна сметка за нов източник на консумация се нуждаете от свободен кран от тръбата, свързана към измервателния уред.



За да се обърнете към дизайнерите преди посещение в газораспределительную на компанията не е необходимо. Възможно е връзката ви да не бъде договорена по някаква причина. И се оказва, че сте платили напразно проекта.

Пето, след като сте получили проекта и разрешение от газовата компания, можете да започнете да търсите сертифициран изпълнител, готов да оборудвате крана за газовата колона. И вие можете да препоръчате фирмата-изпълнител като дизайнери и самите производители на газ.

След това трябва да изчакате завършването на подреждането на крана и да поканите специалисти от газовата служба, които свързват колоната и да впишат в паспорта бележка за връзката на новото устройство.

Как да поставите колона и кой трябва да свърши тази работа?

Свързването на колоната към газоразпределителната система е най-добре за газта, но предварителната инсталация на устройството (свързване към водопровода и монтаж върху носещата повърхност) може да се извърши със собствени ръце.

За да направите това, трябва да направите следното:

  • Пробийте дупка в стената.
  • Поставете коаксиален комин в него и запълнете кухините с незапалим нагревател (минерална вата).
  • За да покриете стената под дупките.
  • Закрепете колоната върху облицованата зона (над плочката), като използвате скоби върху корпуса и дюбелите.
  • Поставете чайника в тръбата за студена вода, завийте отново възвратния вентил и връщайте клапана към свободния край.
  • Свържете възвратния клапан към дюзата / арматурата за студена вода върху корпуса на колоната.
  • Маркирайте колектора със спирателни клапани над студения клон на водопровода - той ще разпредели горещия поток по линиите, водещи до източниците на потребление (кранове и миксери).
  • Свържете колектора и дюзата / фитинга за гореща вода към корпуса на колоната.
  • Подредете линиите от колектора към кранчетата и миксерите.

След това можете да кандидатствате за газовата услуга - завършването на работата по свързването на колоната, което включва първото пускане на газ и вода, се извършва от специалисти по газ.

Връзката и първото пускане на газ трябва да се извършват от специалист по газ

Връзката и първото пускане на газ трябва да се извършват от специалист по газ

Е, ако няма да направите нещо със собствените си ръце - намерете фирма с разрешение да инсталирате уреди за консумация на газ и да поръчате услугите на опитни специалисти.

Наказание за независима инсталация на колоната

Всъщност цялата инсталация на колоната е да завърти три или четири гайки върху съединителите и фитингите. Ето защо, някои занаятчии свързват газ уреди със собствените си ръце, не се грижат за проекта, той за разрешение за такива действия.

Преди да инсталирате колоната сами, тези майстори трябва да имат предвид най-малко личната безопасност и здравето на другите. В края на краищата разрушителната сила на сместа газ-въздух не е по-ниска от съвременните взривни вещества.

В крайна сметка, в най-добрия случай, неоторизиран монтаж на бойлери и други устройства, които консумират газ, завършва с глоба от 1,5-2 хил. рубли. Невъзможно е да се скрие от инспектора за газоснабдяване за цял живот, но правилата на член 7.19 на AdminKodex не са отменени.

В най-лошия случай собственикът на апартамент, който е допуснал неразрешено вмъкване на колона, може да бъде осъден на по-тежка статия, ръководена от наказателния кодекс и федералния закон за пожарна безопасност. Ако възникне произшествие, третите страни, засегнати от експлодираната колона, могат да разчитат на 100% компенсация за загубите си.

И дори ако никой не е пострадал от този инцидент, собственикът на неразрешената колона може да напише глоба до 80 000 рубли. Ето защо, ако не можете законно да издавате колона, обърнете внимание на електрическите нагреватели за съхранение (котли). Да, те са по-скъпи, но тяхната експлоатация се регулира само от желанията на собствениците на жилища.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проектиране и оформление на кухня с газови колонкиПроектиране и оформление на кухня с газови колонки
Възможно ли е да свържете самата печка?Възможно ли е да свържете самата печка?
Изисквания за газова котелна къща в частна къща за документална поддръжка и технически правилаИзисквания за газова котелна къща в частна къща за документална поддръжка и технически правила
Как да изберем газовата колона?Как да изберем газовата колона?
Инсталиране на газомериИнсталиране на газомери
Безплатна инсталация на газомериБезплатна инсталация на газомери
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Отопление на газ в дървена къщаОтопление на газ в дървена къща
Защо излиза газовата колона, ние откриваме причините и ги отстранявамеЗащо излиза газовата колона, ние откриваме причините и ги отстраняваме
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
» » Инсталиране на газовата колона в апартамент за всеки, който може и кой ще го направи
© 2021 BggeHat.com