Как да направите езерце в страната със собствените си ръце е по-лесно, отколкото изглежда

Много летни жители вярват, че изкуствено езерце е лукс, който не е достъпен за всички. Това обаче не е вярно, защото може да се направи независимо и с минимални финансови разходи.

Стъпка 1: Дизайн

Достигайки до изграждането на резервоара със собствените си ръце, е необходимо да се определят задачите, които ще бъдат поставени пред него. Може би искате да управлявате риба там или да отглеждате определени видове растения. Това зависи от важните параметри на конструкцията - нейната дълбочина и размери.

За риболов трябва да имате дълбочина на езерото не по-малка от 1,5-2 м. Ако езерото е чисто декоративно, желателно е стъпалото да се стъпи, т.е. на няколко нива. Това ще го украси с водорасли, които растат на различни дълбочини.

Друг важен момент, който също трябва да бъде определен в процеса на проектиране, е местоположението на езерото в обекта. Когато избирате място, помислете за следните нюанси:

  • растителност. Не разполагайте с езеро близо до дърветата по две причини - листа и всички видове боклук непрекъснато ще попаднат във водата, така че трябва непрекъснато да почиствате езерцето. В допълнение, корените могат да повредят дъното или да деформират структурата;
  • Осветяването. Желателно е езерото да бъде поне 6 часа на ден напълно осветено от слънцето. В противен случай той бързо ще се превърне от "оазис" в непривлекателно блато;
  • облекчение. Опитайте се да намерите такова място, където структурата да се намира на равнината - това ще опрости и ускори допълнителната работа.

Ако сте закупили само "гола" площ, планирайте на хартия, където ще се намира градината, градината, зоната за отдих и т.н. Това ще ви помогне да намерите най-доброто място за езерце.

Изграждане на езеро на гола земя

Изграждане на езеро на гола земя

Когато мястото на мястото под езерото е разпределено, трябва да отговорите на няколко други важни въпроса. Какъв е размерът на структурата? Като правило новодошлите се стремят да направят голямо изкуствено езерце в дачата, тъй като изглежда по-ефективно. Моля, имайте предвид обаче, че изграждането на голямо езеро изисква по-сериозни финансови инвестиции. В допълнение, такъв резервоар ще заеме полезно място в сайта и дори грижите за него са по-сложни. Ето защо, ако не искате езерцето да стане главоболие за вас, ще бъде достатъчно площ от няколко квадратни метра.

Каква форма ще има структурата? Обикновено езерата могат да бъдат разделени на два вида - правилната форма (квадратна, кръгла или във формата на всякакви фигури) и неточни, близо до естествените водни тела. Изборът зависи от характеристиките на дизайна на сайта и, разбира се, от вашите предпочитания.

Какъв ще бъде проектът на структурата? Желателно е веднага да решите как ще украсите езерцето, което ще ви позволи предварително да подготвите необходимите материали и растения.

Стъпка 2: Получаване на материали

Основната задача при изграждането на изкуствен резервоар е да осигури надеждно уплътняване. Следователно, преди да направите езерце, е необходимо да решите как ще се осъществи запечатването. Понастоящем най-често се използват следните технологии:

  1. 1. Полагане на хидроизолационната мембрана. Този вариант е по-икономичен, но в същото време по-труден, тъй като изисква внимателна подготовка на дъното на разкопаването и укрепването на банките.
    Полагане на хидроизолационната мембрана

    Полагане на хидроизолационната мембрана

  2. 2. Използване на готов контейнер ("галоши"). В този случай специален контейнер просто се изкопава в земята. В резултат на това работата е опростена, но разходите се увеличават, тъй като "галошът" е много по-скъп от гъвкавата хидроизолация.
    Използване на резервоар за строителството на езерото

    Използване на резервоар за строителството на езерото



Гъвкавата хидроизолация може да бъде от няколко вида. EPDM мембраните са най-висококачествени и издръжливи. изработени от изкуствен каучук. Ако бюджетът е ограничен, покрийте долната част на PVC с филм, който се е доказал добре. Най-евтиният вариант е да използвате полиетиленов филм, но имайте предвид, че след 2-3 години ще трябва да бъде заменен.

Ще се нуждаете и от допълнителни материали:

  • пясък;
  • камъни за декорация;
  • растения в контейнери и др.

Ако мечтаете, че водата в езерцето се излива и циркулира, ще трябва да закупите допълнителна помпа. Оптималното решение за летните вили са потопяеми дренажни помпи, които могат да изпомпват мръсна вода.

Стъпка 3: Изграждане на езеро

Преди да направите езерце в страната, трябва да маркирате сайта, да разгледаме стъпка по стъпка как да изпълните тази процедура:

  1. 1. Начертайте секция, на която ще бъде разположена сградата. За да направите това, можете да шофирате клечки в ъглите и да разтегнете сплит между тях;
  2. 2. След това премахнете най-горния слой растителност. Опитайте в същото време да осигурите плоска хоризонтална платформа;
  3. 3. Ако структурата ще има сложна форма, поставете маркуча по контура на бъдещия резервоар. За да фиксирате маркуча, използвайте метални скоби, направени от тел или електроди.

След това можете да започнете изкопаването и запечатването на основната яма. Като пример, помислете как да направите резервоар, използвайки мембрана за хидроизолация. Подробните инструкции за решаване на този проблем изглеждат така:

  1. 1. Изкопайте ямата до дълбочина около 40 см;
  2. 2. Отдръпнете се от бъдещия бряг по контур от 30-40 см и разкопайте второто ниво за още 50 см дълбочина;
  3. 3. Ако размерът на езерце позволява, можете да се копае на трето ниво на дълбочина 1,5-2 м, заминаващи от първото ниво на ръба на една и съща дълбочина от 30-40 см Това ще даде възможност за украса на езерото водорасли дълбока или пуснете риба в нея .;
  4. 4. След това ямата трябва да бъде изравнена и почистена, така че повърхността на стъпалата да е плоска и хоризонтална и контурите им да са чисти. Всички корени и камъни трябва да бъдат премахнати;
  5. 5. След подготовката на ямата се уверете, че банките са на същото ниво. Ако е необходимо, те трябва да бъдат коригирани;
  6. 6. Подготвените банки трябва да бъдат укрепени чрез географска мрежа или дори обикновена мрежа - рабица. Решетката може да бъде фиксирана с метални скоби. Ако размерите на клетката са твърде големи, мрежата от фибростъкло може да бъде поставена под окото. Така че банките няма да се срутят и деформират;
  7. 7. На контурите на банките изкопайте малък изкоп с дълбочина 25 см. Той ще позволи да се фиксират ръбовете на филма;
  8. 8. За да предпазите мембраната от евентуална повреда, запълнете долната част на изкопа с пясък с 15 см и я изсипете добре;
  9. 9. Като допълнителна защита повърхността на ямата може да бъде покрита с рубероид;
  10. 10. Сега преминете към хидроизолацията на ямата. За да измерите дължината и ширината на фолиото, използвайте въже, което първо трябва да поставите на дъното на изкопа, и след това го прикрепете към мембраната. Имайте предвид, че запасите трябва да са на около половин метър от всяка страна.
  11. 11. Когато полагате мембраната, внимателно я подравнете, така че гънките да са възможно най-малки. Фиксирайте филма с тухли или камъни.

След това напълнете езерото с вода и го оставете за един ден. След определеното време можете да поставите ръба на мембраната в жлеба и да отрежете излишъка. За надеждно закрепване на филма окопът трябва да бъде покрит с развалини.

Желателно е мембраната да се постави в горещо време. Под въздействието на висока температура, той става по-еластичен и равномерно пада върху повърхността на изкопа.

Ако езерото е оборудвано с "галош", тогава просто трябва да изкопаете подходяща фундаментна яма, да подредите дъното и да го напълните с пясък. След това резервоарът е инсталиран - а езерото е готово.

Стъпка 4: Декориране

Сега остава само да украсяваме езерцето. Най-често изкуствените езера във вилата са украсени с водорасли в контейнери. Те са разположени на различни нива в езерото, в зависимост от характеристиките на растението. Плажовете могат да бъдат покрити с пясък, камъчета или с камъни.

Няма специални правила за декориране на резервоар в дачата, но по-често се използват такива методи:

  1. 1. остров. Разстилайте камъните по-близо до центъра на езерото, украсете с растения;
  2. 2. Мостът. Дори малък декоративен мост може да превърне езерото;
  3. 3. Водопад. За него е необходимо да се изгради хълм от камъни. На самия връх трябва да поставите маркуча, свързан към помпата. Маркучът може да бъде маскиран с камъни, стара кана, от която ще тече вода или други декоративни елементи;
  4. 4. Фигури. В специализирани магазини се продават фигури под формата на жаби, костенурки, водолюбиви птици и др. Освен това на брега можете да поставите стара лодка или други тематични продукти;
  5. 5. Озеленяване на брега. Ако засадите красиви цветя, храсти и други растения по периметъра на езерото, те не само ще служат като украшение на цялата структура, но и ще укрепят банките;
  6. 6. Фенери. Така че езерото може да наслаждава окото не само през деня, но и ефективно да изглежда в тъмното.

При изграждането на брега, не забравяйте да инсталирате беседка или най-малко магазини, тъй като през лятото ще искате да прекарате известно време близо до езерото. В останалото, просто свържете вашето въображение и прилагайте творчески идеи. Единственото нещо, не забравяйте, че езерото трябва да се впише в ландшафтния дизайн на вашия сайт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Планиране на територията на парцел в странатаПланиране на територията на парцел в страната
Печка за шиш кебап със собствени ръцеПечка за шиш кебап със собствени ръце
Оформлението на градината и градинатаОформлението на градината и градината
Геотермално отопление у домаГеотермално отопление у дома
Хоумстед дизайнХоумстед дизайн
Как да организирате изкуствен резервоар на вашия сайтКак да организирате изкуствен резервоар на вашия сайт
Създайте уникален пейзажСъздайте уникален пейзаж
Укрепване на брега на езерото без използване на тежко оборудванеУкрепване на брега на езерото без използване на тежко оборудване
Озеленяване на вашия сайтОзеленяване на вашия сайт
Изграждането на резервоар на собствен парцелИзграждането на резервоар на собствен парцел
» » Как да направите езерце в страната със собствените си ръце е по-лесно, отколкото изглежда
© 2021 BggeHat.com