Басейн във ваната, който трябва да изградим!

Много вода в банята няма да бъде отхвърлена от руски човек. Особено, когато е оборудван с басейн с хладка вода, което е толкова хубаво да се потопи след топлината на парната баня. Можете сами да изградите плувен басейн в собствената си баня. Вярно е, че трябва да отделите известно време и пари за споразумението си.

Езерото във ваната - кой да избере?

Базите за частни сауни са разделени на няколко вида. Всеки от тях се характеризира със собствени оперативни и дизайнерски характеристики. Най-надеждните и дълготрайни са стационарните конструкции, чиято основа е купа, изработена от стоманобетон. Такива структури са разделени на земя и са изкопани. Те са проектирани на всяка дълбочина, те идват в различни размери. Изборът на конкретен тип басейн зависи само от желанията и финансовите възможности на дадено лице. Стационарните купи обикновено са монтирани на предварително подготвена основа. Разходите за тяхното изграждане могат да бъдат доста сериозни. Но резултатът от работата е отличен без преувеличение.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Ако собственикът на селска къща не иска да оборудва стационарен басейн в своята парна баня, той има възможност да закупи сгъваема купа. Тя се характеризира с висока мобилност. Ако желаете, този дизайн е лесен за разглобяване и бързо се премества на ново място. Трайността на разглобяемите конструкции, произведени най-често от поливинилхлориден материал, не е толкова впечатляваща, колкото при стационарни. Но мобилните купи се инсталират много по-бързо и по-лесно, имат всякакви форми и размери. Със собствените си сили такива басейни могат лесно да бъдат монтирани от всеки домашен занаятчия.

Доста малки частни сауни, в които е невъзможно да се изтласкат повече или по-малко големи купи, обикновено са оборудвани с мини басейни. Това означава специални контейнери от фибростъкло, акрил или дърво. Те се правят в повечето случаи под формата на бъчви или продълговати шрифтове. Най-популярните мини басейни от дърво (лиственица, бук, дъб) с обем 500-1500 литра. Те не струват евтини. Ето защо през последните години много хора насочиха вниманието си към по-достъпни пластмасови и акрилни купи. Капацитетът им достига 5-6 кубични метра.

В отделна група могат да се разграничат джакузита - компактни по размер хидромасажни конструкции, в които човек напълно се отпусне, след като посети парната баня. Не можете да плувате в такива басейни поради малкия им размер. Джакузито се продава готово. Тяхната цена е висока. Не всеки собственик на скромна селска сауна може да си позволи да купи такъв изкуствен резервоар за сауна.

Ние проектираме басейн - толкова ли е трудно?

След като решихме типа резервоар, решихме каква конфигурация и геометрични измерения ще има. Тук е необходимо да се разбере, че големите по размер и сложни във форма купички ще изискват големи строителни разходи. Ако бюджетният бюджет на басейна в банята е ограничен, ние винаги избираме правоъгълни (квадратни) структури. Техният монтаж изисква по-малко материали. И процесът на подреждане на тези купички е много по-лесен.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Когато избирате място за изграждане на басейн, помислете за следното:

  • От масата на подземните води дъното на изкуствен резервоар за баня трябва да бъде разположено на разстояние повече от един метър.
  • Не докосвайте стените на парната стая с страничните части на инсталирания шрифт. С този метод на монтаж, рискът от пукнатини в изграждането на банята се увеличава.
  • Пропастта между стените на стаята и купата трябва да бъде поставена с пяна или покрита с обикновен пясък.

Ако искаме да получим наистина добър басейн в сауната, неговият проект е най-добре поръчан в професионално студио. Специалистите ще определят в него характеристиките на монтажа на съоръжението, ще опишат оборудването, необходимо за доставката и отстраняването на водата, нейното почистване, както и ще проектират купата на съществуващия интериор на парното помещение.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Като цяло професионалният проект предоставя възможност:

  • правилно фиксирайте вградените части;
  • изчислява статичното и динамичното налягане на дъното и стените на резервоара;
  • изберете най-добрите инженерни комуникации;
  • Определете какви материали и какви количества ще бъдат необходими за изграждането на структурата, която представлява интерес за нас;
  • Разработване на специални мерки за безопасно и наистина удобно използване на басейна.

Можете сами да направите проект на стационарен резервоар за вана. В този случай можете да използвате представената по-горе схема или да потърсите по-подходящ вариант за вас. Ако се планира да инсталирате сгъваема пластмасова конструкция, мини басейн или джакузи, препоръчваме да се съсредоточите върху съветите, дадени в инструкциите за такива дизайни. Там всичко е описано просто и ясно.

Стационарно езерце - подготвяме фундаментна яма и я конкретираме

За изграждането на трайна купа във ваната със собствени ръце са необходими обикновени и добре познати материали и специални адаптации. Трябва да запазим:

  • арматурни прътове, използвани за укрепване на отделни части от стационарни басейни;
  • цимент и пясък;
  • дърво за създаване на кофраж, изграждане и довършване на перилата и стъпалата, водещи към езерото;
  • тръби от различни участъци;
  • (метални листове, плочки и т.н.);
  • хидроизолационен филм;
  • инструмент за земни работи и други работи;
  • помпено оборудване за водоснабдяване и изпомпване.

Първият етап от строителните работи - изкопаване на фундамент яма за планираното строителство в банята. Дълбочината на ямата е с около 40 см повече от дълбочината на басейна, широчината и дължината - с 50 см повече. Важно! Дъното на изкопаването се извършва с лек наклон. В същото време в най-ниската част на ямата преди stroyrabot всички ние трябва да се сложи една тръба с диаметър 8-10 см. Към него можем да свържете тръбата за източване. Чрез нея водата ще излезе от езерото. Поставяме тръбата в посока към канализацията или кладенеца. Тези съоръжения трябва да бъдат извадени от банята за 5-6 метра (поне).

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Заспиваме на дъното на основата с пясък. Слоят на материала е около 5 см. Пясъкът се пясък и се изсипва средно големият чакъл (около 10 см). Ние композираме този слой. Желателно е операцията да се извърши с ръчно удряне, изработено от дърво. Сега разбъркайте цимента (1 част), натрошен камък (5 часа) и пясък (3 часа), добавете вода, изсипете получената смес приготвени пай от развалините и пясък. Още по-добре, използвайте готов бетон. Избираме марката материал W-8. Характеризира се с висока устойчивост на влага и плътност. Дебелината на бетона - 10 см. След изливане, монтирайте подсилващата се мрежа на дъното. Ние го правим от арматура с диаметър от 0.8-1.2 см. Ние се присъединяваме към мрежата в едно парче с плетене тел. Напълнете армировката с още 10 см бетон.

След това отидете на издигането на стените. Сглобяваме кофража, свален от дъските. Слагаме в него подсилващи елементи (под формата на една и съща мрежа). Бетонови стенни повърхности. Nuance. Изхвърляме бетона с лопата или железния прът. По този начин ще постигнем идеална адхезия към повърхността на стената. В допълнение, слой от бетон (дебелината му - около 25 см) трябва да бъде уплътнен с буталка.



Друга важна точка. Бетонната смес трябва да се нанася с минимални прекъсвания. Колкото повече време преминава между изсипването на отделните му части, толкова по-нестабилни са стените. След пълното бетониране на басейна, трябва да отстраним въздушните мехурчета от композицията, използвайки вибриращ чук или дълбок вибратор.

Чашата е готова - какво трябва да направя после?

След втвърдяването на бетона (това отнема около 30 дни), ние разполагаме с готов басейн. Трябва само да го припомним, като вършим сравнително проста работа. За да започнете, ние мазилка стените на купата. За тези цели, ние прилагаме сухи състави, които включват латекс в техния състав. Те се характеризират с повишена еластичност (лесна за употреба) и водоустойчивост (гарантираща дългосрочна експлоатация на конструкцията). Ние повишаваме фабричния състав според препоръките на производителя. Налагаме гипс със слой от 2.3-2.5 см.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

След това се занимаваме с хидропротекция на купата. Тя се извършва по различни начини. Най-надеждните от тях е вариант, включващи прилагане към вътрешната част на повърхността на резервоара хидроизолация няколко слоя, които след това се обработват допълнително от латекс лепилната смес или специален цимент-пясък хоросан. Последното се прави просто:

  • смесват се 3 части пясък с 1 част цимент M400;
  • добавете 1 част от церезитната емулсия на 10 части вода;
  • ние смесваме всички тези компоненти.

Трябва да получим гъста консистенция на състава и незабавно да го приложим върху обработените повърхности и след това внимателно да решетка ренде.

По-проста версия на хидроизолацията на басейна е инсталирането на филм от поливинилхлорид с подходящ размер. Необходимо е да се покрие цялата чаша и да се фиксира с латексово лепило. Методологията е проста, бърза, но за съжаление много ненадеждна. Филмът може да се счупи по всяко време. Той трябва редовно да се сменя, като харчи силите и парите си за ненужна работа.

С лице към басейна - ще измислим дизайн

Продължаваме до най-завладяващия етап на работа - завършване на завършената стационарна купа. Тази процедура обикновено се извършва, като се използва:

  • мозайки;
  • порцеланови плочки;
  • дебел поливинилхлориден филм (PVC).

Тези материали имат своите оперативни и чисто декоративни предимства и недостатъци. Най-разпространеният е процесът на довършване на домашни басейни със стъклени мозаечни изделия. Те имат малки размери (10x10-50x50 mm), което прави възможно да се създават от тях цели картини и шик панели, да не говорим за оригиналните, но прости рисунки и модели.

Мозайка е устойчив материал, устойчив на механични влияния с минимална порьозност. Може да се полага върху не много равномерни повърхности. А процесът на сглобяване на мозайката е истинска наслада за любителите на красотата, защото те имат възможността да създават орнаменти със собствените си ръце. Цената за продуктите, излят от стъкло с висока якост, варира между 25-150 долара на квадрат.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Вместо мозайка, много използват порцеланови плочки за облицовъчни басейни. Тя струва около 30 долара, се характеризира с малък индикатор за абсорбция на влага, отлична здравина, висока устойчивост на топлина и замръзване. Препоръчително е да закупите порцеланови изделия с груба повърхност. Вероятността от подхлъзване върху тях е минимална.

Забранено е използването на обикновени керамични плочки за декорация на басейни. Той не е устойчив на топлина и влага и е идеално място за размножаване на микроорганизми.

Ако бюджетът за изграждането на басейна е малък, то може да се направи с четирислоен PVC филм. Дебелината му е 1,5 мм. Отделни слоеве от подобни продукти се полагат със специална синтетична мрежа. Филмите за изкуствени резервоари в бани и сауни не допринасят за образуването на бактерии, имат груба повърхност, имат уникална устойчивост на химични съединения. Цената на такъв материал е приемлива - 10-15 долара. И при желание е лесно да се намерят продукти с по-високо качество (цената им достига 40-45 долара на квадрат).

Грижата на резервоара в парната баня - удължете периода на работа

Басейнът трябва да се напълни с мека вода. Ако водата, която тече от водата, не е с най-добро качество, ще трябва да закупите специални съединения, за да го приведете до препоръчителните стандарти (pH - 7,2-7,6). Те включват:

  • Хлоро-започне;
  • Шок-хлоро;
  • гранулиран коагулант;
  • таблетки за бързо обработване на водата.

Някои хора са алергични към съдържащи хлор вещества. Те могат да бъдат посъветвани да купуват продукти, съдържащи бром. Тя не дразни кожата и лигавиците. Вярно е, че разтворите, съдържащи бром, струват малко повече. Средства под формата на таблетки, които включват молекули на активен кислород и допълнителни добавки, се използват за елиминиране на микроорганизмите във вода. Те действат почти незабавно.

Веднъж на 3-4 месеца трябва да източите напълно водата от купата и да извършите цялостното й почистване от варовиковата скала и мръсотията. Най-удобно е да извършите тази операция с помощта на Antikaltsita - състав, който премахва дори силно замърсени замърсявания и отлагания.

Басейн в банята - какво трябва да изградим!

Препоръчително е също да инвестирате в инсталирането на филтри. Можете да монтирате различни устройства - диатом, патрон, пясък. Кои от тях да изберат? Ако финансирането позволи, купуваме диатомни устройства за филтриране. Те са най-качествени и надеждни, способни да задържат замърсители по-малко от 3 микрона. Касетите са по-евтини, но се филтрират само частици от поне 10 микрона. Пясъкът се използва изключително в малки по размер и дълбоки басейни. При пречистването на големи количества вода те просто не могат да се справят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня с басейнБаня с басейн
Проекти и оформление на сауниПроекти и оформление на сауни
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Проекти и строителство на руската баняПроекти и строителство на руската баня
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Създайте уникален пейзажСъздайте уникален пейзаж
Собствено езероСобствено езеро
Базата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцелиБазата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцели
Правилната грижа за скъпата баняПравилната грижа за скъпата баня
Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?
» » Басейн във ваната, който трябва да изградим!
© 2021 BggeHat.com