Баня с басейн

Баня с плувен басейн ще удари силно в джоба си, ако прибегнете до услугите на специалисти в тази област. Но има и алтернативен вариант - вана с плувен басейн със собствените си ръце. Тази статия ще обсъди как да направите всичко това по правилния начин.

Видове басейни

Видове басейни

На първо място, е необходимо да се разбере какъв тип басейни са и с какво се характеризират.

Стационарният сорт се характеризира с трайност и здравина. Основата е купа от стоманобетон, разположена в предварително изкопана дупка - върху основата. В допълнение, те се различават по размер и дълбочина. Също така има и изкопани и наземни видове.

Сгъваемият вариант е така наречената "временна" конструкция. Тези решения се характеризират с тяхната простота в пермутацията: тя може да бъде демонтирана и поставена без проблеми. Основата е материал като перхлорвинил, тъй като те са малко по-ниски от описаните по-горе решения по отношение на якост, но се характеризират с лекота, разнообразие, финансова наличност и бърза инсталация.

Хидромасажна конструкция. В този случай можете да отбележите малкия размер, защото те са насочени към хидромасаж и релаксация. Не можете да плувате в тях. Продавайте такива опции в готовата форма, защото се нуждаете от специална инсталация и отпадайте. Често те са объркани с джакузито. Но под това име всъщност се има предвид компанията, занимаваща се с производство. И тя на свой ред намеква за името на своя основател.

В случай на тези, които не се нуждаят от големи езера, можете да забележите мини басейни. Те са дървени, пластмасови или акрилни контейнери с малки размери за вода. Някои варианти могат да поберат до 1500 литра. Най-подходящата порода за тези танкове може да се нарече дъб и лиственица. Въпреки това, пластмасови решения от пластмаса също са в търсенето.

Изберете местоположение

Изберете местоположение

За сауна за сауна с плувен басейн е важно да се определи местоположението: вътре или извън стаята. Това влияе върху размерите и характеристиките на работата - само в топли дни или през цялата година.

Важно е да се отбележи, че трябва да се вземе предвид местоположението на подземните води. Структурата не трябва да се намира на по-малко от един метър от водата. Има начин да се анализира пода на банята и да се задълбочава под нея. Но тази опция не е подходяща за близкото разполагане на подпочвените води, тъй като може да разреди основата.

Важно е да се вземе предвид факта, че стените на резервоара не трябва да влизат в контакт със стените на банята, защото водата, която носи натиск, може да доведе до образуване на пукнатини в стените. Тъй като дори малък басейн може да побере около десет тона вода, в този случай оставете празнина между банята и басейна, за да го напълните с пясък. Можете да прибягвате до пяна.

Ако се вземе решение да се изгради разширение, най-добре е първо да се инсталира специална основа под басейна, за да се предпази от водата в земята.

особеност

особеност

Както и при всяка друга строителна работа, всичко започва с дизайн.

Строителството може да бъде както нула, така и интегриране в съществуваща сауна. Разработването на проекта изисква дефиниране на размери, форма, вземане на решения за снабдяването и отстраняването на водата, изолацията и външния вид.

Трябва да определим формата и размерите на купата, защото те засягат цената на строителството. Колкото по-сложна е конфигурацията, толкова по-големи са размерите, толкова по-голяма е цената. Важно е да се има предвид, че при изграждането на правоъгълни басейни може да спестите пари, поради по-малкото потребление на материали. Но заоблени варианти, макар и по-скъпи, но по-привлекателни и в идеалния случай в хармония с интериора или екстериора.

Проект на баня с плувен басейн

Проект на баня с плувен басейн

Ако не сте заинтересувани от наличния набор от опции, можете да поръчате готови чертежи.

Те идват с завършени хидравлични вериги и анализ на процеса на инсталиране. Благодарение на тях, аспектът на инсталацията е значително опростен.

Благодарение на добре написания проект:

  • изчисляване на динамичното и статичното натоварване на басейна;
  • изчисляване на нивото на въздействието на водния товар върху почвата и компонентите на банята;
  • се избира инженерно оборудване;
  • вградените компоненти са инсталирани;
  • отчитат факторите за удобно и безопасно използване на конструкцията;
  • да се изчисли необходимия брой материали и да се определи цената на ерекцията.

Правилно изпълненият проект включва оборудването, планирано за монтаж, реагенти, методи за пречистване на вода и други нюанси. Също така, в процеса на изграждане на архитектурно свързване, като по този начин се осигурява такелажът на резервоара с различни елементи - водопади, трамбовки и пързалки.

След като завършите дизайна и добавите някои точки, както и регулирането на грешките, можете да продължите с практическите стъпки, за да постигнете целта - басейнът в банята.

Придобиване на материали

Материалът и оборудването, необходими за монтажа, могат да бъдат намерени във всеки специализиран магазин - почти всеки материал се продава свободно.

Ще ви трябва:

  • цимент;
  • дърво;
  • укрепване на армировка от метал;
  • помпи за пълнене на вода;
  • тръби с различни размери;
  • специален хидроизолационен филм;
  • плочки и метални листове.

Ямата

Първият етап от работата по разглежданата тема е подготовката на яма, която е малко по-голяма от самия басейн в размери. Първоначално дъното е направено с лек наклон, а най-дълбокото място трябва да бъде инсталирано преди началото на работата на разклонителната тръба, която има диаметър не повече от десет сантиметра.



Тук вече е необходимо да се постави тръба с малък наклон към отводнителната яма или канализацията, разположена на около пет метра от резервоара. На изкопаното дъно се разстила, изравнява и уплътнява пясък с дебелина пет сантиметра, след като десет сантиметър слой от не много груб чакъл е покрит с пясък.

След това върху подготвената основа се поставя бетонен слой от десет сантиметра, подсилващ окото, а след това още десет сантиметра от бетонния слой. Тази технология гарантира здравината и дълготрайността на дъното на резервоара. Препоръчва се бетонът да се характеризира с висок коефициент на поглъщане на бетонна вода.

Водни стени

Процесът на бетониране на стените се извършва паралелно на процеса на бетониране на дъното. На дъното на завършването на запълване е необходимо да се постави на дървени плоскости палубата и поставете тип решетка укрепване и бетонирани стени, щикове бетон, за да се слеят в стената и дъното на бетона. Тази опция ще предпази разтвора от появата на шевове между стената и дъното на резервоара.

Дебелината на бетона в елементите на резервоара трябва да бъде около двадесет и пет сантиметра.

Следващият процес на бетониране трябва да се извършва без значително прекъсване между изсипването в определени части. Важно е да се направи байонет с помощта на пръчка, изработена от метал, и бетонно уплътнение с дървена дръжка.

Освен това, купата трябва да се излива в един подход, тъй като при попълване на няколко подхода нивото на надеждност на басейна значително ще намалее. Преди да втвърдите бетона, е важно да се отървете от въздушните мехурчета, с които вибриращият малей може да се справи перфектно.

Полагане на мазилка

Последният етап от изграждането на резервоара е завършването на водните стени. Полагайки бетон върху дъното и стените, очакваме да се втвърди. Отнема около един месец, за да изчака, докато последното сушене изтече. Препоръчва се периодично да се полива повърхността с малки дози вода, за да се избегнат пукнатини при сушене.

За тези разработчици, които нямат време да очакват толкова много, има алтернативен начин да се оборудва купата от бетон. Състои се от използването на кесони - специални плочи от метален тип, между които трябва да напълните смес от бетон и след това да направите шевове. Но с тази опция има такъв недостатък: шевът може да се разпръсне по всяко време. Тъй като тази опция, въпреки че може да се нарече проста и достъпна, но не е надеждна.

Ако бетонът изсъхне, трябва да извадите кофража и да започнете да нанасяте циментова замазка, която е с дебелина до два и половина сантиметра. За да се поддържа пластината на ямата в равнината, е необходимо да се използват течни резистентни състави. Мазилка с подобни добавки може да се нарече еластична и водоустойчива.

Водопропускливост и изолация

След това една руска баня с плувен басейн изисква хидроизолация. Най-достъпният и лесен вариант е перхлориновият под, покрит с цялата вътрешна повърхност на купата.

Най-задълбочен метод е вътрешната облицовка на купа от бетон от хидроизолационни материали, обикновено се прилага в двойка слоеве. Третият слой е специална смес от лепило с добавен латекс.

Замазката от цимент и пясък трябва да е гъста, гъста консистенция. След разбъркване разтворът трябва незабавно да се постави върху бетонна повърхност, която предварително се почиства. За да подобрите сцеплението, нанесете и разтрийте разтвора.

След това трябва да се изравнят и внимателно да се залепнат замазката.

Довършителните работи на резервоари могат да се комбинират. Като пример, може да се направи на дъното от цимент, с трагичен водата непропусклив, докато стената сблъскват с плочки от тип плочки, предварително начин, предвидена върху третираните повърхности, където цимент слой е равен. На повърхността му съществуват рискове, които подобряват взаимодействието с плочките.

С лице към езерото

След като се занимаваме с основната практическа част, трябва да преминем към последния етап - изправен пред. Можете да говорите за цялата серия и видовете материали за облицовки. Ето защо е важно да се разбере кой цвят и вид на езерото ще бъде. Най-често срещаните опции включват използването на мозайка, плочки и PVC филм. Поради това си струва да се подчертаят техните положителни и отрицателни страни.

плочка

Басейнът за сауна, като правило, е оборудван с порцеланови плочки. Добре е, защото има по-голяма плътност от керамиката, а също така не абсорбира течността особено.

Придобивайки го, не трябва да забравяте за такъв индикатор като абсорбцията на влага. То не трябва да е повече от три процента. Грънчарството за облицовката на езерото не е подходящо, защото има порьозност, насърчава транспортирането на бактерии, гъби и други неща.

Следователно вашият личен избор трябва да бъде направен в полза на специална порцеланова керемида. Тя струва около тридесет долара на метър. Още по-важно е, че влажната повърхност на резервоара е много хлъзгав, така че плочките трябва да се вземат с грапавост.

мозайка

Зидовете от стъкло не са напразно смятани за най-добрият вариант. В края на краищата, той е устойчив на вода, гъст и много силен. Ценовият маркер на квадратен метър може да достигне сто и петдесет долара.

Защо мнозина се опитват да направят избор в нейната полза? Поради малките размери на плочките може да се отбележи, много перспективи за оформяне на стаята, защото от тези елементи може да се направи с уникалните контурите на повърхността, което осигурява дизайн и имат огромен потенциал да експериментира с дизайн, модели и дори цели картини. Важно е да се отбележи липсата на пори, невероятна трайност.

филм

Най-евтиният от облицовъчните материали е PVC филм, чиято дебелина не надвишава половин милиметър. Във филма има отлични хидроизолационни свойства, както и наличието на четири слоя, където между средните слоеве на мрежата има голяма якост на синтетични. Това не е предмет на физическо или химическо въздействие, лесно изпрани, има груб слой, и се характеризира с устойчивост на микроскопични организми.

Цената може да достигне четиридесет долара на квадратен метър. Сглобява се със закрепваща метална лента. На лентата, която е свързана посредством винтове към стените на резервоара под внимание обикновено се прилагат към пластмасовото покритие и след това заварени филм. Но най-напред се поставя синтетичен плат.

резултати

резултати

Сега е много трудно да си представим, че в съвременната парна баня няма швейцарски или пластмасов басейн с хладка вода или дори лед. Както е известно на науката, а именно поради потапяне в студена вода след пет минути загряване се извършва интензивно активни ендорфини насищане на кръвта. Тези съединения имат положителен ефект върху тялото: подмладяване облекчава стрес, умора, и увеличаване на защитните свойства на организма.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плувен басейн със собствените си ръце във вилатаПлувен басейн със собствените си ръце във вилата
Басейн във ваната, който трябва да изградим!Басейн във ваната, който трябва да изградим!
Проекти и оформление на сауниПроекти и оформление на сауни
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Създайте уникален пейзажСъздайте уникален пейзаж
Базата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцелиБазата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцели
Стъклени прегради за душСтъклени прегради за душ
Монтаж и характеристики на акрилната ванаМонтаж и характеристики на акрилната вана
Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?
Изграждане на басейни от акватовия рай на компаниятаИзграждане на басейни от акватовия рай на компанията
» » Баня с басейн
© 2021 BggeHat.com