Как да намерите счупения проводник в търсенето на стени и отстраняване на неизправности

При условие, че електрическите кабели са правилно проектирани и инсталирани, не трябва да има никакви специални проблеми с тях. Въпреки това, ако се прекъсне непрекъснато снабдяване с електричество в определена част от веригата, възможно най-бързо е да се намери и поправи повредата. Нека да разгледаме принципите за идентифициране и ремонт на повреден сайт.

Симптоми и видове неизправности - 3 класа разбивки

В повечето случаи неправилното функциониране на кабелите е резултат от неправилна инсталация, повреда на изолацията, нарушаване на целостта на компонентите на електрическата верига или прекалено голямо натоварване, както и счупени проводници.

Симптоми и видове неизправности - 3 класа разбивки

Неправилната инсталация може да доведе до неизправности в окабеляването

Определете разбивката на следните характеристики:

  • липса на нула или фаза;
  • едновременно отсъствие на фаза и нула;
  • появата на искри;
  • късо съединение;
  • редовни екскурзии на защитни автоматични устройства.

Често увреждане, получено в места, където проводници са свързани с контакти, разклонителни кутии, както и в областите, свързващи кабели към електрическите контакти на автоматични уреди и ключове за осветление. Такива разбивки се отнасят до първия клас неизправности. Заедно те съставляват повече от половината от всички случаи на проблеми с електрическата мрежа. В такива случаи е съвсем лесно да намерите лошо окабеляване в стената, тъй като повредената зона най-вероятно се намира близо до изходите или комутаторите.

Вторият клас на аварии включва проблеми със скрити кабели. Те стават резултатите от монтажните работи по време на ремонта, когато майсторите са принудени да нарушават целостта на бетонните конструкции. Например, често проводниците са повредени, когато ги завинтвате с винт или с пробиване. Всички тези случаи често водят до късо съединение в стената. Такива проблеми с електрическата мрежа могат да се проявят много по-късно, дори след приключване на ремонтните работи. Например нарушението на целостта на изолацията на проводниците се усеща няколко месеца след допира с устройството или винта.

Третият клас на неизправности включва прекъсвания на окабеляване, които се появяват в стената, без пряка намеса на устройства или предмети на трети лица. Такива явления се считат за изключително редки и се дължат на износването на алуминиеви проводници или твърде тежки товари в мрежата. В такива случаи откриването на счупване на електрически проводник в стената без използването на специални устройства е доста проблематично.

Знаци и видове неизправности - 3 класа разбивания на снимки

Късото съединение е един от признаците за неизправност

Често срещана причина за счупването е и нарушение на технологията на окабеляване: монтаж и свързване на проводници с неправилно напречно сечение, тяхното свързване чрез усукване.

Най-безвредното следствие от счупването на електрическите проводници е липсата на ток в определена част от веригата. Много по-опасно е искрата и късо съединение. Често това води до възпаление на интериорни предмети и загуба на наематели на недвижими имоти.

Подготовка за търсене на повредена част от веригата

За да откриете повредения проводник в стената, трябва да се придържате към определен алгоритъм. Ще ви са необходими следните инструменти:

  • индикаторна отвертка;
  • търсещ маршрут;
  • мултицет;
  • отвертка;
  • клещи;
  • нож с изолирана дръжка;
  • хан от изолационна лента.
Подготовка за търсене на повредена част от веригата

С помощта на локатора можете да намерите неизправност

На първо място, ще трябва да идентифицирате повредената група от връзки. За да направите това, трябва да използвате плана за електрическо свързване. Ако дефектният отвор има фаза, тогава чрез включване / изключване на машината ще можете да откриете скрита неизправност в окабеляването в стената. Можете да проверите наличността на фазите, като използвате индикатора. За целта изключете веригата и поставете устройството в контакта. Ако индикаторът свети, тогава има фаза. Повредената група от връзки трябва да бъде напълно изключена, изключена от машината.



Втората стъпка ще бъде последващо тестване на цялата линия, започвайки от изхода и завършвайки с кабела вътре в щита. Ако имате достъп до кутиите на дистрибуторите, не забравяйте да ги отворите и да ги проверите. Ако окабеляване се извършва без кутии, тогава трябва да демонтирате всички гнезда на линията и да проверите проводниците през вътрешността им. В повечето случаи грешките са открити в първия контакт, тъй като той е този, който може да бъде подложен на най-големите товари. Ако след задълбочена проверка не открихте неизправност, проблемът е извън стената.

Как да намерите дефектна линия, използваща маршрутизатор и радиоприемник

С помощта на тракера можете бързо да намерите дефектната част на окабеляването. Устройството включва генератор и приемник. Генераторът е проектиран да се свързва към повреден проводник: за тази цел терминалът минус е свързан към цялото жило и е заземен посредством преносим щит. Положителният терминал е свързан с дефектното ядро. След като включи функцията за търсене, генераторът захранва импулси към цялата вена. За да откриете повредения участък, приемникът трябва да бъде преместен по маршрута, по който се извършва електрическото свързване.

По време на работа приемникът ще отговори на импулсите, доставени от генератора. По това време ще чуете характерен писък. Ако бъде открита повредена секция, звуковите сигнали ще спрат. За да се намери мястото, където е повредена електрическата мрежа, генераторът трябва да бъде свързан към втория край на дефектната линия и отново процедурата за определяне на неизправността. Често основният проблем се крие в нулевия проводник. В такива случаи при проверка на гнездото с индикатор на устройството се наблюдава изключително слабо запалване. Неуспех в ремонт на окабеляването хората обясняват това като с "две фази". По време на теста на изхода с мултицет на контакт, напрежението в рамките на 0-220V е фиксирано.

Ако нямате локатор, можете да използвате радиото, за да намерите грешката. За да направите това, устройството трябва да бъде настроено на всеки канал със средна вълна и да се включи в неуспешен изход с електрическа самобръсначка или друг домакински уред с ниска мощност. След това преместете приемника по маршрута на окабеляването. Фактът, че сте открили дефектна зона, ще предизвика смущения или пукнатини, излъчени от приемника. Веднага щом откриете разбивка, кабелите трябва да бъдат инспектирани. За да направите това, греблото трябва да се отвори с чук или перфоратор.

Самоуправление - 10 последователни стъпки

След като търсите повредените електрически кабели в стената, трябва да се опитате да премахнете разбивката. Ако проблемът се крие в новите кабели, те трябва да бъдат свързани на мястото на счупване. За да направите това, продължете по следния алгоритъм:

  1. 1. изключете фазовия проводник от текущото захранване;
  2. 2. Отстранете гипса 5 cm надясно и 5 cm вляво от мястото, където свързването свършва;
  3. 3. Разстилайте краищата на аварийния проводник отстрани;
  4. 4. Пробийте дупка в стената под разпределителната кутия;
  5. 5. Отбележете дупката с удар на короната;
  6. 6. направете длето;
  7. 7. Поставете кутията в дупката, поставете я с алабастър и прокарайте кабелите към нея;
  8. 8. Ако има захранване, свържете краищата си заедно и изолирайте;
  9. 9. проверете връзката;
  10. 10. Ако всичко работи, затворете разпределителната кутия с капак, гипс стените и възстановяване на финала.
Самоуправление - 10 последователни стъпки

За да поправите повредената електрическа инсталация в стената, ще трябва да махнете мазилката

В някои случаи кабелните снопове трябва да бъдат напълно сменени. За тази цел проводниците се изтеглят със специално теглещо устройство. Ремонтирането на дефектна неутрална жица не е много по-различно от поправянето на проблемната фаза. За тази цел неутралният проводник е изключен от шината и е свързан към фазовия проводник. След това проводниците са свързани към съединителната кутия, и стената е възстановена.

Предотвратяване на откази на електрозахранване

За да избегнете появата на проблеми с окабеляването, трябва да спазвате няколко правила. На първо място, инсталацията за доверие работи само на квалифицирани специалисти, а не на самоучилищни съседи. На второ място, инсталирайте напрежение реле. Това устройство е монтирано на входа на домашната електрическа платка. Релето ще предпази кабелите и гнездата от пренапрежение на напрежението, което означава, че вашите домакински уреди ще бъдат напълно безопасни. За по-добра защита, инсталирайте и отделно автоматичен превключвател, който ще работи всеки път, когато натоварването на електрическата система стане твърде висока.

Отделно внимание заслужава превантивното поддържане на аварийни, но все още действащи електропроводи. В тях вероятността за повреда на съответстващия проводник в отделената точка в къщата е доста висока. В резултат на това, заземяването на системата в такава къща може да доведе до нежелани и дори фатални последици. За да не се промени цялата електрическа система и да продължи работата й, собствениците на апартаментите на приземния етаж трябва да направят отделна наземна линия. Тя ще бъде напълно независима от неутралния проводник на електрическата мрежа на цялата къща.

Следващият фактор е изборът на кабели за полагане на електричество в жилища. За тази цел са подходящи алуминиеви или медни проводници. В същото време медта има много повече предимства. По този начин медът се окислява по-дълго, което увеличава полезния живот на такива проводници. Медта не се счупи след 2-3 завоя, какъвто е случаят с алуминия. Алуминият често изскача от винтовите клеми. В резултат на това контактът изчезва. За да се избегне този проблем, скобите с алуминиеви проводници трябва да се проверяват редовно. С медни кабели не е нужно да правите това - той е здраво задържан в ключалките, така че контактът не изчезва. Между другото, медта има по-висока проводимост.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Свързване на схемите и правилата за безопасностСвързване на схемите и правилата за безопасност
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Как да ремонтирате самата фурнаКак да ремонтирате самата фурна
Защо удари узото и как да се отстранят причините за спусъка?Защо удари узото и как да се отстранят причините за спусъка?
Желените цветове изискват правилна връзкаЖелените цветове изискват правилна връзка
Ремонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправностиРемонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправности
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
» » Как да намерите счупения проводник в търсенето на стени и отстраняване на неизправности
© 2021 BggeHat.com