Защо удари узото и как да се отстранят причините за спусъка?

Устройството за остатъчен ток (RCD) предпазва потребителите от евентуален токов удар и защитава самите устройства, както и домакинските кабели от последствията от повреда на линията. Но понякога RCD върши работата си твърде ревностно, превръщайки се в източник на раздразнение, прекъсвайки доставката на електроенергия в най-неподходящия момент. В тази статия ще разгледаме основните причини за редовната и нестандартната работа на РДД с коментари за елиминирането им.

Как трябва да работи РКД - нормалните причини за операцията

Всеки RCD е обучен да реагира онлайн, като сканира параметрите във фаза и неутрален проводник. Ако характеристиките на фазата и нулевия ток са фиксирани, се установява несъответствие (открива се утечен ток), прекъсвачът отваря линията за захранване. А чувствителността на RCD се измерва в хилядни ампера - прекъсвачът на домакинствата ще работи дори и при изтичане от 10 mA. Тази чувствителност е фокусирана върху редовните причини за експлоатацията на RCD - затваряне на линията на нула и фаза през човешкото тяло и разрушаване на корпуса на електрически уреди. В този случай машината изключва мрежата почти незабавно, като изключва сериозно нараняване на телесните тъкани или повреди на елементите на уреда.

В нормален режим устройството за управление на риска не трябва да бъде изхвърляно, когато се включват домашните уреди

В нормален режим RCD не трябва да се изважда, когато домашното оборудване е включено

Освен това, RCD ще реагира и изолация разбивка и нула фаза, предизвикани от механични повреди или прегряване. И реакцията на защитната машина в този случай ще бъде почти мигновена. За разлика от предпазител, отзивчив часа теч в размер от 2 до 4 ампера, RCD отсече захранване след параметри за изтичане на гориво при 30 mA. Ето защо тези блокове се използват в противопожарните системи на електрическите мрежи. В резултат на това, ако не се придържате пръстите си в гнездото и не развалят електрическа изолация, RCD трябва да работи в нормален режим, а не в отговор на външни стимули. И ако ти удари автоматична машина, например, когато включите съдомиялната машина или пералната машина, тогава нещо не е наред с вашия RCD (или окабеляване). И за да разберем и да премахнем причината за такава реакция, трябва да се справим с всички предпоставки за необичайния отговор на машината.

Основните причини за фалшиво задействане

Следните типове "фалшиви аларми" се отнасят до нестандартни причини за задействане:

  • реакция на неизправност на компонентите на RCD;
  • отговор на изтичане в корпуса;
  • отговор на сигнали от различни линии, провокирани от неправилна връзка.

Първата фалшива аларма може да бъде задействана от машина за тестване на счупени бутони. В този случай наблюдаваме работата на RCD дори без товар. И задействането в този случай е относително слаба вибрация на случая. Тоест, достатъчно е буквално да се хвърли вратата (дори вътрешната стая), а светлината изгасва в стаята.

Втората причина е скорошната практика да се инсталира щит на улицата или в незагрята зона. С този подход потребителят рискува да се разпадне вътре в кутията, провокиран от кондензационната кондензация на контактите или прекомерната влажност на атмосферата. Освен това, през зимата, когато студовете са тежки, машинното пълнене започва да се заблуждава, предизвиквайки фалшива аларма поради температурни деформации. И най-често в този случай спазваме операцията и последващото заминаване на РСР, когато се включи отново.

Третата причина за фалшиво задействане се състои от самия електротехник. Опитни инсталатори нарушават правилата за свързване на устройството към системата. И най-честата причина за повреда е практиката на комбиниране на земята и нулата и грешката при избора на местоположението на машината в еднофазна мрежа. По същата причина може да се включи и изборът на RCD с неподходящи характеристики. Машината може да не отговаря на текущата консумация на уреда - в повечето случаи бойлерът или пералнята удари RCD точно така.

Номиналният ток за RCD е винаги по-голям от избраните за предпазители. И ако за втория най-често използван параметър е 16 и 25 ампера, тогава при избора на RCD е необходимо да се съсредоточите върху 32 A.

Повреда в работата на машината може да доведе до неправилна връзка

Повреда в работата на машината може да доведе до неправилна връзка



Освен това повредата на машината може да предизвика самата инсталация. Например, ако линията е скрита в слой мазилка, RCD ще се изключи, докато завърши напълно суха. Причините за неочакваното заминаване на машината обаче може да не са единични, но сложни. Следователно, преди да бъдат елиминирани, трябва да извършите стъпка по стъпка търсене на източника на фалшива аларма.

Как да намерите виновника на изключването - последователни методи

Без тест на цялата система, само един много опитен електротехник може да разбере причината. По-малко квалифицираните специалисти предпочитат стъпка по стъпка да търсят проблема, организиран по следния метод. Ние отрязахме потока от ток към апартамента или къщата. За да направите това, преместете превключвателя "централен" в положение "изключено" на брояча. В апартамента той е на пода панел (як желязна кутия в стената на площадката). След това трябва да върнете RCD в положение "Включено" и ако прекъсвачът на устройството не се нулира, неговият механик работи както трябва.

В противен случай трябва незабавно да купите нов RCD - старият не работи на механичната част, която е отговорна за фиксирането в позиция "Enabled". В същото време не е необходимо да се стартира ток в мрежата. Ако машината на машината е в ред, потребителят трябва да провери бутона за тестване. За тази цел изключете проводниците от изходните клеми на машината (разхлабете винтовете и издърпайте линията и нулата). И тези работи се извършват с изключен централен прекъсвач. След това ключът е включен и ако лостът RCD остане в положение "Включено", тест бутонът на устройството работи както трябва. Ако квадратчето за отметка се нулира без натоварване - RCD е счупен и трябва да бъде заменен с нов.

Ако RCD се върти без натоварване, проверете състоянието на окабеляването

Ако RCD се върти без натоварване, проверете състоянието на окабеляването

Следващата стъпка в одита е оценката на съответствието на РКУ с текущите потребности. За тази цел е необходимо да извадите всички електрически уреди от контактите и да свържете кабелите на електрическото окабеляване, извадени от клемите на машината. След това преместете превключвателя на машината в положение "Включено" и започнете връщането на щепселите в контакта. В даден момент RCD ще премине към електрозахранването, след като текущото потребление надхвърли допустимата стойност. Ако това се случи, просто купете нова машина с голяма стойност на допустимия ток. Например, вместо 32 ампери, купете машина на 64 A.

Освен това, преди да свържете електрическите уреди към мрежата, можете да тествате състоянието на самите кабели. Ако RCD работи без товар (без включените устройства), има скрити дефекти в окабеляването. Те трябва да бъдат локализирани и елиминирани преди тестване на линията под товар. Като действате по тази техника, можете да разберете защо RCD работи и започнете да отстранявате причините, които причиняват това нарушение.

Как да се отървете от проблемите с RCD - 5 начина

Първо, купете модели с адекватна чувствителност и величината на работния ток. За изходите в стаята това може да е опция за 10 mA и 32 A. За пералня и котел трябва да закупите устройство с размери 30 mA за 40А. На входа на апартамента трябва да бъде автоматичен с параметри от 300 mA и 63 A. Тези устройства адекватно отговарят на мощността на свързаното устройство или линия. На второ място, спазвайте правилата за връзка: най-мощната автоматична машина се намира зад измервателния уред, RCD със средна мощност е на линията и отделен прекъсвач е пред мощен източник на консумация. И във всеки случай, линията е свързана към терминала с буквата "L", а неутрала към терминала с буквата "N".

Трето, щит с RCD е по-добре поставен в отопляема зона. Затова запазвате електрониката от колебания в температурата и влажността. Ако това не е възможно, използвайте водоустойчив електрически шкаф. Четвърто, да се справят с окабеляването. В старите къщи линиите просто не са предназначени за текущото ниво на потребление на енергия. И по време на инсталирането на нови кабели, не икономисвайте от проводниците, организира отделен клон на електрозахранването на енергоемки уреди - перални машини, бойлери, климатици, електрически камини. Не свързвайте това оборудване към споделен контакт.

Пето, заменете старите гнезда и комутатори с нови възли. Възможно е реакцията на RCD да може да задейства арка в мястото, където се докосне щепселът и гнездото, или терминалите и превключвателите. Ако спазвате тези препоръки, вашите RCD ще работят правилно за много дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Мигащата светлина в апартамента е основата на проблема и методите за решаването муМигащата светлина в апартамента е основата на проблема и методите за решаването му
Свързване на схемите и правилата за безопасностСвързване на схемите и правилата за безопасност
Как да изберем узоКак да изберем узо
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Как да изберем узо в апартамент или къща изчисляване на необходимите параметриКак да изберем узо в апартамент или къща изчисляване на необходимите параметри
Желените цветове изискват правилна връзкаЖелените цветове изискват правилна връзка
Той бие ток от чешмата вода вероятно причини и начини за тяхното отстраняванеТой бие ток от чешмата вода вероятно причини и начини за тяхното отстраняване
Реле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталацияРеле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталация
» » Защо удари узото и как да се отстранят причините за спусъка?
© 2021 BggeHat.com