Котел на косвено загряване от собствените си ръце на икономичния вариант на захранването с топла вода на жилището

Устройството за индиректно нагряване е специален блок за съхранение, който загрява водата, без да използва допълнителни захранващи устройства. Поради това захранването с топла вода на частното жилищно строителство изисква минималните финансови разходи на техните собственици.

Индиректното отопление - топла вода за ниска цена

Собствениците на много частни къщи сега инсталират двуциклични котли в жилищата си. Тези устройства са в състояние да осигурят жилищно строителство не само с топлина, но и с топла вода. Обичайните отоплителни тела нямат такива възможности. Това означава, че собственикът на жилището трябва да търси други начини за разработване на топла вода, използвана за ежедневните домакински нужди.

Котел за индиректно отопление за дома

Котел за индиректно отопление за дома

На пръв поглед най-простото решение на такъв проблем е да закупите и инсталирате бойлер за течаща вода. Той бързо загрява водата, без никакви проблеми, се монтира сам. Но неговата стойност, както и космическите цени за консумираната електроенергия, не са за всички, които харесват. В допълнение, мигновените бойлери често изискват пълна подмяна на електрическото окабеляване, което се предлага в къщата. Такива събития струват доста пени.

Разумна алтернатива на поточните устройства, които затоплят водата, според много експерти и обикновени потребители, ще бъде индиректна единица за отопление.

Той е наистина икономичен в работата си и в същото време ефективно изпълнява задачата си. За съжаление цената на фабричния бойлер не е достъпна за всички. В този случай местните занаятчии имат възможността сами да направят подобна единица. Малко по-късно ще опишем подробно процеса на неговото производство. Но първо ще разберем принципа на оборудването, което ни интересува.

Котелът е резервоар, в който са монтирани тръби. На тях циркулира охлаждащата течност, която се използва за отопление на дома. В долната част на резервоара има входна тръба. Той е предназначен да доставя студена вода до описания контейнер. Входящият флуид се загрява от движещата се охлаждаща течност. Важна функция! Отвън резервоарът е обвит в топлоизолационен слой, така че загрятата вода да запазва температурата си за дълго време. В горната част на резервоара обикновено се поставя тръба за гореща вода. Препоръчва се да се оборудва с конвенционален сферичен кран, за да се опрости работата на устройството.

Предимства и недостатъци на оборудването - котелът е добър, но далеч не е перфектен

Икономиката на използването на индиректния бойлер е важно, но не и единствено предимство. Котелът има и други оперативни предимства:

  • Доста висока производителност. Специфичната му стойност зависи от напречното сечение на тръбите, монтирани в уреда, както и от характеристиките на захранването на самия котел.
  • Няма електрическа мрежа за битови нужди (освен ако допълнителният елемент не е монтиран допълнително).
  • Способността да се работи с оборудването целогодишно (изисква инсталиране на отоплителен елемент - специален нагревател) и използването на различни източници на топлинна енергия. В някои случаи това е от голямо значение.
  • Липса на зони на контакт между значителни количества вредни соли с охладител и нагрята вода.

Сега нека разгледаме недостатъците на разглежданите бойлери и възможните начини за тяхното решаване. Основният недостатък на котела е големият размер на резервоара. Устройството заема много място, което може да доведе до затруднения при инсталирането му в скромни области. Вторият недостатък е, че в голям обем вода, водата се загрява достатъчно дълго. И когато течността се нагрява в резервоара, има лек спад в интензивността на нагряването на жилището.

Инсталационна тръбна инсталация за отоплителни инсталации

Инсталиране на тръби

От описанието на принципа на функциониране на индиректния бойлер може да се види, че без допълнителни адаптации може да се работи само когато отоплителната система работи. Това означава, че котелът се използва изключително през студения сезон. И ако искаме да получаваме постоянно топла вода, независимо от температурата на улицата? Това е съвсем реално. Трябва само да оборудвате бойлера с ТЕМ. Той е вграден в резервоара и е свързан към мрежата. Ясно е, че при това трябва да плащате сметки за електричество. Но във вашата къща винаги ще има гореща вода в необходимото количество.

Домашен бойлер - популярен дизайн

Народните занаятчии използват различни методи за изработване на устройствата, които ни интересуват. Индиректното нагряване на котела без ненужен труд всъщност се изгражда с една от следните опции:

  1. 1. Вътре в резервоара са монтирани тръби с определен диаметър. Те могат да бъдат поставени в централната част на резервоара за съхранение или по протежение на неговите странични повърхности. Във втория случай скоростта на нагряване на водата ще бъде малко по-висока.
  2. 2. Монтаж на намотката. Принципът на действие на устройството ще остане същият. Но ефективността на устройството ще се увеличи. Смолата обикновено се изработва от тръба (метална, пластмасова). Трябва просто да се наведе, за да получите спираловиден елемент.
  3. 3. Използване на два (различни геометрични параметри) капацитет. В този случай тръбите не са необходими. Изисква се в резервоар с голям обем за поставяне на контейнер с по-малък размер. Топлоносителят в такава конструкция се движи между стените на използваните танкове.
Самостоятелно изработен бойлер със собствени ръце

Самостоятелно нагревател за вода

Най-ефективните в приложението са системите за непряко нагряване с намотка. Долната линия е, че огънатата тръба се характеризира с дълга дължина. Това дава възможност за максимално използване на охлаждащия потенциал. Освен това, правиш резервоара със спираловиден елемент е най-лесният. За това по-нататък.

Капацитет на нагревателя - какво да се направи и как да се подготви?

Резервоарът на бойлера може да бъде направен от почти всеки материал, който има известна устойчивост на корозионни явления. Можете да използвате емайлиран метал, стъклена керамика, неръждаема стомана, пластмаса. При избора на материал трябва да се разгледа следното: пластмаса, керамика и емайлирани съдове, които не са много механична якост, в допълнение, емайл и керамика са податливи на корозия. Поради това, след няколко години работа, може да се наложи да замените резервоара, изработен от тези материали.

Капацитет за нагревател от импровизирани средства

Капацитет за нагревател от импровизирани средства

Но резервоарите от неръждаема стомана са многократно трайни и надеждни. Най-лесният начин е да се направи бойлер с косвен ефект от конвенционален газов цилиндър. Препоръчително е да купите нов контейнер. Но също така е възможно да го използвате със стар балон. Трябва да се нарязват на две половини, да се почистват вътрешните стени на примесите и да се обработват с грунд (обикновено се полагат 2-3 слоя). Nuance. Пръчката се допуска и не се използва. Но след това през първите две седмици на работа на самостоятелно изработения котел вие ясно ще почувствате миризмата на газ, идващ от гореща вода.

В цилиндъра, приготвен по описания начин, правим четири дупки. Чрез един ще излезе топла вода, а втората е необходима за подаване на студена течност. Още две дупки ще позволят свързването на охлаждащата течност и намотката. След това се грижи за качеството на топлоизолацията на резервоара. Самозастроеният котел трябва да бъде изолиран колкото е възможно по-добре. Ако това условие не е изпълнено, производителността на устройството ще бъде значително намалена. Водата в топло състояние няма да продължи дълго.

Препоръчваме да подгрявате резервоара преди сглобяването му. Тя е по-удобна, по-проста и по-надеждна. Функцията на нагревателя може да се изпълнява от почти всеки топлоизолатор. Някои майстори използват стъклена вата. На тялото на балона се закрепва с тел или лепило. Ако желаете, първо можете да лепите памучната вата и след това допълнително да я фиксирате с тел. Още по-добре е да използвате монтажна пяна за изолация. Работата с нея изисква минимални разходи за труд. И резултатът е отличен.

Ние правим намотка и събираме устройството - няма да има проблеми!

Спираловидният елемент на котела е изработен от пластмасова или метална тръба. Диаметърът му трябва да бъде малка -. В 0.8-2 cm голяма тръба се навива на напречното сечение на трупи, метални тръбни елемента или всяка друга форма на твърд цилиндричен дорник. Уверяваме се, че спиралните завои не се допират един до друг. В този случай ще осигурим максимален контакт на нагрятата вода и нагревателната повърхност.

Ние правим намотка за бойлера

Ние правим намотка за бойлера

Броят на завъртанията и дължината на намотката се определят въз основа на капацитета на резервоара. За котел произведен от бутилка 200-литров, дължината на спиралата е около 15 м необходимия брой навивки -. 12 (когато разстоянието между тях е около 7 cm). Смолата не трябва да се навива твърде плътно върху дорника. Всяка година ще трябва да се демонтират и почистват от натрупаните находища. Ако спиралата е навита твърде много, ще бъде проблематично да я премахнете.

Сега събираме нашия бойлер:

  1. 1. Поставете намотката по стените или в центъра на контейнера.
  2. 2. Залепете дюзите към изходните и входящите тръби.
  3. 3. Закрепете към корпуса на устройството уши - крепежни елементи, направени от метален ъгъл, когато котелът е планирано да се мотае на стената. Ако нагревателят е инсталиран вертикално на пода, краката трябва да бъдат заварени към дъното му. Те ще гарантират стабилността на устройството.
  4. 4. В края на спиралния елемент завъртете резбата, завийте гайката. След това изваждаме намотката от резервоара, протягаме гумени уплътнения на краищата му и съединяваме резбови съединения. Свързваме намотката към отоплителната система.
  5. 5. Свържете устройството към входящите и изходящите тръби.

Окончателна работа - подреждане на разпределението на тръбите в различни помещения (баня, кухня). На Съвета. Ако окабеляването не е планирано, монтирайте клапана на крана с гореща вода. Проверяваме всички връзки за течове и започнете да използвате домашен бойлер.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем котел за косвено отоплениеКак да изберем котел за косвено отопление
Монтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котлиМонтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котли
Двуциклични газови котлиДвуциклични газови котли
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Отоплително котле за вилиОтоплително котле за вили
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
» » Котел на косвено загряване от собствените си ръце на икономичния вариант на захранването с топла вода на жилището
© 2021 BggeHat.com