Полимерна пясъчна яма

Резервоарите, използвани за септични ями или кесони, могат да бъдат изработени от различни материали. Новост в момента са полимерните пясъчни кладенци. Те ще бъдат разгледани по-долу.

Какво е това?

Вече по име е ясно, че ще говорим за продукти, изработени от композитен материал: пластмаса и пясък. Продуктът е събирателен кладенец, състоящ се от пръстени, дъно, коничен капак и люк. Необходимата твърдост се осигурява чрез включването на пясък в матрицата от полимерен материал. Благодарение на последното се постига най-доброто запечатване. Пръстените с диаметър 1 m и широчина 0,2 m са сравнително леки - тегло около 60 kg. Променяйки техния брой, можете да получите капацитета на изчисления обем. Всички части на кладенеца са здраво свързани с крепостта "скок-канал".

Така изглежда като полимерно пясъчно кладенец

Ползи от употребата

За лекота на използване и характеристики на работата на предмета на нашата статия е подходящо да се сравни с бетонни пръстени, от които често се правят септични резервоари (прочетете тук за последните). В сравнение с тях, полимерно-пясъчни кладенци:

  • запалка. С инсталацията ще се справят с двама силни мъже;
  • по-компактен. При желание капацитетът може да бъде събран в сутерена. Процесът на самодоставка е улеснен;
  • още херметически. Комбинираният материал не позволява преминаването на водата. Слабостта може да бъде свързващата точка на кладенеца

Това са най-важните характеристики, които наистина заслужават внимание. Според трайността на продуктите и цените, това е същото. Но за това по-долу.

монтиране

Полимерно-пясъчните кладенци могат да се използват като част от септични резервоари с една или няколко секции, като икономична версия на кейсон, корпус на помпена станция за отпадни води и други подобни. Както казахме по-горе, продуктите са силни и здрави. Единствената слаба точка е връзките между отделните пръстени, дъното и капака. Въпреки наличието на ключалка, не е възможно да се гарантира пълната водонепропускливост на тези части от кладенеца. Следователно, преди монтажа, те са намазани с битумен мастик или специални уплътнители. Бъдещето на структурата зависи от качеството на тези произведения.



Монтиране на кладенеца

Монтажът се извършва на няколко етапа:

  • копаене на окопите за тръбопровода (на дълбочина на замръзване или в съответствие с проектните данни) и ямата за ямата (според размерите на конструкцията, като се вземе предвид информацията по-долу);
  • подготовка на основата за контейнер, в това число запълване на 20 см пясък, натиск върху него и след това наливане на бетонна плоча с дебелина 20-30 см;
  • монтаж на дъното на кладенеца, размазване на фуги с битумен мастик;
  • монтаж на пръстени, при които мястото на докинг е задължително да се размаже с мастика;
  • отвори за пробиване на тръби, запечатване с гумени уплътнения, на битум;
  • свързване на тръбопровода;
  • монтаж на капака и люка;
  • запълване с пясък или почва, подгъване. Тук е необходимо да се вземе предвид естеството на почвата в обекта. Ако е нестабилна, е по-добре да защитите резервоара със саркофаг, направен от смес от цимент и пясък

Ценоразпис

Цените на този продукт може да варират в зависимост от капацитета на производителя, използваната технология и редица други фактори. Понастоящем производството на полимерно-пясъчни продукти се овладява в редица големи фабрики, специализирани в производството на пластмасови контейнери. Средните пазарни цени за компонентите на кладенците са показани в таблицата по-долу.

Разходи за компоненти на кладенецНаименованиеПроектна ценаЛука1000 рубли.Покритие (врата)2000 rub.Пръстенът1150 rub.дъно1350 rub.

Съдейки по отговорите на хората, такива кладенци могат да се използват като алтернатива на стоманобетонните пръстени при производството на обикновени утаителни резервоари. Но като резервоари за съхранение на питейна вода, те не са подходящи, защото полимерен състав се получава от рециклирани материали.

Както казахме по-горе, единственото проблемно място за готовия контейнер е връзките между неговите компоненти. Въпреки факта, че съществуващото закрепване предотвратява страничните измествания на пръстените, то не пречи на всяко преместване във вертикалната равнина. Оттук и образуването на пукнатини и нарушаването на целостта на продукта. По тази причина контейнерите с полимер-пясък не се препоръчват за използване при условия на подземни води. В такива случаи е по-надеждно да се използват цели резервоари от фибростъкло, HDPE, неръждаема стомана и др.

В заключение

Независимо от горното, ямките от полимерен пясък вече са отлична алтернатива на използването на стоманобетонни пръстени. Може би в бъдеще, техните разходи ще паднат до границите, които ще им позволят да завладеят пазара. Засега мнозина предпочитат да се доверят на традиционните решения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Капацитет за септична ямаКапацитет за септична яма
Септична молеСептична моле
Пластмасов кейсон за сондажПластмасов кейсон за сондаж
Метален кейсон за сондажМетален кейсон за сондаж
Септична яма от бетонни пръстениСептична яма от бетонни пръстени
Как да копаем добреКак да копаем добре
Септична гумаСептична гума
Септично бързоСептично бързо
Септични AcoСептични Aco
Септично почистванеСептично почистване
» » Полимерна пясъчна яма
© 2021 BggeHat.com