Как да се изчисли консумацията на лепило за плочки за 1м2

Плочки в банята

Всеки, който някога е ремонтирал работа у дома, разбира, че количеството на необходимия материал за дадена работа е изчислено на първо място. И едва тогава вече се придобива с правилния запас. Например, ако знаете точната консумация на лепило за плочки, след това купете необходимата сума, а в процеса на облицовка не е нужно да купувате липсващия материал.

Разбира се, не е възможно да се даде точен отговор на този въпрос. Количеството консумирана смес от лепило зависи от различни фактори, които ще разгледаме по-долу.

Видове лепило

Преди да говорим за консумацията на лепило за 1 кв. М., Нека разгледаме сортовете му, представени на строителния пазар. Широко разнообразие от специализирани формулировки е разделено на три основни категории:

  • Епоксидна. Това са течни формулировки на базата на катализатори и смоли. Разтвор за залепване на плочка с повърхност се приготвя чрез смесване на тези компоненти. Такова лепило за плочки не се свива, не се напуква и идеално се вписва с почти всякакви повърхности. Той също не се страхува от влага и студ.
  • Дисперсия. В състава на такива материали са най-малките частици от смоли, които не се разтварят във вода и се суспендират. Такива състави са различни в консистенция - пастообразна или дебела.
  • Сухи смеси. Тази опция се счита за най-рентабилна. Изработва се на базата на цимент с добавяне на латексни примеси.

Степен на броене на лепилото

Обикновено производителят на опаковката показва приблизителна консумация на материал за 1 м2. Но това са само приблизителни цифри. И не забравяйте, че те рядко съвпадат с действителната консумация на лепило.

Поради това при изчисляването е важно да се вземе предвид следното:

  • Неравномерни стени и порьозност на плочките.
  • Размери и вид на плочките.
  • Начини на полагане.
  • Майсторският професионализъм и инструменти.

Няколко детайли от горните точки, можем да кажем, че когато работите с равна повърхност, се изисква по-малко лепило, отколкото когато се подреждат стени с дупки и пукнатини. Също така, количеството на използвания състав ще намалее забележимо при работа с малка плочка. И когато полагате плочките назад, остатъците от сместа, които ще бъдат изцедени от под краищата, могат да се използват отново, като по този начин се спести малко от консумативния материал.

Като се вземат предвид всички тези нюанси, се прави приблизително изчисление, както следва. На базата, ние вземаме средните дебити на 1 кв. Км. m, посочен на опаковката. Умножете се с очакваната дебелина на слоя, който ще се нанесе върху повърхността, като се има предвид размера на плочката. Например, ако сте закупили плочка с размери 20 × 30 cm, препоръчваме да приложите композиция с дебелина не повече от 1 см. Резултатът се умножава по общата работна площ. Но дори и при такова изчисление те ще бъдат приблизителни цифри.

Технология за складиране и работна основа

Строителни лепила

Технология за нанасяне на лепило

Преди полагането основата винаги се проверява и обработва. Ако разликите не надвишават 3 мм, тогава се използва тънка версия на приложението на лепилото. В този случай материалът е необходим само за прилепването на плочката към повърхността.

При по-тежки разлики на квадратен метър, потреблението на лепило за плочки се увеличава многократно. Използва се метод на нанасяне с дебел слой, но не повече от 3 см. Това обикновено се отнася до монтаж на плочки. Ако искате да поставите стени, лепилото се нанася върху повърхността и плочките. Следователно това ще доведе до още по-големи разходи.

Ако решите да поправите плочките до готови съединения с по-висока цена, преди това изравнете повърхността с циментова смес.

Марка, вид и състав на лепилото

Факторите, влияещи върху потреблението на лепило, са компонентите, от които е направено. Съществуват три типа съединения.

Например, епокси. Много по-трудно е да се подготви, но има по-голяма устойчивост на крекинг, "подхлъзване" на плочки, вода и ниски температури. Използвайте го само ако повърхността е възможно най-плоска. В този случай потреблението на лепило ще бъде минимално.



Дисперсионният материал също не се нуждае от подготовка и се използва и за полагане на равномерни стени. Съответно, тя също се изразходва на минимум.

Сухите смеси, като правило, изискват по-голям състав на плочката. Затова те се използват за не много базисни бази. Те лесно могат да скрият разликите, като прилагат по-голяма смес към определена част от стената.

Времеви фактори

Лепилото за плочки ще се консумира по различни начини, ако полагането се извършва на открито или в неотопляемо помещение. Нормалната температура е от +5 до +40. Ако говорим за отрицателни показатели, то не е повече от -20.

Потреблението на сместа се увеличава със силен вятър, тъй като в този случай течността се изпарява от разтвора.

Магистърски квалификации и инструменти

Полагане на винилови плочки

Инструменти за плочки

Тези фактори влияят и върху консумацията на лепило за плочки. Например, поради липса на опит, някои служители държат шпатула под грешен ъгъл при нанасяне на лепило. Това значително увеличава потреблението на сместа с един квадратен метър. Омесването на голямо количество лепило също ще доведе до прекомерно пренатоварване, ако неопитен опаковъч не може да използва всички готови материали навреме.

Използването на шпатули с различни зъби също води до увеличаване на използвания състава на лепилото. Опитни майстори знаят, че инструмент с V-образни зъби ще консумират по-малко лепило, отколкото с U-образен инструмент. Ето защо, като наемете лице, което не е първият път, за да инсталирате плочки, можете да спестите от закупуването на смес.

 Три начина за изчисляване на лепилото

Номер на опция 1

Този метод е приложим в случай, че вече сте използвали известна марка лепило за плочки. Поради това, придобиването на материал на познат производител, можете да използвате онлайн калкулатора, за да изчислите правилното количество на масата на лепилото.

За да направите това, трябва да въведете цялата информация за материала и площта на повърхността, която ще бъде отрязана в съответните кутийки. Програмата ще предостави точни данни за материали на профила в килограми.

Номер на опция 2

Което е по-добро лепило за плочки

Популярни марки и лепила за плочки

Този метод е приложим при използване на лепилен материал и не е подходящ, ако трябва да изчислите лепилото за сухи плочки. Тук е необходимо да се извършат някои аритметични операции.

Напишете върху хартията дебелината на плочката в милиметри и средната консумация на лепилото, декларирана от производителя. Умножавайки тези два показателя, ще получите крайната стойност. Но имайте предвид, че изчислението няма да бъде много точно, така че е по-добре да си купите лепило в резерв.

Номер на опция 3

Този метод се използва при изчисляването на сухи смеси. В този случай е по-добре да купите малки опаковани торби с тегло 1,3 кг. Умножете тази цифра с възможната дебелина на слоя и добавете към него площта на повърхността, която трябва да бъде подрязана. По този начин получавате приблизително количество лепило за плочки в килограми.

заключение

Какво правиш, ако искаш да знаеш точното количество лепило? Повечето експерти казват, че това е просто нереалистично. Купуване на материали за изчисления, вие във всеки случай, или ще бъдат принудени да купят малко, или да остане с неизползвани лепило.

Някои финиширащи приемат скорост на потока от 10 кг на квадратен метър с възможна дебелина на слоя от 1 см. Дори и при липсата на опит, това ще е достатъчно. Също така разгледайте горепосочените съвети за използването на инструмента и техниките за оформяне. След това можете да запазите някои материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонтирайте себе си как да поставите плочките в банятаРемонтирайте себе си как да поставите плочките в банята
Дебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелноДебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелно
Лепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранениеЛепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранение
Изберете лепило за плочките за топъл подИзберете лепило за плочките за топъл под
Как да изберем правилното лепило за плочките за баняКак да изберем правилното лепило за плочките за баня
Изберете най-доброто лепило за плочки на таванаИзберете най-доброто лепило за плочки на тавана
Определяне на консумацията на лепило за блокове от газобетонОпределяне на консумацията на лепило за блокове от газобетон
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Баня за баняБаня за баня
Универсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителствотоУниверсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителството
» » Как да се изчисли консумацията на лепило за плочки за 1м2
© 2021 BggeHat.com