Как да изберем лепило за плочки

Смес за плочки

Ако ремонтирате апартамент със собствени ръце и в плановете си има работа по полагане на плочките, то във всеки случай ще трябва да решите един въпрос - кое лепило за керамични плочки е по-добре да избирате? Можете, разбира се, да вземете първия. Но, като правило, плочката се полага веднъж и за дълго време, затова е по-добре да се подхожда по-сериозно към избора на смес.

Съвременната индустрия произвежда различни материали за монтиране на керамични изделия. В същото време, съставът на много от тях се характеризира с наличието на компоненти, които отговарят за залепването на определен тип продукт.

Съгласно консистенцията адхезивните материали са разделени на два вида:

  • Сухи смеси, които изискват предварително готвене.
  • Завършени маски.

Каква е разликата?

Адхезивът за плочки под формата на суха смес се получава като се използва цимент като основа, а завършеният състав има полиуретанови пълнители. Разграничава такива материали предимно разходи. Вторият вариант е много по-скъп, но е много по-изгодно, ако решите сами да ремонтирате.

В допълнение към тези видове има и маса други лепила:

  • устойчив на замръзване за външни работи
  • топлоустойчиви и топлоустойчиви - те се полагат в бани и сауни
  • епоксидна
  • лепила за полагане на подови плочки
  • различни материали с префикс "лукс"

Кой състав е все още по-добре да избирате? Нека да разберем това.

Сухи смеси

Лепило за сухи плочки

Лепило за плочки

Първо, трябва да отбележим, че сухото лепило за керамични плочки (например, ветонит) ви позволява да го поставите сами върху стените на всяка кривина. Ако изберете тази смес за работа на открито, керамичният материал може да се полага на почти всяка повърхност. Намаленията се компенсират чрез прилагане на голямо количество адхезивна маса към плочката.

За разлика от това, съставът на полиуретановото лепило за плочки или епоксиди не може да се похвали с това качество. Те се използват само когато са подредени на равна повърхност. Също така такъв състав е само находка за излагане на мозайка от плочки.

Сравнение на материалите

Ако направите сравнителен анализ, за ​​да разберете кое лепило е по-добро за плочките, първо трябва да отговорите на един въпрос. Какво качество трябва да има надежден материал? Разбира се, силата на връзката, така че продуктите след полагане да се държат възможно най-дълго.

В това отношение и двата състава са еднакво добри. При натрупване на собствените си ръце те се използват в повечето случаи. Те надеждно държат плочките по стените и са безупречни при работа с подови плочки.

Еластичният състав има полиуретаново и епоксидно лепило. По правило те се продават готови. Сухите смеси трябва да се приготвят предварително. Като използвате някоя от тях, можете да сте сигурни, че плочката е здраво залепена. В допълнение, производителите предлагат разнообразие от такива мастила с префикс "лукс". В такива материали се добавят различни добавки за бърза настройка по време на производството.

Предимство като недостатък

Лепило за плочки

Степен на лепене ZK - 7

Плащането поради надеждността на залепването на двата материала трябва да се каже, че такава характеристика може да се окаже отрицателно качество за един от тях. Например, трябва да демонтирате старата корица, за да поставите нова. В този случай е по-лесно да го направите с плочките върху сухо лепило. Полиуретановият състав е много по-зле от повърхността.

Към бележката! За да актуализирате повърхността на старото покритие, без да прибягвате до демонтиране, можете да използвате стикери за плочки. Този интериор ви позволява да вдишате малко свежест в старото покритие.

Друго правило, което трябва да се вземе под внимание, когато решавате кое лепило е по-добро за плочките. Това е неговата среща. В това отношение материалът е разделен на два вида:

  • За външни работи.
  • За вътрешно обзавеждане.

За да не се плаща прекалено, е необходимо да се спазват препоръките за употреба. По правило лепилото за външни работи струва много повече.

Видове материали - как да лепете плочките от клинкер?

Този материал е много тежък по отношение на други видове. Ето защо лепилото за плочки от клинкер трябва да има специални характеристики. При избора на смес за полагане на такъв материал, на първо място, е необходимо да се обърне внимание на факта, че материалът е топлоустойчив и не се страхува от температурни промени.

За правилното избор на лепило за клинкерни плочки е необходимо да се обърне внимание на нивото на абсорбиране на влага. Съставът е по-добре да се избере еластично и бързо изсъхване, така че да не е необходимо да се приготвя предварително.

Основни изисквания за състава

Лепило за керамични плочки

Полагане на червени плочки

Лепилните смеси трябва:

  • Има устойчивост на влага и висока степен на сцепление.
  • Предотвратява образуването на плесени и гъбички.

Също така е необходимо да се вземе предвид факта, че плътността на материала не е равна на подобна характеристика на фасадите на стените. Ето защо лепилото за плочки от клинкер трябва да има по-голям вискозитет и еластичност.

Епоксиден лепило



Това лепило има висока еластичност и висока адхезия. Използва се епоксидно лепило за полагане на плочки на повърхността, които не се различават равномерно. Но в същото време не трябва да има големи различия.

Също така, епоксидният състав е удобен за полагане на плочки и довършване на работните повърхности на кухните. В някои случаи дизайнерите практикуват плочки кухненски плотове. В такива случаи се използва бяло лепило.

Лепилото за плочки с епоксидна основа се състои от различни смоли и катализатори, отговорни за захващане на повърхността. Не се занимавайте с химически формули. Можете да обобщите всичко, като кажете, че придават на лепилото различни свойства. Това ви позволява да я приложите в най-неочакваните места.

Лепило полумесец

Смес за полагане на плочки

Лепило за керемиди Подплатени крепости

Лепило за укрепване на плочки, укрепено специално за работа с керамика и порцелан от камък. Нейната основа е цимент и пясък от частичен тип. При смесването се получава хомогенна маса, устойчива на замръзване и отлична адхезия към повърхността.

Този материал е подходящ за полагане на плочки на веранди и градински пътеки. Той създава надеждна хватка с всякакви повърхности, толкова много го използват, когато полагат плочките със собствените си ръце. Използва се и за полагане на плочки на стени с голямо разсейване на топлината. Това е много удобно, ако трябва да плочки декоративна камина в къщата.

Ветонит лепило

Такова лепило се използва за фиксиране на стените и подовите плочки. Изрично е забранено използването на ветонит за полагане на плочки на подови настилки, тъй като не е топлоустойчив материал.

Къде се използва?

Смес от лепило

Лепило за плочки

По принцип лепилото на марката vetonit се използва за вътрешни работи по поставяне на керемиди на следните основи:

  • Бетон.
  • Тухла.
  • Измазана повърхност.
  • Гипсокартон.

Препоръки за работа

Когато използвате лепило ветонит, трябва да следвате някои съвети, за да сте сигурни, че плочката е поставена здраво и с течение на времето тя не се отлепва:

  • По време на работа и в рамките на два дни след тях температурата в помещението трябва да бъде не по-малко от +10 градуса. Само в този случай използването на лепило ветонит ще постигне максимална адхезия.
  • Работната повърхност трябва да бъде чиста и без мазнини. Всички неравности преди работа са повредени и кухините са обработени с изравняващо съединение Vetonit Izy Fix.

Широка употреба на лепилото Weber Vetonit. Това е материал, който не се свива и има висока "жизненост". Използва се за поставяне на облицовъчни плочи.

Лепило Knauf

Лепило за плочки d / int. и външно. на работа

Клей Клейф Флийзън

Knauf лепило за плочки е висококачествена циментова смес, приготвена с различни пълнители и модифицирани добавки, което придава на еластичността и адхезията на сместа.

Използва се практически за всяка работа - вътрешна и външна. Това е много удобно за поставяне на подови плочки. Някои видове имат спецификацията "топлоустойчива". Това ви позволява да поставите плочки на пода с вградена отоплителна система. Белият цимент, който е част от композицията, ви позволява да използвате материала за декоративно довършване.

Декоративен компонент

Като правило лепилните композиции, направени с помощта на цимент като основа, имат сив цвят. Малцина обаче знаят за съществуването на материал на базата на бял цимент.

Използва се за довършителни кухни и бани, облицовъчни басейни, лечебни заведения и декоративни резервоари. В някои случаи употребата на такъв материал не изисква допълнително фугиране.

Лепило с добавка на "лукс"

Такива лепила имат повишени адхезионни характеристики. Те са устойчиви на замръзване и устойчиви на подхлъзване.

Като правило, "луксозният" клас се възлага на повечето формулировки. За разлика от конвенционалните материали, в тях се добавят различни добавки, които повишават характеристиките на работа.

уговорена среща

Суит - за плочки

Луксозно лепило за универсални плочки

Използвано лепило "лукс" за работа с всякакъв вид плочки, включително с материал, който е сравнително голям. Тя ви позволява да фиксирате мрамор, керамичен гранит или стъкло добре върху всякакви, дори мокри повърхности. Бяло лепило с добавка на "лукс" ви позволява да направите декоративни покрития.

Използването на лепило "лукс" ви позволява да лепете плочки върху тухла, цимент, измазани и дървени повърхности. Също така е възможно да се използва, ако е необходимо, да се постави плочка върху стара, без да се демонтира. Ще бъде достатъчно само да се премахне мръсотията от него.

Лепило "лукс", независимо от производителя, се счита за по-надежден вариант за поставяне на плочки върху проблемната повърхност. Ето защо, ако решите да завършите собствената си баня или кухня със собствените си ръце, тогава трябва да обърнете специално внимание на този материал.

Важно! За да разберете колко лепило за плочки изсъхне от определен вид, можете да прочетете инструкциите на пакета или като попитате продавача в магазина.

заключение

Без значение кое лепило сте избрали за керамични плочки, надеждността му зависи не само от характеристиките на материала, но и от правилната подготовка на повърхността преди работа. Можете да си купите най-скъпия материал, който има огромен брой добавки, за да увеличите сцеплението. Но ако не подготвите внимателно повърхността със собствените си ръце, резултатът ще бъде нулев.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете лепило за плочките за топъл подИзберете лепило за плочките за топъл под
Как да изберем правилното лепило за плочките за баняКак да изберем правилното лепило за плочките за баня
Монтиране на плочки на пода със собствените си ръцеМонтиране на плочки на пода със собствените си ръце
Какво е най-доброто лепило за порцеланови камъни?Какво е най-доброто лепило за порцеланови камъни?
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
Полагане на плочкиПолагане на плочки
Как да изберем лепилото за пода?Как да изберем лепилото за пода?
Керамични плочкиКерамични плочки
» » Как да изберем лепило за плочки
© 2021 BggeHat.com