Как да лепираме плочките на пода от избора на лепило за монтаж

Сред многобройните материали, използвани като подови покрития, често се избират керамични плочки, особено когато става въпрос за помещения като баня или кухня. Причината е, че плочката не се страхува от влага и е лесна за почистване. Предлагаме Ви да се запознаете с съществуващите версии на плочките и методите за тяхното полагане.

Избор на плочки - коя опция бихте предпочели?

Един от важните критерии при закупуване на плочки е абразията им. За обществени помещения, както и за коридори, където проходимостта е най-висока, идеалният избор ще бъде порцелановите камъни, тъй като най-добре се съпротивляват на механичното действие. За баните, напротив, можете да изберете най-ниския клас, защото тези стаи не са проходими. И така, на първо място се появява такава устойчивост на влага и агресивни препарати. Не е излишно да се направи предварително хидроизолация подовете, преди да се полагат в бани и тоалетни. Този подход ще засили устойчивостта на покритието към влагата.

Когато изберете плочки на пода кухненски бокс и трапезария, на първо място, обърнете внимание на устойчивостта на материала на механично напрежение, тъй като по време на готвене и хранене често пада на пода, не само храна, но и кухненски прибори и уреди, които могат да навредят на финала. Абразията на плочки клас 3 не само ще служи в такава стая за дълго време, но също така ще бъде в състояние да издържа адекватно на битовите химикали, използвани при почистването. За предпочитане е да изберете продукт, обозначен с АА, което означава, че керемидата не абсорбира мръсотия и химикалите не могат да унищожат структурата си.

До повърхността не е хлъзгаво, трябва да изберете плочка с индекс най-малко 0.75

До повърхността не е хлъзгаво, трябва да изберете плочка с индекс най-малко 0.75

Повърхността на плочката често е хлъзгав и тази особеност е не само лъскава, но и матова плочка. При покупка търсете продукт с индекс от поне 0,75. Това ще избегне падане и нараняване, което е особено вярно, ако в къщата има малки деца или възрастни хора. Струва си да се отбележи, че различните повърхности имат свои собствени отличителни черти:

  • гланцът е лесен за почистване, но винаги е забележим;
  • премахването на плочките за релефни работи е много по-трудно, защото е в състояние да натрупа прах и мръсотия в депресиите;
  • матираната плочка е най-лошото за почистване, въпреки че е по-добре от други да скриете всички малки дефекти (пукнатини, отломки и чипове).

Не се препоръчва лепене на керемида на пода - не е предназначен за това, защото не е достатъчно силен и лесно се разчупва.

Лепило за плочки - готови или сухи състави?

Не е необходимо да се пести върху лепкави съединения. Те се продават като готов продукт и като суха смес. Първият вариант е много лесен за използване. Съставът му е избран по такъв начин, че при контакт с въздуха той започва да се втвърдява. Също така е лесен за използване - просто нанесете малко количество лепило на гърба на плочката и я натиснете до стената. Тези композиции имат свой собствен недостатък - те са доста скъпи, затова се използват главно при полагане на малки фрагменти, както и в случай на нужда от ремонт на съществуващо покритие.

Най-често работещите в сферата на строителството използват сухи смеси, чийто обхват е доста голям, а цената е достъпна за повечето. Лепилото се приготвя по следния начин: необходимо е да се смеси определена част от сухия прах с вода, за да се образува хомогенна маса и да стои няколко минути, след това отново да се смеси. Липсата на този материал - подготвената смес не може да се съхранява дълго време, бързо се втвърдява, така че трябва да смесите размера на разтвора, който ще имате време да приложите в даден момент.

Сухите смеси имат кратък срок на годност, който е средно около една година. Поради тази причина, при покупка, обърнете внимание на датата на производство. Поставянето на решение на покритие с изтекъл срок на смесване едва ли ще продължи дълго.

Потреблението на лепило за плочки на квадратен метър е строго индивидуално и зависи от редица фактори, като производителя, уменията на специалиста и дебелината на слоя. По правило производителите посочват приблизителната консумация на крайния продукт на опаковката, но е важно да се разбере, че тези показатели са осреднени и са предназначени за използване в така наречените идеални условия. Времето за сушене на сместа варира от влажността на въздуха в помещението, правилната подготовка на повърхността, температурния режим.

Много майстори от навика да използват циментова смес за полагане на керемиди. Разбира се, тази опция има място да бъде. Но в сухи смеси, освен цимент, има различни пластификатори и добавки. Те спомагат за по-добра адхезия на плочката към повърхността и позволяват равномерно нанасяне на състава. Поради тази причина е за предпочитане да се вземат специално разработени формулировки за облицоване, а не да се залепва плочката върху циментовата каша.

Подготвителна работа и опции за оформление

Преди да залепите плочките на пода, внимателно подгответе повърхността. Тя трябва да бъде суха, чиста и издръжлива. В този случай ще бъде възможно да се говори за качествена работа. Елементите, изпъкнали над пода, се отстраняват механично. За това можете да използвате всякакви импровизирани средства - от брадви до мелницата. Запълнете големи кухини с циментов разтвор или други подобни смеси.



Когато разликите във височината между противоположните страни на помещението са значителни (повече от 23 mm на метър), е необходимо за изглаждане на повърхността със смес от самонивелиране и високо диференциално - да груба замазка. В някои случаи ще бъде важно да изолирате пода върху основата или да поставите системата на топлата под. Подготвената повърхност трябва да се обработва с грунд, което ще предотврати бързото усвояване на основата от водата от лепилната смес (особено ако залепването се извършва с бетон).

Бетонният под трябва да се обработва с грунд

Бетонният под трябва да се обработва с грунд

Преди да започнете работа, отстранете всички цокли и врати и определете центъра на стаята. За това е необходимо да изчертаете гладки линии от противоположни ъгли. Мястото на тяхното пресичане ще се счита за център. Сега помислете за опцията за поставяне на плочки. Обикновено се използват следните методи:

  • диагонално;
  • в поръчка на шахматна дъска;
  • челно съединение;
  • с офсет;
  • с поставяне на картина / украшение.

Всеки от тези видове има свои собствени характеристики, основният от които е количеството на използвания материал. Така че най-бюджетният начин се полага без шевове или с отместване, а най-скъпо ще бъде облицовката на плочките диагонално. В зависимост от размера на плочките, надхвърлянията могат да бъдат до 40, тъй като по време на работа се произвежда голям брой резници.

Основните етапи на полагане - от А до З

Преди да смесите лепилото, решете къде да започнете да изнасяте. Ако плочките са твърди, тогава най-добрият вариант е да започнете работа от вратата. В този случай всички изрязани елементи ще бъдат на противоположната стена и ще бъдат по-малко забележими. Ако в плановете, на чертежа на фигурата, подреждането на подовата настилка започва от центъра и режещите елементи ще бъдат разположени по периметъра на помещението.

Лепилото може да се нанесе както върху плочките, така и върху пода

Лепилото може да се нанесе както върху плочките, така и върху пода

Адхезивният състав може да се прилага както директно към самата плочка, така и към пода. Приложеното лепило се изравнява и след това се пренася върху повърхността с назъбена мистрия. Този метод позволява равномерно разпределяне на лепилото върху повърхността, като се избягва излишъкът на сместа от плочката. Ширината на шпатулата трябва да е равен на ширината на плочката или да бъде малко по-голям, но размерът на зъбите може да бъде различен, както и чрез промяна на ъгъла на наклон може да се контролира слой лепило върху повърхността. Този метод е подходящ в случай, че с помощта на лепило за плочки се опитвате да изравнявате малки разлики във височината.

Когато избирате шпатула, можете да се съсредоточите върху таблицата по-долу:

Плочки за плочки, cm2Размер на зъба, mm
до 493
49-1004
100-4006
400-9008
900-250010
над 250012

При нанасяне на лепило върху повърхността на пода препоръчваме да покриете площ от не повече от 1 м2 в даден момент. Приготвените плочки се притискат към повърхността и движенията на светлината се превръщат във вимина, водещи от едната страна към другата. След като елементът е положен, ние вземаме нивото на балона и проверете правилността на полагането му спрямо останалите плочки. При поставянето на плочките със замазка ние използваме пластмасови изделия - кръстове, които позволяват да се постигне същото разстояние между елементите.

След като инсталацията завърши, пристъпете към фугиране на фуги със специални съединения. Препоръчваме това не по-рано от ден след края на работата. За начало премахваме всички остатъци от лепилото от вътрешните стави и след това прилагаме фуга с гумена шпатула. След това оформете шевовете с мистрия. Ако няма такива, можете да използвате импровизирани средства, например капачка от дръжката.

Остатъците от фугата от повърхността на плочката се отстраняват след определено време, което се препоръчва от производителя и се показва на опаковката с мистрия. Измиваме остатъците от фугата с влажна, но не и мокра гъба, непрекъснато изплаквайки и стискайки я. За да се запази цвета и характеристиките, препоръчително е също така да се третират ставите с водоустойчива смес.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем размерите на плочки за баняКак да изберем размерите на плочки за баня
Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?
Избираме порцеланови плочки за подаИзбираме порцеланови плочки за пода
Плочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимкаПлочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимка
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
» » Как да лепираме плочките на пода от избора на лепило за монтаж
© 2021 BggeHat.com