Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?

Как да лепирам плочките на пода

Дъските днес са заслужено считани за един от най-издръжливите и практични материали за облицовка. Обхватът на приложението му варира от жилищни помещения или офиси до открити територии, обществени институции, автокъщи и гаражи. В същото време, много често, възхищавайки се на идеално поставената повърхност, малко хора мислят за това как да лепи плочките на пода.

Какво трябва да знаете, че повърхността се оказа гладка и привлекателна и също служи дълго време, без да причинява проблеми?

Избор на покритие

Както показва практиката, сериозните трудности при експлоатацията на плочките за подови настилки най-често се дължат не на продукти с лошо качество, а на факта, че продуктът е избран без да се вземат предвид особеностите на помещението.

Важно! На първо място, необходимо е да се обърне внимание на такъв миг като нивото на tearability на плочки - с цел закупуване на продукти, като се вземе предвид проходимостта на помещението.

Не е излишно да се разглеждат какви материални характеристики са подходящи за всяка стая:

  • За банята - като правило, тази предпоставка не се отличава с твърде висока проходимост, поради което плочките с най-нисък клас на абразия ще са подходящи тук. Много е важно при избора на плочки в банята да се обърне внимание на такъв въпрос като устойчивост на влага и битови химикали. Не би трябвало да купувате продукти с лъскава повърхност, но трябва да дадете предимство на груб плочки.
  • За кухнята - тази стая е подходяща за плочки с трета класа на абразия. В крайна сметка, на пода в кухнята, нещо често пада или се разпада, така че трябва да се погрижите материалът да има значителна устойчивост на механичен стрес. Освен това кухнята е мястото, където мастни частици постоянно стигат до пода по време на готвене, а агресивни препарати и почистващи препарати се използват за отстраняването му. Ето защо, важно е как да лепирате плочките в кухнята.
  • За залата, като се има предвид, че това помещение има висок капацитет, е необходимо да се избере най-високият клас на износоустойчивост. За тези цели порцеланови каменинови изделия.
  • За обществени места - идеално е подово покритие с висока устойчивост на механично натоварване. Например, керамичен гранит, който е не само красив външен вид, но и издръжлив. Има много видове гранит. Можете да намерите продукти, които идеално имитират благороден мрамор и естествен див камък, скъпо дърво и метал, кожа и плат.

Полагане на плочки

Разбира се, няма собственик един, който реши да се направи ремонт в домовете си, силно въздиша над това как да се премахне старата настилка, изберете подходящите плочки като подови плочки лепило, за да служи за дълго време и доволен от безупречния си външен вид.

Всъщност всичко не е толкова страшно, колкото изглежда. Основното е да се запознаете с особеностите на полагането, правилно да подготвите повърхността и бавно да започнете инсталирането на нова подова настилка.

Подготовка на повърхността

Преди да лепите плочките на пода, внимателно подгответе повърхността на основата. Тя трябва да бъде здрава, напълно плоска, суха и почиствана от мръсотия, прах и др. Освен това е необходимо да се използват прости съвети:

  • Големите неравности на пода трябва да бъдат запечатани със специални смеси от гипс, които по правило се произвеждат от двукомпонентни състави. Един от тях се използва за грубо изравняване на повърхността. И вторият състав, така наречената самонивелираща смес, произвежда крайното изравняване на пода.
  • Ако искате да намалите степента на абсорбиране на влагата на основния етаж, тогава е необходимо да използвате грунда емулсии.
  • Ако е необходимо, проверете изолацията на пода, за която се използват плочи от експандиран полистирол или рогозки от минерална вата, експандиран глинен чакъл или перлит.
  • Бетонът трябва да се излива не по-късно от месец преди инсталацията на довършителните работи.

Полагане на плочки

Ниво на плочката

Контролира нивото на плочката



Преди да лепирате подовите плочки, трябва да помислите за такава важна точка като местоположението на керамичните продукти. Има няколко опции за подреждане:

  • в поръчка на шахматна дъска;
  • диагонален начин;
  • с офсет;
  • шев в шева;
  • с устройството за рисуване.

Изборът на метода за полагане на плочки трябва да бъде предварително обмислен, тъй като всеки от тях изисква изчисляването на количеството на облицовъчния материал. Ако при полагане в шахматен рисунък или шев в шев на потреблението на керамични изделия е по-голяма от площта на 10-15 (за борба с отпадъци и prirezku), след това диагоналната версия на тази фигура може да нарасне до 30-40.

Първо определете центъра на стаята. Направете го по този начин - маркирайте средата на най-дългата стена в стаята и след това направете права линия по пода с покрита с кабел. След това маркирайте центъра на късата стена и повторете същите стъпки. В резултат на това получавате 2 линии, които се пресичат. Точката на тяхното пресичане ще бъде центърът на стаята. След това трябва да разглобите вратата и плотовете на вратата, за да започнете процеса на полагане.

Етап 1

Поставете плочката на пода, намирайте най-доброто място за нея и използвайте двете изчертани линии. Необходимо е да лепите цялата плочка от средата на стаята. И в този случай всички изрязани продукти ще бъдат разположени близо до стените, където обикновено се разполагат мебели. Тук парчета от плочки няма да бъдат толкова забележими, колкото в средата на стаята.

 Етап 2

Започнете да прилагате лепило на 1 квадрат. метър от пода. Необходимо е да направите това от ъгъла, образуван от покрития кабел в центъра на стаята. За да нанесете лепило, трябва да използвате назъбена мистрия или шпатула, така че лепилото да се полага равномерно и равномерно.

Етап 3 - лепене на плочките на пода

Вълните на специално лепило

Нанасяне на лепило върху основата

Необходимо е леко да натискате плочките върху лепилната основа, като натискате елемента здраво на пода и използвате референтните линии като водач. Необходимо е да се движите по една линия и да продължите да слагате, докато не се постави цялото пространство, обработено с лепило.

По време на монтажа трябва да се има предвид, че някои видове плочки изискват определено разстояние между тях. За да направите това, можете да използвате разделителите за точно задаване на материала.

Четвърто стъпало

След това трябва да се преместите от средата на стаята до стените, винаги като спазвате посоката, дадена от линиите на тебешир. За удобство трябва да покриете първата част от стаята и след това да вземете следващата.

Етап пети

Наливането на фуги между плочките се извършва със специални смеси, които съответстват или контрастират с основното покритие. Тази работа се извършва с гумена шпатула. Проверете дали разтворът запълва всички пукнатини.

След изсушаване избършете керемида и го полирайте със суха кърпа.

заключение

Независимо от избрания тип керамична плочка, тя се полага според общите правила. Като ги наблюдавате, със сигурност ще получите красива и трайна подова настилка, която ще задоволи външния ви вид в продължение на много десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Облицовка на килимиОблицовка на килими
Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?
Избор на керамични плочкиИзбор на керамични плочки
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
» » Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com