Как се полагат плочките

Полагане на подови плочки

Подовите плочки винаги привличат тяхната практичност, особено в помещения с висок трафик и значителна влажност. Днес, без това покритие, няма нито един ремонт на европейско ниво. Ето защо е добре да се обмислят такива въпроси като избор на материал и правилно полагане на подови плочки, като по този начин се пестят пари за консултация със специалист.

Избор на плочки и подготовка на инструменти

Както показва практиката, проблемите, породени от дейността на подови плочки, не са свързани с лошо качество, както и факта, че тя е избрана без да се съобразява с особеностите на помещенията:

  • За банята се нуждаете от плочки с нисък клас на абразия, но с устойчивост на влага и химикали.
  • За кухнята идеалният вариант е материал, който има висока устойчивост на механично напрежение. В допълнение, за почистване на кухнята е удобно и бързо, не се препоръчва да се използва плочка с пореста или текстурирана повърхност.
  • За коридора е най-добре да вземете материал, който има висока устойчивост на абразия, тъй като това е област с много висок трафик. Той е идеален за порцеланови камъни.
  • За обществени помещения керемидите се използват най-често със значителна устойчивост на химикали и механичен стрес.
  • За индустриалните съоръжения най-добрият вариант е подовото покритие, което е устойчиво на топлинно и механично натоварване, а също така предотвратява подхлъзване.

Разбира се, при покупката на керамични подови настилки трябва да се обърне внимание на въпроса за получаване на силно и висококачествено лепило. Избира се като се взема предвид нивото на влажност в помещението, както и степента на проходимост и вида на основата. Освен това, за поставяне на подови покрития от керамика трябва да се подготвят следните инструменти:

  • рулетка, маркер и нивелир - дават възможност да се контролира хоризонталността на основата и еднородността на плочките за полагане;
  • резачка за плочки или болгар - за рязане на материал;
  • контейнери - за смесване на глутинов разтвор и фугиране;
  • Спалула с назъбен ръб и каучук - за нанасяне на лепилни и фугиращи фуги.

Демонтиране на старото покритие

Демонтиране на подови покрития

Демонтиране на стария етаж

Ако не се извършва облицовка в нова сграда, първата стъпка е демонтирането на старото покритие. При дървени подове дъските се отстраняват и изостават. Като правило в многоетажните къщи основата за всеки етаж е стоманобетонни плочи, върху които има цименто-пясъчна замазка. Ето защо, премахване на дъските, вие получавате готови база за последващо полагане на друг подови покрития, в този случай - керамични плочки.

Ако въз основа на стария покритието е под формата на плочки metlahskoy че стела в средата на миналия век, почти всички тоалетните и баните, които ще трябва да го премахнете. За тези цели ще ви трябва чук и длето или перфоратор, който трябва внимателно да изхвърли плочката. Направете това задължително в ръкавици, очила и респиратор, за да не се отрежете с чипове и да не вдишвате прах.

След като всички стари плочки са премахнати, трябва внимателно да премахнете старото лепило, като използвате най-удобния инструмент за това.

Подготовка на субстрата

Преди да поставите подовите плочки, трябва внимателно да подготвите повърхността - защото тя трябва да бъде не само плоска, но все още чиста и суха.

Обърнете внимание! Необходимо е да се помни правилото, че правилно изпълненият подготвителен процес е гаранция за висококачествено полагане на подови покрития от плочки, както и за дългосрочната му работа.

Повредените участъци, дефектите или пукнатините трябва да се отстранят и грубостта да се отстрани с течен кит. Необходимо е да се измери кривината на пода. За това нивото се проверява от нивото му на изпъкналост и вдлъбнатина, които, ако е необходимо, се елиминират. Подът може да бъде изравнен по няколко начина.

Бетонова замазка

Подготовка на основата за плочката

Вторият слой грунд се нанася само след сушенето на първия

Ако подът в стаята първоначално е бил изработен от бетон, тогава се препоръчва да се използва циментово-пясъчна замазка за изравняване. Всички данни - съотношението на смесване, времето за втвърдяване на състава и дебелината на покритието и друга информация могат да бъдат намерени директно от инструкциите, предоставени от производителя на сместа.

Преди да направите този вид замазка, се препоръчва да поставите слой хидроизолация, за да се защитите и съседите си от проблеми в случай на тръби. Хидроизолационният килим се полага с припокриване върху вертикалните повърхности над нивото на чистия под. Съединенията на материала се фиксират с лепяща лента.

Самонивелиращи се подове



Саморазливната смес, приготвена в съответствие с инструкциите, се излива между метални или дървени маяци, които се изравняват върху гипсовата смес.

Попълнете първия полет и след това постепенно всички останали. Излишъкът се премахва, като се използва правилото. Ако на повърхността се появят въздушни мехурчета, те трябва да бъдат отстранени с иглена ролка. Подът се излива от далечната стена до входа.

Дървен под

Поради малката твърдост на дървения под, поставените плочки могат да се пропукат с времето, така че основата трябва да бъде подготвена правилно.

Трябва внимателно да изравним нередностите, да премахнем гнили или повредени дъски. В допълнение, такава основа е задължително импрегнирана с маслена боя или специално решение, за да се предотврати появата на гъбички или мухъл.

Полагане на плочки

Свързване на плочки

Нанасяне на лепило върху плочката

Полагане на керемиди е доста сложен процес. Справянето с него е възможно само когато са наблюдавани всички етапи на монтаж, които се извършват след подготовката на основата.

По правило подовите плочки се полагат върху правоъгълна повърхност. Преди това тя е разделена по такъв начин, че плочките отдясно и отляво на центъра са разположени симетрично един спрямо друг.

Преди няколко години инсталирането на плочките се извършва с циментово-пясъчен разтвор, но днес се предпочитат модифицираните сухи смеси. Тези висококачествени адхезивни състави гарантират отлична здравина на адхезия на плочката към субстрата.

Важно! Основните изисквания, които трябва да се наложат върху лепилото, са високата способност за фиксиране, еластичността и максималната здравина на свързване.

Лепилото трябва да се нанася в дебел слой, като се използва назъбена мистрия за създаване на гофрирана повърхност. За дебели плочки се препоръчва да използвате шпатула с големи денички и обратно. След това подовите плочки трябва внимателно да се поставят върху повърхността и да се фиксират с лек кран и подслушване с гумен чук.

След като лепилото се изсуши напълно, започва периодът на запълване на шевовете между плочките със специален разтвор за фугиране. Използвайки голям избор от цветове като композиция, можете да скриете шевовете и да ги подчертаете на фона на плочките. Мистрия трябва да запълни всички пукнатини. Периодът на изсушаване е от 5 до 10 дни, след което е възможно да се отстрани останалата част от фугиращата смес с вода и парцали.

За чист преход от пода на стена, трябва да използвате фриз - така наречената декоративна лента, минаваща по ръба на стената, и бордюрите. Като правило тези елементи се купуват с плочки, а разстоянието между тях е изпълнено със силикон.

Полезни съвети

Плочки на пода на кухнята

Полагане на плочки завършено

За да постигнете идеално плоско и висококачествено полагане на подови плочки, е полезно да се възползвате от някои полезни съвети:

  • По време на покупката на плочките трябва да направите запас за брак или да разкъсате материала, така че да не се налага да бягате в магазините, за да намерите подходящо покритие. Стойността може да достигне до 40 от общото пространство, което трябва да бъде актуализирано и зависи от избрания начин на полагане. Диагоналното полагане изисква най-консумиращия материал.
  • Купете керамични плочки трябва да бъде от една партида - така че не получавате разлика в нюансите на продуктите. Също така обърнете внимание на калибъра на плочките, посочени на опаковките, и изберете елементите от същия калибър.
  • Адхезивният състав трябва да се приготвя на малки порции, тъй като средният период на замръзване е 15 минути. В края на това време тя става неизползваема.
  • Полагане трябва да започне от далечния ъгъл до входната врата, като постоянно наблюдава хоризонталното ниво. Ако плочките, поставени под нивото, трябва да го махнете и да приложите повече разтвор на лепило към задната страна. И обратното - ако плочката изпъква над нивото на повърхността, трябва да извадите част от лепилото отдолу и да го поставите отново.
  • Разликата между плочките трябва да бъде най-малко 2-4 мм. Тя може да бъде снабдена с помощта на пластмасови кръстове, но е необходимо да се гарантира, че покритието не се спуква или деформира. След полагане на материала шевовете се запечатват с фуги. В този случай хаванът за фугиране след изсъхване може да стане леко по-светъл, така че при избора на цвят това трябва да се вземе под внимание.
  • След като се полагат на повърхността на пода, е по-добре да не ходи 2 дни, така че под теглото на покритието не е огънат.

заключение

Керамичните подови плочки винаги изглеждат луксозни, независимо от предназначението на помещението. Трайното и висококачествено покритие може да издържи тежки натоварвания, движение на мебелите, както и температурни промени и различни негативни ефекти. Правилното монтиране на подови плочки, извършено в съответствие с всички норми и последователности, ще гарантира трайността на този вид покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Винилови подови плочкиВинилови подови плочки
Полагане на подови плочкиПолагане на подови плочки
Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?Как да лепираме плочките на пода със собствените си ръце?
Плочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимкаПлочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимка
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
» » Как се полагат плочките
© 2021 BggeHat.com