Изберете лепило за плочките за топъл под

лепило за плочки за подово отопление

"Топъл под" е концепция, която се появи сравнително наскоро в руската строителна индустрия. Всъщност, топлата подове представляват допълнителното отоплително устройство - вода или електричество - поставено под разклонител. На върха на замазката се довършва покритието с подови покрития. Най-добре облицованият материал се счита за плочка, но за монтажа му е необходимо да се използва специално лепило за плочките за топъл под.

Отличителни белези на лепилни състави за топъл под

Всички компоненти, които съставят топъл под, независимо от покритието, са постоянно изложени на температурни промени, което води до линейно разширяване на материалите. Резултатът е образуването на кухини, напукване на лепилния състав и отделяне на керамични продукти. Освен това има смущения в ефективното нагряване на пода, дължащо се на образуваните въздушни кухини. В резултат на това се използва специално лепило за плочките под топъл подови покрития за облицовъчното устройство, което има различен състав в сравнение с обичайните смеси.

Специалното лепило за плочки под топъл под, съдържа допълнителни компоненти, които му осигуряват топлоустойчивост и еластичност. Диапазонът на работните температури за такива формулировки е минус 30 плюс 70 градуса. Тези показатели са достатъчни, за да монтиране слой осигурява сцепление плочки с грапава повърхност етаж лесно издържа и непрекъснато отопление и резки промени на температурата.

Съставът на лепилото за топъл под, включва полимерни модификатори, които отстраняват появата на пукнатини в процеса на термично разширяване и свиване.

Продуктите на водещи производители, например UNIS лепило за плочки за топъл под, се характеризират с добри характеристики на изпълнение. Освен това е подходящ за работа с големи и тежки керамични изделия. Глутиновите смеси на известни компании могат да се различават по състав. Но във всеки случай те включват компоненти, които гарантират стабилността на монтажния микс в условията на неговата работа.

Избор на лепило за подово отопление

Адхезивните съединения, подходящи за използване с "топъл подови" системи, се приготвят на основата на алуминиеви цименти. Също така подходящи за работа топлоустойчиви лепила с епоксидни смоли. Лепилото трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Топлоустойчивост, включително способността да издържат на критични температури.
  • Лесно се прилага.
  • Висока адхезия.
  • Възможност за издържане на температурни промени.

Съставът на сместа трябва да включва модификатори - вещества, които защитават основния компонент на свързващото вещество от разширяване и компресия. Броят на циклите на компресия / разширение, които лепилото може да прехвърли, без да променя структурата му, е отбелязано в маркировката.

Важен фактор за избор е еластичността на сместа, която остава след инсталацията. Дълголетието на покритието зависи пряко от този параметър. Недостатъчната еластичност води до факта, че в случай на деформация, например при свиване, плочката започва да изостава. Важно предимство на еластичните лепилни материали е възможността за извършване на работа върху сложни основи, както и подови настилки в помещения с екстремни условия на работа.

Състав и свойства на лепилните състави

Universal - лепило за плочки

Допълнителните свойства на лепилните съединения за топли подове (пластичност, влагоустойчивост, повишена механична якост и т.н.) зависят от състава на сместа.

Съставът на лепилата може да бъде разделен на няколко групи:

  • Цимент. Те са сухи прахове на базата на цимент. Преди да инсталирате плочките, те се разреждат с вода. За да подредите топло подове, циментовите съединения са най-добри.
  • Еднокомпонентна. Те вече са на разположение под формата на готови пасти, които могат да се използват веднага. Те се отличават с дълъг период на настройка, така че те са подходящи за непрофесионалисти.
  • Двукомпонентен. Те включват полиуретанови и епоксидни смоли. Компонентите на сместа са свързани помежду си непосредствено преди употреба.


Важно! Експертите препоръчват използването на циментови смеси, направени на базата на цимент M500 за облицовка на топъл под. Такова лепило е в състояние да издържи дори трудни работни условия, без да се разгражда или образува въздушни кухини под плочката.

Също така се подчертават високо специализираните лепила:

  • С повишена течливост.
  • С повишен вискозитет за монтиране на тежки материали.
  • Нечувствителен към пигментация.
  • Подходящ за монтаж при отрицателни температури.
  • Бързо настройване и др.

Полагане на плочки на топъл под

Лепило за плочки

Монтиране на плочки на пода

Полагане на плочките на топъл под, се извършва на няколко етапа:

  • Подравняване на пода. Качеството на този подготвителен етап има пряко въздействие върху качеството на всяка следваща работа. Всеки грапавост на базата на сцеплението намалява, което води до забавяне плочки - дори и при условие, че специалното лепило за плочки за подово отопление се използва за изпълнение на инсталацията.
  • Монтаж на плочки. Поставянето на плочките се извършва на чиста, немаслена повърхност след изравняване на изравняващите съставки. Адхезивният състав се нанася върху малка площ на пода и се изравнява с назъбена мистрия. Монтажът започва от центъра на стаята, докато се движите към най-отдалечения ъгъл от вратата. При полагане на плочки се препоръчва да се подредят дори шевове, за които се използват специални пластмасови кръстове. Те се поставят в процеса на полагане на керамични продукти между съседни плочки.
  • Свързвайте фугите. Този етап се извършва около един ден след края на монтажа на плочката. Преди залепването започва, монтажният слой трябва да изсъхне напълно.

Времето за постигане на максимална якост на адхезивния състав зависи от марката лепило. Този период е средно 20-30 дни. Не се препоръчва използването на топъл под.

Важно! Не нанасяйте лепило върху повърхността на филмовото покритие на инфрачервения топъл под. Също така е невъзможно тази система да се запълни с бетон или цименто-пясъчна замазка, за да не се унищожи.

За да се изглади основата върху инфрачервения под, листовият материал се полага, след което се изработват замазката и етикетът за керамични плочки.

Технологичните особености на облицовъчните плочки на топлата основа зависят от два основни фактора - марката на избрания монтажен смесител и използвания покривен слой. При монтажа на плочки в стандартни размери с широчина на плочките, не по-голяма от 30 см, е достатъчно да се лекуват с лепилен състав от около 70 повърхности. При използване на плочки bзакакто и при работа с тежки материали, например порцеланови плочки, лепилото за топло подова настилка се нанася върху не по-малко от 80 повърхности.

Повечето лепкави съединения са бързо втвърдяващи се. За да се регулира правилното положение на плочката върху повърхността, капитанът има около 10 минути.

Подготовка на сместа и нанасяне на лепило

Полагане на подови плочки

Готово за употреба лепило за плочки

Правилата за приготвяне на лепилна смес зависят от нейния състав. Тази работа трябва да се извърши в съответствие с препоръките на производителя. Нарушаването на пропорциите, редът на смесване, периодът на зреене на разтвора ще доведе до влошаване на качеството на сцеплението. Готовите смеси от лепило губят свойствата си с течение на времето, така че обемът на готовото лепило трябва да бъде такъв, че да се изчерпи напълно в рамките на не повече от три часа. За бъдещо монтиране лепилото не е подготвено.

Потреблението на лепило зависи от неговата марка, от производителя и груповата основа на пода. Предвид идеално изравнената повърхност е достатъчен слой с не повече от 4 мм. Готовата за употреба смес може да се нанася само върху грубия под, при условие че е внимателно подравнена. Въпреки това, експертите препоръчват прилагането на сместа и самата плочка, за да се подобри адхезията. Лепилото не се нанася върху повърхността на плочката, но се разпростира върху нея.

Средната консумация на сместа е 5 кг сух състав на квадратен метър площ. Увеличаването на разходите показва, че земята не е подготвена достатъчно добре. И това от своя страна също води до влошаване на качеството на цялата извършена работа. Не може да се надяваме, че неравностите ще бъдат изравнени с лепило. Плътен монтажен слой ще се счупи и плочката ще се разпадне.

заключение

Специално лепило за плочки за облицовка на топло подови настилки - основата на качествени покрития. Спестяванията при покупката му могат да доведат до огромни допълнителни разходи, тъй като плочките ще започнат да изостават от земята. Нарушаването на целостта на плочките, от своя страна, може да доведе не само до загуба на естетика, но и невъзможността за нормално ползване на "топло етаж" като вид нагревател.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как да напълните топъл под с вашите ръцеКак да напълните топъл под с вашите ръце
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Характеристики на монтаж на топъл под плочкиХарактеристики на монтаж на топъл под плочки
Какво е мобилното подово отопление?Какво е мобилното подово отопление?
Полагаме топъл под плочкиПолагаме топъл под плочки
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Избираме смесител за топъл подИзбираме смесител за топъл под
Подът от девиПодът от деви
Топъл под, в зависимост от систематаТопъл под, в зависимост от системата
» » Изберете лепило за плочките за топъл под
© 2021 BggeHat.com