Налейте върху тапета причината за появата и почистващия агент

Молив върху тапета не може да бъде харесван от нито един от жителите на къщата или апартамента, особено ако се появи веднага след скъп козметичен ремонт и значително намали визуалната привлекателност на интериора.

Онова, което е опасно, е мухъл - врагът трябва да знае лично

От училищния биологичен курс знаем, че плесенът е специален вид гъбички без плодови тела, които могат да се появят не само върху хранителни продукти, но и върху стени в помещения с висока влажност. Учените считат мухъл за един от най-издръжливите и устойчиви на външни влияния форми на живот. Човечеството се е научило да използва полезните качества на мухъл в медицината, индустрията и други сфери на живота, но това не отрича факта, че е по-добре да се държиш далеч от това явление в ежедневните условия.

Черна плесен на стената

Черна плесен на стената

След като са намерили плесен у дома, собствениците веднага започват да се борят с него. Желанието да се отървем от такъв съсед е много лесно да се обясни, защото гъбата се превръща в източник на много проблеми:

  • Влияние върху външния вид на интериора. Формовете на тапети и други облицовъчни материали отричат ​​всички сили и финансови средства, инвестирани в подреждането на интериора.
  • Унищожаване на повърхности. Гъбите с течение на времето унищожават материалите, на които се появяват, това се отнася както за лица, така и за други неща, например книги.
  • Токсичност. Храносмилателната система е причинителят на голям брой заболявания, вариращи от възпаление на дихателните пътища, завършващи с разстройство на стомаха. Симптомите на влиянието на мухъл върху здравето могат да бъдат гадене, главоболие и повръщане.
  • Повишена опасност за страдащите от алергия. Наличието на гъбички в къщата може да влоши сезонната алергия или дори да предизвика алергични реакции.

Има много причини, поради които мухълът се появява под тапета или върху повърхността на облицовъчния слой. Но най-често срещаните от тях са:

  • Създаване на благоприятна среда за гъбичките по време на ремонта. През последните години по време на основния ремонт и козметичния ремонт, гипскартонът се използва широко, което при определени външни фактори може да се превърне в изключително благоприятна среда за появата и разпространението на мухъл.
  • Неправилна циркулация на въздуха в помещенията. Старите жилищни сгради често имат много проблеми с вентилацията, в резултат на което въздухът в помещенията се задържа, след което може да се появи гъбички по стените и други повърхности.
  • Висока влажност. Най-честата причина за плесен в помещенията е високата влажност, поради което гъбата най-често се появява в "мокрите" зони на жилището - бани, тоалетни и кухни.

Ако появата на гъбичките се дължи на един от изброените фактори, преди да започнете борбата с разследването, трябва да премахнете причината. Ако високата влажност в помещенията с лоша вентилация остава - отървете се от мухъл или не го изхвърлете, в крайна сметка ще се появи отново.

Възможно ли е да се спре разпространението му у дома?

Преди да започнете дезинфекцията за борба с плесените, препоръчваме спиране на разпространението им върху повърхностите. Колкото по-бързо се предприемат спешни мерки за предотвратяване на по-нататъшното развитие на гъбичките, толкова по-малко повърхности ще бъдат засегнати, толкова по-малко щети ще причинят и толкова по-лесно ще бъде да се отървете от тях напълно.

Много често се появява плесен върху прозоречните склонове

Много често се появява плесен върху прозоречните склонове

Най-лесният начин е да започнете да работите срещу мухъл през топлия сезон. През лятото е доста добре да се проветри апартаментът и да се остави в стаята максимално слънчева светлина, за да удари първия удар върху гъбичките. През зимата е много по-трудно да се осигури добра циркулация на въздуха в помещенията, тъй като прозорците, които остават в замръзване, могат да причинят замръзване на батериите за захранване с топлина, както и друго оборудване и интериорни елементи. В по-студените месеци най-добрата циркулация на въздуха може да бъде осигурена от система за принудително снабдяване и отвеждане на вентилацията.

Много е важно да се следи състоянието на санитарното оборудване в апартамента. Необходимо е своевременно да се променят течащите кранове, да се избягва изсъхването на бельото в помещенията и да се покрият саксиите с капаци по време на готвенето, така че твърде много пара да не пада върху стените и тавана.



Идеалната температура за появата и разпространението на гъбичките е 20-23 градуса по Целзий. По-високата температура води до спиране на развитието на плесени, затова преди да започне борбата срещу инфекцията на повърхностите, препоръчително е добре да се затоплят вътрешните участъци. Това може да се направи с почти всички нагреватели, които ще покажат максималния резултат, ако ги използвате едновременно с въздушни изсушители. Мухъл не толерира пряко излагане на ултравиолетови лъчи, поради което за местно влияние върху огнищата на инфекция в апартамента, можете да използвате един йонизатор или модерни ултравиолетови лампи.

Как да се отървете от плесен на тапети - домакински химикали

Когато къщата или апартаментът удари мухъл, собственикът трябва да реши - борбата с гъбичките сами или да потърсят помощ от професионалисти? По-лесно, по-евтино и по-ефикасно е да поръчаме лечението на стаите в Санепипстанций. Служителите на организацията притежават необходимите технически, химически средства и знания за безопасен контрол на гъбичките, но техните услуги са доста скъпи.

Обработка на стени със специални средства

Обработка на стени със специални средства

Ако не искате да поръчате обработката на вашия дом в SES, можете да се борите със самата гъбичка. За да направите това, използвайте професионални или народни средства за защита. На пазара има богат избор от ефективни фунгициди, които позволяват да се обработват почти всички повърхности в къщата, включително тези, покрити с тапети. Професионалните фондове могат да бъдат закупени в специализирани строителни магазини, но е важно внимателно да се прочетат инструкциите за употреба, така че преработката да не води до ненужни проблеми. Сред най-популярните средства за борба с мухъл и гъбички са: Odorgone Professional за дома, KOLORIT Начало BIOSTOP, Mellerud, Caparol Capatox, Sanitol.

Народните средства срещу гъбичките - хлор, оцет или сода?

Ако се интересувате от това как да премахнете плесен от тапети с народни средства, ние ще ви кажем кои методи и вещества да използвате. Но първо трябва да се знае, че народните методи не могат да гарантират 100% пълно унищожаване на инфекции и често изискват повтарящо се третиране на повърхностите.

Рецепта на хората за обработка на стени

Рецепта на хората за обработка на стени

Домашните противогъбични средства включват:

  • Избелващи агенти на базата на хлор. Хлорните вещества се считат за много ефективни за борба с плесените, хлорът често се среща не само в народните, но и в професионалните среди. За да се почисти формата с избелващо средство, е необходимо да се разрежда получения продукт с вода в съотношение 1 част белина към 10 части вода. В получения разтвор навлажняваме гъбичките и избърсваме всички места на мухъл в стаите. Използвайте инструмента, за да почистите тапета, само ако ви позволяват да извършвате мокро почистване. Стандартна хартия за тапети чиста без повреди е малко вероятно да работи, но нетъкани и винил прави перфектно. След обработка с хлорен разтвор повърхностите се измиват допълнително със сапун.
  • 9 оцет. Добро средство за неутрализиране на гъбичките. Оцет спрей върху заразената повърхност на пистолета и оставете за 60-70 минути. След това почистете стените с вода, отстранявайки остатъците от замърсяване и мръсни ивици.
  • Сода. Основното предимство на този продукт е, че то не е токсично, което означава, че може да се използва във всякакви помещения, включително в детските стаи. За да се почисти повърхността, содата се разрежда с вода от съотношението 2 супени лъжици сода към 1 литър вода и тапетът се измива с получения състав. След лечението стената не е задължително да се измие, оставащият продукт все още ще може да предпазва повърхността от повторна инфекция за известно време.
  • Водороден пероксид. Той се бори добре с гъбичките и може да се използва за почистване със сода. За да контролирате инфекцията, направете содова каша, разбъркайте праха с малко вода, нанесете получената смес върху тапета и напръскайте пероксида отгоре. Реакцията на пероксида със сода се появява едновременно с отделянето на голямо количество газ, т.е. сместа ще се появи балон и съскане, премахвайки почти всяко замърсяване на повърхността. След като реакцията завърши, премахнете остатъците от сода и пероксидите от стените с влажна гъба. Трябва да се има предвид, че този продукт има лек избелващ ефект, който може да повлияе неблагоприятно, ако се използва за почистване на тъмните стени.

В допълнение към тези лекарства, други вещества, например амоняк или разтвор на меден сулфат, могат да се използват за борба с плесените, но те дават по-малко качествен резултат и се считат за остарели.

След като мухълът е победен, създайте в дома си условия, които ще предотвратят възникването на този проблем. За тази цел е необходимо да се осигури добра вентилация в помещенията, да се проветряват стаите навреме и да се избегне прекомерна влажност, включително в банята и в тоалетната. Избягването на появата на гъбички понякога е много по-лесно, отколкото да се борим с тях и последиците от тях.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние се отърваваме от гъбичките по стените и как да убиваме опасната форма веднъж завинагиНие се отърваваме от гъбичките по стените и как да убиваме опасната форма веднъж завинаги
Средството за лечение на мухъл по стените в апартамента е как да се отървете веднъж завинаги.Средството за лечение на мухъл по стените в апартамента е как да се отървете веднъж завинаги.
Типове противогъбични праймери и правила за подборТипове противогъбични праймери и правила за подбор
Налейте в банята на тавана - отървете се от себе сиНалейте в банята на тавана - отървете се от себе си
Отстраняване на мухъл и гъбички в банята отидете в магазина или намерите на рафта?Отстраняване на мухъл и гъбички в банята отидете в магазина или намерите на рафта?
Храносмилането в банята на тавана се премахваХраносмилането в банята на тавана се премахва
Оформете на тавана какво да правите, как да се отърветеОформете на тавана какво да правите, как да се отървете
Хапче в банята как да се отървем веднъж завинагиХапче в банята как да се отървем веднъж завинаги
Как да премахнете гъбички от пластмасови прозорци?Как да премахнете гъбички от пластмасови прозорци?
Молив върху пластмасови прозорци и склонове, как да се бият?Молив върху пластмасови прозорци и склонове, как да се бият?
» » Налейте върху тапета причината за появата и почистващия агент
© 2021 BggeHat.com