Как да премахнете гъбички от пластмасови прозорци?

Собствениците на къщи и апартаменти, където се монтират дървени прозорци с пара, са изправени пред проблема с образуването на гъбички по повърхността на профила и склоновете. Ще изглежда, да инсталирате пластмасови прозорци и всички проблеми ще бъдат решени, но не и тук. Храносмилането е много упорит организъм и може да намери благоприятно местообитание дори в стая с пластмасови прозорци. Този проблем може да засегне всички, така че ние ще се опитаме да отговорим напълно на въпроса: как да се почисти гъбички на пластмасови прозорци?

Защо гъбите изглеждат по-опасни?

Хапче по прозорците Основната причина за появата на гъбичките е неправилното уплътняване на прозореца и повишената влажност на помещението. Водата, уловена вътре в профилните камери и под склоновете, създава благоприятна среда за гъбичките и резултата върху лицето: мухъл върху пластмасови прозорци и склонове. Повечето от вида на вредителя изисква температура от + 20 ° С, така че гъбичката се появява най-често през пролетта и лятото, но има видове, които могат да растат при температури под нулата, те са най-опасно.

Гъбата от прозореца прониква дълбоко в бетон, тухли и дърво, като постепенно ги унищожава, създавайки цялата система от канали.

Спорите от някои видове гъбички са опасни за хората: навлизането в дихателните пътища може да доведе до редица здравословни проблеми.

Как да премахнете гъбички от пластмасови прозорци?

По-добре е да започнете да се биете с гъбички в сухо слънчево време, тъй като по време на процеса често ще трябва да отваряте прозореца и да прекарвате дълго време вентилирайки стаята.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от основната причина за появата на гъбичките - прекомерна влажност. Отворете широко отворените прозорци в помещението и оставете въздуха поне за половин час. След като е желателно помещението да се затопли добре с допълнителни нагреватели или климатик.

Поддържайте нивото на влажност в бъдеще: често се проветри помещението, не позволяват резки промени в температурата (препоръчително температура на помещения от 18 ° С), се опитват да се отърват от основните източници на излишната влага - цветята и влажно бельо, изолирани прозорци и врати, проверка на функционирането на водоснабдителната система.

След като премахнете причината за появата на гъбичките, можете да започнете да се отървете от тях.

Тези места, които виждаме на повърхността на профила и на склоновете, са само малка част, самата мушка седи дълбоко в нея. За да го премахнете напълно, ще трябва да разглобите склоновете и да почистите цялата повърхност на отвора на прозореца.

Първо, отстранете всички видими части от гъбичката с твърда четка или шкурка, след което лекувайте засегнатата повърхност с воден разтвор на хлор в съотношение 10/1. Не забравяйте да носите ръкавици и да се опитате да не намокрите прозорците много, но само леко да ги навлажнете. След като проветрете стаята и оставете белина да избледнее. Така ще убиете видимата част на гъбата.

Ако спрете на този етап, мухълът няма да гледа на повърхността поне за сезон, но това не означава, че всичко свърши. За по-голяма ефективност, обработвайте склоновете със специално решение от мухъл. Можете да го купите от всеки хардуер или да го направите сами.

Средства за борба с гъбичките

1) Воден разтвор на натриев флуорид, мед или железен витриол в съотношение 10/1.

2) Воден разтвор на меден сулфат и оцетна киселина (70) в съотношение 10/1/2.

3) Воден разтвор на борна и оцетна киселина (70) в съотношение 10 / 0.5 / 1.5.

Във всеки случай е необходимо да се смесват всички съставки и да се подгрява съставът до 50 ° С (при тази температура водата започва да се изпарява малко, но не се вари).



Нанесете формулата на повърхността с четка или спрей. За по-голяма ефективност е възможно да се обработват отворите няколко пъти. Когато работите с такива решения, винаги носете ръкавици и дихателна маска, след което проветрете помещението за поне 2-3 часа.

Тези средства са най-ефективни. В повечето случаи, след такова третиране и поддържане на оптималното ниво на влага, гъбичките вече не се появяват.

Проблемът може да бъде търсенето на всички реактиви. Те могат да бъдат закупени в строителни или хардуерни магазини, но не всички.

Ако не можете да излеете стая за дълго време или ако имате малки деца, можем да Ви посъветваме да използвате по-малко ефективни, но абсолютно безопасни средства:

1) Разтвор на строителни лепило с вода в съотношение 4/1 (ще даде само временен ефект).

2) Грунд за стени (можете да изберете специален антигъбичен грунд).

Такива състави не могат да бъдат нагрявани и не е необходимо да се използва маска, освен това помещението не се нуждае от вентилация.

Как да се предотврати появата на гъбички?

Първата аларма към появата на плесен по прозорците е кондензация. Причините, защо пластмасовите прозорци се изпотяти защо гъбата се появява - са сходни. Ето защо, ако забележите капки на повърхността на стъклото, незабавно вземете всички необходими мерки:

1) Следете нивото на влажност в къщата, постоянно проветрявайте стаята.

2) Укрепване на запечатването на прозореца, запечатване на всички пукнатини между прозореца и отвора на прозореца с строителна пяна, провеждане подмяна на уплътнителя на пластмасови прозорци на всеки 5-7 години.

3) Периодично (около веднъж годишно), предотвратявайте появата на мухъл, лекувайте прозоречните отвори с противогъбични средства.

Сега знаете защо се появяват гъбички на пластмасови прозорци, как да ги премахнете. И сега ще разгледаме средствата, които не бива да се използват.

Опасни средства за борба с гъбичките

Мнозина все още вярват, че единственият начин за премахване на гъбичките от пластмасови прозорци е креозотът.

Креозотът е безцветна течност с много остър мирис, използва се за третиране на дърво, желязо и бетон, действа като антисептик, предпазва от образуване на гниене и гъбички.

Този инструмент със сигурност е ефективен в борбата с мухъл, но само професионалистите могат да работят с него. Повечето страни в Европа и някои страни от ОНД са приравнени на креозот с отрова. В несръчни ръце може да доведе до огромна вреда на здравето. Когато вдишвате креозотен дим, можете да получите лигавица с химически изгаряния, ако попадне върху кожата, това ще предизвика изгаряне. Хората, които често работят с креозот, в повечето случаи започват да проявяват фотофобия на кожата и очите (тежък дискомфорт при ярка светлина, "болест на вампирите").

По-добре е да живеете с гъби, отколкото да се биете с такива методи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние правим склонове на пластмасови прозорци със собствените си ръцеНие правим склонове на пластмасови прозорци със собствените си ръце
Цветни пластмасови прозорциЦветни пластмасови прозорци
За цветните пластмасови прозорциЗа цветните пластмасови прозорци
Как да изберем висококачествени пластмасови прозорциКак да изберем висококачествени пластмасови прозорци
Предимство на пластмасови прозорциПредимство на пластмасови прозорци
Предимства на пластмасови прозорциПредимства на пластмасови прозорци
Основните предимства на дървени прозорциОсновните предимства на дървени прозорци
Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?
Как да изберем подходящите пластмасови прозорци?Как да изберем подходящите пластмасови прозорци?
Изчисляване на цената на пластмасови прозорци от компанията златната къща стана по-прозрачна от…Изчисляване на цената на пластмасови прозорци от компанията златната къща стана по-прозрачна от…
» » Как да премахнете гъбички от пластмасови прозорци?
© 2021 BggeHat.com