Как да свържете прожекторите на електрическата схема и работните нюанси

За да разберете как да свързвате прожекторите върху окачен таван от гипсокартон или в декоративна ниша за стени, не е необходимо да завършите курсовете на електротехниците. Достатъчно е да прочетете внимателно статията, където всички детайли на това просто занятие ще бъдат нарисувани върху пръстите.

Сортове "точки", техните характеристики

С появата на технологията в практиката чрез таван довършителни гипсокартон, пластмасови панели и опъване на полимерния слой са били широко използвани за прожекторите на осветление апарат, монтиран директно на довършителни материали. Предпочитание "посочва" тромави полилеи, надвиснали над главата му и събират прах, могат да бъдат обяснени не само знак на почит към модните тенденции в интериорния дизайн, но и чисто практически съображения като тези:

  • качеството на осветлението е много по-добро (равномерно в цялата област, разсеяна светлина (не оказва натиск върху зрението);
  • способността да се създават зони с подобрено (намалено) осветление в една стая;
  • спестяване на електроенергия чрез използване на енергоспестяващи лампи и възможността да се изключат групите от устройства с отделни схеми на свързване;
  • оптималният начин на осветление в помещения с ниски тавани;
  • за монтирането на таванни осветителни тела не е необходимо да се монтират мощни окачвателни устройства.
Осветителното тяло ще украси тавана

Осветителното тяло ще украси тавана

Освен това, с компетентно и вкусно подреждане на "точки" на тавана, можете да създадете дизайнерски докосвания, които безпроблемно допълват интериора на стаята. Съгласно индивидуалните предпочитания, характеристиките на материала за довършване на тавана и желанието за икономия на консумация на електроенергия правят избор между три вида лампи, използвани в прожекторите.

Като източник на светлина в електрическите лампи, се използват обикновени спирали на волфрама. Тези лампи използват много електричество, получават много горещо (не са подходящи за полимерни тавани), изгарят по-често, те са по-малко компактни (необходимо е значително разстояние от тавана до равнината на окачения таван). Плюсове с относително ниска цена и мека, естествена светлина.

Халогенните източници на светлина изискват по-малко електроенергия при една и съща светлинна мощност, по-компактна, издръжлива, по-малко отоплена. Недостатъкът е много по-висока цена (в сравнение с конвенционалните лампи) и неприятно за много спектри от излъчена светлина.

LED крушки днес са най-оптималният избор. Тези светлини консумират електричество много умерено (приблизително десет пъти по-малки от лампа спирала), на практика няма топлина (оптимално в комбинация с полимерни тавани), има голям избор от различни модели и по този начин взаимозаменяеми с нажежаема жичка.

За да се намали значително потреблението на електроенергия, лампите в стария стил вече се заменят с LED лампи и не е необходимо да се променят основата и декоративната част на лампата. Необходимо е само да изберете светодиодните източници на суитите със съответния стандарт на стойката: E-27 (сгъстен) или E-14 (разредител).

Електрически схеми за захранващите проводници и правилата за осветителни тела на тавана

В продължение на няколко години, светодиодните източници на светлина са проектирани предимно за ток ниско напрежение (12-36 V), така че трябва да инсталирате адаптер, който преобразува тока на мрежата в тавана. Модерни LED лампи са проектирани за обикновени домакински напрежение 220 V, което значително опрости задачата за осветление. Сега схемата за свързване на светодиодни прожектори 220 V е същата като за "точки" с конвенционални лампи.

Една проста електрическа схема за инсталиране на осветителни тела

Една проста електрическа схема за инсталиране на осветителни тела

Като се има предвид ниската консумация на електроенергия модерен точкови източници на светлина (3-12 W), електрическа схема на захранване, приложим за един прост последователно свързване на лампи. Ако таванът е малък и не се предвижда зониране на помещението, всички тела са свързани към една електрическа верига. Ако има желание и нужда, можете да разделите всички "точки" на няколко групи, като имате възможност да ги свържете отделно. Но за това всяка група електрически крушки трябва да бъде "засадена" на отделен електрически клон с инсталирането на превключвател със съответния брой ключове.



Разстоянието между прожекторите може да бъде произволно, но има и рационални елементи, продиктувани от оптимизиране на осветеността в стаята и предотвратяване на излишни разходи. Въз основа на факта, че светлинните конуси, излъчван от "точките" трябва частично да се припокриват помежду си на нивото на пода, за стандартна височина на тавана 2.5-2.6 м стъпка оптимално разполагане лампи вярват 0,9-1,1 м. Във връзка с броя на разположените стени разстоянието трябва да е в рамките на 0.4-0.8 m.

При избора на разстояние ръководят не само от взаимното разположение на осветлението на тавана, но също така и необходимостта от светлина, която е различна за зали за различни приложения. За детската стая и хола се нуждаете от максимална интензивност на светлината. В кухнята можете да фокусирате фитингите по-близо до работната зона (мивка, плот за готвене) и да намалите осветеността над масата за хранене. В коридора интензивно осветление често е необходимо, така че тук е възможно да се увеличи разстоянието между "точки" или инсталиране на по-малко мощни лампи.

Самоинсталация на точково осветление на тавана

Помислете за последователността на електрическото окабеляване и последващото свързване на точковите светлини със собствените си ръце, например окачени тавани от GKL. Работата е разделена на три етапа, едната от които се извършва преди сглобяването на рамката, а другата - след монтирането на гипсокартона, третата - след завършване на финала.

Първият етап се състои в окабеляване на електрическия кабел и фиксирането му към тавана. Преди окабеляване трябва да се определи точното местоположение на всеки осветител, за което се правят маркировки на пода. Важно е да се постави източник на светлина, така че те не съвпадат с местоположението на частите на таван носещата рамка (въжета, профилни, напречни прегради), така че първо теглене се извършва покривни летви и след това "точки" режим.

Самостоятелно монтирани тела

Самостоятелно монтирани тела

За разпределение на мощността на елементите за осветление на тавана е по-добре да се използва проводник с напречно сечение от 0,75 мм (достатъчно за крушки с малка мощност). При наличие на заземяване е необходим трижилен електрически кабел, ако не е предвиден, двужилен кабел. Кабелите се поставят на тавана, докато се приемат зоните за автономно осветление. Проводникът минава по най-краткия път от мястото на една "точка" в друга.

Над подреждането на всяка лампа е цикъл с такава дължина, че би било удобно да се работи с кабела под равнината на бъдещия таван (20-25 см). Телът е фиксиран към припокриването чрез произволно произведени плочи, за предпочитане от непроводим материал (удобно е да се закрепват с фрагменти от пластмасов перфориран ъгъл, който се използва за довършване на склонове или арки). Желателно е кабелът да се постави в кабелен канал от гофриран полимер, който предпазва жицата от случайно повреждане и улеснява евентуалната й замяна в присъствието на завършена таванна конструкция.

Вторият етап е най-простият и включва производството на дупки в гипсокартона в местата за бъдеща инсталация на прожектори. За това се използва свредло (отвертка) с приставка "корона". Диаметърът на дюзата се избира малко повече от външната обиколка на осветителното тяло, което, когато се монтира над равнината на GCR (където са фиксирани пружинните скоби). След като направите дупка, с телена кука, се открива и отстранява кабел. Прекалено рано е да свържете крушките, но е препоръчително да намерите кабела, за да се уверите, че дупката е правилно позиционирана.

Третият етап включва свързването на лампите, монтирането на корпусни тела и свързването на захранващите кабели с електрическата битова мрежа. Ясно е, че първо трябва да прикачите всички електрически крушки и след това да ги нахраните с тях.

Как се свързва кабелите? В комплекта с кутии за приспособления отидете касети за крушки. В случай на LED лампи, това е малка пластмасова касета с две изходящи кабели и два слота в корпуса за закрепване на самата крушка. Сложните патрони се използват рядко. Какво трябва да направя?

  1. 1. От отвора се изважда проводник и се реже в средата. Всичките четири сърцевини се почистват до 6-8 мм.
  2. 2. Удобно е да използвате терминални блокове за свързване на проводниците. От една страна, двойки изрязани и свалени проводници се вкарват и фиксират с винтове (червени и червени, синьо и синьо на различни терминали), а от другата страна проводниците на кабелите, идващи от патрона. Не е необходимо да изолирате клемния блок с изолационна лента.
  3. 3. Тялото на осветителното тяло е монтирано, за което пружинните скоби са наклонени нагоре и продуктът е внимателно вкаран в отвора. Освободените клипове надеждно изтеглят лампата в гипсовата плоскост.
  4. 4. Лампата е прикрепена към патрона (в два слота се въвеждат на тръба прът), поместен в корпуса и е фиксиран на пружина пръстен, който се вписва в специален периферен жлеб на вътрешната повърхност на лампата.

Остава да свържете всички предоставени от схемата "точки", мощност и да се наслаждавате на собствените си създадени илюстрации.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем прожектори за окачени таваниКак да изберем прожектори за окачени тавани
Лампите детски таван избират правилноЛампите детски таван избират правилно
Вградени гипсови лампи оригинални и практичниВградени гипсови лампи оригинални и практични
Осветителните тела за тавана на гипсокартоните са различниОсветителните тела за тавана на гипсокартоните са различни
Лампи за таван от гипскартонЛампи за таван от гипскартон
Окачен таван с осветление е грандиозно и уникалноОкачен таван с осветление е грандиозно и уникално
Как да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтяганеКак да мислим за подреждането на осветителните тела върху тавана на разтягане
Таван от гипсов картон с подсветка, типове и устройствоТаван от гипсов картон с подсветка, типове и устройство
Монтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таванМонтаж на осветителни тела в монтажните елементи на окачения таван
Тавани от гипсокартон в залата за избор на дизайнТавани от гипсокартон в залата за избор на дизайн
» » Как да свържете прожекторите на електрическата схема и работните нюанси
© 2021 BggeHat.com