Окачен таван с осветление е грандиозно и уникално



Удобството и изтънчеността на интериора се дължи не само на мебелите или общия стил на декорация, но и окачен таван с осветление. Окачените конструкции позволяват реализирането на най-смелите идеи в дизайна. И това не се случва без сръчна игра на светлина и сянка.

Осветление на таван от гипсокартон

Окачените тавани от гипсокартон са вече декоративни елементи, но ако организирате правилното осветление, интериорът може да бъде изпълнен с комфорт, топлина и жар. Най-често схемата на фалшив таван с осветление означава използването на LED лента.
как да направите фалшив таван с осветление

Критериите за избор на LED

На съвременния пазар се предлага широка гама от LED ленти. За да не купувате продукти, които не отговарят на стандартите, трябва да знаете някои от основните характеристики на продукта.
  1. LED тип. Сега най-популярни са SMD 3528 и SMD 5050 ленти. Наименованието на буквите е съкращение за Surface Mounted Device (буквално - устройство, монтирано на повърхността), а цифрите показват размера на диода. SMD 5050 лента има по-ярка светлина и повече мощност, но в същото време струва повече.
  2. Плътност на светодиодите. Този параметър показва броя на диодите на 1 метър лента. Стандартните показатели за плътност са 30, 60 и 120 диода. Колкото по-висока е плътността, толкова по-ярка ще бъде светлината.
окачено таванно осветление с LED лента
  • Защита от влага. Има защитени и незащитени ленти. Първите са означени с индекса на IP. Подобна LED лента се препоръчва да се използва в помещения с висока влажност (бани, кухни).
  • цвят. Продават се монохромни и многоцветни панделки. Първият може да излъчва светлина само от един цвят (бял, син, жълт, зелен, червен). Вторият, поради използването на RGB диоди, може да промени тяхната луминисценция.
  • Препоръки за избор

    При закупуването на LED лента трябва да се вземат предвид такива моменти:
    • бюджет. Ако сте ограничени във финанси, тогава е по-добре да купите едноцветна лента SMD 3528 без защита от влага. многоцветен LED осветление на тавана при подобни цени почти не се различава цената, но за правилната работа е необходимо да се използва специален контролер. В този случай не е необходимо да се купуват прекалено евтини продукти, тъй като подобна лента скоро се проваля, което води до необходимостта от замяна LED таванска светлина. Ако проблемът с парите не е основният, тогава можете спокойно да купите SMD 3528 лента за 120 диода или SMD 5050 за 30 диода. Необходимостта от ниска плътност в този случай се дължи на факта, че SMD 5050 за 60 или 120 диода излъчва достатъчно ярка светлина, която се използва не като декоративна, а като функционална светлина. Но в същото време по-ярката светлина би била идеалното решение, ако правите окачен таван на две нива с подсветка.
    двустепенно окачен таван с осветление
  • Защита срещу влага. Изборът на водоустойчива лента се определя от характеристиките на помещението. Ако осветлението на окачения таван с LED лента е инсталирано в помещение с висока влажност, то не си заслужава да се спести. В допълнение, подобна гипсокартон таван с осветление е необходимо да се организира, в случай че не сте уверени в съседите отгоре или сте имали прецеденти за наводнения в миналото.
  • цвят. Необходимо е предварително да определите цвета, който ви харесва най-добре. Трябва да се отбележи, че най-приятното за възприятие е зелената светлина. Синият цвят, дори и при голяма лента, ще изглежда достатъчно слаб.
  • Как да направите таван със светлина

    Окачен таван с LED задно осветяване започва от маркировката. На разстояние 20 см от старото покривно покритие се очертава хоризонтална линия по стените, която ще бъде нивото на основата. За него всички други елементи на фалшив таван ще бъдат фиксирани. На предвидената линия фиксиращите профили се фиксират с помощта на дюбели. След това фиксиращите окачвания се монтират на тавана (за плоска инсталация, таванът е предварително маркиран). Носещите профили са свързани към основната конструкция на тавана, след което са фиксирани от двете страни към окачванията (по-подробно:Как да направите таван с подсветка: технология").
    фалшив таван с осветление от собствените си ръце
    Надлъжните профили са свързани с "раци". Разстоянието между водачите трябва да е 50 см. Желателно е надлъжните профили да бъдат фиксирани два пъти. След като рамката е напълно готова, се пришиват листове от гипсокартон. В този случай се използват винтове, чиято капачка трябва да е равна на равнината на гипсокартон (за подробности:Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция").
    Самите листове не се прилепват плътно един към друг, но с известно разстояние. Това е необходимо за възможността за температурно разширение на материала. Самите пропуски shpatlyuyut на ниво с повърхността на тавана. След мазилката и грундирането повърхността може да бъде боядисана или украсена по начин, който е удобен за вас (прочетете:LED лента на опъвам таван").

    Диаграма на инсталацията на LED подсветка

    Инсталирането на самата LED лента не е трудно. Продуктът се продава в стандартни макари от 5 м. За по-лесна употреба лентата се нарязва на къси дължини на специално маркирана линия. Получените парчета са запоени заедно. Ако лентата е едноцветна, тогава е необходимо да свържете два контакта (плюс и минус), многоцветната лента има вече 4 канала - V, "R", "G", "B".
    Не е желателно да свързвате лента с дължина по-голяма от 15 метра последователно. Касетата може да се изгори поради високата мощност на фоновото осветление. Следователно, за решения с дължина по-голяма от 15 метра, трябва да се направи паралелна връзка.
    осветление окачен таван LED панделка снимка
    За да работи касетата правилно, трябва да се спазва полярността на връзката.
    Към мрежата лентата е свързана съгласно следната схема:
    • кабелът е насочен към два контакта (L и N) на агрегата;
    • ако имате RGB фоново осветление, тогава контролерът е свързан;
    • обикновеният ленен материал се прикрепя директно към блока;
    • Когато свързвате лентата към мрежата, е необходимо да проверите напрежението на захранващия блок и самата лента. Ако съвпадат, тогава сте направили всичко правилно.
    Окачен таван с осветление, погледнете видеото:

    заключение

    Качеството и правилното инсталиране на LED подсветката могат да превърнат вашия интериор, като дават на помещението нов цвят. Освен това използването на многоцветна лента ви позволява да промените настроението на стаята по всяко време. Фалшив таван с фоново осветление ще изглежда зрелищно и наистина уникален. За да видите същите решения за проектиране на окачени конструкции, можете да посетите нашия фотоалбум. Може би един от предложените опции, които харесвате, и вече ще знаете какъв трябва да е вашият фалшив таван с фоново осветление.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Опции за опънати тавани на задното осветлениеОпции за опънати тавани на задното осветление
    Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
    LED осветителни тела за опънати таваниLED осветителни тела за опънати тавани
    Как да изберем таванно осветление от гипсокартонКак да изберем таванно осветление от гипсокартон
    Как да проектираме окачен таванКак да проектираме окачен таван
    Как правилно да се проектира осветлението на таванитеКак правилно да се проектира осветлението на таваните
    Оригинални тавани - смели идеиОригинални тавани - смели идеи
    Тавани в кухнята от гипсокартон - рационално решениеТавани в кухнята от гипсокартон - рационално решение
    Окачена тавана за кухнятаОкачена тавана за кухнята
    Таван за осветяване на хармонията на светлинатаТаван за осветяване на хармонията на светлината
    » » Окачен таван с осветление е грандиозно и уникално
    © 2021 BggeHat.com