Как да направите плот от изкуствен камък със собствените си ръце?

Уникален поглед към всяка стая ще даде плот от изкуствен камък със собствени ръце. Той е издръжлив и надежден, устойчив на битови химикали, има влагоустойчива повърхност. Сега магазините продават плочки от естествен и изкуствен камък на висока цена. Произведените сами ще бъдат много по-евтини и ще бъдат единствените по рода си.

Какво може да се направи от каменен плот?

В магазините могат да намерят такива материали за плотове: камък лист на акрилни смоли, полиестер базови листа, течен каменни (готова смес), смолата и компоненти за независим производство на изкуствен камък. В състава на изкуствен камък, в допълнение към свързващия елемент - смоли, има пълнители от трохи и минерални пигменти.

Компоненти за производство на изкуствен камък

Компоненти за производство на изкуствен камък

Изкуствените камъни от акрилни смоли издържат максимална температура от 180 ° С. Такъв плот за настолни компютри изисква предпазливост, не можете да поставяте горещи ястия върху него. По-добре е да го използвате в банята. Горната част на полиестерните смоли е в състояние да издържи до 600 ° С.

Атрактивни качества на изкуствен камък

Материалът има добри експлоатационни и декоративни свойства, които му позволяват да се използва за плотове:

  1. 1. Висока якост. Плотовете, изработени от изкуствен камък, не се страхуват от удари. Няма никакви белези от ножа при рязане на храна. Материалът е устойчив на пукнатини, драскотини и чипове.
  2. 2. Екологични и хигиенни свойства. Материалът без микропори, не абсорбира влагата, микроорганизмите с дебелина не се разпространяват. Не оставя никакви следи от храна и всички компоненти не са опасни при директен контакт с храната.
  3. 3. Подходящ за ремонт. Повредата на повърхността се отстранява с минимални разходи, като се използват прости технологии. Това може да се направи от организации, които предоставят подобни услуги. Ако има подходящ инструмент, тогава тази работа е за силните и капитана.
  4. 4. Пластичност. Занаятчиите загряват материала с обикновена сешоар и му дават най-сложната форма. Възможностите за дизайн са неограничени, функционалността и външният вид могат лесно да бъдат адаптирани към интериора.

Има много пигменти, които ви позволяват да изберете най-подходящия цвят за интериора. Структурата и цветът се разпределят равномерно върху цялата повърхност. В различни помещения се използват маси от изкуствен камък. Богатите цветови нюанси ви позволяват да ги въведете успешно в помещението с всякакъв стил и цел. И изкуствен камък приятно топъл на допир.

Масата е изработена от изкуствен камък

Масата е изработена от изкуствен камък

От отделните листове се създават големи плотове. Частите са съединени със специално лепило, ставите са почистени и шевовете изчезват. Подобрява външния вид и хигиената, защото няма труднодостъпни места. Почистването на таваните е лесно, благодарение на гладката повърхност без драскотини. Можете да използвате обикновени перилни препарати или да ги почиствате без тях. Не се препоръчват силни химически вещества.

Листов материал като основа - алгоритъм за създаване на продукт

Наличието на инструменти и умения ще направи самия плот. Нуждаете се от изкуствен камък. Обичайните размери са 376 х 76 см, с дебелина 3-12 мм. Ще ви е необходим и дебел (30 мм) шперплат. Използването вместо нейната ПДЧ е нежелателно: материалът абсорбира влагата, набъбва и може да разруши плота. Също така е полезно двукомпонентно лепило в епруветка (150 ml). По-добре е да купувате листове за маса с по-голяма дебелина. Работата с тях е по-лесно, продуктът е по-издръжлив.

Ще имате нужда от такива инструменти и устройства:

  • шлайфмашина;
  • електрически мозайката;
  • циркулярен трион;
  • фрезер с ножове от карбид;
  • бормашина;
  • водеща релса;
  • Скоба.
Лист материал

Лист материал

Първо правим измервания. Записваме ги и изготвяме диаграма. Ако планирате каменна площадка с размери повече от един стенен модул, всички елементи се настройват според нивото. След това върху лист от гъст картон или хартия правим чертеж в пълен размер. Маркирайте дупките за мивката, плота, кранчетата. На приложените линии хартията е отрязана, имаме плот за маса.

Следващият процес е следният:

  1. 1. Оформлението се наслагва върху листа и контурите се нанасят върху повърхността. Не просто ги очертайте, задръжте дълга линия, за да направите линиите дори.
  2. 2. С помощта на водещата релса изрежете листа отвън. След това заспа и смила.
  3. 3. В ъглите на правоъгълните отвори пробийте отворите. Електрическата мозайка при ниска скорост изрязва местата под мивката, плота. Дупките за крановете се нарязват с кръгла резачка, фиксирана в свредла.
  4. 4. Краят се изрязва от камъка, общата му дължина е равна на външния периметър. Също така се нуждаете от устна за вътрешни дупки.
  5. 5. Завъртете листа навътре, като резачката прави жлеб под ръба. Ширината му е равна на дебелината на ръба, а височината след залепването му трябва да бъде равна на рамката за шперплат.
  6. 6. Обезмаслете повърхността, нанесете лепило. Краищата се монтират в жлебовете и ги притискат със скоби. След изсушаване излишното лепило се отстранява с длето.


В заобления плот ръбът е прикрепен в единия край към плота, нагрява се с конструкторска сешоар, за да се получи желаната форма и се фиксира. След охлаждане се залепва.

Шперплат нарязани силикон ширина самозалепваща лента от 7 см. Закрепени към долната им по ръбовете, ако е необходимо амплифицирани рамка напречни шперплат. Възможните празнини между ръба и рамката са изпълнени със силикон и ниво. За да изгладите лепилните слоеве, след като ги изсушите с фрезова машина. Ние също се смила шперплат, след това го боя. Масата е обърната нагоре, заобленият ръб е заоблен, повърхността е смляна.

При L-образната маса на две части, краищата се изравняват, обезмасляват и се залепват заедно. Шлифоването на двете части се извършва едновременно. Готовият плот за маса е на мястото си. Настилките на стената или первазите с височина от 3 до 6 см са фиксирани.

Композитни материали - самообработени заготовки

Работната плоча може да бъде изработена от готов микс от течен камък или да направите сама смес. Готовата смес се използва със строго спазване на инструкциите на производителя. За да получите самия течен камък, ние купуваме необходимите компоненти: смола, пълнител, втвърдител, пигментна боя. Сместа не трябва да се превърне в течаща, но достатъчно дебела. В контейнера напълваме гранулите за пълнене, напълваме ги със смола, разбъркваме всичко с миксер. Добавете боя за желания цвят и въведете втвърдителя. Всички смесени за 5 секунди. Втвърдителят се добавя към сместа непосредствено преди употреба.

Приготвяне на смес за изкуствен камък

Приготвяне на смес за изкуствен камък

Необходимо е да се направи детайл за матрицата. Използва се ПДЧ с дебелина 16 мм:

  • върху ПДЧ, ние прилагаме линии към размерите на продукта, като вземаме предвид черупката и другите отвори;
  • стриктно по протежение на линията с електрически мозайката, нарязахме детайла и го пяхме;
  • да се приложи към друг лист от ПДЧ, с малка надбавка очертаваме контурите, след това изрязваме с помощта на трион;
  • И двата листа са фиксирани със скоби, фрезоване, смилане на краищата и повърхността;
  • след това заготовки обезмаслете, лепете и закрепете винтовете;
  • след полимеризацията на лепилото, непрекъснатият детайл се раздробява и смила.

Определете заготовката върху плоска повърхност (ниво проверка) и залепени конзоли на плочи или тънък шперплат, които стърчат над повърхността на желаната дебелина на плота. След това подготвяме формата, за да направим камък със собствените си ръце. По протежение на страните поставяме пластилин, даваме му желаната форма, използвайки шаблони. Колко точна е тази операция, зависи качеството на краищата на продукта. След това нанесете анти-лепило върху вътрешната повърхност.

На плота на течен камък - метод на пръскане или леене?

Покритието, изработено от течен камък, може да бъде направено от собствените си ръце, като се използва една от възможностите: метод на пръскане или леене. Много занаятчии предлагат своя собствена версия, която се различава в детайли, но не и в същността. Разпрашването значително намалява разходите в сравнение с метода на леене. При леене продуктът има няколко сантиметра дебелина, а върховете са създадени чрез пръскане с дебелина няколко милиметра. Спретната смес се приготвя в следните пропорции: 60 смоли, пълнител 39 и 1 втвърдител.

Масата е изработена от течен камък

Масата е изработена от течен камък

Методът на разпрашването има два варианта, но в сърцето на всеки от тях лежи принципът на пръскане на неравномерен пласт от течен камък върху конвенционална повърхност. Първият вариант се нарича директно отлагане. Декорацията се извършва директно на място, например, плотът е покрит с течен камък, без да се отстранява от масата. Елементът от мебели се почиства, обезмаслява, покрива се с грунд. След като грундът изсъхне, един или повече слоеве от сместа се нанасят от пистолета за пръскане. Готовата повърхност е шлифована и полирана. За да приложите метода на пръскане, се нуждаете от пневматична пръскачка и компресор с работно налягане от 6-7 атмосфери.

За втория метод, наречен "обрат", отнема повече време. Процесът е както следва: на повърхността на матрицата пистолет разпръсква течност камък, грундира след половин час не osnova- блестеше през тънък слой от сместа се напълва в отгоре да се разпространява на същия детайл и преси gruzom- отстраняване на товари и над детайла отново запълни смола. Във втория детайл направете дупки за излизане от излишната смола. След пълната полимеризация продуктът, ако е необходимо, се смила.

Приготвянето на формата чрез инжекционния метод не се различава от пулверизирането. При първия етап на леене са възможни два варианта: веднага да се напълни цялото решение или повърхността да се третира първо с слой гел-покритие. Това е материал, основаващ се на полимерни смоли, имащ повишена якост, устойчивост на ултравиолетова радиация. След това се излива разтвор: около 20 смоли, 78 пълнители и 1-2 втвърдители. Като пълнител се използват гранит, мрамор - трохи или по-големи фракции.

Производството на плот от изкуствен камък със собствени ръце теоретично изглежда неусложнена. В действителност има ситуации в работата, които могат да бъдат преодолени с известен опит.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщатаВидове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщата
Как правилно да се изгради основата на къща под камък?Как правилно да се изгради основата на къща под камък?
Каменна плот за кухняКаменна плот за кухня
Кухненски плотове предимства и недостатъци на различни материалиКухненски плотове предимства и недостатъци на различни материали
Кориански плотовеКориански плотове
Украсяване с изкуствен камъкУкрасяване с изкуствен камък
Плотове от течен камъкПлотове от течен камък
Облицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезнаОблицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезна
Изкуствен камък за фасадатаИзкуствен камък за фасадата
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
» » Как да направите плот от изкуствен камък със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com