На пода в банята има различни опции за подреждане на качествена основа

Подреждането на етажа в частна парна стая трябва да се обърне специално внимание. Нивото на комфорт при употреба и функционалността на ваната зависи от това колко добре се мисли и изпълни нейния дизайн.

Материали за подреждане на подове в парната баня - какво да използваме?

Основният под в банята изпълнява няколко важни функции наведнъж. Той не само осигурява безопасността на човешкото движение при приемането на водни процедури, но и е част от системата за отстраняване на водата. Правилно изграденият под в банята не се износва преждевременно, не се разлага поради високата влажност и ефективно запазва топлината в помещението. В частни парни бани интересните бази често са изработени от дърво и бетон. Тухличките са много по-рядко срещани. Те са скъпи и доста сложни в подреждане със собствените си ръце.

Ако искате да издигнете стая с каменна баня от камък или тухла с стая за почивка, отделни терми, перално помещение, съблекалня и да го използвате през цялата година, експертите съветват да спрете избора си на конкретна основа. Необходимо е да има добре проектирана водопроводна система и ефективна хидроизолация. Но за по-малките банки, експлоатирани изключително през лятото, ще се направят по-прости дървени подове. Те са построени много по-бързо и по-лесно, са екологосъобразни, имат много изявен външен вид.

Подовете от дърво в банята са краткотрайни

Подовете от дърво в банята са краткотрайни

Основите от дърво се използват дълго време. Те създават специален комфорт в парната баня, импрегнират помещението с приятни естествени аромати, правят всяка процедурата по вана малък празник за истинската руска душа. Вярно е, че има много недостатъци в половете от дървото. Трайността на такива структури оставя много да се желае. Без значение колко силно се опитвате да защитите дървото от вредните ефекти на водата, той бързо ще загуби първоначалните си оперативни характеристики. Така че бъдете подготвени за това, че след известно време ще трябва да рестанирате дървените подове в парната баня.

Изграждането на бетон по отношение на издръжливостта е много за предпочитане. Те не се страхуват от вода и пара, температурни промени.

Бетонните продукти могат да издържат дори на най-трудните условия на работа. Средно такива бази се използват за 40-45 години без допълнителни поправки. Веднага обърнете внимание на очевидните недостатъци на бетонните покрития. Те са много студени (поради тази причина, на върха на тях лежеше подходящ довършителни материали, като плочки), трудоемък да се съберат собствените си ръце, изисква значителни инвестиции на време и финансови ресурси.

Бетонова основа - изграждаме се векове!

Подът за вана от бетон всъщност е обичайна замазка. Изработен е от разтвор, в който има пясък, цимент и някои специални пълнители (натрошен камък, трохи от естествен мрамор, чакъл и др.). Препоръчваме ви да не се притеснявате да смесвате необходимите съставки, за да получите конкретен състав и незабавно да закупите готов микс в най-близкия магазин за сгради. Фабричните пясъчно-циментни състави в суха форма са напълно готови за употреба. Те трябва само да се разреждат с нормална вода в препоръчания обем, внимателно да се смесват с перфоратор с дюза и след това да се използват по предназначение.

Ако съединителя ще служи като повърхността на пода, или тя ще бъде монтирана на прост декинг дъски, не spetskomponentov придобити в смес не е необходимо да се добави. За случаите, в които е планирано в началото на бетоновата настилка, за да се положат плочки, е желателно да се добави към цимент-пясък състав малко анхидрита с гипс. Още по-лесно е да се закупи саморазливна смес, създадена точно за такива случаи.

Бетонната основа за банята може да се монтира върху трупи или директно върху земята. Първият етап на работа е изграждането на елементарна система за отвеждане на водата. Тя се състои от междинен контейнер (обикновено тази роля играе малка яма 0,4h0,4h0,3 m, вкопана в земята) и двете тръби. Стените и дъното на шахтата да бъдат бетонирани и сума към него тръбна секция 20 см. Втория му край е изведен на автономната станция към септичен или канализацията. Сложихме друга тръба от ямата в банята. Желателно е тази част на системата да бъде снабдена с вентил, който да предотврати проникването на неприятни аромати в парната стая.

След това подгответе сайта за замазка. Отстраняваме най-горния слой от почвата, узряваме пясъка в получения пясъчен рудник, разбиваме го, изсипваме тухли или чакъл на върха. Трябва да имаме слой от около 0.25 м. Добавете 10 см от трошен камък отгоре. Още веднъж оставяме целия пай и го напълваме с пясъчно-циментова смес (с дебелина около 5-6 см). Важен нюанс! Бетонният слой трябва да има лек наклон към ямата на резервоара.

Когато разтворът се втвърди, ние разпространяваме минерална вата или пяна върху него (можете да излеете слой от експандирана глина, перлит). Тези материали играят ролята на ефективна изолация. Под пяна и памук задължително поставя хидроизолация (най-разумно да се използва покривен материал). Същият материал е покрит с топлоизолация. След това монтирайте металната мрежа (тел). Тя дава възможност за изпълнение на висококачествена армировка.

Бетонът може да се използва и за довършителни работи

Бетонът може да се използва и за довършителни работи

Сега можете да запълнете основната подова настилка. Решението се подава от далечен ъгъл и постепенно се приближава до изхода от парната стая. Когато изливането на композицията е задължително изравнено (трябва да работите с асистент). Тази операция се извършва с мистрия. И за свиване на бетон в кръгови движения, ние използваме правилото. След 2-3 дни, замазката ще се втвърди. На нея можете да поставите подови настилки от дъски или плочки. Завършете монтажа с наклон от 2 сантиметра към изтичането. Ако бетонът е планиран да бъде използван като завършващ слой (възможно и е), внимателно изравнете повърхността му. Но не забравяйте, че такъв етаж в частната вана ще бъде студен. През зимата парна баня с нея е проблематично.

Изтичащ дървен под - приемливо качество с минимални разходи за труд

За да направите пода в банята от дърво, това е възможно при две технологии. Първият включва изграждането на изтичащи основи, а вторият - не-течащ. На Съвета. Ако опитът от извършването на строителни работи е малък, по-добре е да издигнете изтичащи подове. Те се извършват под формата на подови настилки на дъските, между които са оставени празнините. Чрез тях използваната вода влиза в земята. Затоплянето на такива съоръжения не е направено, канализационната система не се изгражда. Вместо това се използва обикновена яма за дренаж. Те я ​​копаят под банята.

Да се ​​направи етаж в баня от този тип е възможно чрез следния алгоритъм:

  1. 1. Нивелирайте парцела, напълнете го със слой чакъл, който трябва да бъде добре подправен.
  2. 2. Подготовка на дървените трупи (нарязани на необходимия размер, прилагане на антисептичен състав) и поддържащи полюси за тях.
  3. 3. Монтирайте обработените трупи на опорите, като поддържате разстоянието между отделните елементи на ниво от 0,5 м.
  4. 4. Застанахме на борда. Между стената на банята, подът и монтираните дъски оставят празнини 2-3 mm.
Протичащите основания означават пропуски между бордовете

Протичащите основания означават пропуски между бордовете

Не е нужно да фиксирате подовите елементи в дневниците. Описаното покритие се препоръчва да се отстранява редовно и да се поставя под слънцето, за да изсъхне. Ако е необходимо, по всяко време има възможност да се заменят гнилостите. Срокът на експлоатация на описаната подова структура е 4-6 години. След това трябва да построите нов. Такива течащи подове се използват най-добре в страната, където посещавате от време на време и рядко използвате термата.

Има и друг начин за подреждане на обикновени покрития от дъски. Тя е по-трудна за изпълнение. След подготовката на парцела трябва да се постави по периметъра на основата греди-греди напречно сечение от 10x10 до 15x15 см. Не забравяйте да се прилагат антисептични върху тях! На гредите установяваме трупи, ги фиксираме и отгоре събрахме подовете от дъските.

Движещите се подове от двата типа могат да бъдат изградени от широколистна и иглолистна дървесина. Не се препоръчва да поставяте дъбови дъски. Те стават много хлъзгави, след като се намокрит. По-добре е да изберете продукти от бор, липа или лиственица. Последният вариант се счита за най-оптималният. Още един нюанс. Подовите настилки са изработени от решетъчни дъски с дебелина 4-5 см. Разредените продукти в условия на висока влажност не издържат дълго.

Непропусклив под от дърво - екологично чист и надежден

Сега се опитайте да направите правилна основа без изтичане. Времето за изграждането на такава структура ще се нуждае от повече. Резултатът от работата обаче ще бъде по-качествен. Непропускливите подови настилки от дърво са подходящи за парни бани, които се използват целогодишно. Изграждането на такива основи изисква подреждане на грубо междинно покритие и задължително монтиране на топлоизолационен слой. Поради това експлоатационният живот на такива конструкции достига 10-12 години.

Неподвижният под в банята е построен съгласно следното ръководство стъпка по стъпка:

  1. 1. Изработваме язовир-резервоар, поставяме тръби за отводняване по аналогия с подреждането на дренаж за бетонни покрития.
  2. 2. Подготовка на обекта. Отстранете слоя от пръст, запълнете почистената зона с пясък и чакъл. Всеки слой от материал се удря. По желание запълнете бетона от бетон (5-6 см). Тази част от операцията е по избор. Ако искате да спестите време и пари, пропуснете го.
  3. 3. Покрийте пода с хидроизолационен слой. Най-добрият защитник срещу влагата в този случай ще бъде покривът.
  4. 4. Извършваме изолация с помощта на пяна или експандирана глина. Minvata за топлоизолация на не-течащи субстрати не се прилага.
  5. 5. Задайте регистрационните файлове на стъпки от 0,5 м до предварително монтираните лъчи. За производството на последната, трябва да използвате барове 10х20 см. Закрепването на тези подпори, както си спомняте, се извършва по периметъра на мазето.

След това монтирайте междинната основа. Грубият под е фиксиран отдолу на гредите. Ние го покриваме с допълнителен топлоизолационен слой (монтиран на покривен материал). На върха на нагревателя се полага още един слой хидроизолационен материал. Последният етап от работата е инсталирането на довършителен етаж. Неговата инсталация е направена с наклон, дъските са разположени близо една до друга. За изоставането на покритието е фиксиран с пирони или самонарезни винтове.

Съвет за не-течащи подове ние вземаме shpuntovannye, дебелина от 3-5 см. Ние правим трупи от дървени блокове с размери 5х7 см. Моля, обърнете внимание! Долният ръб на основата от дърво трябва да се издига на 10-20 см над нивото на цокъла (горния й край) на банята. Надяваме се, че нашите инструкции ще Ви помогнат да изградите истински надежден етаж във вашата парна баня.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти и оформление на сауниПроекти и оформление на сауни
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Оформлението на двуетажната баня и нейните характеристикиОформлението на двуетажната баня и нейните характеристики
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Подът в парната баня със собствените си ръцеПодът в парната баня със собствените си ръце
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
» » На пода в банята има различни опции за подреждане на качествена основа
© 2021 BggeHat.com