Как да инсталирате самостоятелно подово отопление

Подгряване на подове

Подгряващите подове с вода са реална възможност за създаване на удобни условия на живот в помещенията. Много пъти се казва, че подобна отоплителна система в много отношения надвишава отоплението на радиатора. Тук и икономия на гориво, тъй като на система за подово отопление не се нуждаят от висока температура на охлаждащата течност, както и малко количество на използваните материали, и равномерно разпределение на топлината вертикално, както и липсата на конвекционни потоци. Това означава, че почти всички показатели са най-добрият вариант.

Но много хора се интересуват от един важен въпрос: възможно ли е да се извърши монтаж на топла вода със собствени ръце, без да се жертва качеството? Няма проблеми. Разбира се, имате нужда от познания за процеса на инсталиране, информация за някои от нюансите, както и притежаването на специални инструменти. Така че нека разберем това по-подробно.

Общи идеи за топла подове

Използвайте подово отопляем под, най-добре в частни домове, където има автономно отопление. Това ще спести достойно. В градските апартаменти обикновено са изложени в електрическата подово отопление, защото, за да се свърже с централната отоплителна система не винаги е възможно - не може да получи разрешение, или вероятността от възникване на проблеми в цялата къща, а не само в един апартамент. Ето защо ще разгледаме инсталирането на топъл под в частна къща.

Има стандартен набор от такъв дизайн, който включва:

  • Тръбна система, изработена от металопластични тръби.
  • Подложка, която ще отреже топъл под от основата на пода, като по този начин ще предотврати възможното изтичане.
  • Системата от крепежни елементи, която включва армировъчната мрежа и скобите.
  • Система за контрол на температурата.

По отношение на крепежни елементи, мрежата обикновено се използва, когато отоплението се полага върху бетонна основа. Ако подът е дървен, тогава ще е необходимо да направите канали под тръбите или да поставите специални листове от ПДЧ с готовите канали. Това е напълно нова технология, която наскоро се появи на пазара - ние го препоръчваме за използване.

Монтиране на топъл под

Подобно на всеки инсталационен процес, монтажът на топла вода е разделен на няколко етапа. Имайте предвид, че няма важни и незначителни етапи - всичко трябва да се направи на най-високо професионално ниво. И тъй като сте решили да подреждате етажа със собствените си ръце, просто трябва да знаете някои нюанси.

Подготвителен етап

Съществуват общи изисквания и правила, които стоят в основата на инсталационната работа. И има привидно дребни трикове, но без тях качеството на резултата може да бъде забравено. Затова отделяме специално внимание на тях:

Оформление на подово отопление

Класическа инсталация на система за подово отопление

  • Не правете сами всички изчисления и проектиране на хидравличната отоплителна система. Вие не сте експерт, така че ще направите грешки. Препоръчваме Ви да се обърнете към специалисти за помощ, които точно ще изчислят необходимото количество топлинна енергия и ще създадат схема за подреждане на тръбопроводите.
  • Под топъл под, ще трябва да се изгради много плоска повърхност. Дори малка капка в самолета може да създаде застояли места в системата, което ще повлияе на качеството на работата. Това важи главно за отопление с естествена циркулация на охлаждащата течност.
  • Устройството за топлоизолация под подово отопление е предпоставка. За да изолирате пода е бил пълен, трябва да поставите изолационния слой от 3 до 15 сантиметра. Всичко зависи от температурата на охлаждащата течност в тръбите. Това отчита плътността на изолационния материал, която не трябва да бъде под 35 кг / м3. Ако отопляемата стая има достатъчно голяма площ, се препоръчва да я разделите на няколко секции с размери до 40 квадратни метра всяка. Това ще позволи равномерно разпределяне на топлината и намаляване на натоварването по цялата повърхност на пода.
  • При запълване на замазката подово отопление трябва да бъде по периметъра на стените да послужи като спирачка лента, които ще компенсират увеличаването на бетона от действието на топлината. По същия начин е необходимо да продължите с поставянето на лентата между секциите. Като тръби за отопление е най-добре да се използват метални пластмасови или безшевни полипропиленови продукти. И двата варианта са гъвкави и трайни, което отговаря на съвременните изисквания за дългосрочна експлоатация. Между другото, експлоатационният живот на тези видове тръби е 50 години. За топъл под, е по-добре да вземете тръби с диаметър 20 милиметра.
  • Моля, обърнете внимание, че е необходимо да се избегне голям брой съединения в тръбната система, което ще намали вероятността от течове. Обърнете внимание на факта, че дължината на една отоплителна система не трябва да надвишава 90 метра. Увеличаването на дължината води до загуба на топлина от охлаждащата течност.
  • Системата за подово отопление може да се напълни само със замазка след извършването на теста за непропускливост, т.е. след кримпване. Замазката се излива, ако водата циркулира в тръби с определено работно налягане.

Моля, обърнете внимание! Всички материали и оборудване, както и компонентните части, трябва да бъдат закупени от надежден доставчик. По-добре е веднага да платите пълната цена на комплекта и да получите отстъпка, отколкото да отделите време и пари за това как да закупите отделно различни компоненти и компоненти.

Технология на монтаж върху бетонна основа

Подробно описание на нюансите на инсталацията

Завършено подово устройство

Този метод е съвсем прост. На първо място, се монтира колекторна кутия, в която се монтира смесителната помпа и колекторът. След това върху плочата се излива тънка замазка, покриваща дефектите на пода и подравняващата основа. След изсушаване е необходимо да се положи хидроизолационния материал, покриващ цялата площ на пода. За да направите това, можете да използвате полиетиленов филм с дебелина най-малко 200 микрона. Поставете го така, че краищата на фолиото да лежат по стените, като ги затварят на височина, равна на дебелината на замазката, която се излива. Сега, по целия периметър, поставете лентата на амортисьора - тя трябва да бъде прикрепена към стените под хидроизолацията.

След това нагревателят се полага. Идеални - полистиренови плочи с фолио. Моля, имайте предвид, че фолиото трябва да се намира на върха на нагревателя. Тя отразява топлинната енергия, която позволява увеличаване на топлинната мощност на системата.



Следващата стъпка е инсталирането на армираща мрежа, към която ще бъдат закрепени тръбите. Днес в продажба има специални полистиролови плочи с вече приготвени канали за тръбната система или с фиксиращи боксове. Ако сте избрали тази опция за подова изолация, не трябва да се използва укрепваща мрежа. Обърнете внимание на едно нещо - при избора на плочи с канали трябва да съответствате на посоката им с инсталационната схема, която е определена от проекта. 

Огъване на тръбата и нейното фиксиране

Вариант на закрепване на тръбите

След това можете да продължите с инсталирането на тръбната система. За да направите това, ще ви е необходима специална машина за заваряване, ножици и лента. Тръбите са положени по схемата и техните краища са свързани с подаването и връщането. Вграден е термичен датчик и са направени всички кабелни връзки към терморегулатора и серво, което ще промени температурата с ключа.

Остава само да се извърши кримпване. За тази цел водата се изпомпва в структурата на тръбата при прекомерно налягане и е под налягане в системата. Необходимо е да се проверят всички връзки за течове. Ако те не са, тогава всичко е наред и можете да напълните замазката на пода.

В момента в магазините за сгради можете да закупите готови сухи смеси, които се разреждат с вода до желаната консистенция. Купувайте само онези материали, които са специално предназначени за подгряване. Те включват пластификатори и фибри влакна като укрепващ елемент на разтвора. Между другото, дебелината на замазка слой варира в диапазона от 5-7 сантиметра. Този слой трябва да изсъхне в продължение на 28 дни, след което хаванът ще издържи на силата на реколтата. Всичко е готово и можете да завършите подовата настилка.

Технология на ламиниране

разпространение на тръби

Група на колекционерите

Липсата на монолитна бетонна основа изисква напълно различен подход към инсталирането на топла подова система. За да направите това, трябва да организирате структура с изоставане. Това е по-трудно, но липсата на мръсна работа и необходимостта от изчакване на бетонните слоеве да изсъхнат, за да използват този вариант.

На първо място, подът се поставя върху дървените трупи. За да направите това, по долния ръб на всяко изоставане по него са закрепени рафтове от дървени стелажи. На тях, по посока на монтажа, трупите се поставят и закрепват с винтове върху дъските. Сега в междуличните пространства има хидроизолация под формата на полиетиленово фолио, което трябва да затваря не само дъските, но и трупите. След това можете да поставите полистиренови плочи с канали. Това е топлоизолацията и мястото на монтаж на пластмасови тръби.

Можете да използвате друга изолация, например, claydite или минерална вата, но тогава трябва да подкупите специални плочи от ПДЧ. Те също така нарязват жлебовете за лесен монтаж на тръбопровода. Някои майстори в този случай не използват грубия под, просто поставят чистачката директно върху рафтовете. Но какво да кажем за затопляне? Ако такъв етаж е поставен на последния етаж или на първия етаж в къщата, където има отопляем сутерен, тогава не може да се притеснявате за топлоизолация. В крайна сметка към панелите от ПДЧ в комплекта се предлагат специални алуминиеви профили, които повтарят формата на жлебовете. Това е един вид рефлектор на топлинната енергия.

Сейф за деца

Безопасно и топло

Така че основата е готова за монтаж на тръби, чиято технология е точно същата, както е описана по-горе. Това означава, че ги събирате според схемата, свържете ги с колекторния възел и ги натиснете. И сега цялата схема ще трябва да бъде затворена. Ако като завършващ материал се използва ламинат, паркет или паркет, може да се използва пяна от полиетилен или обикновен картон като покритие. Ако завършването се извършва с плочки или линолеум, тогава е необходимо да се използват цимент-частици или GVL. Ако планът е дъска от дъски, тогава не е нужно нищо - просто запълнете паркетните дъски на върха на изоставането, предварително нанесения хидроизолационен материал.

Съвсем наскоро, когато полистиренови плаки и панели ПДЧ с канали не се използва борда на която отрязания канала на тръбата относно схема. Честно казано, беше много трудно да се направи това сами, защото бяха необходими определени умения. Днес всичко стана много по-лесно и по-удобно.

Заключение по темата

Както можете да видите, методът на подовата настилка за инсталиране на топъл под е много по-лесен. Първо, тя улеснява процеса на полагане. На второ място, конструкцията по тегло е по-лесно и това е голям плюс, когато става дума за товари върху основата на къщата. Трето, изграждането на самия под е ускорено. Четвърто, няма неприятни операции, свързани с вода и насипни материали.

Във всеки случай подовете с топла вода са най-безопасните. И ако компетентно да се доближи до тяхната инсталация, тогава те ще обслужват не по-малко от гарантирания срок, който производителите дават на пластмасови тръби.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Топла технология на подаТопла технология на пода
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
» » Как да инсталирате самостоятелно подово отопление
© 2021 BggeHat.com