Изработваме ламинирани подови настилки със собствени ръце

Етаж в кухнята

Извършвайки модерен ремонт в апартамент или къща, все повече хора предпочитат ламинираните подове. Сега те са по-популярни от паркета или традиционния линолеум. Основното предимство на материала е фактът, че е възможно бързо и лесно да се изпълняват ламинираните подови настилки без помощта на специалисти, ако стриктно спазвате правилата по време на полагането на покритието.

Предимства и недостатъци на ламинат

Ламинатът е панел, който е направен от дървесни влакна (DWP) и слоеве хартия. При производството се използва хартия, имитираща паркет. Над него е покрита с акрилова смола. Последният етап е прилагането на защитен филм. Всички тези слоеве се пресоват, което прави този материал довършителен, устойчив на замърсявания, механични повреди, абразия, слънчева светлина. На гърба на ламината има стабилизиращ филм, който не позволява проникването на влага и е отговорен за поддържането на формата на материала.

Материалът има много положителни страни:

  • Ламинатът е устойчив на различни видове повреди. Това на няколко пъти увеличава периода на експлоатация, в сравнение с други подови настилки.
  • Лесна инсталация. Формата и конфигурацията на ламелите се преценяват от производителите до най-малките детайли, а само за зареждане трябва да се свържат правилно.
  •  Важно предимство на ламината е неговата екологична съвместимост. Ламелите не съдържат вредни вещества за хората, те не натрупват мръсотия и микроби, те не са алергени.
  • Този материал понася добре повишени температури. Когато парещата цигара падне върху пода, ламинатът няма да се повреди.
  • Този материал е достъпен за широк кръг потребители, тъй като има ниска цена.

При избора на подово покритие е важно да се вземат предвид някои от неговите характеристики:

  • Ламелите са разделени на няколко класа според нивото на допустимото натоварване. За апартамента са подходящи следните класове: 31 - ниско натоварване. Такъв материал може да се използва в килер, спалня, кабинет. 32 - средно натоварване. Подходящ за деца и хол. 33 - голямо натоварване. Препоръчва се за използване в коридора, кухнята, трапезарията. За да се увеличи жизнеността на ламината, е необходимо да се закупи с граница на якост.
  • Икономичен материал. Можете да спестите пари, когато избирате евтин ламинат с нисък клас на натоварване. Но такъв материал няма да трае дълго и ще бъдете разочаровани от избора си.

Изисквания за поставяне на ламинат

Монтиране срещу стената

Полагане на стената

За правилното изпълнение на монтажа на ламели със собствените си ръце трябва да спазвате определени правила.

  • Повърхността, върху която е планирана инсталацията, трябва да е твърда и суха. Нивото на влажност в помещението, където се планира инсталирането на ламинат, не трябва да надвишава 25.
  • Разликите в повърхността над височина над 3 мм на 1 кв. М не са допустими. Когато инсталирате материала себе си върху линолеум или дървен под, това изискване е много трудно да се наблюдава. Ако искате напълно да предотвратите скърцането на пода, трябва да разглобите стария под на пода, за да направите всички качествени и нови материали. При инсталиране на топла основа е по-добре да се използва система за отопление на водата. Извършва плавно отопление и охлаждане на ламината, което е много добро за него.
  •  Ламелите не понасят рязка разлика в температурата. Когато полагате пода със собствените си ръце, ламелите не трябва да бъдат прикрепени към основата по никакъв начин. Този тип строителни материали се полага само "плаващ" начин. Ето защо не се нуждаете от пирони, винтове, лепило. Когато купувате, обърнете внимание на целостта на материала.

Монтаж на пода от ламинат

Процесът на полагане на ламелите се състои от няколко етапа.

Подготвителен етап

Шперплат за изравняване

Подравняване на пода

Преди да инсталирате подовата настилка от ламината, трябва да извършите предварителната подготовка на основата. Не всеки разбира защо се нуждае от това и смята, че това е просто забавяне на процеса на ремонт. Но етапът на подготовка на повърхността с вашите ръце за полагане на ламели е най-важният в целия процес на ремонт.

Когато извършвате подмяна на подовете, ще са ви необходими следните инструменти:

  • Ниво на строителство. Необходимо е за изравняване на пода. За да се увеличи точността на измерванията, е желателно да се използва лазер.
  • Пробийте с миксер на дюзи. Това е полезно при разбъркване на разтвора. Ако този инструмент не е наличен, можете да го смесвате ръчно.
  •  Член. Желателно е да е достатъчно дълго.
  • Spatula - полезна, когато правилото ще работи неудобно.
  • Игла валяк е полезно за вас, ако правите насипни етаж.
  • Може да се наложи отвертка и чук, лепило, но това вече е в процес на полагане на ламелите. Лепилото няма да се използва за залепване на лентите към основата, а за захващане на елементите. Може да е необходима отвертка, когато се инсталира перваза на стена и дървени подови настилки. Използвайте шперплат за изравняване на повърхността. Прилага се в случай на паркет или линолеум.

Когато планирате полагането на пода на ламината, трябва да определите типа субстрат под него. Тъй като може да действа:

  • Корк субстрат.
  • Пяна от полиетилен.

Полагане на материал за табла

Мека подложка

Полагане на основата

След като купуват всички необходими материали, те трябва да останат в стаята поне 48 часа. През това време те ще изравнят влажността и температурата. Преди да започнете да инсталирате пода със собствените си ръце, препоръчваме да отстраните прах и отломки от него. Независимо от вида на повърхността, тя трябва да бъде грундирана.

Дървените подове трябва да бъдат третирани с антисептик. Ако използвате основата на бетонната повърхност, тя трябва да бъде покрита с хидроизолационен филм отгоре. Филмните ивици трябва да се припокриват, чийто размер трябва да бъде най-малко 20 см, а ставите трябва да бъдат залепени с конструктивна лента. Полиетиленовият филм трябва да се навива по стените до височина 15-20 см. Неговите ръбове могат да се фиксират със същата лента, за да работят по-удобно. След завършване на монтажа на подовата настилка, излишъкът от материала трябва да бъде нарязан с конструктивен нож и да се монтира перваза.



Вторият слой трябва да бъде пенополиетилен. Ламинатът трябва да се постави от прозореца. Позволява се да се постави материалът за облицовка не непосредствено върху цялата площ на помещението, но само на мястото, където се прави директно ламиниране на ламелите. Този метод ще запази целостта и чистотата си.

Подложката трябва да се полага, без да се навива по стените, а точно според размера на пода. Пръстените от полиетилен от пяна трябва да се поставят обратно, а шевовете да се залепват с лепяща лента.

Когато купувате ламинат, трябва да обърнете внимание на факта, че някои видове от този материал в състава му имат звукоизолиращ субстрат. Ако при вас такива ламели, под тях не е възможно да поставите облицовка от изработения полиетилен от пяна.

Полагане на ламинат

Закрепване на панели

Свързване на дъски

Монтирането на пода е правилно, започвайки от ъгъла на стаята, от страната на прозореца. Между първата ламела и стената, а също и в края, трябва да поставите клечки. Първо, една лента от отделни ламели се сглобява и поставя върху основата. После се добавят цели банди. Когато полагате последната лента, тя може да не съвпада с ширината, след това да изрежете всички панели до желания размер на оставащата междина.

Ламинатът има специални брави, които трябва да бъдат правилно свързани. Необходимо е да се изчертае панелът под определен ъгъл без никакви изкривявания и да се вкара здраво в предварително инсталираната. Когато полагате, няма нужда да използвате сила или да използвате чук.

Панелите във всеки следващ ред трябва да бъдат подредени с промяна спрямо предходните. Смяната трябва да бъде най-малко 20-25 см, но може да достигне половината от дължината на ламелата. Поставянето на третия ред започва с парче, оставено от предишната събрана лента. Дължината на парчетата трябва да бъде най-малко 30 см. По време на монтажа всички елементи на всеки ред са свързани една към друга в краищата. След това те се поставят в предишния ред без заключване на ключалката. За да се прикрепи сглобената лента от предишната, тя леко се повдига, заключва се в ключалката и се счупва по цялата дължина.

Трябва да се уверим, че елементите пасват плътно навсякъде. По този начин е възможно да се извърши ръчно полагането на ламинатни панели в цялата площ на пода. Трудности при монтажа могат да възникнат само в местата на производство на комуникации, отоплителни тръби и огъване на стени.

Ламинирано рязане

За правилното и гладко нарязване на ламелата трябва да се обърне на късата страна и да се постави върху горния етаж. По този начин трябва да стои срещу стената, за да предотврати нейното движение по време на рязането. На обратната страна трябва да се отбележи линията на изрязване. Когато маркирате, не забравяйте за необходимата разлика между 15-20 mm. С помощта на електроинструменти е необходимо да изрежете ивицата по маркирания преди това етикет.

Проблеми при инсталирането на ламинат

инструментариум

Набор от инструменти

Много рядко се вижда стая без изпъкналости или отоплителни тръби. Ако има такива, тогава в ламината е необходимо да изрежете къдравите елементи, съответстващи на формите на тези конструкции. За този процес се използват електрически мозайката, строителния ъгъл, молив и нож.

Възможно е да има мехурчета и мехури на ламината, когато ламелите са неправилно подредени на ръка. Ако има прекомерна влага, ставите между панелите могат да се счупят или да се разпаднат. За да се предотвратят подобни проблеми, ставите на ламелите трябва да бъдат обработени с водоустойчив разтвор по време на монтажа. Производителите са разработили лепило ламинат, който е подходящ за подови настилки в кухнята, където влагата често се увеличава.

Laminate scrape. Това е проблем, когато инсталирате материала на неравна повърхност. За да предотвратите това, е необходимо внимателно да подравнявате основата и да използвате висококачествен субстрат.

Байпас на тръбопровода

Байпас тръби

Монтаж в близост до тръбопровода

За да се заобиколят отоплителните тръби, е необходимо да се завъртат ламелите по дължината и да се закрепят вече поставените върху тях. С помощта на ъгъл на сградата отбелязваме на лентата размерите на тръбите. За удобство е необходимо да пробиете отвор, чийто диаметър трябва да бъде по-голям от диаметъра на тръбата с (1-2) mm. За да се присъедините към елементите, трябва да използвате лепило.

За да се постави ламинатът, чийто ръб е разположен върху издатината на стената, е необходимо да се изреже желаната форма върху ламелите. В този случай се използва електрически мозайката. Ако трябва да поставите ламинат около колоната обвита с пластмаса или гипсокартон, тогава ламелите в този случай се поставят под облицовката.

 заключение

В момента ламинатът на строителните пазари е представен в голямо разнообразие от цветове и в широк ценови диапазон. Следователно, всеки потребител може да избере модел, който му е подходящ за качество и цена. Също така няма да е много трудно да направите ламиниран паркет със собствените си ръце, като използвате прост инструмент и прилагате основните правила за инсталиране.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние изучаваме техническите характеристики на ламината, предимствата и недостатъците на материалаНие изучаваме техническите характеристики на ламината, предимствата и недостатъците на материала
Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
Изберете ламиниран паркет на подаИзберете ламиниран паркет на пода
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Дъски от частициДъски от частици
» » Изработваме ламинирани подови настилки със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com