Стъпка на полагане на подово отопляем под

Подгряващите подове отдавна са спечелили превъзходството между подовите радиатори и обемните отоплителни системи. Основната трудност при полагането на покритията е в правилно проектираното оформление на тръбата и оптимално избраната стъпка.

Стъпка на полагане на подово отопляем под

Стъпка на полагане на подово отопляем под

Плюсове на топъл под

Добре сглобена отоплителна система може да донесе комфорт на жилището, създавайки благоприятни условия за живот и идеално температурно поле. Предимствата на топлите подове включват:

  • Наличност - избор на материали и начин на инсталиране може да се извършва във всяка ценова категория;
  • комфорт - инсталирането на отоплителна подова система спомага за създаване на правилна циркулация на топли потоци;
  • безопасност - покритието е абсолютно безопасно при работа;
  • хигиенични - за разлика от стандартните отоплителни системи, много прах и мръсотия не се издигат от топлите подове заедно с нагрятия въздух;
  • икономия - двойно спестяване при използването на топли подове е в неотворната инсталация на материали и опазването на ресурсите с еднообразно отоплително пространство;
  • здравина - с правилно произведени работи по поставяне, водните подове са здрава и трайна система с дълъг експлоатационен живот;
  • саморегулиране - загряване на въздуха до определена температура, топъл подът продължава да поддържа предварително зададения режим без намеса от страна на потребителя.
Под

Под

Както показва практиката, изолирането на подовете чрез монтиране на водната система е възможно във всекидневната, където топлинните загуби не надвишават 69-80 W / m². За сгради с индекс от 80 до 102 W / m² инсталирането на водния под е съпроводено с полагане на горния бетон.

Избор на тръби

Важен фактор за изграждането на топла подове е изборът на тръби. Следователно, да се даде предимство на най-добрите продукти на производителя, който дава гаранция за своите стоки повече от 30 години и който се задължава в случай на брак, неизправност или други неизправности да изплати обезщетение или да възстанови изцяло разходите за материала.

NaimenovanieRazmer. Фигури със стандартния размер - външния диаметър, дебелината на стената на металопластната тръба Цена, разтрийте. Посочва се цената на текущия метър
МЕТАЛ-ПЛАСТИЧНА (МЕТАЛ-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX16 X 2,0 мм, 100 м
16 х 2,0 мм, 200 м
55
МЕТАЛ-ПЛАСТИЧНА (МЕТАЛ-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX20 х 2,0 мм, 100 м83
МЕТАЛ-ПЛАСТИЧНА (МЕТАЛ-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX 26 х 3,0 мм, 50 м145
МЕТАЛ-ПЛАСТИЧНА (МЕТАЛ-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX 32 х 3.0 мм, 50 м215
МЕТАЛ-ПЛАСТИЧНА (МЕТАЛ-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX 40 х 3,5 мм, 25 м575
PEX-EVOH ТРЪБА ПОЛИЕТИЛЕНА ТРЪБА16 х 2,0 мм, 200 м
16 х 2,0 мм, 100 м
50
PEX-EVOH ТРЪБА ПОЛИЕТИЛЕНА ТРЪБА20 х 2,0 мм, 100 м69
Тръба за топла подове UPONOR

Тръба за топла подове UPONOR

По време на монтажа огъването на тръбите може да варира от 45 до 90 ° C, което може да усложни процеса на полагане на материала. На топлинния принцип се налагат следните изисквания:

  • сила;
  • устойчивост на износване;
  • трайност;
  • достатъчен пренос на топлина;
  • нисък коефициент на топлинно разширение;
  • неутралитета към водата;
  • способност да издържа на температури до 120 ° С.
Полагане на пластмасова тръба

Полагане на пластмасова тръба

Най-популярните материали за топлоносители:

  • метална пластмаса;
  • полиетилен.

Важна точка! "Идеалната" тръба не е изложен на напукване и може да се настрои при околна температура от + 5 ° С и по-горе, той комбинира малък външен диаметър, който може да бъде 9-22 мм и достатъчно вътрешно сечение, което води до добра производителност, тъй Големият напречен разрез частично премахва товара от хидравличната помпа.

Тръби от топъл полиетилен

Тръби от топъл полиетилен

потребление

Количеството на необходимия материал директно зависи от избора на метода на разполагане и стъпката на тръбите в рамките на същия контур.

Проектиране материали монтаж схема е такава, че отоплителната мрежа обхваща най-много площ, като се отчита компенсира от стената 25-30 см. В този случай, части от пода, което е планирано да се постави тежки и обемисти предмети на мебели, камина, санитарен възел, големи домакински уреди, кухненски бокс и дневна апартамент, вградени гардероби и др. не се нагрява.

Изчисляване на подовата отоплителна система

Изчисляване на подовата отоплителна система

Повърхност с площ над 40 м² е оборудвана с минимум два работни контури, често използващи метода за установяване на двойни змийски тръби.

За да изчислите приблизителната дължина на материала, трябва да използвате формулата:

D = S / Mkk

когато:

  • D е дължината на тръбата;
  • S - нагрята повърхност на пода;
  • М е стъпката;
  • k - резервният индекс, разположен в интервала 1,1-1,4.
Стъпка, мм Изключете тръбата за 1 м², м
100-12010-10.5
150-1806.7-7.2
200-2205,0-6,1
250-2704.0-4.8
300-3503.43.9
Подложките за топъл под, оборудвани с боксове, ще помогнат за точно измерване на подложките за топъл под, оборудвани с втулки, ще помогнат за точно измерване на терена за подреждане на стъпката на полагане

Матките за топъл под, оборудван с шеги, ще ви помогнат точно да измервате терена

Допустимата дължина на охлаждащата течност е директно пропорционална на външния диаметър:

  • за тръба със сечение от 20 мм, максималната дължина е 120-125 м;
  • диаметър 18-19 мм определя дължината на отоплителната мрежа 120-122 м;
  • Тръбата 16-17 mm позволява максимален контур от 100-102 m.

Ако дължината на тръбата надхвърли препоръчителната стойност, тогава има вероятност за трудна циркулация на водата, което означава лошо изпълнение на определена част от веригата. В този случай се препоръчва да поставите две отоплителни мрежи вместо една.



Независимо от избраната схема за полагане, тръбата, изрязана в отоплителния кръг, трябва да бъде интегрална, без следи, стави или повреди. Тъй като при непредвидена ситуация ще бъде невъзможно да се изключи част от системата и демонтирането на подовата настилка, за да се открият и отстранят изтичанията и неизправностите, ще бъдат отнемащи време и скъпи.

Опции за полагане на тръби

Начинът на инсталиране зависи от потреблението на материали и количеството топлина в помещението. Има три основни метода за поставяне на тръби на пода:

  • "Змия";
  • "Охлюв";
  • комбинирани.
Опции за полагане на тръби

Опции за полагане на тръби

Поставянето на "змия" е прост дизайн и инсталация, което води до широко разпространение. Серпентинният метод за позициониране на тръбите е идеален за стаи с малки топлинни загуби, индустриални съоръжения, които изискват целогодишно отопление.

Поставяне на тръбата със змия

Поставяне на тръбата със змия

Въпреки това, като поставяне на топлинен източник верига може да доведе до разлики в температурата в различни части на пода, което ще се отрази на степента на комфорт и възможността за превишаване на индивидуалните зони на допустимите стойности за изрезки от, според която температурата на връх за подово отопление в райони с постоянни намирането на хора е + 25 ° С, периодични издания + 32 ° С. редица ограничения, наложени за намаляване на последиците от неравномерното нагряване на дизайна подходи за отоплителни кръга и изходи охлаждащи течности:

  • максималната температурна разлика не е по-висока от 5 ° C, по-високата стойност не може да бъде достигната;
  • Максималният капацитет на отоплителната система е 80 W / m².
Полагане на тръби на топъл под

Полагане на тръби от топъл под, "охлюв"

По-сложен в мястото на топлоносителите е методът "охлюв", понякога наричан спирала или "черупка". Въпреки по-трудоемкото изпълнение и изискваната точност на изчисленията при проектирането, този метод се различава чрез еднакво разпределение на температурното поле върху цялата повърхност на пода. Това се постига чрез последователно поставяне на прави и възвратни тръби. Температурното регулиране се извършва чрез повърхностна бетонна настилка, препоръчителната дебелина е 3-5 см, или алуминиеви плочи, поставени върху топлинни носители. Монтирането на "корпуса" помага да се премахне разкъсването на температурата от 10 до 25 ° C и равномерното разпределение на температурата в цялата област.

Възможност за поставяне на тръби

Възможност за поставяне на тръби

Комбинираният метод е комбинацията от различни методи за полагане в големи площи. Значителни повърхностни покрития са разделени на зони, в които инсталирането на изолационни материали според местоположението на обекта - при прозорци, входни врати и външни стени на тръбата се поставят със змия, а в центъра на стаята - с "черупка".

Избор на оптимална стъпка

След като изберете материала и начина на поставяне на тръбите, трябва да определите разстоянието между съседните завои на контура. Тя не зависи от вида на поставяне на топлоносители, но директно пропорционален на диаметъра на тръбите. При големи раздели твърде малкото стъпало е недопустимо, точно както при тръбите с малък диаметър. Последиците могат да бъдат прегряване или топлинни кухини, които вече няма да характеризират топъл под, като единна отоплителна система.

Видео - топъл под "Valtek". Инструкции за монтаж

Правилно избраната стъпка влияе върху топлинното натоварване на веригата, еднородността на отоплението на цялата подова повърхност и правилното функциониране на цялата система.

  1. В зависимост от диаметъра на тръбата размерът на стъпалото може да бъде от 50 до 450 мм. Предпочитаните стойности обаче са 150, 200, 250 и 300 mm.

Важно е да запомните, че тъй като стъпката на подреждане на охлаждащата течност се увеличава, е необходимо да се повиши температурата на водата, подадена в системата, което ще повиши ефективността на отоплителната система.

  1. Стъпката на подреждане на топлоносителите зависи от вида и предназначението на помещението, както и от числената стойност на изчисленото топлинно натоварване. Оптималната стъпка с натоварване от 48-50 W / m² е 300 mm.
  2. При системно натоварване от 80 W / m2 или повече, стойността на терена се приема, че е 150 mm. Този показател е оптимален за бани и тоалетни, при които температурният режим на пода според строги изисквания трябва да бъде постоянен.
  3. При инсталиране на топъл под в помещения с голяма площ и високи тавани, стъпката на полагане на охлаждащата течност е равна на 200 или 250 мм.
Проект за монтаж на топла вода

Проект за монтаж на топла вода

В допълнение към постоянната стъпка строителите често прибягват до техниката за променливо разполагане на тръби върху подовата настилка. Състои се от по-често поставяне на топлоносители в определена зона. Най-често тази техника се прилага по линията на външните стени, прозорците и входните врати - в тези зони се забелязват максимални топлинни загуби. Стойността на закрепената стъпка се определя като 60-65 от нормалната стойност, оптималната стойност е 150 или 200 mm с външен диаметър на тръбата 20-22 mm. Броят редове се определя още по време на процеса на полагане, а прогнозният коефициент на безопасност е 1,5.

Схеми за дълбоко нагряване на външните стени

Схеми за усилено отопление на външни стени

Променлива стъпка и комбинирано полагане практикува във външната политика и отдалечените райони, поради острата нужда от допълнително отопление и голяма загуба на топлина, всички вътрешни помещения, използвани по обичайния метод на място пренос на топлина.

Процесът на полагане на тръбите на топъл под, се извършва в строго съответствие с проекта

Процесът на полагане на тръбите на топъл под, се извършва в строго съответствие с проекта

Нюанси на инсталацията

За да се гарантира, че настилката е с високо качество, на капитаните се препоръчва да се придържат към редица правила.

  1. Не се препоръчва директно да се коригира одобреното оформление на тръбата по време на процеса на полагане.
  2. Топлоносителите не могат да бъдат подложени на механично разтягане, деформация или нагряване.
  3. Изрязването на тръбите се извършва преди свързването им с хидравличната помпа.
  4. Точното разполагане и свързване на всички компоненти гарантира целостта на отоплителната система като цяло.
  5. По време на монтажа на охлаждащата течност не се препоръчва да се движите върху нея.
За по-лесно поставяне на тръби, фолио

За по-лесно поставяне на тръби, фолио

Вземете тръбите и определете оптималната стъпка на полагане на подови настилки не е толкова трудно. Основното нещо е да запомните, че всички манипулации са насочени към създаване на удобна и уютна домашна обстановка.

Видео - Стъпка на полагане на подово отопляем под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Кой топлен под е по-добреКой топлен под е по-добре
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Инсталираме топло подови настилки от термолуксови системи и финност на монтажаИнсталираме топло подови настилки от термолуксови системи и финност на монтажа
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Топла подова рехау за ваше удобствоТопла подова рехау за ваше удобство
» » Стъпка на полагане на подово отопляем под
© 2021 BggeHat.com