Как да си направите собствен подово отопляем под

Подгряван под вода под

Модерните отоплителни системи не са само радиатори, тръби и други устройства. Днес топлата вода е много популярен. Това е тръбна система, разположена под подовата настилка върху цялата площ на основата. Като топлоносител горещата вода се движи по тях. Системата е толкова проста, че можете да я сглобите сами. Разбира се, трябва да знаете технологията на полагане и някои нюанси на инсталацията. Затова нека да ги разгледаме по-подробно.

Предимства и недостатъци на системата

Нека започнем с определянето на достойнствата и недостатъците на подово отопляемия под.

  • Най-важното предимство на тази отоплителна система е равномерното разпределение на топлината, както хоризонтално, така и вертикално в обема на помещението. Експертите смятат, че това е най-удобното разпределение на топлинната енергия, когато краката на човек са винаги в топлината. Това е първото.
  • Второто предимство - спестяване на гориво чрез намаляване на температурата на охлаждащата течност. За да се затопли топъл под, изисква вода с по-ниска температура, отколкото в радиаторната система.
  • Трето - микроклимата в стаите се нормализира, тъй като разпределението на топлината се извършва равномерно. Така че влажността, която обикновено се разпространява отдолу, отсъства.
  • Четвърто, няма конвекционни течения и въздухът се издига през цялото време.
  • Петата е липсата на обемисти радиатори. Цялата система е под покритието, така че нищо няма да се види. Пространството, където обикновено се намират батериите на радиаторите, също се освобождава.

Както виждате, има много предимства за този вид отопление, но има и недостатъци. Например, подобна система не може да бъде поставена за никакви материали за довършителни материали. В допълнение, дизайнът значително намалява височината на таваните.

Като се вземат предвид всички плюсове и минуси, ще трябва да изберете дали да инсталирате топъл под, или не. Ако решите да инсталирате, препоръчваме ви да направите това дори на етапа на изграждане на къща. Ще бъде по-лесно и по-евтино, отколкото да се извършват ремонти, свързани с устройството на гениталната основа.

Устройството на отоплителната система

Спомнете си, че подовата топла вода е система от тръбопроводи, които са равномерно разпределени на гениталната основа. Добавка към тръбопровода е специален колектор, където се извършва смесване на охлаждащата течност и нейното разпределение през системата. Тъй като тръбите обикновено използват материали от омрежени полиетиленови или металопластични аналози. Тук е важно тръбните елементи да имат добра гъвкавост и топлопроводимост, както и малко съпротивление. И двата данъка имат всички тези характеристики.

За да се контролира температурата на охлаждащата течност в системата, се предвижда специален смесител, състоящ се от колектор, водна помпа и термостатен смесител. Във второто място се смесва горещата вода от захранващите и връщащите тръби.

Монтиране на топъл под

Тръбна връзка

Свържете се със съществуващи системи

Водоотопляемият под може да се монтира само върху плоска и стабилна повърхност, например върху бетон или дървен под. Няма съществени разлики по отношение на инсталирането им на отоплителна система. Но тъй като технологията за изграждане на бетонна и дървена основа е различна един от друг, има и нюанси в инсталирането на топъл под.

Нека разгледаме как можете да поставите тръбната отоплителна система върху бетон и дървен под.

Монтиране на топла подова нагревателна система върху бетонна основа

Бетонните подове са много силни. Но те имат един отрицателен показател. Такива подове са класифицирани като студени, поради което изискват изолация. И няма значение, те са поставени на земята или е стоманобетонна плоча. Във всеки случай ще е необходимо да се гарантира, че бетонната повърхност е термично изолирана.

Ако запълнете бетонния под на земята, то всички топлоизолационни работи трябва да се извършват на етапа на подовата конструкция. Това означава, че под замазката е необходимо да се постави глина или перлит. С припокриването на плочата всичко е различно, защото е готов стоманобетонен продукт и трябва да бъде изолиран отделно.

За тази цел плочата е покрита с няколко слоя от различни строителни материали:

  • Хидроизолации.
  • Изолация.
  • Хидроизолации.
  • Бетонова замазка.
Колекторна система

разпространение на тръби



Това е основата, която ще се разглежда като конкретен под, а върху нея ще поставите топъл под от пластмасови тръби. Но първо трябва да инсталирате колекторна възлова точка. Обикновено се поставя върху стена, в която е направена ниша или е окачен специален шкаф. Възелът ще бъде разположен в него. Две тръби се привеждат в възела. Едната е захранващо устройство и на нея топла вода влиза в отоплителната система. Втората е отклонение. Необходимо е да поставите клапани на тези две тръби, с които можете да отрежете помещението от общата отоплителна система в случай на ремонт или без нагряване.

Свържете тръбите на топлата под колектора. Днес все по-често колекторът получава допълнителни устройства, които го правят по-ефективен по отношение на работата и икономичността. Обикновено инсталирайте автоматичен вентилационен отвор и изпускателен клапан от страната на колекторната тръба. Последният е необходим в случай, че подът е ремонтиран. Вярно е, че и двете устройства ще увеличат цената на оборудването. И ако това ви обърка, използвайте по-проста версия - инсталирайте конвенционален щепсел на тръбата. Имайте предвид, че тези устройства са най-добре поставени както на захранващата тръба, така и на връщащата тръба. 

Моля, обърнете внимание! Колекторът може да бъде закупен в вече сглобените строителни обекти, което улеснява инсталационния процес. Но имайте предвид, че мощността на водната помпа ще зависи от обема на охлаждащата течност в системата.

Инсталация за тръбопроводи

Така че подът е готов, инсталиран е колектора и можете да продължите с монтажа на тръби. Има няколко опции за полагане, които се различават една от друга в модела:

Тръби на пода

Монтаж на тръби

  • Еднотръбна версия. В този случай тръбата се поставя в един ред, където от една страна има захранване, а от друга страна връщане. Този подход, разбира се, е икономичен, но не е много ефективен, защото в началото на храната тръбата винаги ще бъде гореща, а в края на краищата ще бъде само топла. Това неравномерно разпределение на температурата трябва да бъде компенсирано от определено разположение на краищата на тръбата - краят от страна на доставката се опитва да бъде монтиран по-близо до прозорците или към външните стени. Обикновено тази схема се използва в малки зони, например на балкона, в банята или в кухнята.
  • Две тръби. Моделът тук може да бъде такъв, както в първия случай, само захранващите тръби и връщащите тръби са разположени успоредно един на друг с минимален просвет. Така че захранващата тръба леко ще загрее връщащата тръба. По този начин равномерното разпределение на топлината в цялата площ на пода ще бъде постигнато с 100.

Обикновено за топъл под, изисква тръба с диаметър 20 мм. В същото време, най-голямо внимание трябва да се обърне на качеството на тръбата и нейния производител, тъй като отоплението не се прави за една година или дори за две. Сега трябва да инсталирате подсилена мрежа върху готовия бетонен под, като го поставите на пода. Това е по-модерен и много прост метод. Има още една опция, когато тръбопроводът е фиксиран към бетонната основа с помощта на скоби или скоби.

Няколко думи за разстоянието един от друг трябва да бъдат поставени ръкави на тръбната система. Разбира се, много ще зависи от използвания топлинен източник, по-точно от температурата на охлаждащата течност, както и от площта на помещението. Експертите препоръчват стандартна фигура от 25-30 сантиметра. При външни стени и прозорци този размер може да се намали малко, за да се увеличи топлообмена и по този начин да се намали загубата на топлина.

на този етаж можеш да спиш

Подът е приятен на допир и топъл

Моля, имайте предвид, че от повърхността на външните стени тръбата трябва да се полага на разстояние не по-малко от 7 сантиметра. И накрая, един колектор може ефективно да осигури охладител с определена температура от 60 метра от тръбата. Ако дължината на тръбопровода надвиши тази цифра, тогава ще трябва да инсталирате втория възел и т.н. със същата честота.

Така тръбите се подреждат и се свързват към колектора. Сега те трябва да бъдат тествани за течове. Системата за водоснабдяване се отваря, помпата стартира и в това състояние тръбата трябва да остане известно време. Ако някъде кръстовището на ставата не е направено според правилата, тогава непременно ще се появи капчици вода. Това място трябва да бъде преработено. Ако не се установят течове, остава само да се напълни подложката, изчакайте да изсъхне и да поставите подовата настилка. Между другото, замазката трябва да се излее върху операционната система, така че охлаждащата течност в тръбите да е топла. И помислете за още нещо - тръбопроводът трябва да бъде разположен в тялото на съединителя и трябва да има малко разстояние между него и пода.

Монтиране на топъл под на дървена основа

Няма да говорим подробно как да изолираме дървения под - на нашия уебсайт има някои статии за него. Нашата задача е да ви кажа как да инсталирате елементите на топъл под, върху дървена основа.

Има два начина, едната от които се използва дълго време от майсторите, а втората се появява съвсем наскоро:

Безопасност първо

Топло и безопасно

  1. На положените плоскости са направени канали, в които ще бъдат разположени тръбите. Тази трудна работа не е за всеки, защото изисква опит и умения. В такива канали фолиото играе ролята на отражател на топлинна енергия. Тогава в тях има тръба, която е фиксирана към пода с метални плочи, често алуминиеви. Плочата е монтирана през жлеба и е закрепена към дъските за пода с два винта. Такива плочи трябва да бъдат по един за всеки метър от дължината на тръбопровода, като задължителната инсталация е още една при завоите на тръбната система.

Тази технология вече е остаряла, защото потребителите, които са извършили инсталационния процес със собствените си ръце, изискват лека версия. Търсенето създава доставка, така че се появи и втората опция.

  1. Плочи от ПДЧ с вече изрязани канали и с гънки на краищата за удобно закрепване на панелите помежду им. Като ключалки, лепило или самобръчкови винтове се използват тук. Плочи от ПДЧ могат да се поставят върху дървени трупи вместо дъски или директно върху плочките. Така, първо, можете да подравнете пода и, второ, да го направите по-топъл. Мнозина могат да оспорят силата на ПДЧ материал, но тези съмнения са напразни. Производителите се опитаха да се хвалят, правейки материала много трайни и надеждни.

За да се гарантира, че топлинната енергия се отразява от повърхността на пода, специални тънки алуминиеви плочи се монтират в каналите, точно повтаряйки тяхната форма. Обикновено тези допълнителни елементи се предлагат с листове от частици. Всички останали се изпълняват по същия начин, както в случая на бетонни подове.

Заключение по темата

Подгряващият под водата подовата настилка ще работи ефективно, ако вземете под внимание довършителния материал на етажа в етапа на проектиране, който ще се използва за довършване на пода. Всеки такъв материал има свой собствен коефициент на топлопренасяне. Например, керамичните плочки дават топлина по-бързо от дървото. Това означава, че за дървените декоративни настилки ще трябва да увеличите температурата на охлаждащата течност или по-често да слагате тръби. Някои потребители не обръщат внимание на това и се чудят защо помещението не е толкова топло, колкото бихме искали. Така че не правете грешки и всичко в дома ви ще бъде наред.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Какъв е етапътКакъв е етапът
Монтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технологияМонтирайте схемата за инсталиране на подовата настилка и инсталационната технология
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилкаКак да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Как да си направите собствен подово отопляем под
© 2021 BggeHat.com