Захранващият вентил в стената подобрява вентилацията в корпуса по най-простия начин

Често, след инсталирането на европрозорци и съвременни входни врати, вентилацията в корпуса се влошава. Има много начини да се възстанови, но много от тях не са много ефективни, но в същото време сложни и скъпи. Ето защо, освен това искаме да споделяме с вас доста просто решение, което ви позволява бързо и евтино да възстановите вентилацията на корпуса.

Цикълът на въздушните маси - защо разликата в старите рамки?

В повечето апартаменти от съветската епоха вентилацията е естествена, действаща поради разликата в налягането в къщата и зад нея. И тази вентилация е изпускателна система, т.е. старият въздух се изтегля от стаята. Но откъде да вземем чист въздух, моля? За притока на въздух откликнаха на пукнатините в дървените прозорци и врати, т.е. те бяха взети предвид при проектирането на вентилацията и взеха активно участие в обмена на въздух.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Сега хората се опитват да заменят старите дървени прозорци с пластмасови, херметически прозорци с двоен стъклопакет, а също и по всякакъв начин изолират жилището си. От всичко казано по-горе следва, че монтирането на затворени прозорци е пряка намеса в работата на вентилационната система, в резултат на което въздушният обмен в апартамента е просто блокиран.

Това води до такива негативни последици, като влага от стените и появата на мухъл върху тях, от замъгляване на прозорците и така нататък. Коригирайте случаен вентилация ситуация не е възможно, тъй като вентилация трябва да е постоянна. В допълнение, тя не е много удобно, например, в студения сезон, когато апартаментът не е толкова горещо.

Начинаещите в такива случаи често погрешно се опитват да коригират ситуацията, като инсталират принудителна вентилация. С други думи - инсталират вентилатори за отвеждане на отработените газове, които вкарват въздух във въздуховодите. Но, както разбрахме, проблемът не се крие в лошото изтощение, но в отсъствието на въздушен поток. Поради това е много по-ефективно и по-лесно да се монтират входни вентили, при условие, разбира се, че самата вентилационна система е в ред. В края на краищата в старите къщи проблемът може да бъде както в качулката, така и в отсъствието на приток едновременно.

За да проверите качеството на вентилационната система, отворете прозореца за вентилация и до вентилационната решетка отворете светещ мач, запалка или свещ. Ако светлината силно се отклонява към вентилационния люк, тогава вентилацията работи според очакванията. Като правило, силен поток въздух в близост до решетката може да се усети дори на ръка.

Захранващите клапани, в зависимост от местоположението, са два вида:

  • монтиран на прозорците;
  • стена.

Последните са по-ефективни и удобни за работа. Ето защо, по-нататък ще говорим за тях.

Каква е тайната на един добър микроклимат - принципът на работа на системата

Захранващият вентил всъщност представлява тръба, която минава през стената. От външната страна на стената на тръбата е монтирана скара, която предпазва клапана от влагането в нея на отломки, утайки, насекоми. Вътре в тръбата има топлоизолационен материал, който предотвратява изтичането на топлината през клапана, както и въздушен филтър, който почиства въздуха, който влиза в помещението от прах. Отстрани на стаята е монтиран декоративен капак, който позволява да се регулира интензитета на входящия въздушен поток. При някои модели въздушният филтър е вграден в тапицерията, което улеснява замяната му.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Разбира се, по този начин се подреждат най-простите версии на входящите клапани. По-сложните модели могат да имат допълнителни функции:

  • вграден вентилатор, когато е включен, в помещението се извършва принудителна принудителна вентилация;
  • отоплителен елемент, който позволява да се затопля входящият въздух в помещението през зимата и по този начин да се намали загубата на топлина;
  • Дистанционно управление, което ви позволява да регулирате интензитета на въздушния поток и да контролирате други функции.

Трябва да кажа, че в някои случаи може да е необходимо не само пресни, но също така и на изпускателния клапан, когато основният проветряване не може да се справи с отработен въздух или тя отсъства, например, в частна къща. Изпускателните клапани са разположени по същия начин като захранващите вентили, но са ориентирани към движението на въздушните потоци в обратната посока. Съответно, те имат обърнати фенове.

Моля, обърнете внимание, че вентилационната система за захранване и отвеждане е ефективна само ако клапите са правилно разположени. Захранващият вентил трябва да бъде разположен по-близо до пода, а изпускателният клапан трябва да бъде разположен близо до тавана на противоположната страна на стената. В противен случай, въздушният поток ще бъде изтеглен и незабавно разтегнат, без да се засягат въздушните маси вътре в стаята.

Избираме устройството - ефективността зависи ли от капацитета на корпуса на касетата?

Както вече казахме по-горе, входящите вентили се различават при допълнителните опции и метода на контрол. С тези моменти вие със сигурност ще разберете самостоятелно. Но има и други важни параметри, които влияят върху ефективността на вентилационната система. Те включват:

  • диаметъра на тръбата. Като правило в домакинските клапани тази цифра е от 40 до 130 мм;
  • мощност на вентилатора - важи само за устройства, оборудвани с вентилатор. Колкото по-мощно е, толкова по-продуктивно е устройството.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Разбира се, за новодошлите е доста трудно да определят производителността на апарата по диаметъра на тръбата и силата на вентилатора. Поради това производителите определят този параметър в обема на въздуха, който клапанът може да премине през него в рамките на един час. Силата на клапана трябва да бъде такава, че въздухът в стаята да се променя през деня няколко пъти.

Като пример, вземете една стандартна кухня в Хрушчов площ от 6 квадратни метра. С височина на тавана от три метра, обемът му е 18 кубични метра. Средно пропускливостта на един вентил с диаметър 130 mm надвишава 50 m3 на час. Съответно, за една малка кухня това изпълнение е повече от достатъчно. Ако устройството е закупено за голяма стая и капацитетът му е недостатъчен за качествено подобряване на обмяната на въздух в помещението, могат да бъдат инсталирани два клапана. Но такава нужда се появява рядко.

Повечето от захранващите клапани се монтират в пространството между прозореца и радиатора. Ето защо, при избора на устройство, не забравяйте да измерите това разстояние. Ако голям вентил не се побира, можете да инсталирате два по-малки клапана. Единственото нещо е да не гледаме на диаметъра на тръбата, а на размерите на декоративната решетка, тъй като тя ще заема пространството между радиатора и перваза на прозореца.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Какво трябва да инсталираме - подгответе инвентаризация



За да извършите инсталацията на клапана, трябва да подготвим следните материали и инструменти:

  • мощен перфоратор;
  • корона за бетон - диаметърът трябва да надвишава диаметъра на вентилната втулка;
  • Пробивната пръчка, която позволява пробиване на отвори до голяма дълбочина;
  • мека изолация - най-добре е да използвате пяна от полиетилен или специална изолация от полиуретанова пяна за тръби по диаметъра на втулката. Понякога за тези цели се прилага minvat, но ние не го препоръчваме, защото минералната вата абсорбира много влага;
  • строителни уплътнители;
  • рулетка;
  • ниво сграда;
  • нож за монтаж;
  • плъзгач отвертка;
  • маркер;
  • пластмасова торба.

След като подготвите всичко, което е необходимо, можете да започнете да инсталирате захранващия вентил.

Инсталираме устройството - как да го направим без помощта на специалисти?

На първо място, ние определяме къде ще се намира вентила в апартамент или къща. Най-често това устройство е инсталирано в кухнята. Можете обаче да го инсталирате и в друга стая. Например, ако планирате да осигурите вентилация с принудително снабдяване и изсмукване, има смисъл да поставите вентилите на противоположните стени на къщата или апартамента. В този случай въздушните маси на всички жилища ще бъдат включени във въздушния обмен. Но за това вратите трябва да бъдат правилно инсталирани, т.е. с малка пролука между пода и крилото на вратата, така че в затворено положение да не блокират потока въздух.

Ако искате да инсталирате клапата все още е в кухнята, ние го намери място възможно най-далече от скара изходящия канал за връзка с обмена на въздуха в затворени бил неуспешен в рамките на един малък пръстен.Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Когато определите местоположението на устройството, стартирайте инсталацията. На първо място, ние извършваме маркировката за дупката. За да направите това, прикрепете долната част на тялото на декоративната решетка към стената и издърпайте дупка в кутията. Непосредствено под отвора отворете и фиксирайте пластмасовата торба, тъй като в процеса на сондиране ще има много отломки.

След това трябва да пробием дупка. Трябва да кажа, че тази операция е най-трудната. Тя започва с прилагането на така наречения подход подход, който е с диаметър, няколко сантиметра по-голям от диаметъра на ръкава. Например, ако трябва да инсталираме втулка с диаметър 40 мм, пробийте дупка с корона с диаметър 65 мм. Дълбочината на отвора трябва да бъде 3-4 см.

След това в центъра на входния отвор пробийте отвор с по-малък диаметър - 45 мм. Първо го пробийте до пълната дълбочина на короната и след това поставете бара, за да минете през стената на апартамента или къщата през и през него. Изключително важно е в процеса на сондаж да се поддържа стрижата перпендикулярно на стената, затова се уверете, че короната влиза в стената под прав ъгъл.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Пробийте стената, периодично издърпайте короната и извадете изрязаната част от стената. За да предотвратите покачването на праха по време на пробиване, намокрете повърхността на стената с вода. В случай на прегряване на короната направете почивка, за да позволите на инструмента да се охлади. Особено важно е да се предприемат почивки при работа с короната върху бетон, тъй като прегряването може да доведе до бърза повреда на инструмента.

В края на работата духнете дупката така, че в нея да не остане прах. Тогава започваме да събираме вентил за захранване, затова първо вмъкваме ръкава в стената. Предварително на ръба на макарата или поставете нагревател. Ширината на изолационната лента трябва да съответства на дълбочината на входа. За да подготвим нагревател, го пъхнахме в дупката и го нарязахме на стената.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Нашата задача е да я вмъкнем до границата. За да направим това, въртим движението на ръкава, сякаш го завинтваме. Когато уплътнителят се опира на стената, със същите движения на превъртане вкараме тръбата до края, така че да минава през стената. Ако тръбата е прекалено дълга, първо я отрежете. Тя трябва да изпъква приблизително два сантиметра от стената от двете страни.

След инсталирането на тръбата се извършва монтаж на декоративна вентилационна решетка. За да направите това, долната част на кутията е поставена върху стената, така че изпъкналата тръба да навлезе в отвора на корпуса. След това приложете нивото върху тялото и изравнете положението му спрямо хоризонталата. Веднага маркирайте стената през монтажните отвори в кутията. След това временно извадете корпуса и, според марките, пробийте дупки в стената за дюбелите. След това поставете тялото на място и го прикрепете с дюбели. Разбира се, ако стените са дървени, вместо дюбели се използват обикновени винтове.

Вентил за захранване в стената - подобряваме вентилацията в корпуса по най-простия начин

Поставете филтъра и другите компоненти в корпуса, фиксиран към стената, след което поставете капака. Как да монтирате външните компоненти на клапана за захранване, можете да намерите подробно от инструкциите, които са включени в комплекта. От външната страна поставяме декоративната решетка в изпъкналата тръба. Мястото на съседство на решетката към стената трябва да бъде смазано с уплътнител на сградата.

Това завършва процеса на подреждане на входния вентил в стената. Сега остава да проверявате устройството в действие. За да направите това, ние довеждаме до декоративната мрежа осветена мач или запалка. Светлината трябва да бъде силно отклонена или дори напълно изгасена, което показва изхода на въздушния поток от решетката.

Същата схема се използва за монтиране на изпускателния клапан само, както вече казахме, той е монтиран под тавана.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Преглед и обратна връзка за входния вентил към пластмасовите прозорциПреглед и обратна връзка за входния вентил към пластмасовите прозорци
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Монтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорциМонтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорци
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
» » Захранващият вентил в стената подобрява вентилацията в корпуса по най-простия начин
© 2021 BggeHat.com