Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?

Наличието обикновено в жилищни сгради вентилационна система, не забравяйте, само когато има твърде явни признаци на нейната работа. В същото време, на правилното пълноправен функционирането на конструкции и съоръжения, предоставяне на свеж въздух и отлив на отпадъците - това е въпрос не само на комфорта на наемателите, но и тяхното здраве, както и използваните битови газови уреди, тя също така е безопасен. Поради това е необходимо, и чрез периодично да проверява състоянието на вентилация, както и да го напомня на организации, които са задължени да го правят редовно от съответните разпоредби на регулиран график, и ако открие някакви аномалии незабавно да предприемат необходимите мерки.

Какво трябва да знаете за вентилацията в жилищен блок

По-голямата част от жилищните сгради са оборудвани с естествена доставка и смукателна вентилация. Това важи за всички сгради на всички стари (преди революцията) строителството, монтажа по време на съществуването на СССР и построена след разпадането на Съюза, както и през последните години в рамките на програмите за масово жилища. Ефективното комплексно оборудване за принудителна вентилация може да се намери само в съвременните LCD дисплеи през последните години на строителството, а дори и само в тези, които принадлежат към категорията на луксозните жилища.

Повечето апартаменти са оборудвани с вентилация с принудително въздух

Повечето апартаменти са оборудвани с вентилация с принудително въздух

Проблеми с вентилацията на жилища най-често се срещат в тези домове, където естествена вентилация на системата. Схемата на работата й е следната. Екстракт отстраняване на въздуха се извършва директно от помещенията, където тя е най-замърсена, тоест, от санитарно (тоалетна, баня) и кухнята. Тя се отстранява чрез замяна от него от страна на външния въздух (улицата и отчасти от входно може), който влиза чрез различни течове (пукнатини и други отвори) Външните огради (най-вече с прозорци) на всички жилищни помещения и отопляем отоплителна система.

Затопля извън въздух се издига и изтласква по-топло изпускателна система, която е в okolopotolochnom пространство чрез естествена вентилация канали изхвърлят в тоалетната, банята и кухнята. Получената тяга осигурява вентилация на всички останали помещения. От вентилационните канали на апартамента изходящият въздух навлиза в общата отработена камера, през която се отваря и излиза. Един от критериите за ефективността на естествения вентилационен апартамент е количеството (обем) въздух, преминаващ през решетката на неговите изпускателни канали за 1 час. Съгласно настоящите норми за баня и баня, този параметър трябва да има стойност най-малко 25 m3 / h, а кухнята - 60 m3 / h (когато е електрическа, а не газовата печка).

Трябва да се отбележи, че естествената вентилация работи само ако има определена значителна разлика в температурата между вътрешния и външния въздух. Най-добри естествени вентилационни работи през студения сезон, особено през зимата, когато външните температури са отрицателни. И през лятото на вентилация не може да се случи изобщо, във всеки случай в горещината просто няма. В края на краищата температурата навън и навън на улицата при дъждовна атмосфера е почти същата. И най-често апартаментът е дори по-хладен. И принципът на естествената вентилация (вж. По-горе) се основава на замяната на външния въздух от външния студ. Ето защо през лятото е необходимо да се прави обичайно проветряване.

И още едно важно условие за нормална работа на естествената вентилация. В многостайните апартаменти директно от стаите не се препоръчва да се премахва въздухът (отворете прозорците, за да се проветри бързо помещението), защото това нарушава формирания модел на насочено естествено движение на въздуха.

Съществуват и други фактори, влияещи върху работата на естествените вентилационни системи. Най-важното: степента на стягане на външен защити апартамент (т.е. стени, или по-скоро тяхното пълнене: предимно прозорци и някои врати) и вятъра (не го имат от външната страна или това е, а след това, скоростта си). Според тези два показателя най-лошите условия за обезвъздушаване са спокойни и, веднага след като тя бе споменато по-горе, отворете прозореца широко отворена, или когато те са с високо качество запечатани (например, модерен пластмаса) и напълно затворен. На вентилационните канали от апартамента и общите абсорбери се налагат следните изисквания. Скорост на движение в първа отработения въздух не трябва да бъде по-малко от 3 м / сек, и второ - 5 m / сек.

Проверка на функционалността и ефективността на системите

Ефективността и ефикасността на вентилацията на апартамента се проверяват директно на входа на каналите, които отвеждат от отходния въздух от банята, банята и кухнята към общия канал за изгорели газове. Както следва от обясненията на предходната глава, проверката трябва да се извърши през студения сезон. Оторизираните услуги обикновено правят това през пролетта и есента. Ако апартаментът има запечатани прозорци, включително пластмасови прозорци, трябва да ги отворите леко, за да създадете въздушен поток. Ако все още има дървени стари модели, тогава не е нужно да отварят нищо, дори прозорците. Природната снабдяваща и изпускателна вентилация е проектирана да работи с такива прозорци. Само те не трябва да бъдат изолирани.

Натоварването във вентилационната система може да бъде проверено със специално устройство

Натоварването във вентилационната система може да бъде проверено със специално устройство

Проверете вентилацията в апартамента по няколко начина, които обикновено са разделени на "фолк" (с използване на импровизирани средства) и "научни" (с използване на специални инструменти). По-лесно и по-бързо е да се тества вентилацията с помощта на импровизирани средства, които трябва да бъдат доведени директно до решетката на контролираните вентилационни канали от апартамента. Най-често използваните "фолк" методи са следните:

  • Опасен метод, който специалистите на газовите услуги категорично забраняват да използват в домове, които имат газопроводи, тъй като в случай на изтичане в един от апартаментите на входа за газ може да възникне пожар или дори експлозия. Тестът се провежда с помощта на запален мач, запалка или свещ. Ако пожарът се е отклонил силно към решетката, то течението във вентилацията е добро. Ако не, тогава не е важно. Пожарът стои вертикално или се отклонява от решетката - вентилацията не работи и е най-вероятно дефектна.
  • Проверете с лента хартия (в насипно състояние, по-добър вестник) с дължина 15-20 см и ширина 2-3 см. Вертикално поставете долния връх и го донесете до решетката. Ако лентата в нейната посока се отклони плътно, а когато се пусне на нея, остана добре - качулката работи добре. Ако отклонението беше незначително и прилепването беше кратко (скоро отключено) - изтичането на въздух е слабо. Когато нищо не се е случило изобщо или лентата се е отклонила в обратната посока - вентилацията не работи.
  • Използвайте фина тоалетна хартия. Нуждаем се от неговата част, сравнима по размер с решетката. Ако той се прилепи към нея плътно - добре, не много - натискане без значение, не се залепи и падне - вентилацията не работи.

Но тези методи могат само надеждно да определят дали системата изобщо работи или не. Не може да се даде точна количествена оценка на ефективността и спазването на нормите. Човек може само грубо да прецени колко лоши или добри са нещата. Най-точната проверка на вентилацията - с помощта на специални инструменти, наречени анемометри. Има много модификации. По-добре е да използвате следните 2 функции:

  • изчисляване на обемния поток;
  • средно за броя и времето на измерванията.
Един от непрофесионалните методи за проверка е използването на лист хартия

Един от непрофесионалните методи за проверка е използването на лист хартия

И, разбира се, ще трябва да се научим как да ги използваме и, ако е необходимо, да направим необходимите изчисления. Поради това е по-добре да се обадите на специалисти с такова устройство. В същото време те проверяват параметрите на вентилацията във вътрешността на каналите от апартамента и общата изходна мина. Тогава ще бъде възможно да се определи точно ефективността на вентилацията и в случай на нейната неизправност, причините и тяхното място. По-добра вентилация е възможна, ако да се направи задължителна вентилация в банята и тоалетната. Възможни варианти за причините за лоша вентилация на апартамента и начините за елиминирането му са разгледани в статията "Проблемна вентилация - как да се фиксира системата".

Планирани одити - кой и кога трябва да се направи това?

В жилищната сграда каналите и вентилационните шахти са обща собственост. Следователно, работата на вентилационната система трябва да бъде осигурена от организацията за управление. Нейните отговорности включват проверка на състоянието на вентилацията и, ако е необходимо, почистване и ремонт на канали и мини, извършвани от нея въз основа на лиценз или привличане на специализирани фирми, с които договори са предварително сключени.

Проверката и други дейности на управляващото дружество трябва да се извършват въз основа на "Правила за поддържане на общата собственост в жилищна сграда". Правилността на инспекциите съгласно SNIP и други регулаторни документи за вентилация трябва да бъде следната (най-малкото):

  • при отсъствие на газови уреди - веднъж годишно;
  • при използване на газови уреди - 2 пъти.

Ако вентилацията не работи добре в новопостроена къща, тогава изпълнението на нейното проучване и отстраняване на неизправности трябва да се изиска от строителя, тъй като многофамилните сгради са покрити с гаранция (не по-малко от 5 години). Спорните ситуации се решават чрез провеждане на независими проучвания и изследвания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Счупени 20802-89 обществени сгради и съоръженияСчупени 20802-89 обществени сгради и съоръжения
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Вентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимкаВентилация в гаража със собствени ръце, схема, снимка
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Отопление на газ в апартаментОтопление на газ в апартамент
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
» » Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?
© 2021 BggeHat.com