Как да направите порти с вашите собствени рисунки, скици, дизайн и други важни нюанси на изработката

Осъществяването на портата е много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. За да направите това, ще ви е необходим само основен инструмент за работа с метал и заваръчна машина. Нека поговорим подробно за материалите и производствените технологии.

Проект - на цялата глава

Започнете производството на портата след подготовката на проекта, т.е. Чертежът, който показва всички характеристики и размери на бъдещия дизайн. Следователно, преди да го направите, трябва да определите следните нюанси на продукта:

  • вид на конструкцията - най-често портите се извиват или плъзгат;
  • дизайн - до голяма степен зависи от дизайна и материалите;
  • размер - избран според индивидуалните изисквания;
  • местоположението на вградения - може да бъде вградено в портала или под формата на врата на отделна стойка.

Проектирането на портата е цяла наука

Когато ясно представите бъдещата порта, ги нарисувайте на хартия. Основните елементи на конструкцията са винаги еднакви - рамката се основава на рамка, която е рамка, подсилена с мостове и подпори. Рамката обикновено е облицована с листов материал. За тази цел обикновено се използва листова стомана или велпапе.

Рисуване на метални врати с фундамент

Поддържащата функция се изпълнява от стълбове или стълбове. Най-често се използват като последните профилирани тръби, които се изкопават в земята и се бетонират. Понякога използвайте бетонни стълбове или ги издигнете от тухли. Кърпите за врати са прикрепени към тях с балдахини.

Ако нямате машина за заваряване и работите с метал, можете да направите подобна врата от дърво. Те имат една и съща рамка, но от един бар. Можете да ги шиете със същия профил или дъски.

При изготвянето на чертежите можете да вземете като основа предложените проекти, коригирайки техния размер.

Двукрила конструкция от велпапе - класика на жанра

Като пример, помислете как да извършите люлееща се врата от профилирания лист. За да ги произвеждате, се нуждаете от следните материали:

  • стени профилирани листове (могат да бъдат заменени с стоманени листове);
  • Профилирана тръба с напречно сечение 20х40 мм;
  • профилни тръби 80х100 с дебелина на стената 7 мм (могат да бъдат заменени с канален сноп);
  • цимент, пясък и трошен камък за изливане на бетон;
  • панти за порти;
  • пръчка с диаметър 15-20 мм.

Изчислете необходимото количество материали, които можете да използвате по наличната схема на проектиране. След като закупите всички необходими елементи, можете да продължите с производството на рамката на брошурите. За да направите това, първо изрежете профила 20х40, за да получите 2 сегмента, равняващи се на ширината на листа, и 2 сегмента, равен на височината му.

От тези сегменти се заварява правоъгълна рамка. В процеса на присъединяване на тръби, не забравяйте да използвате квадрат, за да съответства на ъглите на рамката до 90 градуса. След това трябва да попълните, т.е. заварявайте няколко хоризонтални скоби. Можете да инсталирате един хоризонтален скок, който разделя заготовката наполовина, след което заварете подпорите към горната и долната част на капака, както е показано в горния проект. Понякога хоризонталните джъмпери се отхвърлят в полза на две кръстосани крачки.

По подобен начин се прави и рамката на втория лист и вграден елемент. Ако вграденият в крилото крилце е вграден, пълненето се прави малко по-различно - по правило вратичката заема половината крило, така че в центъра на рамката, фиксирайте вертикалната стойка. Сега, когато вратата на вградения е ограничена, попълнете крилото според описаната схема.

Трябва да се каже, че вратите, направени от велпапе, не трябва да се правят изключително правоъгълни. Ако искате дизайна да бъде по-оригинален и привлекателен, горните пръти могат да бъдат извити, например, с извита форма. Въпреки това, за да огънете профила, ще ви е необходима мощна тръба.

Порти от гофрокартон

Порти от гофрокартон

Веднага направете тапи, които ще блокират портата отвътре. Те са L-образни вертикални болтове, които се намират в долната част на рамката. Запушалките преминават през дупката в долния профил на рамката и влизат в подсилените отвори в почвата от сантиметри с 5. За да предотвратите падането на болта, заварете ограничителите под формата на ламели. Освен това, обезопасете лентите, които ще ви позволят да фиксирате запушалките в повдигнато състояние.

В допълнение, между клапите може да се направи хоризонтален болт от металната плоча. За да направите това, заварете няколко панти, направени от метален прът към напречната греда, в която ще се придвижи болтовата плоча. В допълнение, в рамката стелажи правят дупки с необходимия размер.

Още по-надеждна форма на запек е ключалката. За да го заварявате, трябва да направите платформа за кацане на метални пластини. Размерите му зависят от размера и вида на монтираната брава.

Сега, когато рамката е готова, можете да извършите инсталирането на подпорни подпори. За да направите това, първо направете маркиране - приложете линия, на която ще бъде инсталирана портата. След това на линията, посочете местоположението на стелажите, според проекта.

След изкопаване на ями на дълбочина от около 30 от височината на стелажите. Диаметърът на отворите е 30-40 сантиметра. Напълнете долната част на дупките с пясък и развалинки с дебелина 15 см. Преди да монтирате опорите, залепете чифт джъмпери от ъгъла или профилната тръба до долната част. Те ще осигурят по-надеждно закрепване на колоните.

Височината на колоните над нивото на почвата трябва да бъде малко по-голяма от височината на портата, така че да може да се осигури просвет от около 25 см между листата и почвата.

След това спускайте стълбовете в дупките, фиксирайте го във вертикално положение и го излейте с бетон. След това трябва да спрете работата, докато бетонът не получи сили. Ако детската площадка под портата не е изпълнена с бетон, трябва да поставите метален ъгъл под портата и да го залеете към стълбовете.

Сега можете да монтирате рамката върху стелажите. За да направите това, поставяме знаците върху клапите, така че пантите да са подравнени на една линия, след което ги заваряваме към рамката. По същия начин опорите са маркирани и след това втората половина от тях са заварени към тях. След това рамките на листовете са поставени в работно положение - за това поставете пантите на листа върху пантите на рамките. Ако пантите не са сгъваеми, рамките трябва да бъдат фиксирани в работно положение с пантите, подравнени с маркировките и след това заварени към стълбовете.

След като рамките са инсталирани, можете да направите облицовката. Разтваряйте листовете от велпапе съгласно проекта и закрепете към болтовете и гайките на рамката. Предварително пробийте отворите им по периметъра на рамката на стъпки от 150 мм. В центъра на острието може да се увеличи размерът на болта.

Гарнитурата може да бъде украсена с ковани елементи. Те се закупуват в специализирани магазини и се заваряват към кожата или отгоре към рамката.

Ако платформата под портата ще бъде излята с бетон, върху тапите се поставят две тръби с вътрешен диаметър, малко по-голям от тапите. В противен случай пробийте дупките за тапите в ъгъла (праг).

Плъзгаща се врата с диск - sim-sim, отворена



Все по-популярни са плъзгащите (конзолни) врати с устройство, тъй като те са най-удобни за работа. Специалната автоматизация ви позволява да ги управлявате дори и с дистанционното управление.

Както и люлеещите се, плъзгащи се врати в основата имат скелет, който може да бъде обвит със същия профилен лист или друг листов материал. Единственото нещо е, че те представляват едно голямо крило с противотежест, което се премества настрани. Лагерният елемент е хоризонтален лъч, към който е прикрепено платното.

Пример за проект за плъзгаща се врата

Пример за проект за плъзгаща се врата

В зависимост от местоположението на лъча, плъзгащите се врати са разделени на три типа:

  • с долното място - гредата е инсталирана на няколко сантиметра от земята;
  • със средно местоположение - лъчът разделя листата наполовина;
  • с горното местоположение - гредата е разположена над портата.

Друга особеност на този дизайн е, че стълбовете, които формират входа, т.е. са разположени отляво и отдясно на листа, практически не носят товара от острието.

Единият край на лъча вися свободно, в резултат на което структурата се нарича конзола. Другият край, над който се намира противотежестта, почива върху две опори с ролки (конзолни блокове). На един от стълбовете е монтирана носеща скоба, която служи като водач.

Прост дизайн на люлеещи се врати

Прост дизайн на люлеещи се врати

След това разгледайте процеса на производство на порта с по-нисък лъч. Като основа вземете предложените по-горе скици. За производството на такава конструкция ще са необходими следните материали:

  • тръби 60х40 и 40х20 мм;
  • усилване 12 мм;
  • бетон.

Трябва да кажа, че е невъзможно да се направят напълно конзолните порти със собствени ръце. Ето защо ще трябва да купите пакет за устройство, който включва:

  • електрическия мотор;
  • електроника;
  • плочи с валяци;
  • два прихващачи.

Освен това ще ви трябва специален лъч, в който ще се движат ролки. Гредата има U-образен профил с наклонени навътре ръбове, което позволява на ролките да фиксират конструкцията.

Не е възможно да се направи самата ролкова система, е необходимо да се придобие готовата

Не е възможно да се направи самата ролкова система, е необходимо да се придобие готовата

Започнете работа с производството на рамка от тръба 60х40 мм. В нашия случай размерът на вратата е 4х1,9 м плюс 2 м противотежест, т.е. рамката ще бъде с размери 6х1.9 м. Отделете лентата от противотежестта с вертикална стойка, изработена от тръба 60х40 мм. След това запълнете, както е показано на диаграмата, като използвате тръба 40x20 mm. След това заварете лъча до дъното на рамката с резервното копие, както е показано по-горе.

Сега трябва да попълните основата с дължината на противотежестта. Извършва се на принципа на конвенционална лента - изкопаване на дълбочина 2 м дълбочина и дълбочина под нивото на замръзване на земята и ширина 40 см. Дъното трябва да бъде покрито с пясък и чакъл. Уверете се, че сте инсталирали в изкопа вградени части (2-3 стелажи от тръбата 80х60 мм) и заварете към тях канал с ширина 20 см. Последният ще служи като платформа за подкрепа. Закрепете се един към друг чрез няколко усилващи колана, след това излейте основата с бетон до нивото на канала.

Всичко започва с основа. Има и ипотеки под портите

Всичко започва с основа. Има и ипотеки под портите

След втвърдяване на бетона към канала е необходимо да се заваряват чифт плочи с дебелина най-малко 5-7 мм. Разстоянието между плочите трябва да бъде около един и половина метра. На пластините заварете резбовите болтове, като първо маркирате позиционирането на дупките в ролките. На подготвените места, монтирайте талигите и ги затегнете с гайки, които са навити на болтовете.

Сега рамката е в работно положение - просто преместете лъча върху ролките. Незабавно инсталирайте уловители, които не позволяват на конструкцията да излезе в затворено положение, когато вятърът е силен. За да извършите инсталацията си, в затворено положение на вратата, посочете местоположението на "капаните" на полюса. Ако стълбовете са тухлени или бетонни, закрепете ги с дюбели. Ако стелажите са метални, тогава можете да извършите инсталацията чрез заваряване.

Във втората колона, разположена отстрани на противотежестта, закрепете носещата скоба с ролките. Също така е желателно да се заваряват две стелажи към канала от страната на оградата и да се фиксират върху всеки от тях допълнителни горни ролки. Те са U-образно парче, върху всеки "крак", от който е фиксирана ролката. В резултат на това горната рамка на рамката по време на движението на листа просто се търкаля между ролките.

Отстрани на прихващачите е възможно да се монтира болт или брава, които да блокират вратата. Трябва да го подредите, така че разделът да не се движи хоризонтално, а вертикално. На полюса фиксирайте плочата с отвор, в който ще има болт или фиксатор на ключалката.

че портите не излетяха от ролките, запушете запушалките до краищата на гредата. Освен това от края на противотежестта трябва да фиксирате пръстена, към който ще се прилепне кабелът или веригата на задвижването. Подобен пръстен трябва да бъде заварен от противоположната страна на гредата. Двата пръстена трябва да са на едно и също ниво.

От другата страна на дънния улов на лъча е прикрепено тласкащото колело. Когато затваряте листата, удря уловката и леко повдига листата. Това ви позволява да извадите част от натоварването от ролките и да го преместите на пост.

На тази работа е почти завършена. Остава само да се рамкира рамката и да се монтира механизъм за отваряне на порта, както и да се свърже електроника. Обикновено двигателят е инсталиран на страната на противотежестта. Преместването на листа се извършва с помощта на зъбно колело и верига. Задвижващата електроника се поставя в отделен модул, който е свързан към мотора.

Трябва да кажа, че всеки модел диск може да има свои собствени нюанси на връзка, така че този процес обикновено е описан подробно в инструкциите, които са включени.

Придобийте агрегата с резервен капацитет, тъй като през зимата товарът ще се увеличи силно.

След като инсталирате устройството, портата ще се отвори с натискане на бутон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Порти за гараж със собствени ръцеПорти за гараж със собствени ръце
Автоматична врата със собствени ръцеАвтоматична врата със собствени ръце
Плъзгащи се врати със собствени ръцеПлъзгащи се врати със собствени ръце
Гаражни врати със собствени ръце, рисунки, снимки и видеоГаражни врати със собствени ръце, рисунки, снимки и видео
Бизнес плъзгащи картиБизнес плъзгащи карти
Плъзгаща се врата със собствени ръцеПлъзгаща се врата със собствени ръце
Подемните врати за гараж изграждат удобна и надеждна конструкцияПодемните врати за гараж изграждат удобна и надеждна конструкция
Дървена порта със собствени ръцеДървена порта със собствени ръце
Индустриална порта, как да направите правилния изборИндустриална порта, как да направите правилния избор
Какви са типовете портиКакви са типовете порти
» » Как да направите порти с вашите собствени рисунки, скици, дизайн и други важни нюанси на изработката
© 2021 BggeHat.com