Подемните врати за гараж изграждат удобна и надеждна конструкция

Сега са създадени много видове гаражни врати, които се различават по удобство и надеждност. Максимално ергономичен и удобен за употреба сред наличните опции са традиционните повдигащи се (сгъваеми) конструкции, които при отваряне ефективно преминават под тавана.

Видове подемни съоръжения - какво можете да направите сами?

Подемните врати в гаража се правят най-често в две основни версии. Те могат да бъдат секционни или ротационни. Портите от първия тип са конструкции, събрани от няколко пластмасови, дървени или стоманени панели с височина до половин метър. Връзката на отделните елементи към общата структура се осъществява посредством шарнирни контури. Подвижните части (съединители, ролки) са изработени от пластмаса или метал. Но водачите за портата винаги са изработени от неръждаема стомана. Отвътре, повдигащите и струговите конструкции са изолирани с полиуретанова пяна. Това гарантира качествена топлоизолация на гаража.

Подемните врати са почти невъзможни за самостоятелно изпълнение

Подемните врати са почти невъзможни за самостоятелно изпълнение

Завъртите врати за гаража се характеризират с прилични характеристики на якост, простота и безопасност при работа. Недостатъкът на тези проекти е, че да ги направиш със собствените си ръце е почти невъзможно. Ако планирате да оборудвате колата с такива порти, ще трябва да ги закупите като набор от артикули в специализиран магазин. Монтирането на фабричния комплект може да се извърши самостоятелно, въз основа на инструкциите на производителя.

Повдигането и люлеещите се врати могат да бъдат направени сами. Тяхната конструкция, която ще разгледаме подробно в следващия раздел, е проста и трайна. Основното предимство на такива сгъваеми системи е високото ниво на гаражна защита. Те не могат да бъдат пукнати без шум. Освен това структурите, базирани на завой, осигуряват наистина удобен изход. Те също така не заемат допълнително пространство пред гаража, което е много важно за много шофьори.

Недостатъци на ротационните системи:

  • "ядете" около 25 см от височината на отвора (само когато е в отворено положение);
  • необходимостта от използване на висококачествени (и поради това скъпи) материали;
  • голямо тегло на портата.

Друг недостатък на ротационния дизайн е, че е невъзможно да се ремонтира системата, ако има значителна повреда. Портите ще трябва да бъдат напълно демонтирани и след това да бъдат сглобени отново.

Устройството и принципът на функциониране на сгъващата се врата

В структурно отношение на описаните системи, които много собственици на гаражи се правят със собствените си ръце, са направени за най-издръжлив и надежден кадър подкрепа и тъканта, покриваща вход отвора. Диаграма на такива структури е дадена по-долу.

Схема на сгъващата се врата

Сгъваемите врати могат теоретично да бъдат построени без водачи. Но експертите не съветват това да направи това, за да не намали оперативната надеждност на структурата. Крилото на вратата е направено от едно парче. Ако в дома ви има излишен дървен материал, всъщност можете да си направите входно щитче от него. Но е по-добре да направите кърпа от профилирани листове. Този материал е относително евтин. И кърпата от нея осигурява отлична оптимална защита от външни лица. Ако автомобилът се използва целогодишно, профилните листове трябва да са изолирани с полиуретанова пяна.

За да улесните повдигането на тъканта, препоръчваме използването на специални пружини за натиск. По принцип движението на крилото на вратата се осъществява чрез лостове, пружини и ролки (т. Нар. Механизъм на лостовия механизъм). Задвижващата система може да бъде механична или електрическа. Механика се счита за по-надеждна за дългосрочна експлоатация. Електрическото задвижване е по-причудливо и скъпо. Но е много по-удобно да се използва (отварянето / затварянето на конструкцията се извършва чрез команда от дистанционното управление).



Сгъваемите системи функционират просто и ясно. Когато вратата се отвори, горната част на вратата се отклонява и след това се придвижва към страната на гредата по лагерите или ролките, където е фиксирана в хоризонтално положение (успоредно на тавана). Тази система не изисква инсталиране на външни вериги, които нападателите могат да отрежат един българин. Това гарантира уникалната безопасност на подемните врати.

В допълнение, крилото, затварящо входа на гаража, към носещата конструкция се приближава отвътре. Следователно за престъпниците ще бъде много по-трудно да извадят вратите чрез кабел, свързан към трактор или друго мощно превозно средство.

Първите стъпки - компетентният старт на работата

Независимо от портите на гаража се правят стриктни алгоритми. Първо, решете кой тип механизъм за тяхното затваряне / отваряне. Вече говорихме за артикулираната лостова система. Той е признат за най-удобен, особено ако строителството е изградено със собствените си ръце. Тук основното нещо е да се постигне строго вертикална инсталация на водещите елементи.

Преди да започнете, трябва да определите вида на механизма и да рисувате

Преди да започнете, трябва да определите вида на механизма и да рисувате

В някои случаи (особено при инсталиране на тежки и големи порти), такъв механизъм може да не е в състояние да се справи с повдигането на листа. След това трябва да обърнете внимание на повдигателната система, която включва товаро-противотежест. Когато се внедри, закрепете и здраво закрепете металния кабел към долните ъгли на носещата рамка, плъзнете го по посока на ролката по блока. Товарът се поставя на края на кабела. Теглото на последното се избира, като се вземе предвид теглото на конструкцията. Механизмът на противотежестта е трудоемък при инсталиране. Ето защо, ако вратата има стандартна маса и обичайните размери, по-добре е да инсталирате системата за лостчета.

След това разработете дизайн. Измерете параметрите на отвора на автомобила за вашия автомобил, вижте чертежите, които са обществено достъпни. Използвайте готови скици или направете свой собствен проект въз основа на тях. По-долу предоставяме подробен чертеж, който ще ви позволи да създадете повдигане домашни гаражни врати с минимално време.

Рисуване на порти

След това се запасите на метални щифтове и пръти, барове трайни дървесни, винкели, стоманени ъгли, по-твърди пружини, ако имате намерение да завърши строителството - а дори и декоративни елементи. Сега можете да продължите директно към монтажа на портата. За това по-нататък.

Сглобяването на повдигащата и накланяща се конструкция - въплъщаваме проекта в живота

Кутията на вратата е сглобена от две вертикални дървени пръти с необходимите размери и един напречен елемент. Тези части са свързани помежду си с метални плочи или ъгли (предпочита се втората опция). След това следвайте инструкциите за подреждане на гараж вход:

  1. 1. долната част на мрежата в zaglubit гараж етаж щанд (в бетонния под) 2 см, а след това сигурно структура с помощта на игли в отвора.
  2. 2. Сглобете рамката, направете облицовката й профилирана.
  3. 3. Направете подкрепа от ъгъла. В единия рафт на продукта пробийте три отвора (те ще бъдат използвани за монтиране на скобата), а в другия - един отвор (за закрепване към стелажите).
  4. 4. Като използвате скоба за канал, направете пружинна опора. Свържете стоманената плоча с пружината и скобата. Огънете екстремните спирални пружини (трябва да получите някакви куки). Свържете ги с метален прът, който ще действа като регулатор на напрежението.
  5. 5. Направете шарнирния (долния) ъгъл. Пробийте 8,5 мм дупка в ъгъла, заварете продукта с рамката на носача. След това поставете лоста, за да вдигнете портата. Закрепете стоманена пластина към края й.
  6. 6. Направете релса (свържете ъглите чрез заваряване), прикрепете я към предварително приготвената плоча с единия край. На втория край, след като се отдръпна от нея на 0,15 м, заварете парче от канала. Последните свързват болта с греда на тавана.

Сега трябва да инсталирате гумен кант върху конструкцията. Ако има желание, допълнително лепене на фугите на експандиране. Те ще увеличат стабилността на сгъваемата конструкция. Трябва само да фиксирате платното в кутията. Портата е готова! Ще можете да ги използвате за 10-12 години, без да се налага да правите никакви ремонти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Индустриална порта, как да направите правилния изборИндустриална порта, как да направите правилния избор
За гаражи, складове и промишлени сгради, секционни и люлеещи се вратиЗа гаражи, складове и промишлени сгради, секционни и люлеещи се врати
Какви са типовете портиКакви са типовете порти
Дизайнът на люлеещите се врати и функциите за монтажДизайнът на люлеещите се врати и функциите за монтаж
Какви проблеми могат да възникнат с гаражна вратаКакви проблеми могат да възникнат с гаражна врата
Избираме надеждни фитинги за плъзгащи се вратиИзбираме надеждни фитинги за плъзгащи се врати
Как да изберем подходящата гаражна вратаКак да изберем подходящата гаражна врата
Правила за избор на интериорни врати от дървоПравила за избор на интериорни врати от дърво
Гаражни секционни повдигащи вратиГаражни секционни повдигащи врати
Кои секционни врати са по-добри за избор?Кои секционни врати са по-добри за избор?
» » Подемните врати за гараж изграждат удобна и надеждна конструкция
© 2021 BggeHat.com