Плъзгаща се врата със собствени ръце

Плъзгащите се порти, или, както често се наричат ​​плъзгащи, са много удобни и печеливши. Няма да бъде трудно да се отварят зимна сутрин, когато снегът ще предотврати отварянето към обичайните люлки, които можем да срещнем най-често. Независимо, че е възможно да се справят с тази работа, тъй като монтирането и събирането на плъзгащи се врати с ръцете си, но се съберат всички сили, защото работата не е проста. В тази статия ще научите как да направите себе си плъзгаща се врата. Но там не е само обучение, но също така и плъзгащи се врати с техните ръце, чертежи, диаграми и по-полезно, която ще ви помогне при избора на материала и да се повиши качеството на завършената работа.

Видове плъзгащи се врати

Видове плъзгащи се врати

Кой не би казал, плъзгащи се или плъзгащи се порти имат огромно търсене сред собствениците на частни къщи. За да определите коя порта е подходяща за вас, трябва да се запознаете с всички видове или видове плъзгащи се врати за дача, частна къща. Плъзгащите се врати имат три основни типа:

Console. Такива порти имат греда. Единият край на лъча вися във въздуха, а вторият има закопчалката. Самата конструкция е U-образен профил, завъртян хоризонтално. Единият, дизайнът, има рамка, поддържаща конзолата, задвижването, конзолните блокове и основата за тях, водещия лъч, както и капанът. Това беше основният компонент на конзолната врата с по-нисък лъч. В допълнение към конзолните врати с долния лъч са с горния лъч и със средната.

Прекратена. Тези врати също имат светлина, но в този случай U-образна форма е извити краища, и се основава на два стълба, които са разположени на успоредните страни на вратата.

Плъзгащи се врати, които се движат с релса, вградена в земята. Този тип врата е най-простите в неговото изпълнение и евтини за своята стойност, но тази версия е доста голям недостатък, поради което много потребители не купуват всеки път, когато е на стойност гледане, ако черни пътища са блокирани, листа или сняг, защото че ако това е така, тогава работата на портата ще бъде трудна и вероятно дори невъзможна.

Коя порта е по-добра и какво да избере за вас

Всъщност няма порти, които да са най-добри. Всеки тип има свои плюсове и минуси. Струва си да изберете опцията, която е по-подходяща за вас.

Например дизайнът на конзолата е подходящ за тези, които имат много пари, време и разстояние за портата. Тя има достатъчно дълъг участък, тъй като при отварянето на такава врата се изисква допълнителна дължина, която е около една и половина от размера на самата порта. Но ако инсталирате правилно и ако има достатъчно място, такива порти няма да донесат почти никакви неудобства. Това конструкция ще обясним по-късно в тази статия.

Но изграждането на портата на релсите е обратното, най-опростено и има много малка цена. Но популярността му намалява значително, когато има проблеми със замърсяването на железопътното превозно средство, което може да допринесе за края на неговата ефективност.

Най-популярната конструкция в този списък е портите за окачване. Това е най-безопасният и почти не страда от счупване. Единственият недостатък, според мен, е, че доста силно ограничава височината на вледеното. Но през последните години, е лесно да се определи, защото моделите са позволени в производството, които позволяват да се премахне джъмпер, и след завръщането да го върне. И не много шофьори ще се намесват, защото има много марки автомобили, които са сравнително ниски в растежа.

Плъзгащата се врата на конзолата

Плъзгащата се врата на конзолата

Изграждането на такава конструкция е доста скъпо, защото е необходимо да се изгради фундамент, който да има метални огради, необходими за закрепване на конзолния лъч. Ако паралелните колони вече са доставени, основата трябва да се излива директно пред колоните и покрай оградата, като се вземе предвид дължината на тези колони. премахване.

Ако решите да го направите сами, трябва да знаете, че абсолютно всички материали, използвани тук, трябва да бъдат закупени от една и съща фирма. Всички придобити трябва да зависят от размера на необходимата порта. Ако знаете необходимата дължина на самия носещ сноп, тогава не е трудно да се изчисли необходимия размер на вашата основа.

Изчисляване на основата за закрепване на конзолната греда

Дължината на основата е половината от дължината на самия участък.

Широчината ще варира до около четиридесет или петдесет сантиметра, а дълбочината е малко по-ниска от дълбочината на замръзване в зимната зона, в зависимост от вашия регион.

Kotlawan ще бъде разположен по-дълбоко с около 10-15 сантиметра. Самата основа е подсилена с армировка, горната част на канала е заварена и след това всичко е излято с бетон. Каналът трябва да бъде на същото ниво като нивото на земята или материала, от който е изграден дворът на вашата къща.

Тази опция е най-надеждната и сигурна, затова я препоръчваме.

Монтиране на ролкови лагери



Към канала е необходимо да се заваряват щифтовете от самото начало и едва тогава платформите с ролките са прикрепени към болтовите съединения. Ако срещнете опции, при които платформи с валяци са заварени към самия канал, тогава бъдете сигурни, че това не може да бъде направено, защото има огромна вероятност за свиване на основата или оградата. Дори при много малък компенсатор, портите просто могат да спрат да изпълняват функциите си. С помощта на заварена платформа е абсолютно невъзможно да се коригира, защото това, в истинския смисъл на думата, е невъзможно.

Когато купувате платформа, погледнете по-отблизо вагоните и ролките. Те трябва да имат затворени търкалящи лагери. Смазването не трябва да бъде изложено на температури, неговата граница не трябва да бъде по-висока от -60 градуса по Целзий. Платформата трябва да се състои от висококачествен и здрав метал и да бъде покрит със специална защитна мазнина. Самите ролки трябва да се търкалят добре, без проблеми и стагнация. Ролките трябва да бъдат с добро качество, здрави и добре закрепени, защото дълготрайността на портите зависи от тях.

Плъзгаща се врата със собствени ръце

Плъзгаща се врата със собствени ръце

Процесът е доста дълъг. Ние подробно описахме всяка от стъпките ни в изграждането на плъзгащи се врати със собствените си ръце.

Заваряване на рамката. Рамки за рамката ни направихме от профилна тръба с размери 60 на 40 мм. Джъмпер, вътрешна рамка от по-малки тръби, приблизително 40 до 20 мм. От дъното е заварено рязане към дъното на лъча за посока. Вътрешната рамка е заварена с малки вдлъбнатини от самия край. Възетите бяха приблизително 20 mm от всяка страна. Това беше направено, за да се гарантира, че закрепването на профилирания лист е най-удобно.

Изливане на самата основа. Монтаж на арматура, върху която каналът е монтиран обратно на върха. Отдясно на канала е необходимо да се свържете с двойка ремаркета, направени от профилна тръба с размери от 80 до 60 мм. На върха им са окачени валяци, които трябва да държат кърпата нагоре. Заслужава си да определим и специални уловители, с които нашите порти няма да залитат по време на ветровете. Уловителите са фиксирани под и над тях.

Монтаж на платформи с валяци. Плочите са фиксирани в хоросан, в нашата версия, по канала. Когато направихме полагането на основата, го поставихме твърде високо, затова плочите ще бъдат заварени към канала. Както описахме по-горе, необходимо е да се прикрепи платформа, към която ще се прикрепи закрепената платформа към платформа с ролки.

Оригиналната рамка на нашите врати е просто инсталирана на валяци, които вече са били фиксирани.

След като рамката е поставена на ролки, е необходимо да се монтират щепсели, които няма да позволят на скелета да се измъкне от пътя си. Също така е монтирано тласкащо колело, което, когато вратата е затворена, ще се задвижи до долния ръб, като по този начин ще захване положението на вратата от колелата върху себе си. Това ще помогне да се намали натоварването, което ролките получават, като по този начин удължават дълголетието на нашите порти.

Точно така, че портата да не надхвърля допустимите не само отдолу, но и отгоре, в нашите стелажи закрепват специални комплекти за горните ролки. Към всяка стойка е прикрепена една стойка. В действителност, те могат да се кажат, всъщност, просто носени по конструкцията на рамката.

Това е изпълнението на поетапни работи по сглобяването и инсталирането на такива плъзгащи се врати като плъзгащи се порти на конзолата. Ако някои моменти не ви станаха ясни, можете да разгледате различни неща, например като плъзгаща се врата, направена от себе си.

Заключения от тази статия

Заключения от тази статия

Плъзгащите се порти са много удобни за ползването им, тъй като много потребители използват тази опция при подреждането на къщата или вилата си.

Самосглобяване на портата се извършва, е доста трудно и дълго, но ако лицето ще знае всички нюанси на такава работа, да бъдат готови за всички предстоящи предизвикателства, и ще има по-високо качество и здрав материал, нещата могат да се окажат по-доста добре. Струва си да правите всичко по стъпки, да не бързате, да проверявате правилността на действията им и тяхната последователност. Ако следите отблизо целия процес, ще успеете.

Ако се съмнявате, че можете да управлявате сами, трябва да се обърнете към специалисти или хора, които познават този бизнес.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плъзгащи се полупрозрачни структури и техните характеристикиПлъзгащи се полупрозрачни структури и техните характеристики
Какви са типовете портиКакви са типовете порти
Дизайнът на люлеещите се врати и функциите за монтажДизайнът на люлеещите се врати и функциите за монтаж
Плъзгащи се портиПлъзгащи се порти
Монтаж на плъзгащи се преградиМонтаж на плъзгащи се прегради
Защо да изберете гардероб гардеробЗащо да изберете гардероб гардероб
Избираме надеждни фитинги за плъзгащи се вратиИзбираме надеждни фитинги за плъзгащи се врати
Правила за избор на интериорни врати от дървоПравила за избор на интериорни врати от дърво
Плъзгащи се гардероби в коридора как да избиратеПлъзгащи се гардероби в коридора как да избирате
Предимства и недостатъци на вътрешните плъзгащи се вратиПредимства и недостатъци на вътрешните плъзгащи се врати
» » Плъзгаща се врата със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com