Класификация на местните съоръжения за третиране

В нашата страна няма проблеми с водоснабдяването, поради което консумацията на вода постоянно се увеличава. В същото време възникват сериозни въпроси, свързани с пречистването на генерираните битови и промишлени отпадъчни води. Не винаги е възможно да се отцеди канализацията в градската канализация: понякога поради разстоянието от града (за селски къщи) и понякога поради превишаване на МПЦ за отделни вещества (за предприятия). В такива случаи се изискват ЛОС или местни съоръжения за третиране.

Да дам

Въпреки факта, че примитивната национална канализация предполага икономична консумация на вода и минимално образуване на отводнителни води, увреждането на околната среда от последните може да бъде огромно. Обикновено как? Изкопайте дупка, в която канализацията се слива от кухнята, банята, тоалетната. Изчислението се основава на факта, че течността ще бъде филтрирана през почвения слой. Разбира се, ако погледнете цената на септичните танкове, изкопаването на ямата изглежда много привлекателно. Това решение обаче има своите недостатъци:

  • има замърсяване на почвата около язовирната стена, като в десетки пъти се увеличава вредните емисии на тежкотоварни автомобили. Токсичните отпадъчни води могат да попаднат в водоносни пластове, които се използват от съседите като източник на питейна вода;
  • Дъното и стените на ямата постепенно се заливат, скоростта на филтриране пада и ямата се напълва. Ето защо е необходима периодична "промяна на изместването";
  • за миризмата на сайта винаги можете да отгатнете къде се намира седалката

ЛОС за дъмпинг на утайки

Съзнателните земевладелци установяват обикновени пречиствателни станции за отпадни води, които са колекция от утаителни резервоари и полета за филтриране. Колкото повече такива контейнери, толкова по-добре се изяснява изтичащия поток. Филтриращото поле позволява да се увеличи повърхността на почвата, която се използва при механично почистване. Оборудван с вентилация, такъв елемент от пречиствателната система насърчава активната работа на аеробни микроорганизми, отговорни за пречистването на вода от различни замърсители. Инсталацията на системата е относително проста, а вредите за околната среда са много по-малко от използването на конвенционални ями.

Трябва да се отбележи, че приблизително едни и същи системи от един или повече утаителни резервоари се използват за почистване на канализационни отпадъчни води в предприятията. В обичайните зони за тази цел са инсталирани малки резервоари с дюзи на разстояние 30 см над дъното.

За частна къща

За тези, които живеят в частни домове през по-голямата част от годината, е по-целесъобразно да се закупят или да се направят системи за пречистване, оборудвани с аеротанкове. Такива ЛОС обикновено включват:

  • приемна камера (утаител);
  • Aerotank, който създава условия за активно насищане на течността с кислород във въздуха;
  • Вторични и третични утаителни резервоари, оборудвани с потопяеми или плаващи товари


ЛОС за частен дом

В настоящите модели, например, в местните пречиствателни Topas 5, използва технология, която подобрява ефективността на активната утайка (микроорганизми колонии върху неразтворим субстрат) от неговия периодично изпомпване. Може да се използват варовикови товари, които променят киселинността на отпадъчните води, както и всички видове дезинфектанти.

Защо тези решения рядко се използват в крайградските зони? Първо, те са доста скъпи. На второ място, работата им включва непрекъснато снабдяване с енергия (в противен случай аераторите няма да работят) и отток (в противен случай полезните микроорганизми ще умрат).

За фирми

Не всяко предприятие се занимава със състава на отпадни води в канализацията или дори във водни обекти. Но вниманието към проблемите на околната среда непрекъснато нараства, а глобите се увеличават, което се превръща в непоносима тежест за индустриалните съоръжения. Затова днес е по-изгодно независимо да се разреши проблема с канализацията, тъй като са закупени системи за тяхното почистване, отколкото непрекъснато да се пробива в непредсказуеми инспектори.

системи за пречистване Feature, предназначени за използване в промишлен обект, е, че процеса на пречистване, е строго обвързано с технологията на производство. Всяко предприятие се характеризира с свой собствен набор от замърсяване: месопреработвателни предприятия могат да "похвали" изобилие от мазнини, кръв, неразтворима субстанция мая фабрики дъмпингов огромни количества култура zhidkosti- в изтичащите химическите заводи, можете да намерите почти всички елементи от периодичната таблица. Ето защо, ЛОС са разработени за конкретни обекти - няма универсално решение и не може да бъде.

За да се ускори процеса почистване в такива системи често използват коагулиращи агенти - за засилване на отлагане на суспендирани твърди частици в шлама, адсорбенти - за полиране на отпадъчни води от разтворими вещества, соли, основи и киселини - за изравняване рН.

В заключение

Опитахме се да разгледаме накратко основните моменти, свързани с пречистването на отпадъчните води. Ако се интересувате от закупуване на готови решения за дачи или частна къща, препоръчваме Ви да прочетете съдържанието на раздела "Фабрични септични ями".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да източим канализацията в къщатаКак да източим канализацията в къщата
СептикСептик
Кой септичен резервоар е по-добър?Кой септичен резервоар е по-добър?
Септична цистерна топо-екоСептична цистерна топо-еко
Септичен лидерСептичен лидер
Промишлени отпадъчни води, както и лечениетоПромишлени отпадъчни води, както и лечението
Септична яма за тоалетнаСептична яма за тоалетна
Септичен лосСептичен лос
Автономна канализация модерно решение за частна къщаАвтономна канализация модерно решение за частна къща
Септична акваСептична аква
» » Класификация на местните съоръжения за третиране
© 2021 BggeHat.com