Как да лепене пяна на тавана стъпка по стъпка инструкция



Към днешна дата все повече и повече популярни тавани от пяна панели. Една от възможните причини за това увеличение на популярността е сравнително малка цена, освен това самолепването на тавана самостоятелно, без помощта на специалист или майстор, допълнително ще намали разходите. В този случай, единственото нещо, което трябва да знаете, е как да залепите тавана от пяната.
как да лепене тавани пяна
форма таванни панели от пенопласт може да варира от квадрат (най-често) до правоъгълна, кръгла, триъгълна и други. Що се отнася до повърхността, можете да си купите плочки ламинирани, прости, гладки или релефни. В допълнение, с помощта на боядисване е възможно да се направи панел подобни на такива нефенопласт фактури, като дърво, камък или плат. Като правило фирмите, които произвеждат такива таванни плочи от пяна от пластмаса, предлага широка гама от фотографски материали, които визуално ще се запознаят с крайната версия на желания декор.
Също така трябва да се има предвид, че различните видове плочки трябва да се използват в различни помещения. Така например, се препоръчва да се използва баня водоустойчива плоча (тъй като повечето от пяна плочи се характеризират с висока устойчивост на влага), а в кухнята с ламинат, тъй като много панели не се нуждаят от специални грижи, триене сапунена гъба ламинирани плоскости и сухи - пяна, е съвсем достатъчно.

Предимства и недостатъци на пяновите панели

Разбира се, в момента, както много съвременни строителни материали, плочките от пяна имат някои недостатъци, едното от които е краткотрайно, което е особено характерно за евтините модели. При продължително ултравиолетово въздействие има вероятност за пожълтяване на плочки. Освен това има възможност за плесен или гъбички в мокри помещения, въпреки че този проблем може лесно да бъде решен с водно покритие.
Въпреки това, достатъчно голям недостатък на такива панели е способността им да преминават пара, прави процеса на абсорбиране на ненужна влага невъзможно.
залепване на пяна на тавана
Що се отнася до предимствата на пяновите панели, в този случай техният брой до голяма степен надхвърля недостатъците:
  • Първо, това е способността на материала да се придържа към различни равнини.
  • На второ място, неограничен избор на място на приложение.
  • Трето, трайност, защото с оптималния избор пяните могат да бъдат в отлично състояние в продължение на много години.
  • Четвърто, голям избор от лепила и устройства за лепене (от бюджета до най-професионалните и високо специализирани).
  • Пето, има относително малка устойчивост на рязане, което позволява панелът да се монтира лесно и лесно.
  • Шесто, чистотата на материала.
  • И накрая, седми, малко разходи, което е обещание за голямо разпространение.

Как да лепя пяна на тавана

При самозалепване на панелите, трябва също да имате предвид, че е необходимо да закупите лепила. Най-оптималната опция е течни нокти тип "Момент" или негови аналози, като правило, тяхната цена рядко надвишава 100 рубли за половин килограм.
как да лепене пяна на тавана инструкция
При залепване към неравна повърхност е необходимо да се избере довършителната шпакловка, често цената й варира в рамките на 590 рубли за 20 кг. Това ви позволява едновременно да залепите панелите и да нагласите повърхността на тавана. Една алтернатива е смес от сухи пълнители, вода и PVA лепило, скоростта от 200 г на 1 кг лепило пълнежи (цена 2 кг PVAc е по-малко от $ 100).

Необходими принадлежности

Ако изборът, а не лепенето на пяната на тавана, вече е направен, основният набор от инструменти за лепене се състои от:
  • Оцветяване
  • ножици
  • палети
  • четка
  • гребени
  • Стари парцали и парцали
Как да лепене пяна на тавана, подробности за видео:

Подготовка на повърхността

За максимална ефективност трябва също така да се има предвид, че преди самото облицоване повърхността трябва да бъде почистена и обработена с грунд, който осигурява дълбоко проникване. Това ще подобри адхезията на панелите и ще намали възможността за появата на вредни вещества под пяновите панели.

Как да се лепи пяна на тавана с помощта на маркировка

Когато се използва маркировка, е необходимо да се използва маркуч, тъй като това значително улеснява процеса на монтаж и подобрява качеството на залепването. Като правило двама души участват в процеса на маркиране. Кабелът се простира от единия ъгъл на тавана на другата от двете диагонали, образуван в точката на пресичане на диагоналите е в центъра на повърхността на тавана, а е от него е необходимо да се започне процеса на залепване.
как да лепене тавани от полистирол със собствените си ръце
Пенопластовите плочки могат да бъдат залепени или директно един след друг, или чрез преместване на панелите наполовина, всичко зависи от индивидуалното виждане (за подробности: "Какво да лепене на плочките таван").

Как да поставите лепилото върху панела

Правилата за нанасяне на лепила зависят от вида на повърхността, върху която се прилагат, както и от състава на лепилото. Възможни са опции за покриване на цялата повърхност на панела или само на ръбовете или за лепило за ъглите и средата.
Въпреки това, за да видите маркировките, поставени на тавана, ще бъде по-правилно да се прилага лепило само за панела, в противен случай експертите съветват извършването на процеса на кандидатстване в противоположни посоки.
залепете пяната на тавана със собствените си ръце
Началото на залепването трябва да се извърши от централната точка на повърхността. От съображения за безопасност стаята трябва да се изключи и да се почистват ръкавиците при нанасяне на лепило. Първият централната част трябва да се сближат ъгли в маркиращ центъра на тавана на, в случая на притежателите блясък, ъглите на панела се изрязват с нож.
Допълнителното залепване се извършва в паралелни редове с минимални разстояния между панелите. Изключителните редове са предварително измерени и приспособени към необходимите параметри и след това са залепени към стените.

Как да запечатате шевовете между панелите

Оптималното разстояние между панелите не трябва да надвишава 2-3 мм, особено ако се използват материали с различни размери. Шевовете трябва да бъдат запечатани с шпакловъчен материал. За да се минимизират всички недостатъци, възможно е повърхността да се покрие с водна емулсия, но само в случай на окончателно сушене на структурата. Максималният брой цветове не трябва да надвишава 8 пъти.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Таван от пяна със собствени ръце - под натиск за всичкиТаван от пяна със собствени ръце - под натиск за всички
Свързване на таблата за таван на инсталациятаСвързване на таблата за таван на инсталацията
Лепило за плочки от таван от пенопласт, момент или майстор?Лепило за плочки от таван от пенопласт, момент или майстор?
Таванни панели от пяна - характерниТаванни панели от пяна - характерни
Пластмасови на тавана минимални разходиПластмасови на тавана минимални разходи
Таванни дъски в интериора - красиви и естетически приятниТаванни дъски в интериора - красиви и естетически приятни
Видове елементи за избор на таванитеВидове елементи за избор на таваните
Изберете най-доброто лепило за плочки на таванаИзберете най-доброто лепило за плочки на тавана
Как да инсталирате таван от пластмасаКак да инсталирате таван от пластмаса
Плочки на тавана без шевове и други опцииПлочки на тавана без шевове и други опции
» » Как да лепене пяна на тавана стъпка по стъпка инструкция
© 2021 BggeHat.com