Окачен таван в банята - добър избор



Материалите, използвани за ремонт в банята, задължително трябва да бъдат устойчиви на влага. Що се отнася до тавана, също така е желателно той да е защитен от изтичане отгоре.
Бани с окачени тавани
Ако избирате между покритие, което се нанася директно върху повърхността на тавана (боядисване, боядисване) и шарнирни конструкции, очевидно е, че втората опция е по-добра. Окачен таван в банята привлекателен не само защото ще продължи по-дълго, но и с изобилие от дизайнерски характеристики. Искате да се уверите в това - погледнете снимките в интернет.

Избор на дизайн на тавана

От всички разнообразни видове окачени таванни системи за баня, са подходящи само тези, които използват само материали, устойчиви на влага. И това важи както за облицовката, така и за елементите на рамката.

Таваните на решетките

Алуминият е един от най-успешните материали за довършителни помещения с висока влажност. Тя не ръжда, не изтича вода, е силна, лесна за инсталиране и много дълго запазва оригиналния си вид. Решетният таван от леки алуминиеви панели е скъп, но надежден и висококачествен вариант за баня.
Окачен таван за баня
Външната повърхност на алуминиевите панели може да бъде най-разнообразна - гладка, гофрирана, боядисана в различни цветове. Във всеки случай, такъв тавана на панелите в банята изглежда стилно и модерно. Панелите лесно се нарязват и огъват, което прави възможно изграждането на необходимата структура за кратко време.

Окачени тавани

Друга популярна опция за банята. Основата на такъв рафт е решетъчна рамка, върху която са окачени квадратни плочи от различни довършителни материали.
Настилките на тавана са:
  • SLR;
  • стъкло;
  • метал;
  • гипсокартон;
  • от мек или твърд фибростъкло.
Огледален таван за баня
Ако решите да оборудвате окачените тавани за банята, като използвате плочки от гипсокартон или минерални влакна, изберете само онези от тези материали, които са устойчиви на влага. Такъв таван ще издържи не само въздействието на водните пари, но и течове от съседи от горе. Минералните влакна със силиконови добавки са способни да абсорбират огромно количество вода и след това да изсъхнат, като се оригиналната форма.

Пластмасови тавани

Изграждането на пластмасови панели е най-евтиният шарнирен таван в банята. Но ниската цена е съвместима с високото качество. Таванът на PVC панелите не изглежда толкова луксозен, колкото например огледало, но ще служи не по-малко (да се чете:Окачен таван от пластмасови панели със собствените си ръце") И грижата за него е изключително проста - таванът може да се измие с помощта на почистващи продукти.
как да инсталирате пластмасов таван за баня
Производителите на пластмасови панели предлагат голям избор от цветове, произведени продукти. Структурата на таванските панели също е много разнообразна, повърхността им може да бъде матова или лъскава, монохромна или шарени, гладка или груба. Има панели с покритие, симулиращи керамика, кожа и други материали (виж:Окачени тавани - как да изберете: съвети и трикове").

Окачен таван със собствените си ръце

Не е необходимо да се наемат специалисти, които да монтират окачен таван за банята. Тази работа може да се извърши сама. Задачата се опростява и от малкия размер на стаята. Малкият висящ таван е по-лесен за изчисляване и монтиране (повече:Окачен таван с ръце: устройство").
окачен таван в дизайна на банята
Пантовата конструкция се състои от рамка, която е прикрепена към стените под тавана, и декоративен капак, който е окачен с носещи ламели. В тавана можете да монтирате и всякакъв брой осветителни тела.

Изчисляване на необходимото количество материали

  1. За да изчислите необходимото количество строителни материали за окачен таван, измерийте периметъра на банята. След това, въз основа на размера на панелите или плочките, определете броя на стелажите за рамката.
  2. Гребените се изискват по-малко, ако пластмасови или алуминиеви панели са монтирани по по-къса стена.
  3. Плочките плочки могат да бъдат инсталирани не само успоредно на стените, но и под ъгъл от 45 градуса. В този случай ще се изисква повече довършителни материали, тъй като всички плочки, съседни на стените, ще бъдат отрязани.
Как да сглобим скелет за окачен таван, подробна видео инструкция:

Окабеляване и вентилация

  1. Окаченият таван има неоспоримо предимство - той може да бъде оборудван с лампи и вентилационна система. Тази точка трябва да се мисли предварително, така че по-късно да не е необходимо да разглобявате тавана и да правите промени в дизайна.
  2. Електрическите проводници вътре в шарнирната конструкция трябва да бъдат обвити в гофрирана тръба.
  3. Ако решите да направите вентилация, можете да направите само един въздушен канал, водещ до вентилационния прозорец, и можете допълнително да го монтирате таван вентилатор. В този случай изберете безшумен модел.
  4. Окачените тавани ви позволяват да инсталирате осветителна система, състояща се от няколко осветителни тела и ви позволява да регулирате яркостта на осветлението.

Общи принципи на монтажа на тавана

Независимо кой материал за довършителни работи изберете, има общи етапи на подреждане на тавана.
  1. На първо място, е необходимо всички бетонни повърхности, които ще бъдат скрити под шарнирна конструкция, да бъдат третирани с анти-мухъл състав. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате тази проста процедура. Ако е под таван в банята гъбата ще се развие, може да се отрази негативно на вашето здраве.
окачен таван в инсталацията за баня
  • След това рамката е монтирана. Като материал, ламелите се използват от неръждаем метал или от дърво, обработени със защитен лак.
  • Лента е закрепена към ламелите. На правилните места се монтират осветителни тела и, ако е необходимо, вентилационна решетка. Това е всичко - висящият таван в банята е готов.
  • Характеристики на някои видове тавани

    Рамката за тавана на PVC панелите е монтирана от метални или дървени профили, които са монтирани на стъпки от 50-60 см. Рейки са приковани към бетонната повърхност с дюбели. В случай че таванът е неравен, профилът е прикрепен към закачалките.
    За таваните на летвата се използват специални водачи, които приличат на гребен. Те могат да бъдат закупени в строителни магазини. Алуминиевите панели просто се вмъкват в изпъкналите гребени (по-подробно:Таван от алуминиеви панели със собствените си ръце") Това не само опростява процеса на инсталиране, но и ви позволява лесно да премахнете панелите, ако е необходимо.
    стъклен таван за баня
    Рамката на облицовъчния таван също има свои собствени характеристики. Модулните ламели, пресичащи се, формират квадратни клетки, в които се полагат плочките на облицовъчния материал. Не се изисква допълнително закрепване. Плочките могат да бъдат премахнати, заменени на места - ако са с различни цветове, можете да актуализирате дизайна на помещението от време на време.
    При осветителни тела, монтирани в окачен таван, се препоръчва поставянето на LED лампи. Те са по-малко отопляеми и не изискват често заместване.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Покрив таван за баня - универсално и надеждноПокрив таван за баня - универсално и надеждно
    Таван в тоалетната със собствени опции за ръце и методи за инсталиранеТаван в тоалетната със собствени опции за ръце и методи за инсталиране
    Как да направите таван в банята - видове покритияКак да направите таван в банята - видове покрития
    Stretch таван в банята - надежден и практиченStretch таван в банята - надежден и практичен
    Таванът в спалнята е по-добре да избиратеТаванът в спалнята е по-добре да избирате
    Окачен таван в банята може да бъде направен самОкачен таван в банята може да бъде направен сам
    Огледални панели на типовете тавани, монтажОгледални панели на типовете тавани, монтаж
    Завършване на тавана в банята възможни опцииЗавършване на тавана в банята възможни опции
    Фалшив таван в банята - хубав и сигуренФалшив таван в банята - хубав и сигурен
    Окачена тавана за кухнятаОкачена тавана за кухнята
    » » Окачен таван в банята - добър избор
    © 2021 BggeHat.com