Как да направите таван в банята - видове покрития



Без баня не е възможно да си представим модерното жилище. Тя, както и всяка друга стая, не само трябва да бъде удобна и функционална, но и красива. Мислейки за детайлите на интериора, между другото, вие, разбира се, се чудите какво да покриете с тавана в банята. Това е труден въпрос, като се има предвид колко технологии и материали съществуват за подреждането му.
отколкото да покрие тавана в банята
Разбира се, характеристиките на помещенията налагат някои ограничения. В края на краищата, трябва да се грижите за това как да направите тавана в банята устойчив на влага. Водната пара и спрей не трябва да оказват неблагоприятно въздействие върху повърхността му. За щастие има много опции за таванни системи, които могат да издържат на такъв микроклимат.

Видове покривни тавани

Ние изброяваме различните варианти на материалите и покритията, както и техните сравнителни предимства:
  • замазване - евтин и бърз ремонт;
  • винил тапет - лесно залепване и възможност за промяна на цвета на тавана;
  • плочки - максимална устойчивост на влага;
  • рамкова алуминиева конструкция - надеждност и издръжливост;
  • пластмасови панели - удобен и евтин материал;
  • дърво - екология и уют;
  • огледален таван - създава ефекта от разширяване на пространството;
  • окачени конструкции - възможност за въплъщение на всякакви идеи за дизайн;
  • stretch ceiling - най-високо качество и луксозен външен вид.
отколкото да направи таван в банята
Нека сега разгледаме приложението на всеки от материалите по-подробно. Каквото и да изберете, във всеки случай инсталирането на тавана в банята трябва да започне само след завършване на работата по подреждането на стените (вижте също: "Таван и техните видове") Също така, трябва предварително да инсталирате окабеляването за таванните светлини.

Измиване - вечни класики

Този тип декорация е известна от древни времена. Дори древните гърци знаеха как да замажат тавана в банята и тази версия на корицата не остана остаряла днес. Бял таван изглежда чист и подреден. Самият процес на прилагане на варене е изключително прост и бърз. Ако е необходимо, измиването също лесно и бързо се измива. Не последният аргумент за избора на този конкретен материал е неговата евтиност.
как да замаеш тавана в банята
Не използвайте креда за баня. Получете варовика. Разтворът се приготвя чрез разбъркване с вода. Преди да можете да замажете тавана в банята, трябва да поставите замазка върху него, за да изгладите повърхностните неравности. За прилагането на варовик се препоръчва използването на пръскачка или четка за боядисване.

Винилно тапетиране

Друг евтин и непълен начин да предадете банята е подходящ вид. Виниловите тапети са защитени с водоустойчив филм. Важно предимство на това покритие е възможността за пребоядисване на повърхността му с боя. По този начин цветът на тавана може да се променя от време на време.
Този материал не е дълъг. Под влияние на влажността, тя може да се разпадне или да се разтвори. За да предотвратите това, преди да направите таван в банята, поставете грунд върху бетона. Такива тапети обаче лесно се премахват и се заменят с нови.

Завършване с плочки

Друг отговор на въпроса, как да се направи таван в банята - една плочка от минерална вата. Това е лек материал, който не се страхува от въздействието на водата и парата. В продажба е възможно да се срещнете с плочки от най-различни цветове с релефна повърхност. Системите с плочки изглеждат здрави и красиви.
отколкото да покрие тавана в банята

Рафт таван в алуминий

Когато избирате какво да направите тавана в банята, не си спомняйте винаги за алуминиевите панели. И междувременно това е отлична опция за мокри помещения. Неговият външен вид изобщо не се променя с течение на времето. Това е естествен материал, който не излъчва никакви опасни вещества. В допълнение, това е много здрава конструкция.
Таванът от алуминий не е задължително да има метален цвят. Окачен таван от алуминиеви панели могат да бъдат боядисани както ви харесват и имат различни версии на повърхностната текстура. Сред недостатъците е образуването на конденз върху алуминиеви панели. Но лесно се отстранява със суха кърпа.

Модни пластмасови панели

Панелите, изработени от PVC, са доста популярен вариант за завършване на различни повърхности. Този материал ще трябва да се похвали, ако ремонтирате само тавана в банята, без да докосвате пода и стените. Това се случва, ако сте наводнени от съседи или предишното покритие на тавана е станало неизползваем по някаква друга причина.
отколкото да затворите тавана в банята
Пластмасовите панели са свързани помежду си по такъв начин, че се създава впечатлението за един голям лист материал. Изглежда функционално и практично. PVC панелите са евтини и не създават усложнения при инсталационния процес.

Дървена облицовка

С дървен таван вашата баня винаги ще има уникален горски вкус. В допълнение, дървото създава романтична атмосфера баня в провинцията. Ако харесвате естествени материали и природни красоти, тогава няма да намерите по-добра възможност, отколкото да подрежете тавана в банята с дървени греди. Този необичаен дизайн със сигурност ще угоди на гостите на къщата ви, може би дори ще искат да направят снимка за памет.
отколкото на тавана в банята
Дървената облицовка е прикрепена към рамката от гредите, използващи ноктите. При избора на вида дървесина, консултирайте се с продавача - не всички от тях също толкова добре понасят влажен въздух.

Огледален таван

Също така един вид класически. Огледалата винаги са поставени в банята. И ако огледалото на стената е във всяка баня, тогава отразяващият таван е изискан и необичаен. Допълнителното му предимство е впечатлението за по-голямо пространство поради визуално увеличение на височината на помещението. Огледалото може да бъде като цялата повърхност на тавана и неговите отделни елементи.
огледален таван в банята
Повърхността на огледалните панели може да бъде украсена с гравиране, модели, лицеви, може също да бъде оцветена. Лесно е да се грижите за такива панели. В края на краищата, какво може да бъде по-лесно, отколкото да се третира тавана в банята с чистачка.

Монтаж на окачен таван

Основното предимство на окачените тавани е способността да се превърне в реалност всяко въображение относно дизайна. Всяка комбинация от цветове, форми, използване на вложки, непрозрачни и гланцови повърхности, полупрозрачни елементи, допълнителни лампи - няма ограничения в дизайна. Преди да затворите тавана в банята с окачена конструкция, отделете време да се запознаете с различните опции за дизайн и да изберете най-красивата за себе си.
Как да направите таван таван в банята, подробна видео инструкция:

Опълен таван

Това е скъпо, но най-висококачественият вариант за завършване на тавана. Stretch плат е направен от високотехнологични, безопасни за здравето материали. Този таван не губи първоначалния си вид от много години. Не подлежи на негативно влияние на влагата и не изисква специални грижи. Също така, когато го инсталирате, не е необходимо да изравнявате тавана в банята.

заключение

Всеки от горните варианти за довършване на тавана има своите предимства. Крайният избор зависи от вашите вкусове и предпочитания.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Завършване на тавана в банята възможни опцииЗавършване на тавана в банята възможни опции
Как да нарисувате тавана в банята направи изборКак да нарисувате тавана в банята направи избор
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Избор на завършване на тавана в банятаИзбор на завършване на тавана в банята
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
Опълен таванОпълен таван
Как да оборудваме банята? Удобство и функционалностКак да оборудваме банята? Удобство и функционалност
Стените в банятаСтените в банята
» » Как да направите таван в банята - видове покрития
© 2021 BggeHat.com