Как да скриете подовите люкове за плочките

Подови плочки

Доста често в частните домове се извършват подземни работи за съхранение на растителни препарати, картофи и други консумативи. В допълнение, такива проекти могат да бъдат проектирани да прикриват различни одити на комуникационни мрежи - канализационни мрежи, водопроводи, кабели и други. В модерна жилищна сграда подовата площ за подреждане на отвора не трябва да се отличава от общия фон на подовата настилка, в противен случай интериорът на помещението ще бъде развален. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на създаването на подов люк под плочките или друг материал. Като правило, с компетентен подход, те са невидими устройства, които са почти невидими на фона на подовата настилка.

Характеристики на конструкциите

Обърнете внимание! Основните изисквания за подовите люкове са висока якост, надеждност, безопасност и висока товароносимост. Най-често те са изработени от стомана или алуминий с определена дебелина, така че в оборудвано състояние люкът на такъв люк има голямо тегло.

Повечето външни люкове са допълнително оборудвани с гумени или силиконови уплътнения, за да осигурят плътност. Когато затворено крило вътре няма да получите всички, прах или влага, и не води до неприятна миризма, което значително увеличава срока на услугата, предвидена в рамките на комуникацията и не създава дискомфорт в стаята. Някои модерни подови плочки имат такова надеждно уплътнение, че те са в състояние да издържат на натиска на един метър водна колона.

В допълнение, люкове, маскирани на едно ниво с пода, не трябва да имат изпъкнали части и също така да бъдат снабдени с подвижни дръжки. На капака винаги има отвори, затворени с болтове, които лесно се отвинтват, ако е необходимо, след което копчетата се вмъкват на мястото им.

За малък и лек люк една такава част ще е достатъчна, а по-тежките и по-големи парчета ще бъдат оборудвани с два или четири елемента, разположени във всички ъгли на листа или диагонално.

Подземните люкове в сутерена, които са твърде големи, са допълнително оборудвани с газови амортисьори. Такава порта, дори и много тежка, може да бъде повдигната от един човек без помощ. Такъв продукт прави възможно изключването на монтажни отвори под дръжката и за повдигане на листа е достатъчно да се използва един вакуумен повдигач. С този дизайн вратата на люка напълно се слива с подовата настилка и става почти невидима.

Капакът, затварящ входа на мазето, трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Той е изработен от силни материали, които изключват риска от колапс под тежестта на човек;
  • имат устройство за безопасно и лесно отваряне и със същото затваряне;
  • Имате надеждна и здрава система за закрепване.

Рамката на люка може да се напълни с различни изолационни материали, но във всеки случай трябва да има твърдост и здравина. Ако се избере бетон, трябва да се вземе предвид неговата тежест. Така например масата на люка с размери 800х800 мм и дълбочина 45 мм, като се вземе предвид теглото на металната рамка и плочките, ще бъде около 90 килограма. Не е вероятно да вдигнете такъв капак на един човек. Следователно използването на механизми за повдигане е просто необходимо условие за нормалното функциониране на тази структура.

Монтажни характеристики



Решението за поставяне на скрити подови люкове трябва да се вземе в началния етап на ремонта, в идеалния случай преди покупката на плочката. Във всяка стая трябва да планирате местоположението на бъдещия люк, което ще осигури лесен достъп до скритите комуникации.

Избор на типа конструкция

След като определите мястото, където ще бъде инсталиран люка, трябва да изберете най-подходящото устройство по вид на конструкцията:

  • люлка;
  • натиск, ако има пречки пред пълното отваряне на листа;
  • Плъзгането - е монтирано в присъствието на препятствия за завъртане;
  • подсилен - ако натоварването на конструкцията надвишава 40 кг;
  • с две врати - когато размерите на продукта са с ширина повече от 750 mm.

Във всеки вариант капакът трябва да се отваря под ъгъл от поне 90 градуса.

Подовите люкове могат да бъдат направени от алуминий, метал, неръждаема стомана, пластмаса и месинг. За предпочитане изберете люк от алуминий, тъй като е по-подходящ за цена и устойчивост на корозия. Други видове материали не съвпадат напълно, например като неръждаема стомана или месинг, докато металът е склонен на корозия, а пластмасата няма висока механична якост.

За размера

Диаграма на люка

Шайби с амортисьори

Размерите на люка на открито трябва да са такива, че ако е необходимо, човек може свободно да слезе в мазето за необходимата работа. По принцип одиторските структури от този тип се инсталират в тези къщи, където има ниши за комуникация.

Ако горното покритие в стаята представена плочка, а след това най-добрият вариант е да се създаде т.нар люкове невидими в стандартни размери, адаптирани към най-популярните формати на керамични плочки. На вратата можете да подредите фрагмент от няколко плочки, като ги съчетаете по такъв начин, че да съответстват максимално на размерите на отвора.

За да избегнете грешки при изчисляването на количеството плочки, трябва да изберете най-оптималния формат, като направите предварителна скица на оформлението на плочките на крилото.

Как да инсталирате люка

Подовите люкове за плочки се монтират, както следва:

Лука под линолеум

Подът е покрит с линолеум

  • Необходимо е да подготвите отвора и да го нагласите на нивото на хоризонталната равнина. Ако е необходимо, трябва да се намали до необходимия размер чрез монтаж на метални профили.
  • Монтирайте люка и го фиксирайте към основата през монтажните отвори в стената, като използвате дюбели или винтове.
  • Извършете облицовката на крилото, като не позволите на лепилото за плочки да изпъкне. В същото време вратата на люка може да се отваря само 24 часа след края на облицовката.
  • Извършете фугиране, с изключение на шева, разположен по периметъра на люка. Последното трябва да се почисти и да се залепи лепилна лента около нея от двете страни. Запълнете шева до пълната дълбочина с уплътнител, който има тонизиращ тон. В този случай тя трябва леко да се издигне над повърхността.
  • Отстранете излишния уплътнител и отстранете шотландчето. След известно време, с помощта на остър нож, прорязайте шева по цялата дълбочина. След това отворете люка на пода в мазето и извадете остатъците от уплътнителя.

заключение

Люковете в пода се използват в много технически помещения и промишлени обекти. В същото време те са прости модели с гофрирана повърхност, към която няма големи изисквания по отношение на външния вид. Но тук люкове, разположени в жилищната сграда, е необходимо да се обърне специално внимание и да се подреди така, че листата да е почти невидима и да не се отличава от общия фон на подовата настилка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на плочкатаПолагане на плочката
Пожарогасителна водаПожарогасителна вода
Покривни люкове и елементи на тяхната инсталацияПокривни люкове и елементи на тяхната инсталация
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Защитни улови мрежи в строителствотоЗащитни улови мрежи в строителството
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Телекомуникационно оборудване и неговите сортовеТелекомуникационно оборудване и неговите сортове
Характеристики на подовото покритиеХарактеристики на подовото покритие
» » Как да скриете подовите люкове за плочките
© 2021 BggeHat.com