Пожарогасителна вода

Представена е пожаробезопасната вода, описана подробно за видовете пожарни хидранти, класификацията на противопожарните тръбопроводи и е описана алтернативна пожарогасителна система.

Произходът и необходимостта от водоснабдяване


От незапомнени времена хората са извличали и използвали вода за различни нужди, опитвайки се да систематизират това производство и да използват вода, така че този природен ресурс да идва без прекъсване на всички членове на обществото - са се появили системи за водоснабдяване. Хората се опитват да поемат контрола над силната сила на природните елементи (това се доказва от много мерки, методи и методи за ограничаване или предотвратяване на опасността, която заплашва човешкия живот). А една от най-опасните заплахи за обществото е пожарът, чието премахване се намира в компетентността на хората, участващи в мерки за противопожарна безопасност. Методът на пожарогасене е пожарогасителна вода - това е набор от съоръжения и оборудване за доставка или доставка на вода до мястото на пожар, което се осигурява от обща водоснабдителна система, специално предназначена за противопожарни услуги. (Виж също: Как функционира нагревателят за съхранение на вода)

Пожарен хидрант
Пожарен хидрант



Пожарен хидрант


Най-разпространеното устройство, с което да се произвежда външна пожарна вода, е пожарен хидрант. Той служи за извличане на вода директно от водопровода, когато се гаси пожар в населени места или на работното място. Такова устройство, подобно на хидрант, понякога придружава и друг - пожарозащитна колона, предназначена за отваряне и затваряне на хидранти, разположени под земята, както и за свързване на пожарни маркучи към него за гасене на пожари.

Видове пожарни хидранти


В Русия най-популярните са хидрантите от московски тип - това са подземни устройства, инсталирани в специални кладенци с капаци - канализационни люкове. Височината на хидранта е пряко пропорционална на височината на кладенеца.

По принцип, хидрантите са разделени на два вида:
  • Подземен (разположен в канализационни кладенци на специални пожарни стоянки);

  • Земя (също инсталирани на подпори, които след това се запълват с почва).


Външно пожарогасително водоснабдяване
Външно пожарогасително водоснабдяване


Приземен хидрант обикновено колона хидрант, т.е. устройство, което съчетава функциите на пожарен кран и щрангове следователно доставени от водата, която консумира, както на огъня и за икономическите нужди. (Виж също: Кой котел е по-добър)

Външно пожарогасене се инсталира не само под земята или на сушата, но и над земята, както и в тунели, заедно с други тръбопроводи, различни от тези, които транспортират запалими и запалими вещества. Когато става въпрос за полагане на противопожарни или комбинирани линии в тунели и под земята, хидрантите се монтират в кладенци. И когато става въпрос за по-земята или подпочвени води полагане на тръби, а след инсталирането им отива директно към мрежата, и в този случай за хидранти и фитинги нарушават тяхната специална камера, която не позволява хидранти да замръзнат през студения сезон трябва да бъдат установени.



Пожарогасене
Пожарогасене



Класификация на противопожарните тръбопроводи


Пожарогасителните водопроводи се класифицират според две характеристики:
  1. По местоположение;

  2. Стойността на главата под налягане.

По местоположение те са подразделени:
  • Вътрешни водопроводи (за гасене на пожари вътре в сградите);

  • Външни водопроводи (за гасене навън).

Чрез натиск се извършва разделянето на водните тръби:
  • Ниско налягане (налягане, предоставена от пожарен кран, поради мобилен огън помпа, която може да бъде свързана с помпа-цистерни или моторни помпи, която е в състояние да изпълнява всяко движение, включително пожар);

  • високо налягане (налягането се подава директно от водопроводната мрежа).

Днес противопожарното водоснабдяване в малките населени места или в леката промишленост често се комбинира с комунални мрежи, за да се намалят инвестициите във водоснабдителната система и в някои случаи в потреблението на вода. (Виж също: Как да свържете бойлер със собствените си ръце)

Групи причини за замръзване на подземни хидранти:


  1. Хълмовете на Wells по различни технически причини могат постепенно да запълнят подпочвените води;

  2. Хидратиращи кладенци, които също са наводнени с вода по съвсем естествени причини, като местоположението им в низините или в близост до водния стълб;

  3. Хидрантът може да се напълни с вода за различни организационни причини, главно поради надзор;

  4. Само поради рядкото използване на хидранта;

  5. Ако земята замръзне по-надолу, отколкото се намира водната линия.

Алтернатива на системата за пожарогасене


Алтернатива на гасене на пожари с вода е тяхното охлаждане с различни химикали. И такива пожарогасителни системи, разбира се, се използват за гасене на пожари в помещенията. Има няколко вида пожарогасителна вода:
  1. Пожарогасителни пожарогасители;

  2. Газово гасене на пожар;

  3. Пожарогасене на прах.

Спринклерна система


Спринклерна система е система, състояща се от тръбопроводи, пълни със специален пожарогасител. Той е оборудван със специални дюзи - пръскачки, които при най-малкия огън дават химическо съединение за гасене на огъня в огнището, няма значение дали хората са в стаята. Системата е напълно автоматизирана. Ако зоната на запалване е достатъчно голяма, спринклерната мрежа е разделена на секции, всяка от които се контролира от контролния и сигнализиращ вентил. (Виж също: Отоплителен котел за лятна резиденция)

Спринклерна система
Спринклерна система



AGP - автоматична газова пожарогасителна система


Принципът на действие е да се намали концентрацията на кислород във въздуха с незапалим газ, често в състояние на втечняване, което значително намалява температурата в зоната на запалване. Основното предимство на тази система е пожарогасянето във всяка точка на помещението, което е особено удобно при гасене на самозапалени електрически уреди. Газът не е токсичен и не излага корозионно оборудване, а също и лесно прониква. AGP инсталациите работят в доста широк диапазон от температури на околната среда: -40 до + 500 ° C.

Принципът на прахообразната система е доставката на фина прахова пяна в мястото на пожара. По-малкото от такъв прах е, че той трябва да бъде изваден от пожарогасителната инсталация, плюс - има минимален физичен и химичен ефект върху това, до което влиза в контакт. Доставка на пожарогасителния агент за пожар място може да се появи в стаята с помощта на специални модули, чиято функция е още и съхранение на праха или централизирано съхранение (цялата прах в контейнер) и в разпределителните тръби доставка играе мрежа. Възможно е да се комбинира AUSPT с други комплекси от системи за сигурност: аларми, вентилация, отстраняване на дим.

AGP - автоматична газова пожарогасителна система
AGP - автоматична газова пожарогасителна система


По този начин, лидер в премахване на големи открити огньове, един или друг начин, се пожар водоснабдителна система, а в особено тежки случаи, допълнително оборудване, като например хеликоптери разпукване на капацитета на полетите с пясък, прах или обикновена вода. Има много начини за гасене на пожар и във всички техни сложности се занимават само с висококвалифицирани специалисти в противопожарната служба.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Прекъсване на водоснабдяванетоПрекъсване на водоснабдяването
Противопожарни врати с остъклена защита на помещенията от пожарПротивопожарни врати с остъклена защита на помещенията от пожар
Какъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризматаКакъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризмата
» » Пожарогасителна вода
© 2021 BggeHat.com