Какъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризмата

В газопреносните и отоплителните системи на жилищните съоръжения се доставя природен газ, който след минното дело от дълбочините преминава дълъг процес на предварителна обработка. По време на този процес се добавят към газовете различни вещества, които позволяват да бъдат използвани за домашни цели възможно най-ефективно и безопасно.

Състав и налягане на газ в апартаменти

В жилищните сгради и апартаменти използваме газ, който включва не само метан, но и множество допълнителни компоненти. Предварителното пречистване на газа и прибавянето на примеси към него са необходими, за да се осигури максимална безопасност на използването на инженерни системи в домовете. Основата на горивото е метан, съдържанието на който може да бъде 70-98, също в газа има:

  • бутан;
  • пропан;
  • Въглероден диоксид;
  • водни пари;
  • сероводород.
Съставът на газа включва метан и редица допълнителни компоненти

Съставът на газа включва метан и редица допълнителни компоненти

В кухнята печки и отоплителни системи, метан пада след преминаване през специални магистрали десетки хиляди километри. В такива тръбопроводи натискът е много висок и може да достигне до 11,8 МРа. За домакинско потребление такова налягане е твърде високо, поради което при газоразпределителните станции то се намалява до 1,2 MPa. В тези комуникационни съоръжения се извършва допълнително пречистване на метан.

От училищната програма знаем, че природният газ няма цвят и мирис, но по време на обработката му се дава специфичен вкус чрез добавяне на ароматизатори - вещества, които са добре познати от човешката миризма. Метанът с мирис е много по-безопасен в действие, ароматът може да бъде забелязан по време на изтичането и да се предотврати появата на извънредни ситуации, пожари и експлозии.

Газ в градските апартаменти има миризма, дължаща се на етантиол и етил меркаптан. Това са силно миришещи течности, разпръснати в метан по време на обработката му.

Как токсичен и експлозивен е природният газ

От детството на хората се обръща внимание на внимателно отношение към природния газ, ни се казва за опасността му и наистина е така. Въпреки това, токсичността на метан е силно преувеличена, а при вдишването му е почти невъзможно да се отрови. Откъде идват жертвите на замърсените помещения? Жертвите на газ не загиват от отравяне, а от банално задушаване. Съставът на природния газ е въглеродният диоксид, който измества кислорода от околното пространство. Именно поради това е много трудно да дишаме в газовите помещения, а понякога, при липса на вентилация, това е просто невъзможно.

Неспособността на човек да определи нивото на опасност в жилищната сграда, дължащо се на газ във въздуха, ни принуждава при първите признаци, че метанът в помещението трябва да изключи системата за захранване с газ възможно най-скоро. Усещайки, характерен аромат на природен газ, е необходимо не само да се спре подаването на гориво към всички уреди в апартамента, но също така да изключите оборудването по време на работа, която използва електрически импулси, те могат да предизвикат пожар и експлозия.

В газовите помещения опасността за хората може да бъде представена не само от оборудването, работещо от електрозахранващата мрежа, но и от устройства, работещи с батерии и акумулатори. Практиката показва, че когато концентрацията на природен газ е 15 или повече, причината за експлозията може да бъде дори мобилен телефон или включен лаптоп. При откриване на характерна миризма на домашен метан е необходимо бързо да изключите всички устройства в къщата, да осигурите добра вентилация в апартамента (отворени прозорци и врати), както и да уведомяват службите за спешна помощ.

Възможно ли е да се предпазите от злополука, докато работите с оборудването



В жилищни и нежилищни помещения се използва газ навсякъде, така че е жизненоважно да се познават правилата за експлоатация на газовото оборудване, за да се предпазите себе си и вашите близки от възможни спешни случаи.

Всяка година проверявайте газовото оборудване с помощта на специалисти

Всяка година проверявайте газовото оборудване с помощта на специалисти

Намалете вероятността от изтичане на газ, пожари и експлозии, като следвате препоръките на специалистите:

  1. 1. Навременна поддръжка на оборудването. Ежегодно е необходимо да се обадите на специалисти, за да проверите състоянието на газовото оборудване и сцеплението в помещенията.
  2. 2. Качествена вентилация. В стаите с фиксирана печка или котел винаги трябва да има функционираща естествена система за циркулация на въздуха. През зимата и лятото вентилационните решетки трябва да са отворени и да не са изолирани.
  3. 3. Прекъсване на връзката с неизползваното оборудване. Газовото оборудване трябва непременно да се изключи и да се изключи захранването с газ, ако напуснете или напуснете дома си за дълго време. Същото важи и за електрическото оборудване.
  4. 4. Контрол върху работата на машините. Работното газово оборудване не може да бъде оставено без надзор от дълго време.
  5. 5. Компетентни действия в случай на спешност. Ако има изтичане на метан и постоянна специфична миризма в помещението, трябва да се обадят службите за спешна помощ.

Тези правила са много прости и спазване не се изисква от собственика на апартамента на значителна финансова или отнема много време, но много хора забравят за това, за опасностите от газ, и по тази причина използването на тази техника система не мога да си спомня дори най-елементарните мерки за безопасност.

Какво ще направят горелките с цвят на пламъка

Пламъкът в горелките може да има различни нюанси, които показват характеристиките на изгарянето на горивото. Интензивният син цвят на пожара показва хомогенна структура на газа, която се подава към печката. Еднородното и висококачествено гориво изгаря напълно, излъчва максимално количество топлина в околната среда и минимално количество вредни вещества.

Често, когато собствениците на апартаменти забележите в техните горелки пламъкът е яркочервен или жълт. Всички нюанси, различни от синьото, показват, че горелката получава нискокачествено гориво с примеси от въздуха. Нискокачественото гориво не само може да бъде доста опасно, когато се използва, но също така се получава много по-лоша топлина. Лошото качество на газа ще доведе до факта, че за работата на топлоснабдителната система е необходимо да се похарчи по-голяма сума от скъпи ресурси и да се плати повече за сметките за комунални услуги.

Поради това препоръчваме да обърнете внимание на цвета на огъня на печката и на котела. Най-често виновните за доставка на нискокачествено гориво в апартаментите са управляващи компании. Представителите на Наказателния кодекс понякога умишлено намаляват съдържанието на въглероден диоксид и въглеводороди в горивото, за да увеличат доходите си. Във всеки случай откриването на промяна в цвета на пламъка е отлична причина да се свържете с отговорните органи за изясняване.

Лошото представяне на системата за захранване с газ може не само да увеличи разходите на потребителите на жилището, но и да доведе до преждевременно износване на инсталираното оборудване, неговата повреда и дори появата на извънредни ситуации. Ние сме пряко заинтересовани от доставката на висококачествен природен газ до нашите домове, следователно, ако има някакво подозрение относно съдържанието на примеси в горивото, е необходимо да се провери съществуващото оборудване, което призовава работещите с газ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пречистване на вода от желязо от добре ефективните методи за отстраняване на примеситеПречистване на вода от желязо от добре ефективните методи за отстраняване на примесите
Газов бойлер със собствени ръцеГазов бойлер със собствени ръце
Ремонт на бойлер със собствени ръцеРемонт на бойлер със собствени ръце
Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?
Котли на втечнен газКотли на втечнен газ
Отопление на газОтопление на газ
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
АцетиленАцетилен
Тарифи за газТарифи за газ
ВодородВодород
» » Какъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризмата
© 2021 BggeHat.com