Защитни газови смеси

Най-често срещаните методи за заваряване са следните защитни газови смеси:

  • смес от аргон с въглероден диоксид;
  • смес от аргон и кислород;
  • смес от въглероден диоксид и кислород.

Смес от аргон с въглероден диоксид

Използването на смес от аргон и въглероден диоксид (обикновено 18-25) е ефективно при заваряване на нисковъглеродни и нисколегирани стомани. В сравнение със заваряването в чист аргон или въглероден диоксид, по-лесно се постига преносът на електрода от метал. Заварените шевове са по-пластични, отколкото при заваряване в чист въглероден диоксид. В сравнение със заваряването в чист аргон, вероятността от образуване на пори е по-малка.

Смес от аргон с кислород

Газовата смес от аргон с кислород обикновено се използва за заваряване на легирани и нисковъглеродни стомани. Добавянето на малко количество кислород към аргон предотвратява порьозността.

Смес от въглероден диоксид с кислород

Когато се добавя кислород към въглеродния диоксид, пръскането намалява по време на заваряването, подобрява се образуването на фуги, увеличава се генерирането на топлина, което до известна степен увеличава способността за заваряване. От друга страна, в резултат на повишеното окисляване, механичните свойства на ставите се влошават.

Смесване на газове

Обикновено газовите смеси се приготвят директно в станциите за заваряване, но също и многостепенното снабдяване с газови смеси и производството на смеси от производителя.



Най-простият метод за смесване на газове се основава на използването на ротаметри. Съставът на сместа се регулира чрез промяна на дебита на газовете, използвайки скоростни кутии, монтирани на газови бутилки. Съотношението на газовете се определя от предварително измерен ротаметър от позицията на поплавъка. Ротаметърът се състои от конична стъклена тръба, поставена в метална рамка. Вътре в стъклената тръба има поплавък от алуминиева, ебонитна или корозионноустойчива стомана (вижте снимката по-долу).

Ротаметър тип флоат

Фигура. Тип на плаващия тип ротаметър

Принципът на действие на ротаметъра се основава на балансиране на теглото на поплавъка с изтичането на газ. Колкото по-голям е поплавъкът, толкова по-голяма е пръстеновидната междина между неговите странични повърхности и стъклената тръба и вследствие на това колкото по-голям е газовият поток.

При производството на по-удобно газови миксери за производството на двойни и тройни смеси. Например, стандартни 1-71 UE-миксер за смесване на въглероден диоксид и кислород в съотношение 70 + 30. За други газове и други отношения необходимо да се изберат подходящи диаметри на отворите в dyuzah на потока и protarirovat смесителя.

Газов миксер MG 50 / 100-2 ECO

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Заваряване на алуминийЗаваряване на алуминий
КислородКислород
Поток за дъгова заваркаПоток за дъгова заварка
Заваръчна телЗаваръчна тел
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
Новини за технологии, оборудване за заваряване и рязанеНовини за технологии, оборудване за заваряване и рязане
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
Заваряване с аргонова дъгаЗаваряване с аргонова дъга
Плазмено рязанеПлазмено рязане
» » Защитни газови смеси
© 2021 BggeHat.com