Пречистване на вода от желязо от добре ефективните методи за отстраняване на примесите

Кладенецът в провинцията е автономен източник на вода. Използвайте го за пиене и домашни нужди се допускат само след специалното му третиране, което позволява да се извадят от течността опасни за природата човешки организми. Най-често водата от желязото трябва да бъде почистена от кладенеца. Този химичен елемент се счита за основен замърсител на влагата, извлечен от кладенците на дачата.

Видове съединения на желязото и методи за пречистване на водата от тях

Водата, препълнена с желязо, има характерен тъп оранжев цвят и неприятен вкус. Такава замърсена течност уврежда здравето, запушва тръбите, причинява разрушаването на домакинските уреди - перални машини, съдомиялни машини, бойлери и сантетохообрудовани.

Във водата от кладенеца желязото се среща в различни форми. Най-често срещаните са следните съединения:

  • Двувалентен. Те напълно се разтварят в течността и не я оцветяват в жълт оттенък.
  • Тривалентна. Способни да променят цвета и прозрачността на водата. Тривалентното желязо, наречено ръжда в ежедневието, оцветява течността в кафяв оттенък, с удължено утаяване, което утаява.
  • Бактериален. Такива съединения замърсяват водоснабдяването със залежи от желатинова консистенция, образуват ирисцентен филм върху повърхността на течността.
  • Organic. Не се утаявайте, давайте на водата неприятен послевкус, оцветете го в жълто.

Допустимото количество желязо в литър вода съгласно съществуващите Sannorms е 0,3 g. Ако течността от кладенеца не съответства на този индекс, тя не може да се използва за битови нужди. В такива случаи се изисква почистване, което се извършва по различни начини:

  • утаяване;
  • проветряване;
  • озониране;
  • филтруване.

Защитата е най-достъпният метод за отстраняване. Това включва свързването на допълнителен капацитет към водоснабдителната система на дача или селска къща. В допълнителната резервоарна течност се урежда за определено време и едва след това се използва за пиене или домашни нужди. Капацитетът на контейнера се избира, като се взема предвид дневната консумация на вода.

Тази техника е лесна за изпълнение. Това не изисква големи финансови разходи. Но утаяването не гарантира пълно отстраняване на желязото. Самият резервоар трябва редовно да се изключва от системата и да се почиства, което е неприемливо за много летни жители.

Аерация и озониране - екологични методи

Чистата вода от желязо позволява аериране. Тази техника използва кислород от въздуха, който се влияе от течността. Тя се извършва чрез гравитация и налягане, използвайки обикновено оборудване:

  • специални пръскачки;
  • механични филтриращи устройства;
  • компресори.

При почистване без налягане, водата от кладенеца минава през специални пръскачки. Компресорите осигуряват подаването на въздушна струя към потока, който влиза в резервоара. На изхода преминава през механични филтри. В резултат на това част от желязото се отстранява. Аерирането под налягане изисква инсталиране на специална колона. В него се подава влага под определено налягане. Това води до пяна на течността вътре в аерационното устройство и неговото пречистване.

Такива системи се характеризират с пълна екологична съвместимост (те не използват никакви химически реагенти) и висока (в сравнение с отбраната) обезвъздушаване. Недостатъкът на тази техника е нуждата от чести почистване на механични филтри.

Озонизацията гарантира висококачествено лечение без най-малки странични ефекти. Но за да приложите този метод, трябва да закупите скъпо оборудване. Необходимо е да се смеси течността, която се почиства с озон. Последният е естествен окислител.

Когато взаимодейства с водата, озонът превръща желязните съединения (органични, бивалентни и тривалентни) в суспендирано вещество. Те лесно се задържат от въглеродните филтри, монтирани на изхода на системата. Озоновият остатък се превръща в кислород. След такова третиране, течността запазва своя минерален състав и всичките си вкусови качества.

Филтриране като модерна технология за пречистване на водата

Пречистването на питейната вода с филтри е популярен начин за отстраняване на желязото у дома. Има няколко варианта за прилагане на такава техника:

  • Каталитично лечение.
  • Йонообмен.
  • Обратна осмоза.

Каталитичните филтри използват специални химикали, които при контакт с течност могат да генерират чист кислород. Разтвореното желязо, преминаващо през такива бариери, се разпада на малки частици и след пресяването се урежда. Недостатъци на каталитичния метод - необходимостта от въвеждане на химикали и предварителна обработка (аериране) на водата.

Филтри за йонен обмен са направени от синтетична гранулирана смола. Има катиони в него. Те взаимодействат с течността и се заменят с йони на желязо. В резултат на това продукцията е чиста питейна вода.

Най-модерният и ефективен начин за отстраняване на Fe и други вредни примеси (соли, бактерии) е използването на филтри за обратна осмоза. Те на молекулярно ниво отлагат различни видове замърсяване със специална мембрана, инсталирана директно в тръбата, която доставя вода от кладенеца до селската къща.

Устройствата за обратна осмоза се използват в сложни системи за почистване. Във втория механизъм са задължително включени механични филтри, необходими за предварително отстраняване на големи примеси. Основният недостатък на такива единици е високата цена на мембраните.

Система за премахване на желязо - как да го направите сами?

Най-простата система за почистване на аерация е лесно да се изгради в селска къща или в страната със собствени ръце. За да направите това, ще трябва да закупите огромен контейнер, който ще служи като резервоар за съхранение. Желателно е дъното му да има извита форма.



Експертите препоръчват използването за създаване на домашно почистващи резервоари с обем 1500-2500 литра, изработени от плътен многослоен полиетилен или хранителна пластмаса. Такива контейнери са абсолютно безопасни за човешкото здраве. Те не са подложени на корозия, са силни и трайни.

Аериращият резервоар е инсталиран в таванска жилищна сграда или на хълм, който е на мястото. От тръбата се подава тръба от резервоара. Тя се простира по дължината на резервоара. На него потокът на водата влиза в домашния аератор.

В края на тръбата се монтира спринцовка. Той осигурява контакт на течността с кислород от въздуха. Ако няма специален пулверизатор, в края на тръбата се правят малки отвори. От другата страна на резервоара е инсталирана клонка. Тази тръба е монтирана нагоре с 20-25 см спрямо дъното на резервоара. Благодарение на това устройство, съединения на окисленото желязо не проникват в изхода за чиста вода. Те ще се настанят на дъното на аераторния резервоар.

В дъното на резервоара се прави отвор. Тя е завита на крана, която ви позволява да премахнете утаената ръжда. Препоръчва се да се свърже малък компресор към резервоара, използван за насищане на декоративни аквариуми с кислород. Това устройство активно ще инжектира въздух в домашен аератор, което ще увеличи скоростта и ефективността на процеса на почистване.

Създадената система функционира според проста схема. Течността от кладенеца влиза в резервоара през пръскачката, се съхранява в резервоара в продължение на 20-24 часа. През това време, под въздействието на кислорода, окислява желязото и го отлага на дъното. Пречистеният състав се оттича в системата. Домашният аератор работи без специално скъпо оборудване и реагенти. В нея водата се отлага по естествен начин. Единственият недостатък на този метод е продължителността.

Как да се отървете от вар във вода?

В допълнение към желязото в течността от кладенеца, варовиковите отлагания често се съдържат под формата на магнезиеви и калциеви хидрогенкарбонати. Те оказват негативно влияние върху работата на човешките нервни тъкани и мускули, върху сърдечно-съдовите, жлъчните и генитално-уринните системи.

Лаймната вода унищожава котелно и котелно оборудване. Много бързо забранява пералните машини, бойлерите. Почистването от вар се извършва по следните методи:

  • коагулация;
  • обратна осмоза;
  • химична и ултрафилтрация.

Методът на коагулация се характеризира с високо (частици се отстраняват до 1 μm) ниво на чистота. Това изисква инсталиране на няколко помпи и използването на допълнителни резервоари.

Този метод има за цел да трансформира твърдото състояние на карбонатите, разтворени във вода. Възстановените примеси се утаяват и се отстраняват механично. След това течността се филтрира. Основните коагуланти, използвани за отстраняване на вар са алуминиеви и железни соли.

Обратна осмоза - йонно дълбоко почистване. Методът работи за сметка на падане на налягането, наблюдавано от двете страни на мембраната:

  • Водата влиза в първото отделение на системата, оборудвано с филтър от полипропилен. Тук неразтворимите елементи се отстраняват от течността.
  • Във второто отделение с въглероден филтър съставът се почиства от химически и органични примеси и преминава през хомогенна мембрана в трета камера. В нея течността се отделя. Един поток отива към канализацията, а вторият - към водоснабдяването.

За химическа филтрация се използва вар. Утаява се примесите, след което водата се филтрира. Този метод изисква минимални финансови разходи.

Ултрафилтрацията е подобна на обратната осмоза. Но този метод включва използването на специална мембрана от поресто-влакнести материали. Течността, която преминава през нея, се отървава не само от колоидната вар, но и от опасната микрофлора, органичните замърсители.

Водороден сулфид - наистина ли "управлява"?

Водата, пренаситена с железни съединения, може да пие. Той има неприятен послевкус, но в малки количества не причинява вреда на здравето. Но течност с високо съдържание на сероводород, консумирана вътре и използвана за готвене, е строго забранена. Това е изпълнено със сериозни заболявания.

В дълбоко експлоатирани кладенци се образува водороден сулфид поради изтичане на тръби. Чужди примеси от почвата проникват във водоснабдителната система и се разлагат. След известно време течността от кладенеца става не само нестандартна, но и наистина отровна. Почистването се извършва:

  • чрез инсталиране на специален аератор;
  • чрез насищане на течността с натриев хипохлорид или водороден пероксид;
  • чрез озониране.

Тези методи са подходящи за отстраняване на амоняк, метан, въглероден диоксид.

В някои случаи (когато кладенецът се намира до сярата на сулфидните руди) се получава сероводород само чрез създаване на специална система.

Трудно е самостоятелно да се проектира такъв комплекс. За да го инсталирате и инсталирате, трябва да поканите специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на водоснабдяване от кладенецаСхема на водоснабдяване от кладенеца
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Пречистване на вода от кладенец в селска къща пием чиста водаПречистване на вода от кладенец в селска къща пием чиста вода
Ползите и злоупотребата с течен дим за здраветоПолзите и злоупотребата с течен дим за здравето
Подготовка на отоплителната водаПодготовка на отоплителната вода
Как да почистите водата с силикон?Как да почистите водата с силикон?
Дълбокопомпена помпаДълбокопомпена помпа
Къде да се пробие кладенец под вода?Къде да се пробие кладенец под вода?
» » Пречистване на вода от желязо от добре ефективните методи за отстраняване на примесите
© 2021 BggeHat.com