Конвектори за отопление на вода

Определянето на отоплението на водните конвектори, техните предимства и недостатъци, методи за монтаж. Представени са препоръки за избор на конвектор, се разглеждат принципите и конструкцията на този нагревател.

Конвекторите за отопление могат да бъдат намерени както в централните, така и в автономните отоплителни системи. Има няколко вида отоплителни конвектори: електричество, вода и газ. Избирайки типа конвектор, трябва да обмислиш наличието (или липсата) на необходимите комуникации. Конвекторите за отопление на вода се използват в помещения, характеризиращи се с висока влажност (плувни басейни, оранжерии, зимни градини и т.н.). Този тип конвектор се счита за най-икономичен и един от най-надеждните. В зависимост от начина на свързване отоплителните конвектори се предлагат с крайно и странично свързване. (Виж също: Какви са радиаторите за отопление)

Конструкция на водния конвектор
Конструкция на водния конвектор


Чрез метода на монтаж конвекторите са разделени:

  • етаж;

  • стена;

  • вдлъбнатина.


Конвектори за стена


Конвекторът на стена е компактен дизайн, състоящ се от алуминиеви плочи и медни тръби, които са скрити в специален защитен капак. Конвекторите за затопляне на стена могат да бъдат инсталирани на стени, изградени от светли стени, например стени от гипсокартон. В края на краищата, такъв дизайн тежи малко, дори и в присъствието на охладител. Конвекторите за стени могат да бъдат фиксирани по два начина.

Стенни конвектори
Стенни конвектори


Стенният конвектор е с малък размер, но по отношение на отоплителната мощност, той по никакъв начин не е по-малък от обемистите отоплителни радиатори. Топлинният трансфер от такова устройство също ще зависи от това къде е инсталиран и как мебелите са разположени на закрито. Конвекторът не трябва да се затвори с диван или да се постави шкаф пред него, в противен случай няма да има ефективно нагряване. Комфортен и удобен монтиран стенен воден конвектор може удобно да се постави под прозореца. Стенният конвектор има специални перки, по които водата се движи с висока скорост, така че няма вероятност за задушаване или замръзване на охлаждащата течност.

Вградени водни конвектори


Такива конвектори могат да затоплят стаята, без да нарушават целостта и хармонията на интериора. Такива конвектори са инсталирани в канала на пода по протежение на фасадата. Стаята, оборудвана с такива нагреватели, ще има много красив дизайн, поради което декоративните функции на вградените конвектори в банята играят важна роля при избора им. Основното им предимство е, че те са скрити в подложката или на пода и не могат да се видят. За да инсталирате перваза на конвектор, първо трябва да направите ниша в пода, с размери от 50 до 300 мм. Ако моделът е конвектор с вентилатор, той също ще се нуждае от място за изход и за монтаж на трансформатор. (Виж също: Електрически нагревателни батерии)

Конвектор, вграден в цокъл
Конвектор, вграден в цокъл



Водни конвектори тип "под"


Конвекторите с подов нагревател са доста удобни и компактни, въпреки че имат доста голям капацитет. Най-често този тип конвектор може да се намери в тези стаи, където има много прозорци, фасади, витрини или ако няма достатъчно място под прозоречните первази. Монтирането на подовия конвектор е проста. Състои се от пълен, неотделим блок. При някои модели има функция за предотвратяване на замъгляването на прозорците. Подовите конвектори са поставени директно върху пода и могат да бъдат прикрепени към стената или към подовата повърхност.


Подов конвектор
Подов конвектор



Принципът на конвекторния нагревател


Принципът на конвектора се основава на топлопренос (конвективен поток). Топлопредаването може да бъде естествено или принудено. Във втория вариант ефективността на конвектора е няколко пъти по-голяма. Студеният въздух, който е в дъното на стаята, влиза в конвектор решетката, където тя се нагрява и става по-малка плътност (от топлината), при която през крайното решетка върви нагоре. Конвекторът е снабден с вентилатор, който създава конвективен въздушен поток и по този начин повишава ефективността на устройството до 95%.

Принцип на конвектора
Принцип на конвектора




Важно! Ефективността на конвектора и качеството на отоплението в помещението зависят от това къде поставяте конвектора. Ако мястото за монтаж не е избрано правилно, отоплението в помещението ще бъде много по-малко. (Виж също: Пещи, тухла, отопление)


Конструкция на водния конвектор


Основните елементи на конвектора за водно отопление са:

  1. тяло (канал);

  2. топлообменник (медни тръби и алуминиева платина);

  3. точките на свързване на вентилиращия вентил;

  4. Защитна решетка (също изпълнява декоративна функция).


Конструкция на водния конвектор
Конструкция на водния конвектор


Ако вземем предвид отоплението с водни конвектори, построено в пода, топлообменникът, който те са комбинирали, се състои от медна тръба, която е рендосана от алуминиеви плочи. Плочите се залепват със специален сребърен поток. Каналът на този конвектор е направен от поцинкована стомана, прахово покритие или неръждаема стомана. Възможно е да свържете такъв нагревател към тръби с диаметър и материал.

Предимства на отоплителните конвектори



  1. Стаята се загрява по-бързо, отколкото при използване на радиатори.

  2. За конвектора са необходими само 20 от количеството охлаждащо средство в радиаторите.

  3. Конвекторите, разположени под прозорците, създават добра термична завеса, която предотвратява навлизането на студен въздух в стаята.

  4. За ефективна работа на устройството е достатъчно водата да се затопли до 50-60 градуса, което значително спестява енергия.
  5. (Виж също: Конвекторни нагреватели)
  6. Поради своята лекота (дори и в присъствието на охлаждащата течност вътре) нагреватели дори може да се монтира върху гипсокартонени стени, не може да се каже на чугунени радиатори.

  7. Вградените конвектори изобщо не се виждат.

  8. Такива отоплителни уреди работят абсолютно безшумно.

  9. Ако има термостат, можете да настроите и регулирате температурата.


Недостатъци на отоплителните конвектори



  1. Конвекционните въздушни потоци се движат с прах.

  2. Поради неравномерното разпределение на въздушния поток в стаята може да се създаде течение.

  3. Такива отоплителни уреди са неефективни в помещения с големи тавани, тъй като горещият въздух се натрупва в горната част под тавана.


Характеристики на избора на конвектор


Техническите характеристики на конвекторите за отопление зависят от капацитета на конвектора, който сте закупили. Преди да изчислите необходимия капацитет на конвектора, трябва да знаете топлинните загуби в стаята. Изберете конвектор с твърдо тяло от неръждаема стомана. Маркучът, предназначен за свързване на конвектора и топлинната мрежа, трябва да бъде от неръждаема стомана. По този начин човек не може да се страхува от корозия. (Виж също: Отопление на дървена къща)

Достатъчното работно налягане за конвектора е 12-15, а налягането при изпитването е 20 атмосфери (по-добре е да го вземете с резерв). Говорейки за цената, трябва да се отбележи, че модели на плинт ще струват повече. Средната цена на дължината на конвектора на пода или на стената е 50 мм, е 4000 рубли. Това означава, че цената за отопление с водни конвектори е напълно приемлива.

Конвектор в банята
Конвектор в банята


За помещения с много висока влажност има специални модели конвектори тип дренаж, които позволяват дори наводняване на устройството. Като правило, такива модели нямат вентилатор (или се намират в запечатано заграждение). Конвекторът получава енергия от постоянен ток с ниско напрежение.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Отоплителни системиОтоплителни системи
Как да изберем електрически конвектори?Как да изберем електрически конвектори?
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Какво е добро за подови конвекториКакво е добро за подови конвектори
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
» » Конвектори за отопление на вода
© 2021 BggeHat.com