Как да изберем електрически конвектори?

Електрическите отоплителни конвектори са модерни отоплителни уреди, които могат да осигурят най-удобната температура във вашия дом. Електрическите отоплителни конвектори, чийто принцип на работа е доста прост, се основават на елементарните закони на физиката. Конвекторът, намиращ се в долната част на стаята, влиза свободно във въздуха. Там се загрява от специален радиатор. И още - топъл въздух просто се издига нагоре, като по този начин отоплява цялата стая. Този процес на циркулация на въздуха е непрекъснат, тъй като въздушните маси, охлаждащи, постепенно падат - и отново падат в конвектора.
електрически отоплителни конвектори как да изберем
Електрически конвектор

Към днешна дата най-често срещаните са електрически конвектори. Въпреки това, преди да ги купите, трябва да се запознаете с някои от функциите на това устройство. Помислете как да изберете електрически конвектори и как работят.

Предимства и недостатъци на електрическите конвектори

Едно от най-значимите предимства на електрическите конвектори е, че те са готови за работа, когато са закупени. Това означава, че не е нужно да работите дълго време по проекта на отоплителната система, да слагате тръби, да купувате допълнително оборудване под формата на отоплителни котли или циркулационни помпи. Просто поставете конвектора навсякъде в стаята, включете щепсела в контакта - и след няколко минути ще усетите топлия въздух, който идва от устройството. Степента на загряване на помещението също може да се нарече голямо предимство - всъщност останалите отоплителни системи могат да изискват значително време за отопление на самата охлаждаща течност.

Можете да поставите електрически топлообменници навсякъде - основното е да имате достъп до изхода. Някои модели могат да бъдат инсталирани на пода или окачени на стената - което е особено полезно, ако има малки деца в къщата.

електрически топлообменници
Конвектор на стена

електрически отоплителни конвектори
Етажен електрически конвектор

Друго важно предимство на електрическите конвектори е тяхната доста достъпна цена. Дори ако решите да използвате само електрически конвектори за отопление, покупката им ще ви струва значително по-малко от дизайна и монтажа, например на система за отопление на водата. Освен това електронните конвектори не се нуждаят от обслужване (мащабиране, отстраняване на остатъците от горенето) - и това също спестява пари.

Предимствата на този вид отоплително оборудване включват тяхната безопасност за човешкото здраве.

На първо място, електрически отоплителни конвектори, техническите характеристики на които са приемливи, не изсушават въздуха, не изгарят кислорода. Освен това самото устройство практически не се нагрява - и съответно нито вие, нито вашите близки ще можете да изгорите.

Значително предимство на конвектора пред конвенционалния радиатор е наличието на регулатор на нагряване. Това ще създаде най-комфортната температура в стаята. Освен това, дори при продължителна работа с конвекторите, тя няма да се покачи.

ревизии за отопление на конвектори
Електрически конвектор с термостат

Всички съвременни модели конвектори са оборудвани с електронен контролен блок. Можете да зададете конкретна програма за отопление на въздуха в помещението в съответствие с времето на деня - и тя ще работи постоянно.

Много потребители изрично наричат ​​конвектора безшумна работа. Единствените звуци, които могат да произвеждат електричество за отопление. конвектори - едва чути кликвания в момента на отопление или охлаждане. Но те всъщност са тихи.

Както всяко друго устройство, електрическият конвертор за отопление също има известни недостатъци. На първо място, тя със сигурност трябва да се намира близо до изхода. Или ще трябва да използвате удължителни кабели - а кабелите могат да причинят неудобства.

Друг проблем, който затруднява постоянното използване на конвектори, е високата цена на електроенергията. И нейното потребление от това устройство е доста високо. Но трябва да се има предвид, че всяка друга отоплителна система ще трябва да харчи пари редовно, защото се нуждае от гориво. Ето защо, ако вземете предвид значителния брой предимства на електронните конвектори, големите сметки за електроенергия не изглеждат толкова големи недостатъци.

Избор на конвектор



Днес значителен брой от най-разнообразните конвектори са на пазара. В някои случаи техните характеристики са доста различни и непосветеният потребител може просто да бъде объркан - как да изберем електрически конвектори за отопление? Има няколко прости препоръки, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Захранване на устройството

Това е силата на конвектора, която определя топлината във вашата къща. В същото време избора на най-подходящото устройство е съвсем прост. Приблизително 1 кВт мощност е достатъчна за добро отопление на помещение от 10-12 м2, при условие че няма централно отопление в тази стая. Ако е (и работи), тогава този конвекторен капацитет ще продължи за стая два пъти повече. Това е площ от 20-24 м2.

ревизии за отопление на конвектори
Технически характеристики на електрически конвектори

Въпреки това, при избора на електрически конвектори за отопление за определена стая, освен зоната, трябва да се вземе предвид и нейната цел. Например, за равномерен в хола и спалнята може да се нуждаете от по-мощно устройство, отколкото от същата кухня в размер.

монтаж

Конвекторите за отопление 220v се предлагат в два типа - мобилни и стационарни. В първия случай можете да преместите устройството навсякъде в стаята - само ако кабелът достигне. Но стационарните електрически конвектори трябва да бъдат монтирани на стена.

Принцип на управление

Дори най-простите електрически керамични отоплителни конвектори имат специален регулатор на мощността, с който винаги можете да регулирате степента на отопление на помещенията.

Освен това има и модели конвектори, които могат да бъдат програмирани - т.е. устройството автоматично ще се включва и изключва, в определени моменти повишава или намалява температурата до определено ниво.

Разбира се, такива конвектори са малко по-скъпи, но с тяхна помощ можете да осигурите най-удобната температура. В този случай просто трябва да настроите програмата - а не периодично да наблюдавате отоплителното устройство.

електрически конвертор за отопление
Принципът на управление на група от електрически конвектори

Съвременните най-добри електрически отоплителни конвектори се поддават на някои модернизации. По-специално, можете да закупите допълнителна единица - след това можете да контролирате конвектора от разстояние - като използвате специална конзола. Това е доста удобно, ако конвекторът се намира, например, в детската стая. Можете да коригирате температурата, без да влезете в стаята.

безопасност

Днес има водонепроницаеми модели конвектори - те са идеални за помещения с високо ниво на влажност. Можете да инсталирате такъв конвектор в банята и не се страхувайте, че ще се случи нещо непредвидено.

отопление на най-добрите отоплителни конвектори
Конвектор в банята

Освен това, почти всички модели конвектори са оборудвани със специални сензори за прегряване. Това означава, че ако устройството се нагрява до максималната температура - автоматично се изключва. В зависимост от модела, активирането може да се извърши автоматично или ръчно.

Мобилните конвектори също са оборудвани със сензор за преобръщане. Това означава, че устройството автоматично ще се изключи, ако внезапно бъде преобърната.

размер

Значителен брой различни конвектори са на пазара. Те могат да бъдат с различни форми (квадратни, правоъгълни), се различават по дебелина и дори по цвят, както е показано на снимката. Можете да изберете най-необходимото устройство.

електрически отоплителни конвектори
Размери на конвекторите и тяхната мощност

Неща, които трябва да запомните

Използването на електрически уред в дома си предполага стриктно спазване на правилата за безопасност. И един електрически конвектор не е изключение. Има няколко предупреждения, които трябва да бъдат взети предвид, тъй като показанията и препоръките показват:

  • в никакъв случай не трябва да се покрива уреда. Някои домакини могат да използват електрически конвектор като сушилня за пране. Но това е строго забранено.
  • Не инсталирайте конвектора в непосредствена близост до електрическия контакт. Разстоянието трябва да е поне 0,8 м.
  • в помещения с висока влажност е възможно да се използват само конвектори с подходяща защита срещу влага. Всички те са маркирани с марката "IP 24".

Опитайте се да закупите само висококачествени устройства от известни производители. Устройства, които имат твърде ниска цена, може да са нестандартни - и ще съжалявате за тази покупка в близко бъдеще.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Електрически нагревателни батерииЕлектрически нагревателни батерии
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Какво е добро за подови конвекториКакво е добро за подови конвектори
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
» » Как да изберем електрически конвектори?
© 2021 BggeHat.com