Какво е добро за подови конвектори

Подови конвектори

Отопление, което не нарушава хармонията на интериора - желанието на всеки собственик на недвижими имоти. Особено, когато става въпрос за помещения с големи стъклени витражи - панорамни прозорци. В този случай се поставя въпросът за привлекателността на външния вид на сградата. Един от начините за решаване на тези проблеми са вградените подови конвектори.

Устройството и принципът на работа

Конвектор с меден алуминиев топлообменник

Конвектори от серията "Breeze" с декоративна решетка

Това е отоплително устройство, работещо на принципа на конвективното загряване на въздуха. Отопляемият въздух има тенденция да се издига и мястото му се охлажда и започва да се нагрява - цикълът се повтаря.

Конструкцията на вградения конвектор е кутия (тяло) с дължина от 0.7-3 м, в която има топлообменник, който загрява въздуха вътре. И този нагряван въздух вече отоплява външното въздушно пространство.

Тоест, отоплението се извършва с въздух, който играе ролята на топлообменник, а топлообменникът на тялото изпълнява функциите на нискотемпературен нагревателен елемент. Ето защо устройството се нарича конвектора и постига висока ефективност отопление, превишаващо 90. При някои модели, за да се ускори и да се подобри вграден отопление (практически безшумен) вентилатор конвектор топлообменник.

Конвекторите са монтирани на нивото на пода - потопени в циментова замазка или монтирани в отворите на повдигнати подове и покрити с декоративни решетки, изравнени с повърхността на покритието. По този начин тези устройства са почти невидими, не нарушават дизайна и дори са оригиналния елемент на стаята. Топлината идва от пода - на повърхността се вижда само моделната решетка, която хармонично допълва всеки интериор.

Конвекторите в пода се използват в зимни градини, ресторанти, басейни, офис сгради, офис сгради, изложбени зали, жилищни помещения, мезонети, селски къщи. Подобно широко приложение получиха поради висока надеждност, достъпна цена и икономичност. Обикновено тези устройства се намират близо до входа, за да се създаде ефективна топлинна завеса, но те могат да бъдат монтирани където и да е достъпна за подходящи комуникации.

видове

Електротехника. Вградените подови електрически конвектори се различават от традиционните електрически само в строителството - кутията отдолу е от една част, която не е предвидена за всмукване на студен въздух. Като се има предвид, че за гледане на това устройство има само декоративна решетка отгоре, дизайна дизайн се обръща малко внимание. Обхватът на топлинната мощност на продаваните устройства е 750-3750 W.

Водните конвектори, вградени в пода, са направени в корпус и без кутия - под формата на топлообменник с резба. Корпусът е по-лесен за инсталиране - кутията е поставена върху основата преди изливането на замазката или на повдигнатия под.



Важно! За топлообменник без корпус е необходимо да се изработи метод за фиксиране и подреждане на топлоизолация в нишата на пода под него. Без топлоизолация, значителна част от топлината, която им се дава, ще стигне до подовото отопление.

Топлообменникът на водните конвектори е свързан с индивидуалната схема на отоплителната система. Произведеният топлинен поток за устройства с естествена конвекция зависи от конструкцията и е 0,3-3,5 kW, а при модели с вентилатори зависи от дизайна и броя на вентилаторите. За скорости на вентилатора от минимум до максимум, той е 0,2-8,2 kW.

Видове изпълнение

Така се подрежда подов нагревател

Тялото е изработено от неръждаема или обикновена стомана, боядисано с устойчива боя. Често корпусът е снабден с отвор за оттичане на кондензат. Някои модели са оборудвани с термостат.

Материалът, използван за топлообменници, се определя от класа на конвектора и неговата цена. Икономичен вариант - от стомана, когато основният критерий е цената. Вградени в подовите конвектори с топлообменник от биметал - медна тръба с алуминиеви перки - са по-ефективни, но и много по-скъпи.

достойнство

Като се има предвид, че принципът на работа на вградените конвектори ги поставя в ред с други подобни устройства, те не показват изключителни показатели.

Предимствата им са както следва:

  • Не е необходимо да решавате как да украсите източника на топлина - скритото разположение ви позволява да се побере във всеки дизайн.
  • Спестяване на пространство в стаята - пространството в стаята не заема самите отоплителни инсталации и комуникациите (тръби, кабели), свързани с тях.

недостатъци

Устройството за отопление

На външен вид, незабележимата решетка

Както често се случва, причините, които пораждат достойнство, също са източник на недостатъци (както казва народната мъдрост - "двуостър меч"). Конвекторът, вграден в пода, има недостатъци поради особеностите на дизайна и инсталацията му:

  • Ефективността е по-ниска от конвектора за под или стена. Първо, конвекцията и преносът на топлина в конкретното местоположение са трудни, и второ, загубата на част от топлината от подовото отопление е неизбежна.
  • Използването на вентилаторите решава проблема с трудния топлопренос и конвекция, но лишава конвектора от безшумна работа - едно от предимствата си.
  • Монтирайте го сами по себе си е много по-трудно, отколкото конвекторите с водна стена от един и същ тип. И в стандартните жилищни сгради инсталирането обикновено е невъзможно - в припокриващото устройство не е монтирано и височината на таваните няма да ви позволи да повдигнете довършителния под над нивото на припокриване.
  • За водонепроницаем конвектор поставеният тръбопровод ще бъде излят със замазка, което е основно погрешно, тъй като тръбопроводите трябва да бъдат достъпни за ремонт и поддръжка.
  • Локално отопление. При всички разлики от обикновения радиатор, резултатът е почти същият - въздухът се загрява на мястото на устройството. Контурите на температурното разпределение зависят от разстоянието до конвектора - колкото по-далече от него, толкова по-ниска е температурата.

Тези недостатъци ограничават обхвата на използване, но не са причина за пълното изоставяне на използването на тези устройства.

заключение

Подови конвектори са добър избор за отопление - те са ефективни, икономични, не елементарно пространството на стаята, в неговото изграждане и доставени комуникации и, като следствие, в хармония с всеки интериор. Основният недостатък - невъзможността да се използва в типични многоетажни сгради, защото мястото за тях в пода трябва да бъде предварително осигурено.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж и монтаж на радиатори, радиатори, конвектори в подаМонтаж и монтаж на радиатори, радиатори, конвектори в пода
Как да изберем електрически конвектори?Как да изберем електрически конвектори?
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Отопление на газОтопление на газ
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
» » Какво е добро за подови конвектори
© 2021 BggeHat.com