Лепилните плочки върху гипсокартон не са толкова трудни, колкото изглежда

Гипсовите плоскости позволяват да се опростят различните строителни работи. Тези продукти са подходящи за създаване на оригинални архитектурни форми и нивелиращи повърхности. И най-важното - те не са трудно да се украсят с плочки, възлюбени от много домашни майстори.

Гипсокартон като основа за плочки

Плочки в жилищни сгради могат да се поставят на всяка основа, която няма нередности. За да се премахнат разликите в височините по стените и таваните, занаятчиите по традиция използват гипс, цимент-пясък, различни минерални смеси. Привеждането в съответствие с тяхната помощ е труден, продължителен и изобщо не евтин процес, резултатът от който зависи от много фактори (квалификация на изпълнителя, качество на използваните решения). Разумна алтернатива на такава сложна операция е изравняването на повърхностите с листове от гипсокартон (GCR). Когато ги използвате, времето за работа е значително намалено и самата операция работи без прах и мръсотия.

Гипсокартонът се произвежда чрез натискане на специална композиция, включваща пухкав пулп и гипс. Последният елемент играе ролята на надежден компонент на свързващото вещество. Гипсните плоскости са безопасни за пожар и околна среда. Те осигуряват добра топлоизолация на помещенията, имат достатъчно високи параметри на здравина. GKL се използват за довършване на балкони, жилищни и нежилищни помещения, дървени конструкции, подреждане на подови, стени, тавани, които впоследствие са планирани лепене на плочки.

Плочките могат да бъдат залепени на всякакъв вид сухото строителство без проблеми

Плочките могат да бъдат залепени на всякакъв вид сухото строителство без проблеми

Плочките на гипсокартона се полагат без никакви затруднения. Можете самостоятелно да поставите плочките върху всички видове GCR:

  • върху обикновени листове за повторно планиране и ремонт на помещения със стандартни индикатори за температура и влажност.
  • на GKLO - продукти с повишена защита от пожар. Такива листове обикновено се използват в промишлени съоръжения. В къщи, апартаменти те не се използват.
  • върху GKLV - листове, устойчиви на влага. Те са импрегнирани със специални хидрофобни съединения, което прави възможно използването на гипсокартон в баните и кухните.

В повечето случаи плочките се монтират в помещения с висока влажност. Това означава, че за изравняване на стените в тях се използват листове от GKLV. Залепете плочката върху гипсокартон, устойчив на влага (както и обикновените), всяка майсторска самоук. Той просто трябва да разбере технологията на такива произведения.

Изборът на плочки и лепило състав - как да се ориентират в обхвата?

Специалистите препоръчват отговорния подход при избора на плочки за GKL облицовка, както и лепилото, използвано за довършителни работи. Купете плочки, като вземете предвид следното:

  • Плочките трябва да имат плоска повърхност. Вземете двете керамични парчета и ги прикрепете лице в лице един към друг. Ако не виждате никакви значителни пропуски (стегнатостта на сцепление между плочките е максималната), не се колебайте да купите такава плочка. Ще бъде много лесно да лепете на гипсокартон.
  • Не купувайте плочки с петна, замъглени шарки, замъглени размити изображения и други дефекти. Качеството на този материал оставя много да се желае.
  • Обърнете внимание на ъглите на плочката. Те трябва да са прави и равни.
  • Изберете плочка с максимална твърдост. На окото, за да се определи този показател е трудно, но това е съвсем реално. По правило продукти с недостатъчна твърдост се характеризират с блестяща страна и неравномерно оцветяване на предната част. Освен това можете леко да докоснете ръката си върху плочката. Добрият материал ще удари звук при удара.
Лепилото на базата на цимент е подходящо за полагане на плочки на GKL

Лепилото на базата на цимент е подходящо за полагане на плочки на GKL

Изборът на лепило за плочки също е от голямо значение за висококачествената GKL облицовка. Придобийте композиции от известни производители, които доставят продуктите си с всички санитарни и технически сертификати. За работа с гипсокартон се допуска използването на лепило от един от следните видове:

  1. 1. Въз основа на цимент. Такъв състав има ниска цена. Някои смятат, че е невъзможно да се използва циментово лепило за гипсови субстрати. Това е така. Но в случая на GCR, ситуацията изглежда различна - лепилото не влиза в контакт с гипс, а с гъст картон.
  2. 2. Течни нокти. Тяхната цена е висока, най-често те се използват за ремонт на керемиди. Ако при вас по време на работа една плочка (две, три) е паднала, най-удобно е да го поставите течни нокти. В други случаи използването на такъв скъп състав не е практично.
  3. 3. Еластично лепило. При изграждането на магазини се продава под формата на готови разтвори за употреба или под формата на сух състав, който трябва да се разрежда самостоятелно с вода. Цената на еластичните смеси е по-висока от цената на циментовото лепило. Но работата с последната е много по-трудна.

Всеки адхезивен състав се приготвя стриктно съгласно инструкциите на производителя. Внимателно я прочетете, следвайте всичко, както се изисква от ръководството, след което керемидата никога няма да отключи.

Подготовка на повърхността за облицовка - армировка, замазка, грунд



Всички глинени плочи, прегради, тавани и други повърхности, върху които планирате да инсталирате плочки, трябва предварително да бъдат подсилени. Това се прави така, че GCR да не вибрира по време на работа, а монтираните плочки да не отлепят от него. Укрепването на гипсокартонната рамка може да бъде чрез поставяне на GKL на два слоя или чрез намаляване на разстоянието между стелажите за гипсокартон от стандартните 60 cm до 40 cm.

Укрепването на скелетите се извършва само за големи повърхности. Ако използвате листа gipsokartonnye, за да създадете кутия под банята или друг скромен размер, не е необходимо да изпълните горните стъпки.

Следващата стъпка е измазването на повърхността на гипсокартона и неговия грунд. Внимателно уплътнявайте с GKL пълнител с всички стави. В резултат на това трябва да получите монолитна основа без пукнатини и шевове. Трябва да се обработва с грунд за хидроизолация. Това ще подобри адхезията на основата и ще улесни процеса на инсталиране на плочките. Грундът се нанася с валяк за боядисване в два слоя. Малките повърхности могат да бъдат обработени с резачка за зъби или нормална четка.

Ако има отвори в рамката на гипсокартона за инженерни комуникации (електротехник, тръби), те трябва да бъдат поставени по контура. За тези цели се използва силиконов уплътнител. Сега сте напълно готови да инсталирате плочките върху продукти от гипсокартон.

Полагане на плочки - да речем, че няма трудности!

Залепваме довършителните плочки върху гипсовата плоскост чрез елементарна технология. Поетапната операция изглежда така:

  1. 1. Извършете маркировката на повърхността. Опитни майстори съветват да броят плочките от горе до долу.
  2. 2. Под линията, където ще бъде монтиран вторият ред от плочки, трябва да инсталирате водача от метала (поставен строго хоризонтално, правилното разположение на нивото на релсовото управление).
  3. 3. Смесете лепилото с назъбена мистрия, поставете го на гърба на плочката или директно върху GCR. Натиснете плочката върху повърхността, внимателно изцедете продукта с пластмасов или дървен чук с гумена дюза.
  4. 4. По същия начин, лепене на останалата част от плочките. За да опростите операцията, можете да използвате монтажни кръстове от пластмаса. Те гарантират идеални гладки фуги между плочките.

Не е желателно да се монтират повече от 3-4 редици плочки наведнъж. Оставете лепилото да изсъхне, оценете правилното разположение на облицовката. След това продължете да работите. Ако вие и аз лепим плочките върху огромните структури от гипсокартон, прекъсванията ще трябва да се правят доста често. Но благодарение на честите спирания и непрекъснати проверки на качеството ви гарантираме, че ще получите идеално подплатена повърхност.

След пълното изсъхване на завършеното покритие (24-30 часа), е необходимо да се режат преливните части на плочката с режещ инструмент и след това да се запечатат всички шевове. Последната операция се извършва с влагоустойчива фугираща смес. При желание, плочките могат допълнително да бъдат обработени със силикон или течно стъкло.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритиетоГипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритието
Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
Проектиране на тавани от гипсокартон - видове декорацияПроектиране на тавани от гипсокартон - видове декорация
Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
Как да поставите гипсокартон, как да поставите плочки върху гипсокартонКак да поставите гипсокартон, как да поставите плочки върху гипсокартон
Полагане на плочки върху гипсокартонПолагане на плочки върху гипсокартон
Сухи смесиСухи смеси
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
Монтаж на окачен таванМонтаж на окачен таван
Предимства на гипсокартонаПредимства на гипсокартона
» » Лепилните плочки върху гипсокартон не са толкова трудни, колкото изглежда
© 2021 BggeHat.com