Затопляне на дървена къща навън

В Русия от векове се строят къщи от дърво - изобилието от гори помогна лесно и бързо да се подготви точното количество строителни материали. Относителна простота на обработка на дървото, позволено да се изгражда бързо и евтино. Важен фактор е липсата на "мокри" процеси, например, бетониране, което направи възможно построяването на къща по всяко време на годината. В дървена къща е лесно да се диша, приятно е да си в него. Самият дърво е много красив материал, така че можете да спестите на довършителни работи.

Но освен масата на заслугите, дървената къща също има значителни недостатъци: например, свиване на къщата или податливостта на дървото към гниене. Един от тези недостатъци е голямата загуба на топлина.

Традиционно къщата е била събрана от трупи, между които е поставен нагревател - обикновено мъх. Сега мъхът беше заменен с филц или т. Нар. Юта, но проблемът остана. Факт е, че дървото е жива материя, изсъхва и се надува в зависимост от времето и изсъхва неравномерно. В този случай логът или лъчът се огъват в едната или друга посока и се образуват пукнатини между короните. Те се затварят, но проблемът се повтаря от година на година. Освен това, когато дървеният материал се изсуши, "гредата" се спука, а пукнатините могат да достигнат половината от дебелината на стената.

Модерните строители решават този проблем, като затоплят стените, пода и тавана или покрива.

Стените са изолирани както отвън, така и отвътре. Ще разгледаме изолацията на дървена къща отвън.

Основни видове нагреватели

Основни видове нагреватели

Има много различни материали, използвани за затопляне на домовете. Изолацията на стените на дървената къща отвън се произвежда най-често от следните материали:

  • Пенополистирол;
  • Минерална вата;
  • Полиуретанова пяна;
  • Ековата.

Има въпрос: изолацията на дървена къща отвън, какво е по-добре да се изпълни, какъв материал и какъв метод? Разгледайте предимствата и недостатъците на нагревателите.

пенополистирол

пенополистирол

Стиропор или, както се нарича още полистирол, има най-ниската топлинна проводимост, т.е. тя поддържа топлината по-добре от всички. Стиропорът е изработен от стирен, който е стръмна и доста отровна течност. Полистиролът се получава от стирен чрез полимеризация. Полистиролът е инертна пластмаса, която е безопасна за употреба: детските играчки и приборите за еднократна употреба са изработени от полистирол. Полистироловите пелети се произвеждат от пенополистирол - леки бели топчета.

Полистиролът се доставя като свободно под формата на отделни перли и под формата на листове, в които тези зърна са синтеровани с различна степен на плътност. Колкото по-гъста е пяната, толкова по-силна е тя, но още по-лошо я запазва. Най-гъста е екструдираната пяна от полистирол, която е хомогенна маса.

Екструдираната пяна от полистирол се продава под различни имена - penoplex, telex - и има висока механична якост и висока цена.

Използва се основно за затопляне на основи и подове.

Начини на топлоизолация с експандиран полистирол

Отвън, обикновено стените на дървени трупи обикновено са изолирани отвътре, за да не изгубят експресивен изглед към фасадата.

Топлоизолацията на стените на дървената къща отвън с експандиран полистирол се осъществява по различни методи, в зависимост от по-нататъшното довършване. Пенопласт - материалът е крехък, той трябва да бъде защитен с външно покритие. Тя може да бъде мазилка, имитатор на трупи или греди, сайдинг, фасадни панели и така нататък.

В случай на нанасяне на гипсовия слой, пяната се закрепва директно към стената без каса. Листовете от експандиран полистирол могат да бъдат залепени или фиксирани със специални винтове с широка пластмасова шапка - така наречените "парашути" или "гъби". След това се закрепва армировъчната мрежа върху пластовете от разпенени пластмаси, а мазилката се нанася върху един или няколко слоя.

Ако трябва да се монтира окачена фасада, трябва да се монтира кутия, тъй като пяната от полистирол не може да издържи на тежестта дори на винилов сайдинг, да не говорим за керамичните фасадни панели. Плоските пластове се поставят между прътите на ламелите и също така се закрепват към стената на лепилото или на винтовете.

Тъй като полистирен не се счита материал "дишане", която не е дишаща и влага, се прилагат пароизолация и ветроупорен филм не е необходимо.

Недостатъците на експандирания полистирол включват нестабилност на ударни удари и сложността на изолацията на криволинейни повърхности. Освен това за изолация трябва да се използват специални, незапалими видове пяна, чиято цена е по-висока.

Затопляне на дървена къща навън с минерална вата



Затопляне на дървена къща навън с минерална вата

В зависимост от суровината, минералната вата е разделена на камък и стъкло.

Съответно, стъкло или базалт се топи и тънки нишки се изтеглят от стопилката, от която се образуват твърди подложки или меки ролки. Има огромен брой видове минерална вата, които имат различна цел.

За изолацията на стените на дървената къща отвън се използват стъклена вата и базалтова вълна. Стъклената вата е малко по-евтина, но за да работите с нея, трябва да предпазите кожата и дихателната система. Каменната вата не изисква такава защита.

Затоплянето на дървената къща отвън с минерална вата се извършва по протежение на жицата. Тъй като минералната вата преминава през влага и пара, към стената е прикрепена парна бариера, преди да се монтира летвата. Минвата е заложена между баровете на десетките воаспори, т.е. миниватните листове трябва да са малко по-широки от разстоянието между баровете. Над предното стъкло е устойчив на вятър. Когато изолирате дървена къща отвън с вълна под сайдинг, предварително определете посоката на монтиране на страничните панели. Ако панелите са монтирани хоризонтално, то прътите на щайгата трябва да бъдат опаковани вертикално и обратно.

Недостатъци на минералната вата като нагревател на дървени стени:

  • Минерална вата по време на процеса на получаване на влага, докато свойствата й на топлинна екранизация се влошават;
  • вълна croaks с времето, "седи", и над нагревател образува мостове на студ.

Топлоизолация с полиуретанова пяна

Топлоизолация с полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна комбинира положителните качества на експандирания полистирол и минералната вата и в същото време лишава от недостатъците им. Полиуретанова пяна се нанася върху повърхността на всяка форма и не седи във времето. Покритието е равномерно и безшевно. Не се изискват фиксиращи елементи и специални филми. Но трябва да се има предвид, че това е доста скъп начин за затопляне.

За нанасяне на полиуретанова пяна се използва специално оборудване, като се пръска работната смес при налягане над 100 атмосфери. Пръскането се извършва на три слоя. Работата с това устройство изисква специални умения.

Топлинната изолация с полиуретанова пяна е много по-скъпа от другите методи, но такъв нагревател ще продължи поне петдесет години.

Ековата

Ековата

Ecowool, това е целулозна вълна или целулозен нагревател, е направен от рециклирана хартия, т.е. е продукт на рециклирането. Хартията се раздробява, прибавя се лигнин, който, когато е навлажнен, ще обвърже влакната, както и борна киселина и боракс, които служат като антисептично и забавящо горенето. Резултатът е кафяв или сив прах, доставен на строителната площадка в торби.

През деветдесетте години, когато Ековата появи само в Русия, ние се опитахме да сложи ръка, заспиването в стена или накисване и покритие на повърхността на шпатулата. Такива методи не дават положителни резултати.

За прилагането на целулозна вълна е необходимо специално оборудване. Екоуат се накисва и натиска върху повърхността чрез специална дюза.

Основното предимство на целулозната изолация - отсъствието на вредни вещества в производството, което означава висока екологичност. Но с външна изолация това качество не е определящо. Затоплянето на ecowool е по-евтино от полиуретановата пяна, но също така служи по-малко.

данни

данни

Начини за затопляне на дървена къща на модерния пазар предлага доста. Почти всеки собственик на къща може да избере при своите условия, климат и финансови възможности - независимо дали то затопля дървена къща отвън с минерална вата под сайдинг или с полиуретанова пяна под фибростъкмен панел. Изчислете дебелината на нагревателя също е доста осъществима задача: Интернет е пълен с информация за коефициентите на топлинна проводимост на всеки материал, а също така има калкулатори за изчисление. И ако смятате, че къщата е студена, и прилични суми пари се изразходват за отопление, не очаквайте услуги от природата - да се затопли!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
Как да вмъкнете прозорец в дървена рамкаКак да вмъкнете прозорец в дървена рамка
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Изграждане на нискоетажни сгради от дървоИзграждане на нискоетажни сгради от дърво
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Тухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построиТухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построи
Карфиле на дървена къщаКарфиле на дървена къща
Характеристики на дървена къщаХарактеристики на дървена къща
» » Затопляне на дървена къща навън
© 2021 BggeHat.com