Какво да се покрие лигавицата вътре в къщата означава и технология на тяхното приложение

Облицовката е материал за декорация, който изглежда добре във вътрешността на дървена къща. Използва се както за жилищни, така и за бизнес помещения. Дървесината, от която е направена, трябва да се третира със защитни средства. И за да се даде привлекателен външен вид на облицовката се прилага декоративно покритие. Естествено, за да създадете красиво покритие, трябва да изберете правилните инструменти за обработка и материали за декорация.

Защо да се справяте с лигавицата и как да избирате правилните инструменти

Преди обработката на лигавицата, трябва да разберете:

  • дали е необходимо да се приложи защитно покритие, или може да се направи без него;
  • в кои помещения ще се извършва третирането - на суха или с висока влажност;
  • Дали да се прилага декоративно покритие, тонизиращо или оставете естествено красотата на едно дърво.

Определено можете да продължите с избора на импрегнация и материал за декоративното покритие на облицовката във вътрешността. Можете да оставите облицовката без покритие, но тази опция е подходяща за хора, които са доволни от факта, че с времето дървото потъмнява. Някои собственици специално правят изкуствено стареене с помощта на надувач. След такава обработка на дървесина не само потъмнява, но и освобождава смола, която дава повърхността на индивидуалността. Това се случва, че собствениците на бани не работят стените, защото използват евтина плочка. Би било по-практично за тях да ги променят след няколко години, вместо да губят време и пари за обработката им.

За да извършите правилно обработката на облицовката, трябва да знаете функциите на инструмента

За да извършите правилно обработката на облицовката, трябва да знаете функциите на инструмента

За правилното изпълнение на обработката на стените, трябва да знаете какви функции трябва да изпълни импрегнирането на облицовката в къщата. И така, импрегнирането трябва:

  • дават добра защита от запалване, тези качества придават на дървените продукти забавители на огъня, които намаляват неговата горимост;
  • предпазвайте от влага, особено във влажни помещения. За тази цел върху дървената повърхност се поставят антисептични средства;
  • защита от механични повреди (чипове и драскотини);
  • защита от излагане на ултравиолетови лъчи. Едно дърво, обработено с агенти, които увеличават устойчивостта към ултравиолетова светлина, променя цвета си по-бавно;
  • за да се осигури бактерицидна защита срещу насекоми;
  • дайте на стените прекрасен изглед. Можете да дадете на килима желания сянка с помощта на тонизиране. С помощта на лак можете да направите повърхността лъскава, матова или полуматочна.

За да дадете на дървото необходимите свойства, обикновено се използват няколко съединения, които притежават необходимите качества.

Видове композиции - забавители на огъня, петна, лакове и бои

Всички състави за обработка на облицовката могат да бъдат разделени на две групи: защитни и декоративни. Първите са предназначени да удължат живота. Те предпазват от влага, насекоми, гъбички, плесени. Последните дават привлекателен вид на резбата. Лечението трябва редовно да се актуализира, тъй като средствата с течение на времето губят своите свойства. Обработката на облицовката в помещенията се извършва от следните композиции.

Замърсителите на огъня намаляват горимостта на дървесината. Това е особено важно за дневните. В случай на пожар, забавители на горенето предотвратяват разпространението на огъня, помагат за гасене. Те не миришат, затова са безвредни за здравето.

Антисептиците предпазват от образуването на плесени и гъбички. Спрете разпространението на съществуващата плесен. С течение на времето продуктът се измива и се изпарява, така че е необходимо повторно третиране. Съществуват средства за защита срещу влага, които не само предпазват от гъбички, плесени, вредители, но също така дават на дървесината водоотблъскващо качество и привлекателен външен вид. Те са скъпи, но дават възможност да се откаже от третирането с петна, антисептици и лакове.

Петна изпълнява антисептични функции, но в същото време дава дървена повърхност на сянка. Най-популярните са петна, които придават тъмни нюанси. Този инструмент не създава филм на повърхността, но прониква в порите на материала на плитка дълбочина. Импрегнираното оцветяване на дървесината трябва да бъде лакирано, в противен случай повърхността изглежда мръсна. Олиф преди това беше много популярен, но наскоро той се използва все по-малко. Дървото бързо потъмнява и след 2-3 години повърхността става лепкава. Използва се за помещения.



Избелванията са предназначени да премахват от дървените повърхности тъмни петна, области със син нюанс, ивици. Съществуват няколко типа такива инструменти, различни приложения и ефективност. Обикновено агентът се нанася върху повърхността и след известно време се измива.

Смесите от восъци са алтернатива на лаковете

Смесите от восъци са алтернатива на лаковете

Лаковете се използват, ако искате да запазите естествеността и структурата на дървото. В помещенията се използват акрилни лакове, безвредни за човешкото здраве. Първият слой се нанася прозрачно, без бои, а във втория се добавят оцветяващи пигменти. Алкидните лакове се използват повече за подове, тъй като притежават свойства с висока якост. Стените се полагат на места, където са възможни големи механични натоварвания. Една алтернатива може да служи като восъчни смеси, които защитават дървото и дават на повърхността полу-мат блясък.

Маслената боя прониква дълбоко в дървото, осигурява добра защита от влага, е устойчива на механични повреди. Използва се за декоративни довършителни работи. Недостатъци: ниска пропускливост на пара, дълъг изсъхва, губи цвят с течение на времето. Акрилатната боя в много отношения надминава аналога на маслото: бързото изсъхва, не избледнява с времето, прониква добре в порите, дава богат цвят, има висококачествени изолационни свойства. Той не се счупва, ако панелът се задвижва от температурни колебания. Тази боя има един недостатък - висока цена.

Технология на прилагане на защитно оборудване и декоративно покритие

За началния строител на етап обзавеждане е необходимо да се овладеят новите технологии. Необходимо е да нанесете правилно лигавицата, да знаете как и как да я обработвате, да извършите декоративно довършване. Покриването на материала с избраните средства се извършва на етапи. Преди лечението подгответе подплатата.

  1. 1. Първо трябва да се почисти от замърсяване с разтвор. За да направите това, разредете содата в топла вода. С това решение измийте облицовката. Ако има стар слой боя, за по-добро сцепление е желателно да се отстрани напълно предходния слой, за да се отстранят пукнатините и разслояването.
  2. 2. Почистете балината чиста: премахнете плесен, гъбички, потъмнели петна, третирайте с белина. Накрая панелът трябва да се избърсва с парцали, за да се отстранят остатъците от замърсявания и бои. Ако има повредени панели, те трябва да бъдат заменени.
  3. 3. На следващия етап извършваме смилане на повърхността. Операцията се извършва с използване на пемза или фино шкурка. За да не разполагате с неполяри места, разделете цялата стена на малки площи и ги обработвайте последователно. Шлайфането трябва да се извършва равномерно, като се опитва да не се търка на едно място и да не полага големи усилия.
  4. 4. Последният етап на подготовка на линиите за кандидатстване на средства е подготвително. На стената нанесете грунд с четка или пистолет. Особено внимателно трябва да обработите шевовете между панелите. Един слой е достатъчен. Понякога се използва грунд за боядисване.
Боята се нанася с четка, за предпочитане отгоре, така че да няма ивици

Боята се нанася с четка, за предпочитане отгоре, така че да няма ивици

Най-много боята се нанася с пистолет или четка. За боядисване подгответе две четки: тесни и средни - с помощта на тесни петна, трудно достъпни места. За да покриеш дълго време и беше силно, трябва да приложиш 2-3 тънки слоя. Процедурата за оцветяване е, както следва:

  • боядисване и хвърляне в малък контейнер;
  • Четка, потопена в боята до половин четина;
  • Преди нанасяне, четката се натиска върху повърхността и гладко по панела;
  • освен това боята се прилага по еднакъв начин в една посока по цялата повърхност, без да се засягат боядисаните зони;
  • Ъглите и отворите оцветяват с тесен чет.

Започнете да прилагате боята отгоре, така че да няма оцветяване. За да изключите цветовите разлики, прилагайте слой едновременно. Ако е необходимо, да се спре напускането на работа не трябва да бъде на видно място. Следващият слой се прилага, след като предишният слой се изсуши напълно. Довършителният слой е направен от минимална дебелина, леко нанесена от еднообразни движения отгоре надолу.

По същия начин се прилага лакът. Ако продуктът е колоиден, той трябва да бъде внимателно смесен и периодично разбъркан преди употреба. Във всеки следващ слой добавяме по-малко пигмент, в този случай повърхността след боядисването ще придобие по-дълбок и по-атрактивен блясък.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избираме плоскости от лиственица, бор, ДПК, което трябва да знаете, когато инсталирате плоскостиИзбираме плоскости от лиственица, бор, ДПК, което трябва да знаете, когато инсталирате плоскости
Как да нарисувате лигавицата в стаята ефективни методи за защита на дървотоКак да нарисувате лигавицата в стаята ефективни методи за защита на дървото
Как да направите таван от подплатаКак да направите таван от подплата
Възможност за завършване на балкони и лоджии с подплатаВъзможност за завършване на балкони и лоджии с подплата
Облицовката на тавана с ръце на ръцете си бързо и красивоОблицовката на тавана с ръце на ръцете си бързо и красиво
Ние покриваме къщата с дървени материали и облицовкиНие покриваме къщата с дървени материали и облицовки
Правилно обвиване на тавана с подплатаПравилно обвиване на тавана с подплата
Как да направим фасадата на къщата красива за малко пари?Как да направим фасадата на къщата красива за малко пари?
Как да закрепим облицовката на стената на къща от дърво, тухли или блоковеКак да закрепим облицовката на стената на къща от дърво, тухли или блокове
Естествени материали за Вашия комфортЕстествени материали за Вашия комфорт
» » Какво да се покрие лигавицата вътре в къщата означава и технология на тяхното приложение
© 2021 BggeHat.com