Какви са компонентите на подово отопляемия под?

Система за подово отопление

Монтажът на система от топла подове, където водата е източник на отопление, не е лесна задача. За да направите всичко правилно, ще ви трябва значителни финансови инжекции, време и, разбира се, търпение. Също така, преди да започнете да работите, трябва да научите принципа на системата и да закупите всички необходими компоненти за пода на топла вода.

Принципът на работа, устройството и това, което ви е необходимо, за да инсталирате отоплителната верига, ще покаже тази статия.

Основа за подово отопление

Предвид малките вариации: наличието или, от друга страна, отсъствието на допълнителна замазка върху изолацията и тръбите, технологията за инсталиране на водния под включва устройството няколко слоя.

фундамент

Това обикновено е плоча. Но ако инсталацията се извършва в частна къща на земята, след това се поставят следните материали като грубо палто, положени в няколко слоя:

  • Пръскане на всякакъв вид пясък. Като правило дебелината му е достатъчна 5 см.
  • Десет сантиметър слой от смачкана каменна фракция, приблизително 30-40 мм.
  • Хидроизолация, която може да бъде подредена от полиетиленов филм.
  • Груба замазка с дебелина най-малко 10 см, която покрива всички подлежащи слоеве. Разтвор за него се приготвя от речен пясък и фракция от фин чакъл от 5 до 10 мм.

тръби

Различни видове тръби

Избор на тръби

За полагането на такива системи се използват тръби от различни материали: метални пластмасови изделия, мед или омрежен полиетилен. След стандарти за прием, монтаж на метална тръба железен е забранено, защото при създаването на схема ще ги свързват чрез заваряване, и това съединение не може да бъде със стена от бетон, както е рискът от пробив тръби на такива съединения.

Освен това металните тръби, които не са обработени с антикорозионни съединения, обикновено не се препоръчват да се поставят в бетон, като се има предвид тяхната способност да се ръждясват бързо.

Топлоизолация

Най-добрата изолация за топла вода е полистироловата пяна. Изборът на дебелината на материала зависи от всеки специфичен случай и се изчислява в процеса на подготовка. Материалът може да бъде или ролка, съдържаща база лаван или плоча. Ако се използват тръби с алуминиево съдържание, по-добре е да се избере ролков полистирол, тъй като създава по-малко проблеми при допир с алуминий с бетонна основа.

Устройството на топъл под

Процесът на монтаж се извършва съгласно следните инструкции:

Тръби в основата

Субстрат под тръбите

  • Първо се полага отоплителен кръг.
  • След това има топлоизолация под топъл воден под, който може да се постави директно върху тръбите, защото този материал е устойчив на температурни промени.
  • Завършва тази бетонна замазка с "торта" с малко добавяне на пластификатор в състава и подсилена с фин клетъчен отвор. Дебелината на излят слой не трябва да бъде по-голяма от 10 см, като се отчита диаметърът на тръбите.

Някои от експертите твърдят, че когато се използва пластификатор, дебелината на замазката може да се намали до 3 см и да се премахне подсилването. Това е погрешно! Мрежата трябва да се постави, когато се напълни с някакви формулировки. Изключението е минималната дебелина на замазката до 3 см.

Също така, когато използвате пластификатори, трябва стриктно да следвате инструкциите и, ако е възможно, точно да наблюдавате пропорциите. Ако добавите твърде много, тогава замазката може да "изгори" и на повърхността й да се появят пукнатини.

Подсилени мрежи, подредени върху топлоизолацията. В този случай натоварването от теглото на хората, мебелите ще бъдат разпределени равномерно по всички навивки на тръбопровода, без да се упражнява натиск върху отделните части на топлата под, а самото покритие става по-твърдо. Също така има препоръки на некомпетентни майстори, за полагане на мрежата под тръбите. Но в този случай пряката му цел - подсилване на замазката - изчезва.

Подово покритие

Подови плочки

Плочки в банята

Съгласно указанията материалите, използвани като подови настилки, трябва да бъдат подходящо маркирани и могат да се използват със система от топло подове. Но, като правило, днес такива отклонения имат по-голямата част от съвременните продукти.

Изключения могат да бъдат определени видове ламинат.

Електрически бойлер



Системата от топла подове, на първо място, е проектирана да създаде удобна среда на нивото на краката на човек, което е по-добро за здравето му. Освен това, такава система позволява да се отървем от радиаторите и многобройните тръби, доставящи гореща охлаждаща течност, която най-много влияе върху вътрешността на помещенията. Но без електрически бойлер за гореща вода, който може да бъде инсталиран на всяко удобно място, дори в кухненските шкафове, работата на системата "топъл под" е невъзможна.

Котлите, произведени съгласно съвременните изисквания, позволяват да се поддържа удобна температура и, ако е необходимо, да се регулира. Тяхната надеждна и издръжлива работа осигурява електронна система за управление.

Наред с други неща, електрическите котли са оборудвани с удобен контролен панел, фиксиран към предната част. Това позволява постоянно следене на работната температура и мощността на отоплителния поток. В случай на проблеми, самата система диагностицира и ги показва като информация на дисплея.

Функционални характеристики на електрическия бойлер:

Електрически бойлер на стената

Стенен котел

  • Тиха работа.
  • Не изисквайте инсталирането на отделен комин.
  • Минимална нужда от поддръжка.
  • Лесно инсталиране на удобно място.
  • Висока енергийна ефективност и автоматично регулиране на мощността.
  • Леко управление.
  • Минимални разходи за монтаж на котела.

Освен това отличителната особеност на електрическите котли от аналозите на газа е липсата на горивен процес на горивото и съответно опасността от пожар. Те са много лесни за свързване към котела и могат да работят в автоматичен режим денонощно.

Система за управление на охлаждащата течност

За това събирателят е отговорен за работата на няколко процеса: циркулация, посока и настройка на охлаждащата течност в системата.

Основните елементи за стабилната работа на системата са такива компоненти като:

  • Циркулационна помпа. Това оборудване е предназначено за принудително движение на охлаждащата течност със системата.
  •  Контролният клапан. Поддържа се температурата на течността, според необходимите параметри.

Според конструктивните особености колекторът е разделен на два вида: с дву- и трипътен вентил.

Подробно устройство

В първия вариант горещата течност, идваща от котела, се смесва със студа от "връщането" на веригата. Такива клапани са допълнително оборудвани със серво задвижване. Използването им прави възможно по-ефективното регулиране на температурата на отоплителната верига. По-често, комбинацията от серво-клапан, използвани в системата "умен къща", но може да се използва в обикновени апартаменти.

Устройство за контрол на температурата

Смесващ блок

Оборудване, регулиращо температурата на охлаждащата течност

Задължителен елемент на всички топла подове е термостатът, който позволява да се контролира и поддържа необходимия температурен режим в стаята. Принципът на работа е съвсем прост: след като в стаята е поставена необходимата температура, термостатът получава сигнал за изключване.

Това устройство значително намалява консумацията на енергия и ви позволява да регулирате по-точно системата на топъл под.

Видове и цели

В продажба има няколко типа температурни контролери, които се различават по принципа на работа:

  • Digital. Такива продукти имат електронен дисплей, който показва цялата информация. Температурният режим се настройва с помощта на бутоните на корпуса му.
  • Електронна и механична. Бюджетна опция, устройството се настройва с помощта на ролка, с която можете ръчно да намалите или увеличите температурата на охлаждащата течност.
  • Програмируеми. Такива термостати позволяват по-гъвкаво регулиране на температурния график в зависимост от времето на деня. Например, системата може да подгрява пода до времето на алармата. Тоест, когато собствениците трябва да се събудят.

Последният вариант, тъй като е лесно да се отгатне, е най-скъп както по отношение на придобиването, така и по отношение на поддръжката.

Циркулационна помпа

Схема на помпата

Циркулационна помпа

Този механизъм отговаря за непрекъснатото подаване на вода към отоплителната верига. За монтаж е по-добре да се избере агрегат, способен да осигури тройна обмяна на обема на течността на час. Например, в селски къщи ще се изисква по-голяма помпа, за да захранва цялата система с охлаждаща течност. Експертите препоръчват избор на 3-степенни модели.

В високото строителство, в началото на системата за планиране, по-добре е да се създаде единен помпата във всяка отделна верига, или да пропуснете всички отоплителни тръби чрез колектор междинен мощна помпа.

заключение

Тук по принцип и всички компоненти. Непосредствено преди започване на работа се избира методът за полагане на тръбопровода и изчисляването на необходимото оборудване. За целта се използват специални програми или можете да потърсите помощ от специалисти, които също така препоръчват какво е по-добре да се използва в конкретен случай.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво ви е необходимо за топъл подКакво ви е необходимо за топъл под
Монтиране на топла водаМонтиране на топла вода
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Топла технология на подаТопла технология на пода
Правилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майсторПравилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майстор
Устройството на топла подова настилкаУстройството на топла подова настилка
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Геотермално отопление у домаГеотермално отопление у дома
Топло подово отоплениеТопло подово отопление
» » Какви са компонентите на подово отопляемия под?
© 2021 BggeHat.com