Правилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майстор

Процес на изчисление

Преди да поставите нискотемпературна отоплителна система, първо трябва предварително да научите как да изчислите подовата топла вода, за да закупите цялото необходимо оборудване. Би било по-препоръчително да се повери това на специалисти. Но ако нямате средства да го направите, тогава можете да го направите сами, най-важното е да се обърнете към него правилно.

Днес в интернет можете да намерите разнообразни услуги, предлагащи онлайн изчисления за тръби или специални програми за калкулатори, но въпреки това без инженерно образование много хора ще се затрудняват да се справят с това. Междувременно, от правилния подход окончателният резултат зависи изцяло и изцяло, както и сигурността на жилищата.

Основи на изчисляване на топъл под

Дизайнът на системата е такъв, че директно в кухината между основата и покритието се намира контурът на отоплителния кръг, по който циркулира течността. Тя може да бъде както вода, така и антифриз.

Компонентите на отоплителната система са както следва:

  • Разпределителна кутия.
  • Материал за топлоизолация.
  • Контур на тръбопровода.
  • Спирателни клапани.
  • Свързващи елементи (фитинги).
  • Крепежни елементи.

За начало е избран оптималният вариант на отоплителната инсталация, по отношение на която ще бъде направено изчислението. Начините за организиране на топло подовете са разделени на два вида:

  • Когато е монтирана една подово отоплителна система, която е основната, и всички радиатори за отопление се отстраняват в този случай.
  • Ако подовата настилка се използва като допълнителна система, която работи заедно с други отоплителни уреди или с централно отопление.

Във връзка с това се изготвя план за полагане и се правят изчисления в необходимостта от необходимите материали. Информацията трябва да бъде възможно най-точна. Дори малка грешка може да повлияе върху качеството на работата на системата "топъл под" или да доведе до произшествие.

Особено внимание трябва да се обърне при планирането на завършването на бъдещите помещения, а именно при избора на довършителни настилки.

Докато изчислявате топъл под, трябва да имате предвид следните данни:

RAUCAD / RAUWIN 7.0 прозорец

Процесът на изчисление в RAUCAD / RAUWIN 7.0

  • Количеството топлинни загуби в стаята. Това може да се повлияе от наличието на обемно остъкляване в къщата: прозорци на заливи или тавани, както и височината на жилищната сграда.
  • Тип оборудвана стая и подови настилки. Тук се има предвид наличието на специални материали в покритието на пода, които са с повишена топлинна мощност - мрамор или гранит плочи.
  • Очаквано ниво на температура, което трябва да бъде в стаята. При използване на топъл под, като индивидуална отоплителна система, тя ще отнеме много енергия или по-честа стъпка за полагане на веригата.

Ако имате такива дизайнерски характеристики във вашия апартамент, първо трябва да се съсредоточите върху увеличаването на мощността. Особено внимание се обръща на организацията на полагане на водния под, в стаи с дървен под. Факт е, че предвид ниската топлопроводимост на дървото, стандартната специфична мощност на такава система може да не е достатъчна, за да създаде комфортна температура в стаята.

Не използвайте топла подове като отопление в стаи, които нямат допълнителна изолация. По принцип те изпитват по-голям обем топлинни загуби, което само ще доведе до по-големи разходи за отоплението им.

Изчисляване на дължината на веригата и отоплителния котел

С помощта на събраните данни е необходимо първо да се изчисли капацитета на циркулационната помпа, електрически или газов котел. Също така тези фактори се вземат предвид при изчисляване на терена на тръбата по време на полагане. За днес е възможно да се използват 5 вида материал за устройството на верига на топъл под:

Многофункционален CAD интерфейс

Работа в Multiplaner CAD

  • Вълнообразни тръби от неръждаема стомана. Този материал има ефективен топлопренос.
  • Мед. Също така, те се отличават с висока производителност, но в същото време те са много по-скъпи.
  • Тръби от кръстосано свързан полиетилен. Различават добро качество на достъпна цена.
  • Металопластични изделия. Най-популярният материал, съчетаващ ниска цена и високо качество.

Видът на използваните тръби също се взема предвид при изчисляване на топъл под, тъй като всеки материал има свои собствени характеристики и коефициент на топлопроводимост. Например, висок пренос на топлина и дълъг живот, имат медни тръби, но поради високата цена на материала, не всеки може да си ги позволи.

Изчисляване на специални програми



Наличието на такива програми, леко опростява процеса на избор на дизайн на топла вода подове. Как работиш с тях?

Първоначално програмата попълва всички данни за стаята и предназначения материал на продуктите за веригата, която решавате да използвате. Програмата ще ви даде необходимата дължина и стъпка на тръбата.

На този етап се определят следните параметри:

  • Задължителна дължина на целия контур.
  • Правилно разпределение на топлинната енергия върху цялата повърхност на пода.
  • Граници на максималното топлинно натоварване, които системата ще може да осигури.

На Съвета. Ако по някаква причина трябва да направите още стъпка на тръбопровода, тогава е необходимо и да се погрижите да увеличите температурата на охлаждащата течност. Допустимият индекс на стъпалото е 5-60 см, най-често тръбите се подреждат на стъпки от 15-30 см, като се използва както променлив, така и постоянен склон.

Използване на топъл под, като източник на отопление на помещенията

Таблица за изчисляване на капацитета на котела

Изчисляване на мощността на котела

По правило стените на сградата, в контакт с улицата (на открито), се характеризират с големи топлинни загуби. Ето защо е по-добре да се изчисли стъпката на полагане на тръби с по-голяма честота, а също и да се мисли върху допълнителна отоплителна система. За да се гарантира, че за да се създаде удобна температура, това ще е достатъчно за една система на топъл под, а след това големият капацитет на отоплителния котел се изчислява предварително.

Първо, се определя общата топлинна загуба на сградата, като се отчита височината на стените, площта на прозорците и степента на топлоизолация на помещението. Тук можете да използвате специална програма. Този индикатор се сравнява със средната мощност, подадена от системата на топлата под. Ако тя не покрива топлинните загуби на сградата, тогава системата не може да се използва като единствен източник на отопление.

Изчисляване на пола в Интернет

Схема на подово отопляем под

Обикновена схема

Днес можете да използвате различни онлайн калкулатори, за да изчислите силата на подовете на водата. Принципът на работа е същият и се основава на общите стойности на топлинните загуби. За да направите това, е необходимо да се изчисли размерът на площта на стаята, но само това, което няма да бъде причинено от мебели, защото при тежки мебели и други предмети не се препоръчва да се постави тръбопроводът.

Използването на такъв калкулатор може да ви освободи от необходимостта да извършвате сложни изчисления ръчно. Основното е да въведете правилно всички данни. Също така, ще бъде възможно да се изчисли цената на подовата замазка, не е трудно да се предположи, че това също ще изисква измерване на цялата работна площ.

Разбира се, не можете да разчитате изцяло на онлайн калкулатора, защото всичко, което ще извърши изчисленията, не е точна, но дава приблизителна оценка. Но вие ще знаете за приблизителния мащаб на бъдещата работа.

Правила за безопасност

Като цяло водните подови настилки се използват главно в частни сгради, в многоетажни къщи не се допуска тяхното полагане, така че по-често се използват инфрачервени системи. Има някои правила за безопасност, които забраняват свързването на подово отопляем под с централизираната отоплителна система.

Схематичен пример за свързване на вилицата

Колекторна система

Например, е забранено да се свързва индивидуална отоплителна верига, към обща система от реки с топла вода, тъй като преминава през подовия контур, водата ще бъде охладена, което може да предизвика недоволство на съседите. Също така, неразрешеното свързване на водния под е в противоречие с административните норми и може да бъде наказано с глоба.

В новите домове разработчиците предварително осигуряват възможност за свързване на подово отопляемия под във всеки апартамент с централизирана отоплителна система. Първоначално всички изчисления се правят, в такива случаи няма да има нарушение от страна на наемателите. Само ще е необходимо връзката да координира всички съответни организации.

заключение

Разбира се, можете да изчислите пълната сума на парите, необходими за инсталиране на топла вода, само ако се свържете с специалисти, които използват професионални програми. Такава услуга е евтина и в резултат на това ще получите точна информация, която ще ви позволи да закупите необходимото количество материал и да проведете компетентна инсталация на цялата система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на пода на топлата водаИзчисляване на пода на топлата вода
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Как да избера подходящия колектор за топъл подКак да избера подходящия колектор за топъл под
Списък на програмите за изчисляване на сайдинг, към когото те са полезниСписък на програмите за изчисляване на сайдинг, към когото те са полезни
Как да се изчисли броят на плочки отговаря на специалистаКак да се изчисли броят на плочки отговаря на специалиста
Изчисляване на отоплениетоИзчисляване на отоплението
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
За бързо изчисляване на калкулатора за баняЗа бързо изчисляване на калкулатора за баня
Евтино отопление, бюджетни опцииЕвтино отопление, бюджетни опции
Отопление на ток Оценка на разходите и разходиОтопление на ток Оценка на разходите и разходи
» » Правилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майстор
© 2021 BggeHat.com