Как е машината за рязане на плочки ръчно и електрически

Електрическо устройство

Машината за рязане на плочки е почти винаги необходима, когато става дума за облицовъчни стени или подове с плочки. Този инструмент е предназначен за изрязване: прави, извити под различни степени, къдрава и кръгова. Има два основни типа - електрически и механични.

Електрическа машина за рязане на плочки

Преди да разберете как да използвате резачка за плочки, е много важно да разберете как е подредена. Електрическата машина, според принципа на действие, е като циркуляр. За да изрежете керемиди или подови плочки, трябва да ги преместите по водача. Този инструмент е платформа с фиксиран диамантен диск. Долната част на това устройство е палет. В нея се излива вода, когато се изрязват плочките. Течността пада върху ножа и го овлажнява изобилно.

Този дизайн позволява не само охлаждане на материала и предотвратяване на напукване, но и премахване на продуктите за рязане. Освен това водният съд Ви позволява да направите работния поток възможно най-чист, поради факта, че прахът не изтича във въздуха.

Безспорното предимство, което електрическата машина притежава в сравнение с ръчната, е чиста, чиста рязане с леко заоблени и гладки ръбове. При работа с механична плочка те са по-резки.

Електрическото рязане на плочки работи много бързо и точно, което ви позволява да го използвате за големи количества работа.

Скоростта на рязане на плочките с него е равна на скоростта на рязане на дъската с обикновен трион. Само когато работите с такъв нож за рязане на керемиди не движи ножа, а плочката.

Последователност на операциите и препоръките

Алгоритъмът за работа с електрическа машина обикновено е както следва:

  1. Преди да отрежете плочката с плочки, трябва да нарисувате линия.
  2. Поставете плочките върху работната повърхност на машината стриктно успоредно на водача, не трябва да има отклонение с една степен.
  3. Изпълнете диамантен диск и водоснабдяване - при много модели двете операции се активират чрез натискане на бутон.
  4. Обърнете плочката към диска, като го държите с двете ръце. Рязане на керамични плочки на този етап изисква специално внимание. При подслушване на плочки, натискането на плочката трябва да е незначително, в противен случай могат да настъпят значителни вибрации и материалът да се счупи. Освен това, след времето на вмъкване, струва си да натиснете натискането и в края на рязането - за да намалите. Това ще ви помогне да избегнете раздробяването и неравностите.
  5. Поставете нарязаните парчета настрани.
  6. Изключете инструмента.
Електрически керемиди за плочки

RUBI DIAMANT DU-200-L BL

Има няколко съвета, за които е препоръчително да слушате. Режещите плочки трябва да се извършват върху чиста повърхност без най-малкото външно зърно. Плочките се притискат към масата колкото е възможно повече. Това устройство предотвратява появата на вибрации и предпазва острието от удари при рязане на централната част на материала.

Нарязването на плочките трябва да се извърши с фиксиране и натискане с двете ръце. Това е важно, тъй като когато го държите от едната страна, може да се огъне настрани, което е изпълнено с формирането на неравномерни ръбове с чипове. Дискът ще разкъса напълно плочката и ще я изхвърли.

Важна е препоръката относно водата в тигана: тя трябва да се променя колкото е възможно по-често. В противен случай прахът и парчетата от плочките падат върху въртящия се диск и може да доведе до нестабилна работа и дори до повреда. За безопасност, използвайте електрически инструмент в работата си, носете защитни очила, както и слушалки - те ще предпазват от шумово натоварване.

Уверете се, че сте наблюдавали състоянието на диска. Преди да използвате резачката за плочки, проверете внимателно триона. Тя трябва да бъде чиста. В случай на замърсяване, работете с шлифовъчен камък, който се използва за керамични плочки - това ще помогне за почистването на диска. Също така обръщайте внимание на неговото закрепване - тя трябва да бъде разположена стриктно перпендикулярна на повърхността на режещия инструмент, няма да има отклонение. Ако трионният елемент е силно износен, той трябва да се смени.

Ръчна машина за рязане на плочки

Работи без електричество

SIGMA 3B2K СЕРИЯ 3 KLICK KLOCK

Ръчното рязане на плочки е инструмент, който включва рамка, количка с валяк и дръжка. Принципът му на работа е подобен на резачка за стъкло - валякът, който преминава през повърхността на плочката, прави разрез в глазурата. За да се отделят части, материалът се разпада. По правило е възможно да се изрежат подови плочки или плочки с дебелина 15 мм от ръчна машина.



Рязане на керамични плочки доста често включва създаването на кръгли дупки - за полагане на тръби или инсталиране на гнезда. Ето защо има инструмент, който е оборудван с "балерина". Това устройство е кръгъл нож. С негова помощ се създават дупки с необходимия диаметър, без да се налага да мислим как да създадем крива под различни степени.

Тъй като е доста лесно да се изреже плочка с ръчна машина, тя се използва от начинаещи и майстори с опит. Може да се използва не само за работа с керемиди, но и с порцеланови камъни.

Преди да използвате резачка за плочки, трябва внимателно да я инспектирате. Инструментът трябва да бъде добре фиксиран и всички негови компоненти не трябва да имат значителни повреди. Много важно е състоянието на видеоклипа. Тази част трябва да е лесна за завъртане и да бъде правилна. Нормалното движение на автомобила - гладко, без откъсване и заглушаване, осигурява този специален лагер. Преди да се премахне работата от повърхността на замърсяването.

Технология за ръчно рязане - препоръки

Начална линия

EINHELL TH-TС 618

Рязането на плочки с ръчна машина се състои от следните етапи:

  1. Материалът е маркиран с молив.
  2. Плочките се намират на работната повърхност. Маркиращата линия трябва да съвпада с хода на шейната с режещата ролка. Разстоянието между ръба на материала и среза трябва да бъде най-малко 1 см, в противен случай разрезът може да е помрачен.
  3. Тогава едно (а не повече) ясно движение е разрез. Налягането не трябва да става силно. Ролката трябва да направи бразда в глазурата, необходима за фрактурата. При силен тласък плочката може просто да бъде смазана.
  4. Ръкохватката е поставена в положение за преобръщане и уверено движение, разделящо твърдия материал на две части по време на предишния срез.

Има съвети и препоръки за майстори при работа с ръчна машина. Устройството му е такова, че е проблематично да се отреже малка част качествено. Следователно ширината на всяка от частите трябва да надвишава 10 мм.

Рязане на керамични плочки е по-ефективно, ако материалът е мокър преди работа.

За същата цел се използва машинно масло - достатъчно е да нанесете капка върху линията на изрязване и ръбът ще бъде равен.

Използване на различни инструменти

Само право рязане

Процес на рязане

Тези, които се интересуват от това как да режат плочки със стъкло фреза, трябва да знаете, че можете да използвате този инструмент, само ако трябва да се обработват само няколко парчета от плочки. Независимо от факта, че този метод е най-примитивен и доста неудобен, разрезът може да бъде не само паралелен на ръбовете, но и криволинеен в различни степени. След извършване на маркировката, плочката се поставя върху плоска твърда повърхност, върху линията се полага твърда лента и керамичната плочка се нарязва чрез натискане на ролката на режещия инструмент. Пробиването може да се извърши по следния начин: плочката се поставя на ръба на масата, така че завършеният канал съвпада с ръба. Едната ръка трябва да държи плочката на масата, а другата - да натисне острата част.

Клещите също са инструмент за обработка на плочки, изглеждащи като клещи. Клещите се използват в случаите, когато е необходимо да се извърши малко работа. С помощта на режещо колело, което е част от форцепс, се получава дълбок разрез. Фрактура също се произвежда от тях, спретнато скъсване на ненужните части.

Грубото рязане на плочките може да се извърши с мелница, тъй като рязането на плочки с българи е трудно, но в някои случаи можете да използвате този инструмент.

Рязане на кръг

Работна маса Bosch GTD 1

Основният му недостатък е относително високата скорост на въртене на диска. Това води до факта, че ръбовете са неравномерни, с чипове. Освен това този вид работа създава много прах. Макар че е възможно да се изрязва не само по права линия, но и по криви, изчертани под различни степени.

Ако е необходимо, можете да направите плочка със собствените си ръце. Това ще изисква солидна дъска, стоманени ъгли, лагери, част от вала, подходящи за лагери, стоманени тръби, парцали от твърд каучук. От инструмента - електрическо заваряване. Ако имате нужда от електрическа машина, тогава се нуждаете от електрическо задвижване.

заключение

Машината за рязане на плочки е много лесна за използване. Ако искате да овладеете работата по него, всеки може. Направете прав разрез или фигура, чиято линия ще премине под различни степени, е съвсем реална. Единственото нещо, което да разгледа, ако работата е за първи път - купете още няколко плочки, за съжаление, в началото на брачната работа, не може да бъде избегната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво и как да изрежете керамични плочки преглед на начини и устройстваКакво и как да изрежете керамични плочки преглед на начини и устройства
Ръчни резачки за плочки избираме инструмент за любители и професионалистиРъчни резачки за плочки избираме инструмент за любители и професионалисти
Технология на полагане на плочкиТехнология на полагане на плочки
Как правилно да изрежете керамични плочки 4 методи за рязанеКак правилно да изрежете керамични плочки 4 методи за рязане
Рязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструментиРязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструменти
Тогава да изрежете керамични плочки?Тогава да изрежете керамични плочки?
Как да изберем мозайката?Как да изберем мозайката?
Съвети за рязане на плочкиСъвети за рязане на плочки
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Характеристики на диамантен рязанеХарактеристики на диамантен рязане
» » Как е машината за рязане на плочки ръчно и електрически
© 2021 BggeHat.com