Ръчни резачки за плочки избираме инструмент за любители и професионалисти

Изберете качествена ръчна машина за рязане на плочки - основната задача на професионален апарат и любител, който иска да направи ремонт в дома си. Кой модел да изберем и на какво да обърнем внимание? Или може би е по-добре да си купите по-скъпа и многофункционална машина за рязане на плочки? Това са въпросите, зададени от капитана, и ние ще отговорим на всеки от тях.

Какво може да бъде ръчно рязане на плочки?

Ръчните плочки се използват за рязане на плочки под прав ъгъл или под ъгъл 45 °. Дълбочината на нарязването на инструмента е до 15 мм, а в професионалните модели може да бъде до 20 мм. За рязане на 8 мм плочи се използва специална техника с дължина до 40 см. Съвременната модификация и функционално оборудване на ръчните фрези за плочки позволяват да изрежете едновременно керамичен гранит и плочка за подови настилки, която е много удобна в ежедневието.

Ръчна машина за рязане на плочки

Ръчна машина за рязане на плочки

Стандартният монтаж на ръчен режещ инструмент включва режещ елемент, каретка с дръжка, пробойник, платформа, водачи с опора, притискащо краче за плочката. Въпреки това, основният компонент във всички модели остава режещ инструмент, защото е на качеството на своята сплав ще зависи от крайния резултат. Има три типа наръчници факли за плочки: ролкови, механични и лагери. Най-простата от тях е ролка, основният режещ инструмент е карбидна ролка. За да се получи плоча с висока степен на точност, механичен резач за плочки с твърд карета помага.

И за обработката на силни плочки с дебелина до 16 мм се използва нож за рязане на лагери, лекота на използване и точност на рязане може да се постигне благодарение на мекия удар, който се осигурява от наличието на две втулки на лагерите. В допълнение към основния режещ елемент, тези инструменти са оборудвани с "балерина". Той помага да се направи гладък отвор с желания диаметър, например под водна тръба или кръгла гнездо. Въпреки това, както показва практиката, такава система е ефективна само в скъпи професионални модели, а в бюджетните версии тя по-често играе ролята на подпори.

Изборът на качествен инструмент - как да не се превърне в фалшив?

Преди да купите фреза за керамични плочки, обърнете внимание на най-важните параметри на монтажа на качеството. За да започнете, проверете устройството от всички страни, уверете се, че няма дефекти и дефекти. Ако визуалната проверка е успешна, попитайте от какво се състоят основните елементи. Не забравяйте, че производителите на висококачествени специални машини няма да използват много пластмасови части, както обикновено се случва в китайското събрание, защото намаляват производителността на инструмента няколко пъти.

За работа с порцеланови камъни и други трайни плочки обърнете внимание на работната ръкохватка и режещия елемент. Металната карбидна дръжка винаги показва, че оборудването е снабдено с мощен лост и режещ диамант или метален валяк - за точността и качеството на рязането.

Машина за рязане на плочки

Машина за рязане на плочки

Закрепващите елементи, изработени от устойчив метал, са не само индикатор за надеждността на дизайна, но и гаранция за вашата безопасност по време на работа. Тънък материал не може да издържа дори на умерени товари, което го прави бързо износване и става неизползваем. Само ръчен резач за плочки, оборудван с легло, изработен от дебел метал, може да осигури твърдост на конструкцията и липса на игра.

Фреза за керамични плочки трябва да има определена дължина. При закупуване на инструмент, изберете универсална техника с възможност за рязане на плочки за стени и подове. Не купувайте прекалено къси резачки за плочки. За да работите в ежедневието, дължината на платформата до 1 м ще бъде достатъчна. Но за професионалистите тези параметри могат да варират в големи партита в зависимост от сложността и мястото на подреждане на плоча. Ако работите с плочки с различна дебелина, фокусирайте се върху максимално допустимото натоварване на режещия инструмент. Колкото е по-голям този параметър, толкова по-голяма е функционалността.

Проверете наличието на резервни части. Когато купувате много хора, не обръщайте внимание на този важен фактор и рано или късно се сблъсквате с по-големи проблеми. Особено този показател е важен, ако във вашия регион няма сервизен център на този производител или нямате допълнителни пари за закупуване на износена част. Наличието на измервателната линия, издръжлив кръгъл инструмент за рязане ( "Балерина"), възможността на ъгъла на рязане и инсулт граница притискащи краката също точка на универсалност и качество на изработката.

Ако можете, проверете керамичната керемида за издръжливост и гладко движение, рязане на няколко плочки. По време на експеримента каретката трябва лесно да се плъзне по повърхността и рязането трябва да минава стриктно по предвидената линия, без да се правят стърготини и неравности. Последното и най-важното нещо, за което трябва да обърнете внимание е марката на производителя. Дайте предимство на доказани световни лидери - Руби, Сигма, Нуова Батапав и други, като не забравяме съотношението приемлива цена и качество.

Сравняваме ли плочките - ръчно или електрически?

За мащабни работи с различна степен на сложност се използват електрически фрези за плочки. Те ви позволяват да постигнете по-точен срез и да намалите загубата на материал. За да се гарантира, че плочките не се разрушават под налягане, тези устройства имат охладителна система - вода или въздух. Сред предимствата на електрическите модели е възможно да се обработи по-широка гама от керемиди, изработени от силен керамичен гранит, мрамор и естествен камък, с изключение на карбидния трошлив материал, който може да унищожи режещия елемент.

Ръчното устройство може да работи при висока влажност

Ръчното устройство може да работи при висока влажност

Електрически фрезови керемиди са разделени на два основни типа - с долното и горното място на мотора. Първата версия на устройството е с малък размер, мобилност и ви позволява да боравите с дебели плочки. Охлаждането на диамантеното колело се осъществява чрез потапяне на режещия елемент в вграден съд, напълнен с вода. При мащабни работи, когато се изисква максимална точност на рязане, се използва електрическа машина за рязане на плочки с горно моторно устройство. За разлика от първия вариант охладителната система се представя под формата на водна помпа, която работи едновременно с режещия диск.

С поглед към тези предимства много майстори и аматьори все още вярват, че електрическата машина за рязане на плочки с всички параметри надвишава ръчния резач за керамичната плоча. Това ли е така? При работа с електрически фрези се използват допълнителни ресурси - електричество и вода, което води до значителни финансови разходи. Какво не може да се каже за ръчно устройство, където енергийните разходи напълно липсват. Освен спестяване на пари, имате възможност да работите с ръчен нож при всякакви метеорологични условия и с висока влажност до 90 градуса. Получавате мобилност на устройството поради малка тежест от 0,2 до 9 кг и липсата на необходимост от голяма площ за съхранение.

Сухо рязане на ръчни плочки

Сухо рязане на ръчни плочки

Въпреки че производителите на електрически фрези и твърдят, че скоростта на устройството е висока, можете да спори с тях. Достатъчно е да направите сравнение с ръчен резач за плочки и да се уверите, че е точно обратното. Когато работите в ръчен режим, скоростта на рязане е 5-15 секунди, докато в електрически режим е 1,5-3 минути. Електрическа машина за рязане на плочки е в състояние да обработва различни формати на плочки. Въпреки това, не трябва да плащате прекалено, ако работите с плочки с дължина от 30 до 1,5 м. За тези параметри изберете инструмента за дясната ръка. И последното важно предимство при работа с ръчен нож за рязане на плочки е липсата на пръски и мръсотия, само сухо рязане.

Производители на RUBI и SIGMA - модели за дома и за работа

Досега репутацията на резачки за качество на плочки е надеждно укрепена зад два европейски производителя - RUBI и SIGMA. В Русия, в широка гама от продукти RUBI (Испания). Има 2 серии - Професионални и стандарт. Първата е насочена към професионалните керемиди, които се посвещават изцяло на поставянето на плочки с различна степен на сложност. Фрезовите ножчета от тази серия са оборудвани със специален сепаратор, който създава сила от 400 до 1000 кг, което значително улеснява работата с изкуствен камък и порцеланови каменинови изделия. Дълбочината на рязане се увеличава - до 20 мм, а дължината на платформата е от 660 до 1250 мм. Ценовата политика зависи от конфигурацията и варира от 360 до 1200 евро.

Плочка за рязане RUBI

Плочка за рязане RUBI

И за любителите на изкуството, които се нуждаят от ръчен нож за рязане на плочки, за да работят у дома, RUBI предлага серия от стандарт. Той включва устройства с дълбочина на рязане от 5 до 15 mm и дължина на платформата 420-920 mm. Цената на този сегмент е по-достъпна за потребителите и варира от 65 до 460 евро.

Директен конкурент на компанията RUBI се счита за италиански производител - SIGMA, който се занимава с производството на професионално и висококачествено оборудване от 60-те години на миналия век. В Русия SIGMA представлява 7 големи серии от тази марка - Стандарт, Серия 3, Техника, Диагонал, Макс, Клик Клок и Кера-Кей. Дълбочината на рязане на всяка от тях е до 20 мм. Средната дължина на серията данни за платформата - 370-1280 мм, а максималната - 371 см, представлявана от серия Кера-Cut. Ценова политика на резачки за плочки SIGMA също е различно. Най-бюджетен вариант стандарт ще ви струва 100 евро, но за серията ръчни ножове Макс и Кера-Кей ще трябва да плати от 380 до 1100 евро.

Резачка за плочки SIGMA

Резачка за плочки SIGMA

Характерна особеност на всички модели е вграден топче-делител с топче лагер и амортизиращ ефект, който създава гладко пътуване и лекота на работа. В конструкцията са вградени галванизирани крила-бази, които осигуряват стабилност на основата и позволяват да се намали натоварването на плочата на платформата. Лесно за използване добавете измервателен вал и ъглово заключване, които винаги са на разположение. Разделителната сила на режещия инструмент е 600-1200 кг. Сервизните центрове на двете компании са представени във всички големи градове на Русия, което прави възможно да не се притеснявате за подмяна на части и ремонт. Производителите на гаранции за всички серии от резачки за плочки са 5 години.

Рязане на плочки - инструкциите към техник

След като сте избрали правилния нож за керамични плочки, нека да разгледаме правилата за работа с него. Преди всичко се погрижете за безопасността. Слагаме очила и, ако е необходимо, слушалки. Надеждно фиксирайте ролката, така че да не се изплъзва по време на рязане, регулираме гладкостта на хода. Ако използвате поддържан инструмент, проверете износването на режещия елемент и го заменете с нов, ако е необходимо. За да направите разрязването възможно най-точен, първо маркирайте стартовата линия с маркер.

След това поставяме плочката на платформата и я фиксираме с държачи. Освен това извършваме режещ диск по линията на рязане върху лицевата част на довършителния материал. В зависимост от версията и модела на ръчния режещ инструмент, разделянето на плочата след рязане се извършва под влияние на собственото й тегло или усилие за отделяне. За да получите гаранция за гладко нарязване и минимална повреда на материала, ви съветваме да купите режещи машини с разделяща сила.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рязане на порцеланови камъни у дома и как се извършваРязане на порцеланови камъни у дома и как се извършва
Как е машината за рязане на плочки ръчно и електрическиКак е машината за рязане на плочки ръчно и електрически
Как правилно да изрежете керамични плочки 4 методи за рязанеКак правилно да изрежете керамични плочки 4 методи за рязане
Рязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструментиРязане на керемиди с фрезови режещи инструменти и режещи инструменти
Тогава да изрежете керамични плочки?Тогава да изрежете керамични плочки?
Уреди за ръчно плазмено рязане на металУреди за ръчно плазмено рязане на метал
Съвети за рязане на плочкиСъвети за рязане на плочки
Ръчен фрезер за домашен занаятчияРъчен фрезер за домашен занаятчия
Ръчно циркулярно триоРъчно циркулярно трио
Кислородно рязанеКислородно рязане
» » Ръчни резачки за плочки избираме инструмент за любители и професионалисти
© 2021 BggeHat.com