Как да премахнете старата боя от стените ефективни методи за почистване на повърхности

Премахването на сухата боя винаги зависи пряко от състава на оцветяващия материал, както и от вида на боядисаната повърхност. Нека да разгледаме най-простите и най-ефективните начини за почистване на готовите повърхности, техните плюсове и минуси, както и безопасността на работното място.

Как да решим метода на почистване?

В съветско време стенописи в баните, кухните и другите стаи е много популярен. Поради това много от нас днес са изправени пред необходимостта от премахване на старите изсушени материали. Въпреки това, някои собственици на имоти предпочитат да не се отърват от предишния финал. Тук всичко зависи от вашите бъдещи предпочитания. Ако искате да завършите стените с гипсокартон, боята може да остане недокосната. Въпреки това, в повечето случаи, премахване на боя от стените все още трябва да, защото боядисани стени нямат адхезия към мазилки и различни лепила за плочки.

Изборът на метод за премахване на боята зависи от няколко фактора

Изборът на метод за премахване на боята зависи от няколко фактора

Можете да премахнете стария изсушен материал по различни начини. Няколко важни фактора влияят върху избора на метода. Първият е видът на повърхността и завършената работа, която сте планирали. Втората е основните компоненти на боята, приложена по-рано. Последният фактор е инструментите, с които ще трябва да работите.

Има няколко типа бои. Най-популярни са акрилни, водни и маслени формулировки. На практика, по-голямата част от времето и усилието се изразходват за почистване на старата боя върху бетонните покривни покрития. В такива случаи ще ви е необходимо максимално време и търпение, за да намерите подходящ метод за почистване. В допълнение към бетона, боята се нанася върху дърво, метал и гипсокартон.

Какви инструменти трябва да се подготвите за работа?

Старият сух материал се отстранява от повърхностите с помощта на определени инструменти. Техният списък може да се различава леко в зависимост от метода, който използвате. Въпреки това, преди да почистите стените на суха боя, предварително да се подготви:

  • широк длето, шпатула или железен скрепер;
  • химически почистващ препарат;
  • брадва за разрези;
  • изграждане на сешоар.
За работа ще ви е необходим железен скрепер

За работа ще ви е необходим железен скрепер

Ако върху стената има останали бои, които силно захванат повърхността, те могат да бъдат свалени с електрическа бормашина, оборудвана със специална дюза. Често наемателите използват българин с широка дюза, ако е необходимо да се почисти стената на големи парчета от материал.

Във всеки случай, за работа ще ви е необходима вода, която ще ви помогне да смекчите старата съставка за оцветяване. От лични предпазни средства използвайте очила, ръкавици, респиратор и костюм от плътна тъкан.

Методи за отстраняване на маслени формулировки

Като правило най-големите трудности започват, когато трябва да премахнете старата маслена боя от стените и тавана. Подходящи за този метод на почистване са само три: химически, механични и термични.

Един от най-ефективните методи за почистване на повърхността на маслените състави е химически. Същността на този метод е подготовката на специално решение според инструкциите му. След това, съставът се прилага върху стените. След това повърхността се оставя за известно време, така че да се намокри. След 30 минути боята ще стане по-мека и ще бъде по-лесно да се отстрани от повърхността. Въпреки факта, че това е единственият начин да се бързо да се отървете от стария финала, той има един голям недостатък - за почистващия препарат е с много неприятна миризма, наподобяваща нещо амоняк. Да се ​​отървеш от вонята е много трудно и за това трябва да оставиш тенджерата в стаята в продължение на няколко седмици. Освен това, този метод не гарантира пълното почистване на стените от материала от първия път. Поради това, майсторите трябва да прилагат химикали на няколко етапа и след всяко отстраняване на падащи бои.

Ако сте избрали този метод, не забравяйте да използвате лични предпазни средства. Работете с химикали само в трайно вентилирана стая в респиратор, очила и ръкавици.

В допълнение към използването на почистващи химикали са подходящи и следните методи. За да премахнете старата маслена боя от стените, пригответе смес от вар и калиев карбонат. Затова в пет литра вода добавете 1 кг варовик и 300 г калиев карбонат. След дълбоко смесване, сместа се нанася равномерно върху стената и оставете покритието за 12 часа. След това премахнете падналите парчета материал. Ако е необходимо, отново насложете сместа и изчакайте още 6 часа.

За да се отървете от маслената боя върху дъното на дъските, овлажнете ги с вода и налейте покритието със сода. След това подът е покрит с плътен ръб и оставен за един ден. При влажни условия, боята бързо набъбва и лесно се отдръпва от дъските.

Често експертите използват стари маслени бои течно стъкло. За тази цел повърхността е равномерно смазана и оставена за няколко часа. В бъдеще изсушеното стъкло лесно се отлепва от повърхността заедно с боята.

Каква е същността на термичния метод на почистване?

Можете също така да махнете замразената маслена боя от стените с помощта на конструкторска сешоар. За това старото покритие се загрява от устройството и веднага се почиства от повърхността. Ако сешоарът не е на разположение, можете да вземете парче фолио, да го прикрепите към стената, да го загреете с желязо и да премахнете боята.

Старата боя се нагрява от сешоар и веднага се почиства

Старата боя се нагрява от сешоар и веднага се почиства

Важно е да запомните, че този метод не може да се използва върху онези части от стената, където има електрическа инсталация в него. Понякога невежеството в това води до прекъсване на проводниците в стената, намерете кой не е толкова просто. Експертите също не съветват използването на сешоар на сградата или желязо на места, където декорацията на декоративни пластмасови панели е на противоположната повърхност на стената.

Този метод обаче е отличен в ситуации, при които стената трябва да бъде почистена без удари и вибрации. Термичният метод ще помогне да се премахне боята от остъклените врати, рамката на прозорците. Основен недостатък на този метод е разпределението на гореща боя на каустични токсични вещества, поради което апартаментът има неприятна миризма. За да избегнете проблеми, винаги носете респиратор.

Механично отстраняване на старите покрития

Премахването на маслената боя от подготвените стени може да се извърши механично. Той намира приложение много често, тъй като не много хора искат да вдишват токсични изпарения.

Най-старият метод на механично почистване на стените е да се намали повърхността с малка брадва. Процесът е труден и отнема много време, но в същото време е и най-безопасният. В допълнение към брадвата, водата ще бъде необходима за работа.

Почистването на стените с брадва е отнема много време и е дълъг път

Почистването на стените с брадва е отнема много време и е дълъг път

За да започнете, трябва да направите прорез на повърхността и след това да пръскате повърхността с вода от пистолета. След 10 минути можете да започнете да почиствате стената. Много зависи от правилния наклон на инструмента. Ето защо, за да се справите бързо, трябва да експериментирате малко с охлюви.

Много често, механичен метод се използва, ако бъдещият собственик на имота е планирал да изпълни облицовъчни плочки, то е само за довършителни материали има добра адхезия към грапава повърхност е повредена.

Механизирани методи за отстраняване на механични бои

Има няколко инструмента, които бързо ще премахнат парчета стари покрития. Много експерти съветват новодошлите да използват българите с широк спектър. Не забравяйте, че в резултат на това ще има много прах, след като сте работили само една минута, ще трябва да почивате за 15 минути. За да не губите време, можете да си купите модерна българка, оборудвана с вградена прахосмукачка.

При отстраняване на боята, българинът ще има много прах

При отстраняване на боята, българинът ще има много прах

Често отстраняването на старата изсъхнала боя от стените се извършва с помощта на тренировка. За тази цел се използва верига като дюза. Този метод се счита за много евтин и ефективен и се използва за работа с дървени, бетонни и метални повърхности.

За работа се използват вериги от две конфигурации. В първия случай, експертите прилагат така наречените "kraskosnimatel". Състои се от 13 еднакви връзки, дебелината на всяка от които е 5 мм. В центъра на дюзата е 1 връзка, която е прикрепена към 6 връзки от всяка страна. Ако на работното място една връзка изчезне, тогава една връзка трябва да бъде премахната от другата страна. Работата може да се извърши, докато всяка страна има поне 3 връзки.

Премахването на сухата боя от стените също се извършва с корона над тухла. Тази дюза бързо унищожава старото покритие и помага при работа в най-пренебрегваните случаи.

Как да се отървете от акрилна боя?

За да премахнете акрилната боя от стените и тавана, използвайте четка с четка или шкурка. За да направите това, трябва да отделите много време и усилия, плюс това, никой не може да гарантира пълното премахване на старата оцветяваща композиция.

Въпреки това все още не е измислен по-добър метод за почистване. В това отношение много собственици на имоти извършват ново покритие, използвайки една и съща акрилна боя. В процеса на работа новата композиция попада перфектно на старата.

Има методи, които строго не са подходящи за премахване на акрилни бои. Термичният метод е много опасен, тъй като всяко нагряване на материала може да доведе до непредсказуеми последици. За тази цел методът на химическо почистване също не работи, тъй като компонентите на акрилната боя бързо влизат в контакт с токсичните вещества на химическите почистващи препарати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да премахнете старата боя от дървен подКак да премахнете старата боя от дървен под
Как да премахнете плочката от подаКак да премахнете плочката от пода
Как да премахнете старите тапети от стенитеКак да премахнете старите тапети от стените
Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?Боядисване на стени или залепване на тапети как да изберем подходяща подплата?
Съвети за това как да премахнете варовика от таванаСъвети за това как да премахнете варовика от тавана
Трябва ли да подготвите стените преди да рисувате отговорите на професионалните художнициТрябва ли да подготвите стените преди да рисувате отговорите на професионалните художници
Груб таван със собствена инструкция за ръцеГруб таван със собствена инструкция за ръце
Декориране на външни стени с текстурирани фасадни боиДекориране на външни стени с текстурирани фасадни бои
Как да почистите газовата печка без да повредите нейната повърхностКак да почистите газовата печка без да повредите нейната повърхност
Как да премахнете плочката от върховете на таванаКак да премахнете плочката от върховете на тавана
» » Как да премахнете старата боя от стените ефективни методи за почистване на повърхности
© 2021 BggeHat.com