Инфрачервена камина за къщата, основните типове устройства, принципът на работа

За да създадете удобна и уютна обстановка в къщата, можете да използвате различни методи, но най-лесно е да установите един вид огнище във вашия дом. Тъй като фокусът няма да изглежда толкова фундаментално, той ще бъде изключително декоративен обект без функционалност или с някои възможности. Основното е, че тя ще помогне да донесе мир, топлина и уют на къщата.

Едно отлично решение в тази ситуация е инфрачервената камина, която не само създава подходящия антураж, но и може да излъчва топлина. Този електрически уред е без съмнение модерен нагревателен елемент за къща или апартамент, въпреки че от декоративна страна също е много привлекателен. Както вероятно сте предположили, в тази статия ще говорим за инфрачервени камини и техните сортове, ще разгледаме общия принцип на работа, ще очертаем основните предимства на тези системи.

Красив портал с електрическа камина
Класически аналог на камина в красив портал

Как работи

Това не е тайна за никого, че топлината може да се предава чрез топлинна радиация. Дори във вакуум този метод на трансфер на енергия работи чудесно, така че слънчевата радиация в продължение на много милиони години затопля нашата планета. Предполага се, че топлинното излъчване е в инфрачервения диапазон и има дължина на вълната от 740 nm до 1000 nm.

Въпреки това, в допълнение към слънцето, този вид енергия може да се излъчва от домакински уреди, сглобени в съответствие със съвременните технологии. Такива устройства просто се наричат ​​инфрачервени, според вида на тяхната работа. Това е отоплително устройство и е инфрачервена камина, която в допълнение към декоративната си функция е в състояние да загрее стаята.

Инфрачервеният нагревател работи по интересен принцип. В процеса на работа той загрява не само въздуха, но и близките обекти, като ги предава топлинна енергия чрез излъчване в инфрачервения диапазон. Оказва се, че в стаята има голям брой различни източници на топлина, които допринасят за бързото повишаване на температурното ниво.

Този принцип на работа се различава значително от обикновената камина, която само отоплява въздуха в помещението. До известна степен е още по-добре, защото топъл въздух бързо се издига до тавана в недостъпно за хората място и за затопляне на следващите въздушни маси е необходимо време. С помощта на едно и също инфрачервено лъчение е възможно сградата да се затопли по-бързо, като се използват много битови предмети в работата, които самите те стават източници на топлина.

Светла всекидневна с камина
Хармоничен светъл интериор на стаята с камина

Трябва да се каже, че електрическата камина с инфрачервено лъчение е доста оригинална, въпреки че на външен вид е била изпълнена като класически аналогов камък. Освен това принципът на работа не е единственото предимство на такива устройства.

Основни предимства

Съвременният пазар на домакински уреди ни позволява да открием себе си като инфрачервено устройство за домашна употреба без много усилия. Когато ни се кажат всички предимства на тази техника, изборът изглежда най-оптималният:

  • На първо място искам да подчертая достъпната цена, която не е в сравнение с цената на истинска камина.
  • Тъй като устройството е електрическо, неговата функционалност не зависи от своя вид, което означава, че дизайнът може да бъде много разнообразен, което се потвърждава от огромен асортимент от инфрачервени продукти в камината.
  • Устройството тежи малко и е достатъчно компактно, за да може да се инсталира навсякъде в апартамента или къщата и при необходимост да се движи. Тук изобщо няма инсталация, освен ако не планирате да поставите системата в подходящ портал, създаден специално за нея. Но дори и в изграждането на портала не е необходима фундамент или стойка за камина от този тип, тъй като е много лека. Коминът също не е предвиден за изграждане не е необходимо.
  • За разлика от истинските си колеги, инфрачервените камини с гориво не се нуждаят, те са доста доволни от изхода. В същото време, нивото на топлина се регулира лесно чрез специални лостове, които влияят на захранването. Има газови и дизелови устройства с подобен план, които се нуждаят от адекватно гориво, но те не са много популярни.
  • По време на работата си такава камина отоплява въздуха в апартамента равномерно, което със сигурност се насърчава от допълнителните източници на топлина, създадени от него.
  • Редовното почистване и почистване на устройството може да бъде много различно в зависимост от нивото на прах. Но няма затруднения в измиването и почистването, това е много бърз и лесен процес.
Фалшива камина в черен издълбан портал
Декоративна камина в черен портал
  • Първоначално дизайна на тези продукти е заострен от класическа камина, така че машината е добра от естетическа гледна точка. Дори ако не се включи и не излъчва топлина, тя все пак създава правилния антураж.
  • От гледна точка на сигурността, тези устройства със сигурност са по-добри от стандартните системи с жив огън. Няма искри, дим, пепел и др. Дори да сравним инфрачервеното устройство с био-камина, в която има истински пламък, но няма допълнително изпускане, разбира се електрическата опция печели.
  • По време на работа, устройството генерира само топлина, не горят кислород в стаята, като въздуха сухо и остаряла, че не излъчва въглероден диоксид, опасни въглеродни съединения и други елементи, настоящото присъщ пожар. Не се забелязват и специални миризми по време на експлоатацията на системата.
  • Повечето от тези устройства са оборудвани със сензори, които спомагат за поддържането на комфортно ниво на температурата в помещението. Тази система е изградена като контрол на климата в колата.
  • Инфрачервената електрическа камина работи без шум, но при желание тя може да бъде оборудвана не само качествена визуална имитация на огън, но и със звук. Със звукова и визуална имитация на огън, когато усетите топлината от устройството, създавате пълна атмосфера, присъща на дома.

Много хора изграждат електрически системи от този вид в обемисти портали, в резултат на това, фалшива камина с отопление, почти като истински. Освен това отоплението на инфрачервения електрически пожар е доста високо, което му позволява да се счита за пълнофункционално отоплително устройство.

Основните сортове

Трябва да се отбележи, че в момента са разработени три модификации на такива устройства. Всички те работят на същия принцип, но се различават по метода на получаване на енергия за радиация.

  1. Най-често срещаният електрически вариант. Това устройство изисква само достъп до мрежата за работа.
  2. Газовите инфрачервени камини работят на пропан или бутан, също много често срещана форма. Особено популярни са универсалните модели, които освен газа могат да работят и с електричество.
  3. Дизелова камина, работеща на принципа на инфрачервеното лъчение, по-рядка система, която изисква дизелово гориво на пълно работно време.
Електрическа камина голяма в хола
Голяма електрическа камина в хола

Електрическа опция

Инфрачервените електрически камини за апартаменти и къщи са най-достъпните, лесни за използване и безопасни уреди. Те имат сравнително прост и разбираем дизайн, в центъра на който е нагревател, който се захранва от електрическа система. Този нагревател е заобиколен от рефлектори, които могат да бъдат произведени в различни форми. Отразяващият елемент преобразува топлината в инфрачервено лъчение и го изпраща във външната среда. Най-често лъчението има няколко направления, улавя големи пространства.



Струва си да се отбележи, че ефективността на електрическите системи с инфрачервено лъчение е много висока, на практика достига 100.

Силата на нагревателния елемент и неговия тип зависят от конкретния модел на устройството. Обикновено мощността е в рамките на следващия обхват - 0.5-2 kW. Типът нагревател може да бъде отворен, след това той ще изглежда като спирала, поставена в кварцова тръба или затворена - под формата на тел с голямо съпротивление, навита на керамична основа.

Увеличаване на качеството и скоростта на отопление в стаята помага на феновете, които също са вградени в подобни камини. Електрическите камини с вътрешни вентилатори имат гофрирани стени, през които въздухът лесно влиза и излиза.

Топлината, която излъчва инфрачервена електрическа камина, се чувства като топъл огън, естествено се възприема от хората. Най-малкото тестове сочат към това.

Вградена електрическа камина в хола
Електрически аналог на камина в модерен интериор

Поставете електрическа камина с инфрачервен нагревател у дома е възможно по различни начини:

  • Най-стандартният, разбира се, опция за пода.
  • Ъгловата камина ще спести място в стаята, а стената камина ще изтласка структурата на предната част.
  • Настолните устройства имат малки размери и изглеждат като декоративни аксесоари.
  • Има стени, окачени версии, както и вградени устройства.

Газова версия

Газови камини, както и електрически, се използват активно в частни къщи и апартаменти. Тези системи обаче могат да се инсталират дори извън помещенията, например в лятно кафе или ресторант.

Много важна точка в работата на всяко газово оборудване е отличната вентилация и нашата газова камина не е изключение. Ако го инсталирате вкъщи, погрижете се за вентилацията и проветрянето на стаята.

Устройството работи на газов цилиндър, който е запълнен с пропан или бутан, в зависимост от модела на устройството. Вътре в устройството има нагрявани керамични панели и се увеличава количеството топлина, излъчвана от устройството.

Трябва да се отбележи, че някои газови инфрачервени камини са универсални, те могат да работят както от мрежата, така и от газовия цилиндър, което е много удобно.

Дизелов вид

Дизеловият вариант е най-редкият. Както вече предположихте, дизелът се използва за производство на топлина. В повечето случаи тези камини са универсални и имат възможност да работят от мрежата. Популярността на такива устройства обаче не е голяма.

Ако искате да си остана вкъщи истински фокус, което би било много красиво и функционално, помислете за използването на нагревателя работи с инфрачервени лъчи. Това устройство ще ви бъде отлично отоплително устройство, както и център на внимание и главен акцент в интериора на цялата стая.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са електрически камини, ние разглеждаме всички съществуващи видовеКакви са електрически камини, ние разглеждаме всички съществуващи видове
Електрически камини за стена с достойнство, правила на избор и финес в интериораЕлектрически камини за стена с достойнство, правила на избор и финес в интериора
Ъглови електрически камини за апартаменти и къщи, тяхното достойнство и основни сортовеЪглови електрически камини за апартаменти и къщи, тяхното достойнство и основни сортове
Симулация на камината във вътрешността на хола, оригинален дизайнСимулация на камината във вътрешността на хола, оригинален дизайн
Как да изберем електрическа камина за къща или апартамент, основните критерииКак да изберем електрическа камина за къща или апартамент, основните критерии
Вградени електрически камини преимущества на модерните системи и правилата за тяхното инсталиранеВградени електрически камини преимущества на модерните системи и правилата за тяхното инсталиране
Електрически камини за апартаменти класификация на уреди, достойнство, избор на практикаЕлектрически камини за апартаменти класификация на уреди, достойнство, избор на практика
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем електрическа каминаКак да изберем електрическа камина
Електрическа камина с парогенератор, оригинално решение за градски апартаментЕлектрическа камина с парогенератор, оригинално решение за градски апартамент
» » Инфрачервена камина за къщата, основните типове устройства, принципът на работа
© 2021 BggeHat.com